Recenzija: HTC One X

2011. godinu u svijetu smartphonea obilježili su uređaji pokretani dvojezgrenim procesorima i podigli prilično veliku prašinu. Dok su jedni bili oduševljeni performansama novih uređaja skeptici su tvrdili da je nešto takvo potpuno nepotrebno i da se zapravo radi o marketinškim trikovima.

Budući da smo i mi imali prilike testirati cijeli niz takvih uređaja uvjerili smo se da se ipak ne radi o marketinškim trikovima i da dvojezgreni procesori zaista poboljšavaju rad smartphone uređaja, barem kada govorimo o onima temeljenim na Androidu. Naime, znamo da je primjerice iOS ogledan primjer kvalitetno izrađenog operativnog sustava koji je na najbolji mogući način prilagođen hardveru i sasvim dobro funkcionira na “običnom” tj. 1-jezgrenom procesoru. Kad je Android u pitanju stvari su malo drukčije posložene. Zbog fragmentacije, ili blaže rečeno nužne diferencijacije, stanje u Android eko-sustavu je malo kompleksnije i performanse uređaja variraju ovisno o proizvođaču, konkretnom modelu i optimizaciji.

Pojavom dvojezgrenih procesora opće performanse Android uređaja objektivno su se poboljšale i tu nema mjesta dvojbama. Koliko su ti uređaji brži ili sporiji od iPhonea 4 i/ili Windows Phone uređaja možemo raspravljati, no unutar Android eko-sustava napredak je više nego vidljiv.

E sad, pojavom 4-jezgrenih procesora počele su se javljati teze o prekomjernom i nepotrebnom nabrijavanju hardvera jer aplikacije kojima je potreban takav procesor još uvijek ne postoje. Ipak, postoji niz aplikacija, prvenstveno igara koje će s 4-jezgrenim procesorom već sada raditi bolje, a samo je pitanje vremena kada će proizvodnja takvih aplikacija uzeti maha.

Također, ne treba zaboraviti da smartphone uređaj sada već može odigrati ulogu osobnog računala. Naime, distributer Ubuntu Linuxa nedavno je demonstrirao praktičnu primjenu u korištenju Android smartphonea kao osobnog računala na kojem se paralelno s Androidom vrti i Ubuntu Linux. Kao dodatak ovome objavljeno je da novi Linux kernel donosi punu integraciju s Androidom.

Pojavom 4-jezgrenih procesora u Android uređajima možemo očekivati da se ova integracija s Linuxom u startu popne za stepenicu više.

Prije dva mjeseca na MWC-u u Barceloni nekoliko je proizvođača predstavilo uređaje s 4-jezgrenim procesorima, a HTC One X prvi je među njima koji se pojavio u prodaji.

Tijekom 2011. godine prodaja HTC-ovih uređaja zabilježila je pad, a razloge možemo tražiti na više frontova. Prevelik broj izbačenih modela rezultirao je razvodnjavanjem ponude što je odvratilo jedan dio kupaca. S druge strane, Samsung je sa svojim Galaxyjem S II doslovno pokorio tržište i nametnuo se kao najjači Android igrač.
Serijom One HTC se namjerava vratiti na tron (govorimo o Android eko-sustavu), a model One X kao predvodnik flote ima prilično tešku zadaću. Morat će se dokazati kao najbolji i najatraktivniji uređaj među postojećim 4-jezgrenjacima, a posebice kao dostojan protivnik nadolazećem Samsungu Galaxy S III.

Osnovne karakteristike:

– Dimenzije: 134.4 x 69.9 x 8.9 mm

– Masa: 130 grama

– Zaslon: 4,7” IPS LCD2, 720p, Gorilla glass, 312 ppi

– Procesor: 4-jezgreni Cortex-A9, NVIDIA Tegra 3 (4-PLUS-1) čipset

– Grafički procesor: ULP GeForce 2

– RAM: 1 GB

– Interna memorija: 32 GB (26 GB dostupno korisniku)

– Kamera: 8 MP, autofokus, LED bljeskalica

– Video kamera: Full HD 1080p, mogućnost fotografiranja za vrijeme rada video kamere

– Prednja kamera: 1,3 MP, 720p

– MLH utor: (USB, HDMI, TV out)

– DLNA povezivost

– FM Radio s RDS-om

– Bluetooth 4.0

– Baterija: 1800 mAh

– Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

– Nadogradnja sučelja: HTC Sense 4

– Kupnjom uređaja dobivate 25 GB prostora na Dropbox-u

Nedostaci:

– Micro SIM

– Ne podržava izmjenjive memorijske kartice

– Nije moguće izvaditi bateriju (osim u servisu)

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT