Recenzija: Gigabyte GSmart Rio R1

Gigabyte je relativno novo ime u svijetu smartfona kod nas. Do sada smo ovu kompaniju mogli upoznati kao jednog od najvećih proizvođača matičnih ploča, grafičkih kartica i drugih komponenti za za stolna računala. S obzirom da se trendovi u tehnološkom svijetu mijenjaju iz dana u dan i Gigabyte se odlučio okušati u proizvodnji onih elektroničkih uređaja za kojima potražnja konstantno raste. Tako je Gigabyte već neko vrijeme proizvodi smartfone temeljene na Androidu, a od nedavno je kročio i na naše tržište. U ovom tekstu se bavimo modelom GSmart Rio R1 koji dolazi s dva utora za SIM kartice.

Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 124.2 x 63.8 x 10.45 mm
Masa: 130.5 grama
Zaslon: 4.0” IPS, 800×480
CPU: Dvojezgreni 1 GHz
RAM: 512 MB
Interna memorija: 4 GB (dostupno 2 GB)
Utor za microSD memorijske kartice
Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, micro USB, Wi-Fi direct, Bluetooth
3G: HSPA 7,2 Mbps/384kbps
OS: Android 4.0 ICS
Kamera: 5 MP
Video kamera: 1080p 30 fps,
Prednja kamera: 1,3 MP
FM Radio
Baterija: 1500 mah

Prednosti:

– Dual SIM
– Odličan IPS zaslon
– Dizajn
– Cijena

Nedostaci:

– Zastajkivanje sučelja
– Nije podržan USB On-the-go
– Preslaba bljeskalica

Dizajn, kućište i ergonomija

 

Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi u jednostavno dizajniranom kućištu koje je najjednostavnije opisati – klasikom. Uređaj je izrađen iz plastike koja djeluje pristojno, s tim da je prednji dio crne boje, dok stražnji dolazi u različitim varijantama. Primjerak kojeg imamo na testu stigao je s bijelom poleđinom, a u ponudi su još žuti, plavi, rozi i crni poklopci. Otisci prstiju najviše su vidljivi s prednje strane zbog crne boje, dok je bijeli poklopac nešto otporniji na ovu pojavu. Konstrukcija djeluje solidno i ostavlja dojam znatno skupljeg uređaja. U prvih nekoliko dana korištenja nisam naišao na tragove neželjenog šuškanja i krckanja.

Raspored fizičkih tipki na ovom uređaju je malo drukčiji nego što smo to navikli vidjeti kod drugih. Naime, tipka za uključivanje/otključavanje zaslona nalazi se na lijevoj strani vrha kućišta, dok je na desnoj strani smješten 3,5 mm audio utor. Tipka za podešavanje glasnoće nalazi se na lijevom boku, na kojem je i micro USB utor za punjenje i spajanje s računalom. Tako nam je desni bok uređaja ostao potpuno prazan, što je zaista neuobičajeno, no kroz dva dana ćete se priviknuti bez problema.

Prednjim dijelom kućišta dominira 4,0” IPS zaslon ispod kojeg se nalaze četiri upravljačke kapacitivne tipke. Koncept upravljanja s četiri tipke je još jedna stavka koja je na mnogim novijim modelima napuštena. Tako uz uobičajene home, back i tasks tipke ovdje imamo i dodatnu koja aktivira izbornike s opcijama. Ovakav koncept virtualnih tipki sam po sebi nije loš, no problem može predstavljati činjenica što se njihovo pozadinsko osvjetljenje isključuje neovisno o trajanju osvjetljenja zaslona i to mnogo prije. U potpunom mraku ćete zato morati pogađati tipke, a privikavanje na njihov raspored može potrajati.

Rukovanje uređajem je izuzetno lako i ugodno. Dimenzije dopuštaju jednostavnu manipulaciju jednom rukom, što kod većih uređaja s 4,3” i većim zaslonima nije slučaj. Naime, dijagonala zaslona od 4 inča predstavlja gornju granicu gdje je palcem ruke u kojoj držite uređaj moguće doseći suprotni gornji kut. Kod većih zaslona je potrebno prilagoditi hvat. Rukovanje je ugodno i zbog fino zaobljenih kutova, dakle nema oštrih rubova, a strahu od klizanja iz ruku nema mjesta jer ova vrta plastike dobro prianja uz kožu.

Zaslon

Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi s IPS-LCD zaslonom dijagonale 4 inča i rezolucije 800 x 480 točaka, što daje gustoću od respektabilnih 233 ppi. IPS zaslon osigurava veći kut vidljivosti od starijih TFT zaslona i u tom pogledu ovaj uređaj ostavlja dojam znatno skupljeg modela. Preciznost i odaziv također odgovaraju standardima klase iznad, a slično je i s vidljivošću na dnevnom svjetlu. Ukupan dojam zaslona je više nego pozitivan i kao takav predstavlja jedno od najboljih obilježja uređaja.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT