Android Recenzije

Recenzija: HTC One X2011. godinu u svijetu smartphonea obilježili su uređaji pokretani dvojezgrenim procesorima i podigli prilično veliku prašinu. Dok su jedni bili oduševljeni performansama novih uređaja skeptici su tvrdili da je nešto takvo potpuno nepotrebno i da se zapravo radi o marketinškim trikovima.

Budući da smo i mi imali prilike testirati cijeli niz takvih uređaja uvjerili smo se da se ipak ne radi o marketinškim trikovima i da dvojezgreni procesori zaista poboljšavaju rad smartphone uređaja, barem kada govorimo o onima temeljenim na Androidu. Naime, znamo da je primjerice iOS ogledan primjer kvalitetno izrađenog operativnog sustava koji je na najbolji mogući način prilagođen hardveru i sasvim dobro funkcionira na “običnom” tj. 1-jezgrenom procesoru. Kad je Android u pitanju stvari su malo drukčije posložene. Zbog fragmentacije, ili blaže rečeno nužne diferencijacije, stanje u Android eko-sustavu je malo kompleksnije i performanse uređaja variraju ovisno o proizvođaču, konkretnom modelu i optimizaciji.


Pojavom dvojezgrenih procesora opće performanse Android uređaja objektivno su se poboljšale i tu nema mjesta dvojbama. Koliko su ti uređaji brži ili sporiji od iPhonea 4 i/ili Windows Phone uređaja možemo raspravljati, no unutar Android eko-sustava napredak je više nego vidljiv.

E sad, pojavom 4-jezgrenih procesora počele su se javljati teze o prekomjernom i nepotrebnom nabrijavanju hardvera jer aplikacije kojima je potreban takav procesor još uvijek ne postoje. Ipak, postoji niz aplikacija, prvenstveno igara koje će s 4-jezgrenim procesorom već sada raditi bolje, a samo je pitanje vremena kada će proizvodnja takvih aplikacija uzeti maha.Također, ne treba zaboraviti da smartphone uređaj sada već može odigrati ulogu osobnog računala. Naime, distributer Ubuntu Linuxa nedavno je demonstrirao praktičnu primjenu u korištenju Android smartphonea kao osobnog računala na kojem se paralelno s Androidom vrti i Ubuntu Linux. Kao dodatak ovome objavljeno je da novi Linux kernel donosi punu integraciju s Androidom.

Pojavom 4-jezgrenih procesora u Android uređajima možemo očekivati da se ova integracija s Linuxom u startu popne za stepenicu više.

Prije dva mjeseca na MWC-u u Barceloni nekoliko je proizvođača predstavilo uređaje s 4-jezgrenim procesorima, a HTC One X prvi je među njima koji se pojavio u prodaji.

Tijekom 2011. godine prodaja HTC-ovih uređaja zabilježila je pad, a razloge možemo tražiti na više frontova. Prevelik broj izbačenih modela rezultirao je razvodnjavanjem ponude što je odvratilo jedan dio kupaca. S druge strane, Samsung je sa svojim Galaxyjem S II doslovno pokorio tržište i nametnuo se kao najjači Android igrač.
Serijom One HTC se namjerava vratiti na tron (govorimo o Android eko-sustavu), a model One X kao predvodnik flote ima prilično tešku zadaću. Morat će se dokazati kao najbolji i najatraktivniji uređaj među postojećim 4-jezgrenjacima, a posebice kao dostojan protivnik nadolazećem Samsungu Galaxy S III.

Osnovne karakteristike:


- Dimenzije: 134.4 x 69.9 x 8.9 mm

- Masa: 130 grama

- Zaslon: 4,7” IPS LCD2, 720p, Gorilla glass, 312 ppi

- Procesor: 4-jezgreni Cortex-A9, NVIDIA Tegra 3 (4-PLUS-1) čipset

- Grafički procesor: ULP GeForce 2

- RAM: 1 GB

- Interna memorija: 32 GB (26 GB dostupno korisniku)

- Kamera: 8 MP, autofokus, LED bljeskalica

- Video kamera: Full HD 1080p, mogućnost fotografiranja za vrijeme rada video kamere

- Prednja kamera: 1,3 MP, 720p

- MLH utor: (USB, HDMI, TV out)

- DLNA povezivost

- FM Radio s RDS-om

- Bluetooth 4.0

- Baterija: 1800 mAh

- Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

- Nadogradnja sučelja: HTC Sense 4

- Kupnjom uređaja dobivate 25 GB prostora na Dropbox-u

Nedostaci:


- Micro SIM

- Ne podržava izmjenjive memorijske kartice

- Nije moguće izvaditi bateriju (osim u servisu)

Veličina i ergonomija
HTC One X je velik uređaj, zapravo najveći smartphone ako izuzmemo Samsung Galaxy Note. Ipak, zadnjih godinu dana kriteriji su se znatno izmijenili tako da ove dimenzije neće predstavljati šok kao što bi to bio slučaj prije nekoliko godina. Jedino bi ljudi s malim rukama mogli imati problema s manipulacijom i u tom slučau preporučamo da uređaj prije kupnje svakako isprobate. HTC One X je zanemarivo  širi od Galaxy Nexusa kojim se osobno koristim nekoliko mjeseci pa mi u tom smislu ne predstavlja promjenu. Naravno, ukoliko ste do sada imali uređaje manjih dimenzija trebat će vam neko vrijeme da se priviknete, no zbog svih ostalih benifita koje HTC One X sa sobom donosi to neće biti ni najmanji problem.Još jedna važna stavka je i masa jer je uređaj iznimno lagan za svoje dimenzije. HTC One X je osjetno lakši od svojih prethodnika i kao takav bolje leži u ruci, a kompletan doživljaj je potpuno drukčiji.

Dizajn i kućište
Napokon! Ova riječ najbolje opisuje frustraciju autora dosadašnjim dizajnom HTC-ovih uređaja i izborom materijala za izradu kućišta. Modeli proizvedeni u zadnje dvije godine redom su stizali u metalnom unibody kućištu koje je, istini za volju, bilo čvrsto i robusno. Čak ni na dizajn nije bilo posebnih prigovora, a ono što je ove uređaje karakteriziralo bila je njihova masa. U usporedbi sa Samsungovim modelima HTC-ovi su bili osjetno teži i nezgrapniji.Sada je svemu ovome napokon došao kraj. HTC One X iznimno je lijepo dizajniran i usudim se reći, najbolje što smo od HTC-a do sada vidjeli. Iako i on dolazi u unibody kućištu mora se priznati da polikarbonat od kojeg je izrađeno zaista oduševljava. Priča o polikarbonatu je poznata iz Nokijinih modela N9 i Lumia 800. Dakle, radi se o tome da kućište nije obojeno već je cijela masa izrađena od jedne boje. Ono što je daleko važnije jest činjenica da ova kućišta izgledaju bolje i ljepše od obične plastike koju smo često nazivali „jeftinom“, a čvrstoća je također na osjetno višoj razini. Ovdje moram napomenuti da “krckanje” koje su neki korisnici širom interneta iskusili na ovom primjerku nije prisutno. Dakle, moguće je da se radi o prvoj seriji koja je izašla iz tvornice, jer konkretno ovaj primjerak ni nakon tjedan dana ne pokazuje nikakve znakove koji bi upućivali na to. Kakva će situacija biti kroz nekoliko mjeseci u ovom je trenutku nemoguće reći.
Eto, termin “jeftina plastika” bit će sve manje upotrebljavan, a HTC One X prvi je HTC-ov uređaj koji se može pohvaliti ovim kompromisom čvrstoće i prihvatljive mase.Boja? Iskreno govoreći, mobiteli u bijeloj boji nikad me nisu privlačili, ali kod ovog modela priča je drukčija. Budući da imate izbor između dvije, dakle crne i bijele boje, odluka će u većini slučajeva pasti na bijelu. Zbog specifičnog dizajna crni HTC One X izgleda nekako obično, dok kod bijelog modela sve skladne linije dolaze do izražaja. Trud dizajnera je na ovom modelu više nego vidljiv, ali ne treba zaboraviti ni inženjere koji su odličan dizajn iznimno kvalitetno pretvorili u finalni proizvod.

Naravno, u slučaju da kupite bijeli imajte na umu da će nakon nekoliko mjeseci zbog rukovanja boja ipak malo potamniti. Rješenje ovog problemčića moglo bi se potražiti u futroli koja će svakako biti nužna i zbog nezgodno smještene leće kamere. Naime, problem je što se staklo nalazi doslovno u ravnini vrha te izbočine pa prilikom nepažljivog rukovanja može doći do oštećenja. Također, pripazite na kakvoj površini ostavljate uređaj jer se cijela gornja polovica oslanja upravo na toj dio.Kao što je već u osnovnom opisu navedeno izmjena baterije nije omogućena tako da su jedini otvori na ovom uređaju MHL utor koji se nalazi na lijevom boku, 3.5 mm audio utor te mala vratašca s vodilicom za umetanje micro SIM kartice na vrhu. Ova vratašca su odlično uklopljena u cjelinu kućišta i gotovo su neprimjetna, a za njihovo otvaranje priložena je mala alatka.

Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke koje je HTC unatoč Googleovim željama  ostavio izvan zaslona, no o tome malo kasnije. Na desnom boku nalazimo dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće, na dnu maleni otvor za mikrofon, a na vrhu tipku za uključivanje.

Opći dojam držanja uređaja u ruci je izniman. Čvrsto, a istovremeno lagano kućište u kombinaciji s jednim od najboljih zaslona neće vas ostaviti ravnodušnim.

Zaslon


HTC One X dolazi s IPS LCD2 zaslonom čija je tehnologija izrade i kvaliteta prikaza iznad prve generacije LCD zaslona i nudi bolji prikaz boja, manji razmak od površine i veći kut vidljivosti. Zaslon je toliko dobro izveden da će vam se ponekad učiniti da ikonice doslovno plutaju po površini.

HD rezolucija od 1280 x 720 točaka na dijagonali 4,7” daje gustoću od 312 ppi što ga u kombinaciji s prethodno navedenim svrstava u najbolje zaslone dostupne na tržištu. OK, vidjeli smo da Sony Xperia S ima čak nešto veću gustoću točaka, no šansa da ćete razliku vidjeti golim okom ravna je nuli. Za razliku od Super AMOLED-a na Galaxy Nexusu HTC-ov LCD2 daje nešto svjetlije tonove boja i i možda malo više blješti. Kako god, radi se o jednom od najboljih zaslona koje smo na mobitelima do sada vidjeli što znači da će vam osigurati najbolji mogući doživljaj bilo da se radi o igranju, gledanju filmova ili surfanju.Što se tiče dimenzija zaslona, odnosno dijagonale od 4,7 inča čini se da smo dobili neku gornju granicu za smartphone u klasičnom smislu. Naravno, ovdje ponovo treba izuzeti Samsung Galaxy Note koji je po mnogima predimenzioniran.
U usporedbi s Galaxy Nexusom, čija dijagonala iznosi 4,65 inča, upotrebljiva površina HTC-ovog zaslona je vidno veća. Onih 0,05 inča razlike ovdje neće doći do izražaja, jer kod Galaxy Nexusa donji dio zaslona zauzimaju operativne ICS tipke. Ako Nexusu oduzmemo to polje ostat će nam zaslon s dijagonalom od 4,3 inča. S obzirom da su kod HTC One X-a te tipke izvan zaslona ostaje nam čitavih 4,7 inča za prikaz sadržaja, no i tu ima izuzetaka o čemu ćemo malo kasnije.

Ice Cream Sandwich i HTC Sense 4


Već i ptice na granama znaju da HTC One X dolazi s operativnim sustavom Android 4.0 Ice Cream Sandwich. U redu. Ono što baš i ne znaju je činjenica da se HTC-ov ICS prilično razlikuje od izvronog Googleovog ICS-a kojeg nalazimo na Galaxy Nexusu. Ne radi se samo o Sense nadogradnji već i općoj prilagodbi ROM-a.

Kada govorimo o razlikama između HTC-ovog ICS-a i onog Googleovog koje vidimo na Galaxy Nexusu prvo što upada u oči su funkcijske tipke koje nisu sastavni dio zaslona. Unatoč Googleovoj namjeri da nove Androide učini uređajima bez vanjskih tipki, makar i kapacitivnih, HTC očito želi igrati po svome. U osnovi, izbacivanje funkcijskih tipki iz zaslona rezultiralo je većom upotrebljivom površinom na zaslonu, ali je stvorilo nedoumice kod prilagodbe aplikacija. Ako određena aplikacija u svojoj konstrukciji na dnu zaslona sadrži tipku u obliku trotočke koja aktivira opcije pojavit će se cijela crna traka koja sadrži samo tu tipku, što dođe kao šaka u oko.Kada uređaj uključite pojavit će se poznati HTC-ov zaključani zaslon s prstenom za otključavanje i četiri prečice za brzi pristup određenim funkcijama. Ukoliko vam takve prečice ne trebaju možete ih ukloiti u postavkama. Treba napomenuti kako se pozadina zaključanog zaslona može mijenjati baš kao i pozadina početnih zaslona. Također, u postavkama je moguće izabrati ono što želite da bude prikazano na zaključanom zaslonu. Najčešće će to biti obavijesti o propuštenim pozivima, stavkama iz kalendara i prispjele poruke. Omogućeno je postavljanje statusa s društvenih mreža (Friend stream), dionice, foto album itd.

Ono što se izgledom i i funkcionalno razlikuje od izvornog ICS-a jesu ikonice na dnu zaslona, tj. na docku. Na najnovijoj verziji Sensea sada ih imamo 5, od kojih su 4 izmjenjive. Središnju ikonicu koja vodi do izbornika s aplikacijama nije moguće izmijeniti.

Traka s obavijestima na vrhu zaslona istog je izgleda kao na Gingerbreadu i pokazuje uobičajene stavke, a povlačenjem prema dolje otvara se dobro poznato polje s detaljima i prečicom za postavke. Izbornik s aplikacijama sada se više ne vrti okomito nego vodoravno. U dnu imamo tri ikone koje nude prikaz svih, često upotrijebljenih te instaliranih aplikacija.Najviše promjena doživjelo je dodavanje widgeta. Dužim pritiskom na prazno mjesto aktivira se uređivač koji u vrhu prikazuje umanjene početne zaslone, a u središnjem dijelu raspoložive widgete. Zgodna stvar je što postoji mali izbornik koji omogućuje filtriranje widgeta po aplikacijama što će biti od pomoći u slučajevima kada jedna aplikacija ima više widgeta. Ukoliko uređaj koristite na hrvatskom jeziku ne dajte se zbuniti jer je dežurni prevoditelj izraz “widget” preveo kao “miniaplikacija”.
U donjem dijelu ovog uređivača imamo tri stavke pomoću kojih možemo manipulirati prečicama aplikacija. Također, prečice aplikacija se mogu postaviti i starim dobrim načinom, tj. dovlačenjem iz glavnog izbornika.Pogled na brzi prikaz svih početnih zaslona omogućen je dodirom na središnju funkcijsku tipku ili jednostavnim “štipanjem.”
Izbor instaliranih widgeta prilično je velik. Nekima se može mijenjati veličina, a nekima ne.
Tu su još i “scene” poznate iz prijašnjih verzija Sensea koje omogućuju da uređaj zapamti stanje i raspored aplikacija na početnom zaslonu u kombinaciji s pozadinom kao jednu scenu te omogući kreiranje nove s potpuno drukčijim rasporedom i pozadinom. Ovo je zgodno za sve one koji žele razdvojiti npr. poslovne i privatne stavke.

Virtualna tipkovnica na HTC-u One X potpuno je nova i odskače od svih koje smo do sada viđali na HTC-ovim uređajima. Osim što je zbog većeg zaslona sama po sebi veća sada su i tipke bolje dizajnirane. Najveća novost ipak su četiri strelice na dnu zaslona koje služe za precizno pomicanje kursora unutar teksta. Ova radnja na mobitelima inače zna zadavati glavobolje pa mogu reći da sam s veseljem dočekao ovu novost. Kad je tipkovnica u vodoravnom položaju strelice se sele na desnu stranu

Rad i performanse
HTC One X općenito ima odlične performanse, iako možda ne toliko spektakularne koliko biste zbog ovakvog hardvera očekivali. Vidljivo je da određene aplikacije rade brže i uglađenije što je posebice vidljivo u igrama. Iako na previše precizni, benchmark testovi pokazuju da se zaista radi o velikom napretku u odnosu na dvojezgrene procesore, ali kao što je već rečeno, za sada nema toliko aplikacija koje bi četverojzgreni procesor iskoristile do maksimuma.

Što se tiče fluidnosti sučelja nema posebnih prigovora, ali je vidljivo da su s obzirom na specifikacije hardvera rezultati mogli biti i bolji. Većina radnji se izvodi brzo i bez zastajkivanja, dok su određeni segmenti Sensea ipak ispod očekivanja. Na primjer, Task Switcher je u odnosu na izvorni Googleov prilično izmijenjen i sadrži odlične vizualne efekte, ali kao takav jednostavno je spor. Da se razumijemo, ovo je daleko od nekog ozbiljnijeg problema, ali ostavlja ponekad lagano iritira.
Ponavljam, velika većina radnji se odvija praktički instantno, ali sitnice poput ove pokazuju da je HTC ponovo “napuhao” Sense, ali i sami ICS.

Naravno, ukoliko spadate u onu skupinu korisnika koja ne preferira Sense imate punu slobodnu instalitari bilo koji drugi launcher, a oni koji od uređaja žele puno više svog će ljubimca počastiti nekim od alternativnih ROM-ova kojih XDA zajednica već sada ima nekoliko.

Web preglednik
Najnoviji ICS web preglednik u kombinaciji s moćnim procesorom odlično odrađuje posao. Uz kvalitetnu i stabilnu internetsku vezu ovaj će vas preglednik oduševiti svojom brzinom. Tome naravno pridonosi i minimalističko sučelje poznato iz Galaxy Nexusa. Kada se web stranica učita i zumira s vidika nestaju sve tipke i adresna traka koje ponovo možete pozvati jednostavnim dodirom. Naravno, HTC je i ovdje ostavio svoj pečat pa je u dnu zaslona dodao četiri pomične tipke koje se pojave kada prstom po zaslonu prijeđete od gore prema dolje. Pomoću ovih tipki web stranicu na kojoj se nalazite moguće je dodati u bookmarke ili na početni zaslon, a možete ju spremiti za kasnije offline čitanje. Zadnja tipka “kartice” poziva prikaz otvorenih tabova.Izbornik s opcijama otvara se pritiskom na okomitu trotočku u sklopu adresne trake i nudi osnovne funkcije i namještanje postavki. Bitno je napomenuti kako se za svaku web stranicu posebno može zatražiti puna (desktop) verzija. Također, ovaj web preglednik podržava text-reflow, tj. prilagođava format teksta zumiranom nivou stanice.

Multimedija
Galerija omogućuje prikaz lokalnog sadržaja i onog na raznim online servisima. Tako na primjer iz galerije možete izravno pregledavati vlastite i fotografije vaših prijatelja na Facebooku, a zanimljivo je da nudi i automatski prikaz označenih osoba. Podržani su još Flickr, Picasa, Skydrive i Dropbox s kojim HTC u seriji One ima poseban ugovor u sklopu kojeg svojim kupcima nudi 25 GB besplatnog slobodnog prostora.Video reprodukcija jedna je od najboljih karakteristika ovog uređaja. Na velikom 4,7” zaslonu u HD rezoluciji, a uz pomoć izvrsnog hardvera doživljaj gledanja filmova ili bilo kojeg drugog video sadržaja predstavlja poseban doživljaj. Sav video sadržaj pokreće se izravno iz galerije, a podržan je najširi spektar popularnih video formata među kojima izdvajam AVI i MKV i to čak u 1080p rezoluciji. Nije izostala ni podrška za titlove, a manipulacija aplikacijom je krajnje jednostavna. Ukoliko izaberete način prikaza preko cijelog zaslona sav višak tipki se povlači i ostavlja na raspolaganju kompletnu površinu.HTC One X dolazi s Beats Audio pojačalom koje HTC već ugrađuje u neke svoje modele, ali uz uređaj isporučuje obične slušalice. Aplikacija “Glazba” prilikom pokretanja nudi prečice prema mapi s glazbenim datotekama i raznim servisima. Tu je SounHound aplikacija za prepoznavanje glazbe s radija (nešto kao Shazam), potom TuneIn internet radio te 7digital trgovina glazbom.Ostale aplikacije
Nema smisla nabrajati sve aplikacije koje dolaze instalirane na ovom uređaju jer ih je zaista mnogo. Ono što treba spomenuti je Polaris Office, aplikacija koja omogućuje pregledavanje i kreiranje Word, Excel i PowerPoint dokumenata te njihovu pohranu na cloud servisima poput Dropboxa i SkyDrivea.HTC One X dolazi s aplikacijom HTC Locations za navigaciju koja koristi Route66 mape. Iako koristi online mape omogućuje i njihovo preuzimanje na uređaj za offline korištenje. Kada navigaciju aktivirate imate 30 dana probnog perioda nakon kojeg ju morate platiti. E sad, lijepo je imati vrhunsku navigaciju, ali na uređaju iz ovog cjenovnog razreda svatko razuman bi očekivao da bude uračunata u cijenu.Budući da ICS serijski dolazi s Task managerom koji zaista ubija aplikacije i procese umjesto da ih samo briše s popisa, HTC One X je također opremljen jednim takvim. Moguće je vidjeti koliko svaka učitana aplikacija zauzima radne memorije i po potrebi ju potpuno isključiti.

Unutar općih postavki dostupan je pregled potrošenog podatkovnog prometa, otprilike jednak onom kao na Galaxy Nexusu. Omogućuje proizvoljno određivanje razdoblja kao i postavljanje upozorenja u slučaju kada se približite limitu.

Kamera


HTC One X dolazi s 8 MP kamerom opremljenom LED bljeskalicom i autofokusom. Tu je i mogućnost snimanja 1080p videa pri 30 fps. Softver kamere izrađen je na način da fotoaparat i video kamera zajedno obitavaju u istom sučelju, dakle nema potrebe za prebacivanjem načina rada. Jednostavnim pritiskom na odgovarajuću tipku aktivirate fotoaparat ili video kameru. Zbog ovakve koncepcije omogućeno je fotografiranje čak i kada je snimanje videa u tijeku, što je prilično zgodno i praktično.

Sučelje kamere je na prvi pogled minimalističko, no pritiskom na tipku s postavkama otvara se cijeli niz izbornika s raznim funkcijama i postavkama koje su, istina, logički raspoređene.

Kvaliteta snimljenih fotografija zadovoljit će i zahtjevnijeg korisnika, no ipak nije u rangu s najboljima u tom području kao što su iPhone 4S, Nokia N8 ili Sony Xperia S.
Kao dodatak tu je mogućnost snimanja HDR fotografija, samookidač, panorama i geotagging.

Kod videa imamo digitalnu stabilizaciju slike, kontinuirani autofokus i mogućnost stero snimanja. Očekivano, video se snima u rezoluciji Full HD 1080p, no ipak, kvaliteta snimljenog materijala zbog kompresije nije na razini očekivane. Da se razumijemo, video snimljen ovim uređajem je dobar, ali s bitareom od 10 mbps nema što tražiti u društvu onih koji snimaju s dvostruko većim. Jedina prednost niskog bitratea je što takav video zauzima manje mjesta u memoriji, ali nekako mi se čini da bi većina ipak mijenjala memorijski prostor za kvalitetniji video. Nadam se da će u jednoj od sljedećih nadogradnji ova situacija biti riješena.
Baterija


HTC One X je na naš test stigao u malko nezgodno vrijeme. Naime, u europskim zemljama u prodaji je već nekoliko tjedana, a prvi su kupci odmah iskusili veću potrošnju baterije nego što se očekivalo. U međuvremenu je HTC izdao softversku nadogradnju koja je prema svjedočenju mnogih korisnika vijek trajanja baterije produljila za 10-20%. E sad, ova nadogradnja je stigla upravo kada sam završio cjelodnevni test baterije kojeg možete vidjeti ovdje. S obzirom da se, nakon što je uređaj nadograđen, autonomija povećala sve vrijednosti navedene u testu vam mogu služiti samo za orijentaciju.

Najluđe od svega je što su iz HTC-a naknadno izjavili da spomenuta nadogradnja nema veze s baterijom!!! Što sad? Tko je lud? Placebo efekt? Bilo kako bilo, autonomija je nakon nadogradnje objektivno povećana, barem na ovom primjerku, a zašto HTC tvrdi suprotno vjerojatno nikada nećemo saznati.

Dakle, nakon instalacije spomenute nadogradnje baterija je umjerenu upotrebu bez poteškoća izdržala cijeli dan (od jutra pa recimo do ponoći).

Ovdje, kao i uvijek, podrazumijevam stalnu internet 3G/WiFi vezu, uključen Google Talk, sinkronizaciju barem dva mailboxa, aktivne pozadinske podatke i osvjetljenje zaslona 100%. Ono što vam od nabrojanog nije prijeko potrebno jednostavno isključite i dobit ćete još koji sat, dva autonomije.

Zaključak


Je li četverojezgreni procesor potreban ili ne, možemo diskutirati, no ne treba očekivati kvantni skok u performansama. Nova generacija procesora jednostavno predstavlja novu stepenicu u razvoju i na cijelu stvar bi trebalo gledati upravo kroz tu prizmu. Performanse u praksi nisu toliko oduševile koliko smo očekivali, no kao što sam već u uvodu rekao potencijal je velik. Stići će nove aplikacije, još zahtjevnije igre, ali i već spomenuta integracija Androida s Linuxom.

Vidjeli smo da potrošnja baterije ne odudara puno od dosadašnjih Androida najviše klase tako da priče o 4-jezgrenim procesorima kao žderačima energije ne stoje. Naravno, najveći potrošač je i dalje zaslon i to će tako ostati sve dok netko ne osmisli alternativni način akumuliranja struje za mobilne uređaje.
S druge strane, veliki zaslon ima svoje prednosti, a za dijagonalu od 4,7 inča sada možemo reći da predstavlja neku vrstu gornje granice za ugodno rukovanje.

Izostanak podrške za izmjenjive memorijske kartice svakako je nedostatak, no 32 GB interne memorije trebalo bi zadovoljiti svačiji apetit.
25 GB online prostora na Dropboxu koje je HTC osigurao svojim kupcima zgodna su stvar, a ne treba zaboraviti da je podržana integracija i s Microsoftovim SkyDriveom koji u startu nudi 25 GB. Naravno, bez problema možete koristiti i druge cloud servise uz instalaciju odgovarajućih aplikacija.

Ukoliko imate namjeru kupiti novi vrhunski smartphone i budžet vam to dozvoljava, HTC One X se nameće kao logičan izbor jer je u ovom trenutku objektivno najbolje što tržište nudi. Unatoč inače neshvatljivoj politici cijena tehnoloških proizvoda u Hrvatskoj HTC One X, za razliku od nekih drugih modela, dolazi po relativno pristojnoj cijeni u pretplatničkim tarifama.

HTC One X je definitivno geekovski uređaj, a ono što je HTC u njemu ponudio u geekovskim je očima samo osnova. XDA zajednica užurbano radi na vlastitim implementacijama Androida i prvi custom ROM-ovi su već u dostupni. Nema sumnje da će se raznim implementacijama alternativnih ROM-ova performanse uređaja dodatno poboljšati.

Ne treba zanemariti ni odlično polikarbonatsko kućište kojim je HTC otvorio novu stranicu u dizajnu svojih uređaja. Da, baterija nije izmjenjiva, no s obzirom da Apple i Nokia prakticiraju isto, čini se da je taj trend uzeo maha i pitanje je vremena kada će takav koncept postati uobičajen.

Konkurencija? Izravna konkurencija će stići tek kada se u prodaji pojave ostali uređaji s 4-jezgrenm procesorima, a onaj kojeg svi najviše iščekuju je nasljednik Samsunga Galaxy S II koji će službeno biti najavljen 3. svibnja. Što će to Samsung ponuditi teško je reći, ali prema najnovijim glasinama ne treba očekivati čuda.
Od uređaja s 2-jezgrenim procesorima najozbiljniji konkurent je svakako Sony Xperia S koji se na našem prethodnom testu pokazao kao dobar i razuman izbor. Također, ne treba zanemariti ni Galaxy Nexus, a ako vam dimenzije nisu smetnja tu je još i Samsung Galaxy Note.

HTC One X vrhunski je uređaj, a onaj tko traži savršenstvo morat će ga potražiti u nekoj drugoj dimenziji. Uređaj mi se osobno izuzetno sviđa i ostavlja upečatljiv dojam. Prelazak na HTC One X u ovom trenutku ima smisla ukoliko ne posjedujete neki od novijih Androida s velikim zaslonom i dvojezgrenim procesorom. U suprotnom morat ćete sami izračunati da li vam se i koliko promjena isplati.

Uređaj se nalazi u ponudi Vipneta, a uskoro bi se trebao pojaviti i kod druga dva operatera te u slobodnoj prodaji.

Detaljne specifikacije potražite ovdje.
Advertisement