Recenzija: Gigabyte GSmart Rio R1Gigabyte je relativno novo ime u svijetu smartfona kod nas. Do sada smo ovu kompaniju mogli upoznati kao jednog od najvećih proizvođača matičnih ploča, grafičkih kartica i drugih komponenti za za stolna računala. S obzirom da se trendovi u tehnološkom svijetu mijenjaju iz dana u dan i Gigabyte se odlučio okušati u proizvodnji onih elektroničkih uređaja za kojima potražnja konstantno raste. Tako je Gigabyte već neko vrijeme proizvodi smartfone temeljene na Androidu, a od nedavno je kročio i na naše tržište. U ovom tekstu se bavimo modelom GSmart Rio R1 koji dolazi s dva utora za SIM kartice.

Osnovne karakteristike:


Dimenzije: 124.2 x 63.8 x 10.45 mm
Masa: 130.5 grama
Zaslon: 4.0” IPS, 800x480
CPU: Dvojezgreni 1 GHz
RAM: 512 MB
Interna memorija: 4 GB (dostupno 2 GB)
Utor za microSD memorijske kartice
Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, micro USB, Wi-Fi direct, Bluetooth
3G: HSPA 7,2 Mbps/384kbps
OS: Android 4.0 ICS
Kamera: 5 MP
Video kamera: 1080p 30 fps,
Prednja kamera: 1,3 MP
FM Radio
Baterija: 1500 mah

Prednosti:


- Dual SIM
- Odličan IPS zaslon
- Dizajn
- Cijena

Nedostaci:


- Zastajkivanje sučelja
- Nije podržan USB On-the-go
- Preslaba bljeskalica

Dizajn, kućište i ergonomija
 Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi u jednostavno dizajniranom kućištu koje je najjednostavnije opisati - klasikom. Uređaj je izrađen iz plastike koja djeluje pristojno, s tim da je prednji dio crne boje, dok stražnji dolazi u različitim varijantama. Primjerak kojeg imamo na testu stigao je s bijelom poleđinom, a u ponudi su još žuti, plavi, rozi i crni poklopci. Otisci prstiju najviše su vidljivi s prednje strane zbog crne boje, dok je bijeli poklopac nešto otporniji na ovu pojavu. Konstrukcija djeluje solidno i ostavlja dojam znatno skupljeg uređaja. U prvih nekoliko dana korištenja nisam naišao na tragove neželjenog šuškanja i krckanja.

Raspored fizičkih tipki na ovom uređaju je malo drukčiji nego što smo to navikli vidjeti kod drugih. Naime, tipka za uključivanje/otključavanje zaslona nalazi se na lijevoj strani vrha kućišta, dok je na desnoj strani smješten 3,5 mm audio utor. Tipka za podešavanje glasnoće nalazi se na lijevom boku, na kojem je i micro USB utor za punjenje i spajanje s računalom. Tako nam je desni bok uređaja ostao potpuno prazan, što je zaista neuobičajeno, no kroz dva dana ćete se priviknuti bez problema.

Prednjim dijelom kućišta dominira 4,0” IPS zaslon ispod kojeg se nalaze četiri upravljačke kapacitivne tipke. Koncept upravljanja s četiri tipke je još jedna stavka koja je na mnogim novijim modelima napuštena. Tako uz uobičajene home, back i tasks tipke ovdje imamo i dodatnu koja aktivira izbornike s opcijama. Ovakav koncept virtualnih tipki sam po sebi nije loš, no problem može predstavljati činjenica što se njihovo pozadinsko osvjetljenje isključuje neovisno o trajanju osvjetljenja zaslona i to mnogo prije. U potpunom mraku ćete zato morati pogađati tipke, a privikavanje na njihov raspored može potrajati.

Rukovanje uređajem je izuzetno lako i ugodno. Dimenzije dopuštaju jednostavnu manipulaciju jednom rukom, što kod većih uređaja s 4,3” i većim zaslonima nije slučaj. Naime, dijagonala zaslona od 4 inča predstavlja gornju granicu gdje je palcem ruke u kojoj držite uređaj moguće doseći suprotni gornji kut. Kod većih zaslona je potrebno prilagoditi hvat. Rukovanje je ugodno i zbog fino zaobljenih kutova, dakle nema oštrih rubova, a strahu od klizanja iz ruku nema mjesta jer ova vrta plastike dobro prianja uz kožu.

Zaslon


Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi s IPS-LCD zaslonom dijagonale 4 inča i rezolucije 800 x 480 točaka, što daje gustoću od respektabilnih 233 ppi. IPS zaslon osigurava veći kut vidljivosti od starijih TFT zaslona i u tom pogledu ovaj uređaj ostavlja dojam znatno skupljeg modela. Preciznost i odaziv također odgovaraju standardima klase iznad, a slično je i s vidljivošću na dnevnom svjetlu. Ukupan dojam zaslona je više nego pozitivan i kao takav predstavlja jedno od najboljih obilježja uređaja.

Operativni sustav, sučelje i performanse
Kao što je rečeno u opisu karakteristika, Gigabyte GSmart Rio R1 ispod haube sadrži Dvojezgreni procesor za kojeg nažalost nismo uspjeli pronaći točne specifikacije. Naime, na službenoj Gigabyte web stranici procesor je opisan samo kao “Dual core 1 GHz”. Uz dvojezgreni procesor uređaj ima 512 GB RAM-a što mu osigurava solidne performanse u vidu pokretanja aplikacija i eventualno snimanja 720p videa. Ipak, svojevrsna nadogradnja sučelja koja je korištena na ovom uređaju nije baš najbolje optimizirana i često se događa ono neželjeno zastajkivanje i usporenost u radu. Problem se donekle rješava instalacijom alternativnog launchera (Nova, Apex i sl.) koji u dobroj mjeri povećaju fluidnost sustava, ali opći dojam je ispod očekivanja iz razloga što se ipak radi o dvojezgrenom procesoru. Naravno, manje zahtjevnim korisnicima ovo neće puno smetati, pogotovo zbog više nego pristupačne cijene. Također, nakon nekoliko dana navika će učiniti svoje, ali oni koji su koristili jače uređaje sigurno neće biti oduševljeni.Operativni sustav Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich sada je već prilično star i nadogradnja na Android 4.1 Jelly Bean sa svojim projektom “Butter” bi ovom uređaju došla kao spas jer bi zasigurno poboljšala opću fluidnost. Nažalost, informacija o nadogradnji za sada nemamo, ali ako doznamo bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Sam izgled sučelja podosta nalikuje na izvorni AOSP Android, s tom razlikom što su u polje s obavijestima dodane prečice prema često korištenim postavkama, dorađen je zaključani zaslon i ubačene nužne intervencije u izbornike zbog dodavanja dual-SIM funkcionalnosti. Tu je još i nekoliko widgeta i pozadinskih slika iz vlastite radionice.

Dual SIM
Dual SIM sustav je na Gigabyte uređajima koncipiran malo drukčije nego kod Prestigio modela. Kada prvi put umećete SIM kartice potrebno je zapamtiti u koji ste utor umetnuli koju karticu jer ćete ih unutar izbornika upravo po tome prepoznati (SIM 1 i SIM 2) te im kasnije eventualno izmijeniti nazive. SIM 1 sadrži 2G i 3G module, dok SIM 2 sadrži samo 2G modul, dakle u startu se odlučite usluge kojeg operatera ćete koristiti na 3G, a kojeg samo na 2G mreži. Unutar Dual SIM postavki svaku je karticu moguće posebno konfigurirati na način da im odredite aliase (nazive), uredite osnove postavke poziva i APN-ove za mobilni internet.

Sustav nudi i postavljanje prioriteta na način da za svaku radnju (SMS, poziv ili internet) možete odrediti preferiranog operatera. Kasnije, prilikom uspostavljanja poziva, uređaj će vas upitati želite li eventualno promijeniti operatera s kojeg upućujete poziv, a ukoliko u određenom vremenu ne odgovorite on će izvršiti poziv sa zadane SIM kartice. U postavkama je također moguće podesiti i vrijeme trajanja odbrojavanja.

Telefonija i povezivanje
Kvaliteta zvuka telefonskog poziva je zadovoljavajuća, a odstupanja su moguća jedino u područjima s lošijim signalom, što će biti rijetkost. Ugrađeni zvučnik ima prosječnu jačinu i sugovornika možete čuti uz razumnu dozu okolne buke.

Povezivanje s računalom se odvija putem priloženog USB kabela, no prilikom samog spajanja PC neće odmah prepoznati vaš Gaygabite smartfon, već ćete na njemu morati odrediti želite li ga koristiti kao USB masovnu pohranu, MTP protokol ili samo punjenje. Nakon odabira pričekajte dok uređaj na vaš PC instalira potrebne drivere.

Od ostalih vidova spajanja s drugim uređajima imamo uobičajeni Wi-Fi te Bluetooth, Wi-Fi hotspot za dijeljenje internetske veze, Wi-Fi direct za izravno spajanje s drugim smartfonom, no izostao je USB On-The-Go. Premda Android 4.0 podržava ovu mogućnost, sam uređaj nije reagirao kada smo na njega spojili USB memoriju.

Internet
Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi s dva web preglednika. Prvi je standardni ICS web browser, a drugi Chrome. Prije svega bitno je reći da ovaj uređaj neće sam povući postavke sa SIM kartica već ćete morati ručno upisati nazive pristupnih točaka iliti APN-ova (Access point name). U pravilu je dovoljno upisati samo APN, dok će u nekim slučajevima možda biti nužno upisati i dodatne parametre.  APN-ove i ostale detalje možete potražiti na web stranicama vaših operatera.

Brzina učitavanja web stranica odgovara standardima klase, ali je najviše ovisna o samoj internetskoj vezi. Oba preglednika rade brzo, no zna se dogoditi usporena reakcija na utipkavanje internet adrese. Chrome ima tu prednost što možete sinkronizirati sve bookmarke, postavke i otvorene tabove s Chrome preglednikom na vašem računalu.

4,0” zaslon u svakom slučaju nudi kvalitetan pregled sadržaja i surfanje mobilnim verzijama internet stranica bit će prilično ugodno. Zumiranje teksta i njegova prilagodba razini povećanja (text reflow) na standardnom Internet pregledu se odvija automatski ili eventualno dvostrukim dodirom, dok je kod Chromea u postavkama unaprijed potrebno odrediti veličinu fonta koji će se kasnije prilagoditi zumiranom nivou.

Multimedija
Galerija fotografija, kao i većina softvera pripada izvornom AOSP Androidu. Dakle, imamo jednostavno i funkcionalno sučelje s osnovnim mogućnostima manipulacije fotografijama. Galerija čita sve slike na uređaju, neovisno o njihovim stvarnim lokacijama. Omogućeno je jednostavno slanje e-mailom, izravna podjela na društvenim mrežama te na raznim online servisima (Picasa, Dropbox, itd).

Video reprodukcija odvija se izravno iz galerije, a podržani su osnovni video formati kao što su MP4 i 3GP. Iako smo uspjeli pokrenuti nekoliko AVI datoteka, podrška za DivX nije potpuna jer nisu podržani najpopularniji audio codeci. To znači da se može dogoditi da se AVI datoteke uspješno reproduciraju, ali bez zvuka. Rješenje problema nalazi se u instalaciji alternativnog video playera iz Google Play trgovine (vPlayer, Mobo Player…)Za reprodukciju glazbe zadužena je uobičajena aplikacija „Glazba“ koja je u ovom modelu dobila nekoliko estetskih izmjena. Što se tiče funkcionalnosti, sučelje je jednostavno, a sadržaj je moguće sortirati po naslovu, izvođaču i albumu te kreirati playliste. Dodatno, svaku je pjesmu izravno iz ove aplikacije moguće odrediti kao ton zvonjave, a na raspolaganju vam je i jednostavni equalizer.

Budući da vanjski zvučnik nije pretjerano jak kao ni na većini ostalih uređaja, glazbu ćete u većini slučajeva preslušavati putem priloženih slušalica.

Kamera
Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi 5 MP kamerom s LED bljeskalicom i 1,3 MP prednjom kamerom. Sučelje kamere slično je onom na “čistim” ICS Androidima, s neznatnim izmjenama u redoslijedu postavki. Moguće je birati standardno snimanje, video ili panoramu. Softver kamere podržava podešavanje uobičajenih parametara kao što su ISO osjetljivost, balans bijele boje, brzina zatvarača, podešavanje kontrasta, autofokus, dodirni fokus te uobičajeno namještanje scena.

Kvalitetom fotografija ovaj smartfon neće osvojiti nagrade niti će one završiti na nekoj izložbi, ali će u svakom slučaju poslužiti svrsi. Na dnevnom svjetlu fotografije su solidne kvalitete, dok će one u slabije osvjetljenim prostorijama sadržavati poveću dozu šuma. Ipak, najveći problem  kod ove kamere (barem na testnom primjerku) je bljeskalica. Naime, svjetlost koju producira toliko je slaba da ni predmete u neposrednoj blizini neće dovoljno osvijetliti, dakle praktički je neupotrebljiva.Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru video kamera snima isječke u 720p rezoluciji. Ipak, sama rezolucija ne znači nužno i veću kvalitetu videa. S obzirom na veliki stupanj kompresije, video sadrži prilično mali broj detalja, zbog čega će poslužiti samo za ono najosnovnije.

Baterija


Gigabyte GSmart Rio R1 ima ugrađenu bateriju kapaciteta 1500 mah i ona je njegova jača strana. U uvjetima stalne spojenosti uređaja na internet (Wi-Fi+3G), stalo aktivna oba SIM modula i uz neku razumnu upotrebu svih funkcija uređaja baterija nam je izdržala nešto više od 30 sati, što je iznimno dobar rezultat s obzirom da uređaj radi s dva SIM modula. U tom periodu smo izvršili nekoliko telefonskih poziva u ukupnom trajanju od 20-ak minuta, 50 minuta surfanja, učestalo pregledavanje mailova i povremeno chatanje putem Google Talka. Snimljeno je nekoliko fotografija te jedan video. Dodatne uštede se mogu postići korištenjem jednog SIM modula, prebacivanjem rada na 2G mrežu i spajanjem na internet po potrebi.

Zaključak


Gigabyte GSmart Rio R1 je lijepo dizajniran uređaj normalnih gabarita za svakodnevnu upotrebu. Ne možemo reći da je namijenjen zahtjevnijim korisnicima jer će njih povremeno zastajkivanje sučelja vjerojatno živcirati. No, tko zna, ako uređaj dobije nadogradnju na Jelly Bean, ova stavka se možda i promijeni. Manje zahtjevni korisnici koji od uređaja ne traže vrhunske performanse svakako će biti zadovoljni ponuđenim, jer za cijenu od 1400,00 kuna uređaj nudi solidne karakteristike. Najviše će se ga cijeniti oni koji tek ulaze u svijet smartfona te oni koji koriste usluge dvaju operatera.

Uređaj na testiranje ustupio: Asbis