Nove tehnologije Top teme

Nokia 808 PureView: pogled iza zavjese


Nokia se napokon odvažila i nakon dugo vremena nas ponovno počastila velikom inovacijom za čiji razvoj tvrde da su potrošili više od 5 godina, pa da vidimo što su nam pripremili.....

Riječ je o PureView tehnologiji koja je prvi puta prikazana na modelu 808 koji se jednostavno zove Nokia PureView 808. Sama tehnologija PureViewa u nedostatku bolje riječi je jednostavno – čarobna.Većina ljudi će pomisliti da se radi o nekom tipfeleru nakon čitanja specifikacija i spominjanja 41-megapikselnog senzora kojim se odlikuje model 808, no to je uistinu točno. Ipak, kao što smo u članku o kamerama na mobitelima već pisali, megapikseli nisu toliko važni, pa iza tehnologije PureViewa stoji nešto sasvim drugo, a to nešto možemo podijeliti u tri dijela:

1)     Senzor

Nakon predstavljanja modela N8 u proljeće 2010. godine, Nokia je prilično samouvjereno tvrdila da je ugradila najveći senzor u mobitel – ikada. I to je bilo točno.

N8 ima ogroman senzor od 1/1.83" što je do pojave 808 uistinu bio najveći senzor na mobitelima. Novi model 808 je to promijenio pa je novi rekord postavljen – veličina senzora 1/1.2", više nego duplo veća od N8.

Treba napomenuti da je Nokia, uz pomoć svojih partnera sama razvila ovaj senzor, što znači da je većina tehnologija korištenih prilikom izrade poslovna tajna, pa se tako ne možemo nadati nekoj skoroj pojavi ovog senzora u mobitelu nekog drugog proizvođača.

2)     Optika

Osim dobrog senzora, Nokia već tradicionalno ugrađuje Carl Zeiss optiku na svoje uređaje. Leće za 808 razvijene su u bliskoj suradnji Nokije i Carl Zeissa te se odlikuju iznimno visokom kvalitetom i sjajnim optičkim performansama po kojima nadmašuju čak i neke DSLR-ove srednje klase. Ove karakteristike su naravno iznimno bitne, jer na tako maloj optici i najmanje nepravilnosti imaju ogroman utjecaj na konačni rezultat – kvalitetu fotografije.

 


Leće i senzor pod mikroskopom (klikni za uvećanje)


Za sve foto geekove navodimo i ostale specifikacije optike. One uključuju žarišnu duljinu od 8.02 mm, odnosno 26 mm u 35mm ekvivalentu. Otvor blende je 2.4, veličina piksela 1.4 mikrona, a sama konstrukcija optike uključuje 5 elemenata uz asferične leće. Uz neizostavni mehanički okidač (zbog potrebe flasha) 808 se može pohvaliti i ND filtrom kao i izuzetno jakom xenon bljeskalicom (dvostruko snažnijom nego na N8). Maksimalna rezolucija fotografije iznosi 7728 x 5368 piksela. Impresivno!

3)     Oversampling

Srce tehnologije PureView se ipak krije pod ovim pojmom. Pojednostavljeno, oversampling u ovom slučaju označuje kreiranje jednog savršenog piksela od više nesavršenih susjednih.

Dakle, 808 će snimati fotografije u punoj rezoluciji od 41, odnosno 38 megapiksela – ovisno o omjeru stranica fotografije (4:3 ili 16:9) i takve će fotografije zauzimati preko 10MB na mobitelu. Ali, kao što smo ranije spomenuli, bit PureViewa nije u veličini fotografije već u  njenoj kvaliteti.

Snimljena fotografija od maksimalno 41 megapiksel se tada sažima u manju fotografiju od 5 ili 8 megapiksela i to tako da se za svaki piksel različitim metodama računanja generira jedan "savršen". Pri standardnoj rezoluciji od 5 megapiksela za jedan piksel se koristi čak 7 susjednih. Ovim kombiniranjem većeg broja piksela u jedan omogućuje se uklanjanje velikog broja digitalnih smetnji sa fotografije, a osim toga se i poboljšava reprodukcija boja zbog toga što će u svakom "savršenom pikselu" postojati barem jedan crveni, zeleni i plavi piksel originalne fotografije (za razliku od ostalih CMOS senzora koji procesima interpolacije mogu ukloniti po jednu komponentu boje).

Ovakav postupak nam omogućuje da dobijemo jednu 5 megapikselnu fotografiju vrlo     visoke kvalitete u kojoj je svaki piksel posebno kreiran i iz njega su uklonjene tipične smetnje koje vidimo na današnjim smartphone uređajima – kao što je npr. šum.

Za svo ovo računanje je zadužen dodatni koprocesor koji može baratati sa milijardu piksela u sekundi.

Ali, to nije sve....

PureView tehnologija omogućuje zumiranje fotografija i video sadržaja bez gubitka kvalitete.

Kako je prethodni postupak opisan, PureView koristi 7:1 omjer piksela za 5 megapikselne fotografije, a u slučaju 3x zooma koristi 1:1, što znači da je svejedno 5 megapikselna fotografija snimljena, ali 3x uvećana. Naravno, prilikom zumiranja se gube dobre stvari koje dolaze iz oversamplinga, ali svejedno je rezultat uvećana fotografija bez gubitka kvalitete.

U nastavku slijedi primjer:

                     Originalna fotografija            3x zoom (klikni za uvećanje)
Ove tehnika zumiranja omogućuje da vrijednost otvora blende ostane na istoj vrijednosti (f/2.4), što u tradicionalnim kompaktnim kamerama nije slučaj, već im se otvor blende smanjuje s povećanjem zoom faktora. Veći otvor blende jamči da više svjetla pristiže na senzor što ujedno i znači da pri svim nivoima zumiranja 808 ima najrealniji mogući prikaz snimane scene, ali i veće brzine okidača što je posebno važno u snimanjima u mraku. Osim toga i distorzija je izbjegnuta koja je česta pojava kod optičkog zumiranja.

Osim snimanja fotografija, 808 omogućuje i snimanje full HD videa (1080p) pri 30 framea po sekundi, uz zoom, također bez gubitaka od čak 4x. Zanimljiva je stvar da Nokija 808 može snimati stereo zvuk jačine čak do 140db bez distorzije, što ukratko znači da će vaši koncertni snimci biti odlične audio kvalitete.

Ovim člankom smo prikazali osnovne koncepte tehnologije PureView, koja je prvi put bila prikazana na modelu 808, a ne sumnjamo da će Nokia svoju novu tehnološku uzdanicu preusmjeriti i na poneki Lumia model, u bližoj budućnosti.

Do tada pogledajte kako izgledaju fotografije snimljene s 808 i pričekajte detaljnu recenziju cjelokupnog mobitela na Mob.hr-u!