Razvoj Android aplikacija 30 posto skuplji od onih za iOS

Android razvoj (developement)

Tomislav Car, vlasnik domaće IT kompanije Infinum, u blog postu osvrnuo se na razlike između razvoja aplikacija za Android i onih za iOS platformu. Čini se da je razvoj Android aplikacija čak 30% skuplji od razvoja istih za iPhone, a do ove brojke došli su koristeći posebnu metodologiju kako bi napravili što realniju usporedbu. Za analizu su korišteni podaci iz šest različitih projekata dovršenih tijekom zadnjih godinu i pol dana, dok su za faktore uzeti broj linija koda i broj sati utrošenih u projekt.

Za izradu aplikacije za Android platformu, u prosjeku je potrebno napisati oko 40% više linija koda nego što je potrebno za izradu iste aplikacije za iOS.

Kad je utrošeno vrijeme u pitanju, analiza pokazuje da je za izradu Android aplikacije potrebno oko 30% više vremena nego što je potrebno u slučaju aplikacije za iOS.

Razvoj aplikacija za Android pokazao se sporijim iz nekoliko razloga. Kao prvo, potrebno je napisati više linija koda – ovo je jednostavno stvar programskog jezika, odnosno u ovom slučaju Jave. Zatim, tu su spori Android emulatori gdje se isprobavaju aplikacije, te na kraju, velika fragmentacija odnosno velik broj uređaja na kojima se aplikacija mora isprobati i prilagoditi.

Ove brojke su toliko bitne da ih ekipa iz Infinuma uključuje u svoj biznis plan – prije samog početka izrade aplikacije, verziji za Android jednostavno se odredi više vremena za razvoj. Za kraj treba reći da se ovaj trend ipak mijenja na bolje, zahvaljujući sve boljim razvojnim alatima za Android platformu.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT