Android Recenzije

Recenzija: LG Optimus L3


LG Optimus L3 prvi je po redu i najmanji predstavnik nove LG-eve serije L, predstavljene u veljači ove godine. Serija L kupce namjerava osvojiti dobrim hardverom, kvalitetnom izradom, ali i novom dizajnerskom notom. LG Optimus L3, kao najmanji uređaj iz ove serije ima zadatak privući kupce koji tek ulaze u Android, ali i smartphone svijet općenito.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 102,6 x 61,6 x 11,9

- Masa: 110 grama

- Zaslon: TFT LCD 3,2”, 320 x 240, 125 ppi

- Procesor: 1-jezgreni 800 MHz

- RAM: 384 MB

- Interna memorija: 1 GB

- Memorijske kartice: MicroSD do 32 GB

- OS: Android 2.3.6 Gingerbread

- Kamera: 3 MP

- Video kamera: VGA, 24 fps,

- Baterija: 1500 mAh

- FM Radio

Nedostaci:


- Zaslon malih dimenzija i rezolucije

- Nema prednju kameru

- Nema bljeskalicu

- Kamera nema autofokus

Dizajn, kućište i zaslon
Okvir LG Optimusa L3 izrađen je od aluminija koji uređaju daju određenu dozu čvrstoće, no dojam donekle kvari poklopac baterije izrađen iz vidljivo jeftine plastike. Ipak, budući da se radi o uređaju nižeg cjenovnog ranga nismo ni očekivali neku skuplju izvedenicu plastične mase. Izrazito “kockast” oblik rezultat je novog smjera u kojem se kreće dizajn LG-evih uređaja, ali i činjenice što zaslon ima odnos stranica 4:3.

Jedna od glavnih prednosti ovog uređaja očituje se u maloj masi od svega 109 grama, a dimenzije od 102,6 x 61,6 x 11,9 mm također će osigurati ugodno rukovanje.
Prednja strana uređaja nalazi se u jednoj cjelovitoj ravnini u koju je integriran i zaslon. Ovu ravninu prekida otvor za zvučnik na vrhu i fizička home tipka na dnu. USB utor i mikrofon nalaze se na donjoj strani, a tipka za uključivnaje i 3,5 mm utor na gornjoj strani kućišta. Od ostalih fizičkih tipki imamo još jedino onu za podešavanje glasnoće na lijevom boku uređaja. Kamera se odlično uklopila u stražnji dio na način što se nalazi ispod ravnine koja ima dodir s drugim tijelima pa je zbog toga dobro zaštićena od eventualnih oštećenja.

LG Optimus L3 dolazi s TFT LCD 3,2-inčnim zaslonom u rezoluciji 320x240 točaka. Naravno, ovdje ne treba očekivati prikaz kao na skupljim modelima s IPS i S-LCD zaslonima već sukladno cjenovnom rangu u kojem se uređaj nalazi. Ostale karakteristike ovog zaslona više su nego solidne. Kvalitetan i precizan odaziv te relativno dobra čitljivost na suncu.

Softver i performanse


LG Optimus L3 dolazi s Gingerbreadom (Android 2.3.6) i odmah da kažemo da vjerojatno neće dobiti nadogradnju na Ice Cream Sandwich (Android 4.0). Uz pomoć običnog jednojezgrenog procesora takta 800 MHz i 384 MB RAM-a LG Optimus L3 sasvim pristojno obavlja većinu zadaća. Fluidnost sustava za ovu je klasu sasvim solidna, ali nemojte pretjerati s instalacijom velikog broja nepotrebnih aplikacija jer bi ga to moglo usporiti. Isto tako, zbog relativno ograničenih hardverskih resursa nemojte očekivati da će grafički zahtijevne igre raditi besprijekorno.Optimus UI nadogradnja sučelja poznata nam je iz prijašnjih LG-evih uređaja tako da tu nema iznenađenja. Na raspolaganju je pet početnih zaslona s mogućnošću dodavanja prečica aplikacija i widgeta. Statusna traka na vrhu sadrži uobičajene indikatore, a povlačenjem prema dolje otvara se prostor na kojem su smještene  obavijesti i prečice prema često korištenim postavkama (zvuk, WiFi, Bluetooth, GPS i podatkovna veza). Odmah ispod nalaze se kontrole svirača glazbe i prikaz pjesme koja se trenutno izvodi.
Izbornik s aplikacijama ima orijentaciju listanja gore-dolje, a svaka se aplikacija izravno iz njega može odvući na jedan od početnih zaslona.Ukupno gledajući, ovo sučelje nije najbolje što se u Android svijetu može naći, ali sasvim će zadovoljiti bilo koga tko tek ulazi u Android svijet kao i svakog ne previše  zahtjevnog korisnika. Naravno, tu je uvijek Google Play trgovina iz koje možete preuzeti cijeli niz alternativnih launchera koji su u pravilu besplatni.Kad je ergonomija u pitanju jedna od važnijih stavki je virtualna tipkovnica. Iako je zaslon u osnovi malen njegova širina (omjer 4:3) ipak dozvoljava ugodno tipkanje čak i u okomitom načinu rada. Uz standardno prisutni hrvatski jezik na raspolaganju su i dijakritički znakovi kojima pristupamo dužim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.

Mutimedija


LG Optimus L3 dolazi s aplikacijama za jednostavnu reprodukciju glazbe i videa. Podržani su svi popularni formati zvučnih datoteka, no kod videa je situacija nešto složenija. Uz mp4 i 3gp Optimus L3 dolazi i s podrškom za DivX, no uređaj nije uspio pokrenuti baš svaku .avi datoteku što ovisi veličini, bitrateu i rezoluciji. Dakle, uređaj će reproducirati manje zahtijevan video, ali nemojte očekivat da ćete bez poteškoća odgledati cjelovečernji film.

Aplikacija za reprodukciju glazbe jednostavna je i omogućuje pregled sadržaja po naslovima, albumima i izvođačima, a na raspolaganju je i widget za početni zaslon. Glasnoća zvučnika je solidna, a ovisit će o tome u kakvoj je kvaliteti snimljena. Bilo kako bilo, ako glazbu preslušavate putem slušalica dojam je sasvim zadovoljavajući.

Web preglednik


Jednostavno i funkcionalno sučelje te sasvim zadovoljavajuće performanse. Ovo je najbolji kratki opis web preglednika kojeg nalazimo na ovom uređaju. Zumiranje web stranica je podržano “štipanjem” i dvostrukim dodirom, a omogućen je “text reflow”, tj. prilagodba formata teksta zumiranom nivou sadržaja. Traka s vritualnim tipkama na dnu zaslona omogućuje jednostavnu navigaciju: naprijed, natrag, pregled aktivnih tabova dodavanje tabova te tipka za uklanjanje trake radi oslobađanja površine.

Kamera


LG Optimus L3 dolazi s 3 MP kamerom, ali nažalost bez bljeskalice i autofokusa. Zbog ovog nedostatka fotografiranje u lošijim uvjetima osvijetljenosti neće biti zadovoljavajuće. U zatvorenom prostoru kvaliteta fotografija ovisit će o količini raspoloživog vanjskog svjetla.
S druge strane, fotografije snimljene na otvorenom prostoru iznenađujuće su dobre i predstavljaju ogroman iskorak u odnosu na one iz zatvorenog prostora.
Sučelje kamere je jednostavno i nudi osnovne mogućnosti: filtre za uređivanje fotografija, samookidač, geotagging i sl.Snimanje video isječaka omogućeno je u VGA rezoluciji pri 24 fps. I ovdje je nerealno je očekivati vrhunsku kvalitetu, no poslužit će svrsi.

Baterija


LG Optimus L3 dolazi s baterijom kapaciteta 1500 mAh. Zaslon niske rezolucije i općenito hardverske specifikacije rezultirali su relativno niskom potrošnjom energije pa će LG Optimus L3 s jednim punjenjem izdržati do dva dana. Ovo vrijedi u uvjetima kada je stalno aktivna internetska veza, Google talk aplikacija i sinkronizacija dva mailboxa. Ukoliko se na internet spajate po potrebi i ne pretjerujete s ostalim funkcijama autonomija se može produljiti i na više od tri dana.

Zaključak


LG Optimus L3 cjenovno je pristupačan Android i zadovoljit će svakog manje zahtjevnog korisnika. Za otprilike 1500 kuna, koliko mu iznosi cijena bez ugovorne obveze, LG Optimus L3 nudi prihvatljivo iskustvo za Android početnike, a izdržljivom baterijom zadovoljit će sve one koji su frustrirani općenito malom autonomijom Android uređaja. Naravno, u pretplatničkim tarifama LG Optimus L3 možete nabaviti i za simbolične svote pa je najbolje da ga potražite u ponudi vašeg oepratera.

Detaljne specifikacije uređaja potražite ovdje.