Android Recenzije

Recenzija: HTC One S


HTC-ova serija One, predstavljena ove zime na MWC-u u Barceloni sastoji se od tri modela. Predvodnik, HTC One X s četverojezgrenim procesorom i 4,7” zaslonom predstavlja sam vrh današnje tehnologije kad su smartphone uređaji u pitanju, dok je manji 3,7” model HTC One V pogonjen “običnim” jednojezgrenim procesorom. Točno u sredinu smjestio se model HTC One S koji svojim 4,3” zaslonom i dvojezgrenim procesorom nastoji pridobiti onaj dio kupaca koji žele vrhunski smartphone uređaj, a četverojezgrene procesore i 4,7” zaslone ne doživljavaju kao prioritet.

Osnovne karakteristike:


Dimenzije: 130,9 x 65 x 7,8 mm
Masa: 119,5 grama
Zaslon: 4,3” Super AMOLED, 540 x 960 točaka, 256 ppi, Gorilla Glass
Procesor: Dvojezgreni Qualcomm MSM8260A Snapdragon takta 1,5 GHz
Grafički procesor: Adreno 225
RAM: 1 GB
Interna memorija: 16 GB
Operativni sustav: Andoid 4.0 Ice Cream Sandwich
Kamera: 8 MP
Prednja kamera: VGA
Video kamera: 1080p pri 30 fps
MHL (HDMI+MicroUSB) port
FM stereo radio s RDS-om
Beats Audio
Baterija: 1650 mAh

Nedostaci:


Micro SIM
Fiksirana batrija
Nema utor za memeorijske kartice

Dizajn, kućište i zaslon


Ako ste još uvijek skeptični prema 4,3” uređajima i smatrate da su nezgrapni HTC One S će biti onaj koji će vas bez problema razuvjeriti. Ovdje nisu presudne dužina i širina jer po tom pitanju HTC One S ne odstupa od postojećih modela već isključivo debljina i masa. Naime, uređaj debljine 7,8 mm malo koga će ostaviti ravnodušnim, a ako tome pridodamo i relativno malu masu od 119,5 grama tada zaista imamo dobitnu kombinaciju.
Zbog svega navedenog HTC One S odlično leži u ruci, a zbog svoje kompaktnosti i male mase neće ga biti problem nositi čak ni u džepu košulje. Usudio bih se reći da je ovo najkompaktniji i s ergonosmke strane općenito najbolji 4,3” uređaj koji sam imao u rukama.
Ukratko, pojavom ovog modela vrijeme masivnih i nezgrapnih 4,3” smartphonea je iza nas.Unibody kućište izrađeno je iz aluminija, s dodacima plastičnih površina na dnu i vrhu poleđine. Zanimljivo, ovo je jedan od rijetkih uređaja u kojem se utor za SIM karticu nalazi ispod poklopca na vrhu poleđine. Na tom poklopcu nalazi se i staklo koje prekriva objektiv kamere pa bi svakako bilo mudro pripaziti kako ga otvarate.Za razliku od svog većeg brata koji u koji je ugrađen S-LCD2 zaslon HTC One S dolazi sa Super AMOLED-om što je u neku ruku neobično. Čini se da je HTC ovim modelom želio postići što veći stupanj diferencijacije unutar One serije pa je uz drukčiju tehnologiju izrade zaslona ponudio i nešto manju rezoluciju (540 x 960).

Općenito, LCD tehnologija u teoriji je inferiorna Super AMOLED-u, ali novija generacija (Super LCD i Super LCD2) ipak donosi znatna poboljšanja. Uspoređujući ova dva zaslona teško je reći da je jedan bolji od drugog pa bi se na kraju sve moglo svesti na stvar ukusa. Činjenica je da je S-LCD2 na HTC-u One X malčice blještaviji i za nijansu bolje čitljiv na dnevnom svjetlu, no Super AMOLED modela HTC One S zato prirodnije prikazuje boje i manje je naporan za oči.
Ukupan doživljaj zaslona na HTC-u One S više je nego izvrstan pa čak iz uz već spomenutu manju rezoluciju od sada već uobičajene 720p.

Sučelje i performanse


Jednako kao na ostala dva modela iz serije One HTC One S dolazi s Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich i HTC Sense 4.0 nadogradnjom sučelja.
Kao što je već poznato, ICS donosi donekle izmijenjene funkcije u odnosu na prijašnje Androide, no HTC je kao i obično duboko zaronio u operativni sustav i dodatno ga prilagodio svojoj viziji Androida. Naravno, tu je i nadogradnja sučelja HTC Sense u svojoj četvrtoj inačici koja u odnosu na prijašnje donosi mnoge novosti. Najznačajnija promjena odnosi se na ikonice u dnu početnog zaslona (dock). Naime, taj je prostor u prethodnim verzijama Sensea bio prilično neiskorišten što su mnogi korisnici konstantno prigovarali. HTC je napokon odlučio učiniti nešto po tom pitanju pa sada na docku imamo pet ikonica od kojih su četiri izmjenjive. Središnja (prečica za izbornik s aplikacijama) ostaje fiksirana.

Druga novost je način dodavanja sadržaja na početne zaslone. Prečice aplikacija i widgeti postavljaju se odvlačenjem s vizualiziranog popisa na male prikaze početnih zaslona u vrhu. Iako ovaj način i nije pretjerano intuitivan ima tu prednost što vas nakon postavljanja sadržaja ostavlja na popisu raspoloživih widgeta, odnosno aplikacija. Korisno ukoliko postavljate više widgeta odjednom. Izbor widgeta je zaista velik i u nastavku možete vidjeti koji su vam na raspolaganju. Za dodatne widgete posjetite Google Play trgovinuPrvi benchmark testovi sugerirali su da je procesor ovog uređaja, ako ne bolji, onda na razini četverojezgrenog starijeg brata, no čini se da se tomu ipak nije tako. Pretpostavljam da oni koji su objavili prve rezultate benchmark testova u rukama nisu imali konačne verzije već prototip uređaje. Dvojezgreni procesor HTC-a One S postiže otprilike jednake rezultate kao i ostala dvojezgrena garda ili malčice bolje od Samsunga Galaxy S II i/ili Galaxy Notea u što se možete uvjeriti iz slike ispod.
Naravno, o vjerodostojnosti i mjerodavnosti benchmark testova također možemo raspravljati, no oni su za sada jedino konkretno sredstvo za kakvu-takvu usporedbu.U praksi, tj. prilikom svakodnevnog korištenja teško da ćete osjetiti razliku u odnosu na većinu drugih vrhunskih Androida pa čak i u odnosu na četverojezgreni HTC One X od kojeg je sporiji samo u određenim segmentima zahtjevnijih igara.
Ono što će potencijalnim kupcima biti od velike važnosti jesu fluidnost sučelja i pouzdanost sustava. Dakle, u ovih desetak dana druženja s HTC-om One S nisam zabilježio ni jedno spontano resetiranje uređaja niti rušenje Sensea, jedino su pojedine 3rd party aplikacije ponekad tražile prisilno zatvaranje, što je na Androidu inače uobičajena pojava. Također, uzimanje screenshotova (tipka za utišavanje + tipka za uključivanje) ponekad je znala “zalediti” uređaj.Ukoliko vas brine nemogućnost vađenja baterije u svrhu resetiranja kada se uređaj zamrzne imajte na umu da ga doslovno u svakoj situaciji možete resetirati dovoljno dugim pritiskom na tipku za uključivanje. Kao rezerva tu je još i “recovery mode” uobičajen na svim androidima.

Web preglednik
HTC One S dolazi s novim ICS web preglednikom kojeg nalazimo i na ostala dva modela iz serije One. Dakle, imamo minimalističko sučelje koje doslovno cijeli zaslon ostavlja na raspolaganju za pregled stranica. Od bitnih detalja potrebno je reći da je podržan “text reflow” (prilagodba veličine teksta zumiranom nivou). Iskreno, već neko vrijeme sam sebi idem na živce zbog kontinuiraog ponavljanja ove stavke, ali jednostavno mi je nevjerojatno da još uvijek postoje preglednici i uređaji koji tu opciju nemaju. Najočiti takav primjer je Safari na iPhoneu, ali i niz Androida različitih proizvođača.
Flash je također podržan, a u postavkama ga je moguće isključiti, odnosno uključiti.

Multimedija


Galerija fotografija poznata je stvar s dugih HTC-ovih uređaja i nudi uobičajene mogućnosti. Tu je tabelarni prikazi albuma i fotografija neovisno o tome u kojoj se mapi zaista nalaze. Svaku je fotografiju moguće zumirati i prilagoditi zaslonu te podijeliti na raznoraznim online servisima (Picasa, Flickr, Dropbox, Skydrive)  i društvenim mrežama Facebook, Twitter i Google+. Kao dodatak tu su i alati za osnovno uređivanje (izrezivanje i rotacija) te dodavanje pojedinih efekata.

Video player ne postoji kao posebna aplikacija i sav sadržaj pokreće izravno iz galerije. Veliki 4,3 zaslon omogućuje ugodno gledanje filmova, a uz uobičajene 3GP i MP4 podržani su i DivX (.avi) te x.264 (MKV) formati video zapisa. Tu je sada već standardna podrška za titlove čiji naziv datoteke mora biti isti kao naziv datoteke filma, samo pripazite da im ne promijenite ekstenziju.

Ostale aplikacije
HTC One S dolazi s uobičajenim setom aplikacija, istim onim kojeg nalazimo na njegovom većem bratu One X. Možda je bitno izdvojiti Polaris Office alat koji omogućuje pregledavanje, uređivanje i kreiranje .doc, .xls i .ppt dokumenata. U samu aplikaciju integrirana je podrška za Dropbox koji vam u suradnji s HTC-om omogućuje korištenje 25 GB online prostora za pohranu podataka. Uz Dropbox tu je  podrška i za Microsoftov Skydrive.
Od ostalih aplikacija imamo još PDF preglednik, uređaivač video zapisa, razne alate za organizaciju (kalendar, bilješke...), Friend stream za objedinjavanje novosti s društvenih mreža, diktafon, FM radio s RDS-om itd.

Tipkovnica


Virtualne tipkovnice na 4,3” uređajima nikad nisu imale problema s ergonomijom i preciznošću pa je tako i na ovom modelu. Čak i u okomitom načinu rada tipkovnica je prilično široka i dovoljna za komoditet u tipkanju. Na dnu zaslona (u okomitom načinu) imamo četiri strelice koje će olakšati kretanje kroz dijelove natipkanog teksta. Podržani su dijakritički znakovi kojima pristupamo dužim pritiskom na odgovarajući znak bez kvačice/crtice.

Povezivost


HTC One S dolazi s podrškom za DLNA što znači da ga možete bežično povezati s kompatibilnim TV-om ili monitorom i izravno reproducirati sadržaj s uređaja. Ako ipak preferirate kabelsko povezivanje na raspolaganju vam je HDMI port koji se nalazi u MHL portu zajedno s micro USB-om. Za ovaj sport trebat će vam adapter koji se ne nalazi u prodajnom paketu i naravno, HDMI kabel.

Aplikacija za slušanje glazbe identična je onoj na modelu One X. Dakle, uz reprodukciju sadržaja na uređaju imamo TuneIn i 7digital internet radio te SoundHound za prepoznavanje glazbe iz drugih uređaja. FM radio nalazi se u posebnoj aplikaciji.

HTC One S još je jedan uređaj koji dolazi s Beats Audio poboljšanjima koji je funkcionalan uz upotrebu bilo kojih slušalica, no bilo bi fino da su i originalne  sadržane u prodajnom paketu, ali eto... snaći ćemo se i bez njih. Neovisno o tome koju aplikaciju za preslušavanje glazbe koristite Beats Audio indikator će se pojaviti u statusnoj traci pa čak i prilikom korištenja YouTube aplikacije.

Kamera


HTC One S dolazi s istom 8 MP kamerom kao i njegov veći brat One X. Opremljena je LED bljeskalicom koja služi i kao osvjetljenje za snimanje videa. Na isti način, kamera ovog modela dijeli isto sučelje s modelom One X, dakle nije potrebno posebno odabirati video način rada već se može pokrenuti iz istog prozora zajedno s fotografiranjem.Na raspolaganju su uobičajeni dodaci kao npr. prepoznavanje lica i geotagging. Prilikom video snimanja (1080p pri 30 fps) omogućeno je korištenje kontinuiranog autofokusa.

O ukupnoj kvaliteti snimljenog sadržaja mogli bismo diskutirati danima, ali ukratko mogu reći da je napredak u odnosu na prijašnje HTC-ove uređaje vidljiv, premda ima još prostora za poboljšanja.

U nastavku se nalazi nekoliko fotografija snimljenih u uvjetima lošijeg osvjetljenja te dva video isječka. Jedan u rezoluciji 960x540, a drudi u HD 1920x1080.


Baterija


Ni ovdje nema posebnih iznenađenja. U uobičajenim uvjetima (Aktivna internet veza, pozadinski podaci, sinkronizacija dva mailboxa, uključen Gtalk i osvjetljenje zaslona na 100%) te uz umjerenu upotrebu svih funkcija baterija je bez problema izdržala cijeli dan. Uz isključivanje jedne ili više gore navedenih stavki autonomija se svakako može produljiti.

Zaključak


Nema sumnje da je HTC One S jedan od najboljih uređaja u svojoj klasi s iznimno kvalitetnim hardverom koji osigurava vrhunske performanse. Ono što je u cijeloj priči možda najzanimljivije je njegova elegancija, tj. tankoća i mala masa. Zbog ovih karakteristika HTC One S neće podebljati vaš džep, a stat će i u najtanji pretinac najmanjih torbica.
Premda zaslon ne dolazi u 720p rezoluciji kao što je to slučaj na modelima Galaxy Nexus i Sony Xperia S već nešto manjoj, mora se priznati da neovisno o tome ostavlja izniman dojam.
Svi oni koji ugradnju četverojezgrenih procesora i 4,7” zaslona u smartphone uređaje doživljavaju kao pretjerivanje HTC One S će biti najbolji izbor.

HTC One S na neki je način poboljšani HTC Sensation, no ukupan dojam je znatno bolji od onog dobivenog pukim uspoređivanjem specifikacija.
Budući da u prodaju stiže tek u lipnju za sada ne možemo govoriti o cijeni niti ga po tom kriteriju uspoređivati s bilo kojim drugim modelom koji se već nalazi u prodaji.