Kriptovalute

Potražnja za memecoinima poremetila Bitcoin halving ciklus?

Bitcoin halving je sve bliže. Ove godine će nastupiti 18. travnja, kada će rudari umjesto 6,25 dobivati 3,125 Bitcoina po složenom bloku, a to ima izravan utjecaj na rast cijene. Ovaj proces ponavlja se svake četiri godine i svaki put do sada je uzrokovao strelovit rast vrijednosti najveće i najstarije kriptovalute. Posljednji se dogodio 2020. godine, kada je vrijednost Bitcona dosegla nove rekorde, a posebice u post-hakving godini, tj. 2021.

Nakon bear marketa koji je trajao cijelu 2022. i 2023. godinu, Bitcoin je nedavno dosegao najveću razinu u povijesti, da bi se potom konsolidirao na razini oko između 68.000 i 70.000 dolara. Preko vikenda se pak dogodila nova korekcija, zbog koje cijena u trenucima nastanka ovog teksta iznosi oko 66.800 dolara.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Mnogi analitičari su već upozoravali da se neposredno prije halvinga cijena može dodatno korigirati, možda čak u zonu ispod 60.000 dolara, da bi kasnije ponovno počela rasti te koncem godine dosegnuti vrijednost preko 100.000 dolara. Tijekom 2025. godine, mnogi se slažu da će vrijednost dodatno rasti, možda čak do 160.000 dolara.

Međutim, postoji i jedan dio analitičara koji ovaj „pullback“ pred sami halving event pripisuju u sve većoj potražnji za memecoinima. Između ostalih, Zach Rynes, poznati kripto trgovac i analitičar, na X platformi je objavio da je ovaj Bitcoin halving ciklus pod velikim utjecajem sve popularnijih memecoina kao što su DOGE, Shiba Inu, DEGEN, BONK i PEPE, no ne treba isključiti ni potencijal ostalih.

Treba napomenuti da su memecoini volatilniji od najvećih kriptovaluta, a analitika pokazuje da je nakon posljednjeg rasta Bitcoina velik dio sredstava bio usmjeren upravo na memecoine, čija tržišna kapitalizacija sada iznosi preko 70 milijardi dolara, prenosi Cointelegraph.