Android Recenzije

Recenzija: Nexus 4


Googleovi Nexus telefoni oduvijek su plijenili posebnu pozornost svih zaljubljenika u tehnologiju. Iako nikada nisu postizali planetarnu popularnost poput iPhonea ili Samsungovih Galaxyja, predstavljali su obavezan dio opreme svakog geeka koji imalo drži do sebe i svoje reputacije. Nakon prvog Nexusa One proizvedenog od strane HTC-a imali smo Nexus S i Galaxy Nexus koji su sišli sa Samsungovih proizvodnih traka. Četvrta generacija Nexusa nam stiže iz LG-a i predstavlja svojevrsnu izvedenicu modela LG Optimus G.

Karakteristike


Dimenzije: 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
Masa: 139 grama
Zaslon: 4,7”, IPS, 1280x768 318, ppi, Gorilla glass 2
SoC: Qualcomm Snapdragon S4 Pro
CPU: 4x Krait 1,5 GHz
GPU: Adreno 320
RAM: 2 GB
Interna memorija: 8/16 GB
Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot
3G: HSPA+ DC do 42 mbps
4G: -
OS: Android 4.2 Jelly Bean
Kamera: 8 MP
Video kamera: 1080p
Prednja kamera: 1,3 MP
Baterija: 2100 mah

Prednosti


- Vrhunski hardver
- Izvrstan zaslon
- Najnovija verzija Androida
- Izuzetno brzo i fluidno sučelje

Nedostaci


- Nema utor za microSD kartice
- Nemogućnost izmjene baterije
- Kamera ispod očekivanja

Dizajn i kućište
 

Prethodne dvije generacije Nexusa karakteriziralo zakrivljeno kućište, a time i zakrivljeni zaslon. Za razliku od njih, Nexus 4 stiže u potpuno ravnoj formi, a tradiciju započetu prije godinu dana nastavlja izostavljanjem bilo kakvih (fizičkih i kapacitivnih) tipki na prednjem dijelu. Prednji dio, kojim dominira 4,7” zaslon lijepo je ukomponiran u kućište, a posebno dobar osjećaj osigurava mala zaobljenost zaslona na rubovima. Prednost ove stavke se najbolje očituje u situacijama kada je potrebno izvršiti gestu preko ruba zaslona, no mana je ta što je staklo zaslona tako izloženije oštećenjima.

Za poleđinu Nexusa 4 kažu da je izrađena iz svojevrsnog stakla, no stručna provjera u vidu lupkanja prstima i noktima otkriva da se zapravo radi o plastici. To što na poleđini imamo “plastično” staklo ne znači da ono neće popucati, zato savjetujem da sa sobom nosite i rezervu opreza. Kao što ste vjerojatno već vidjeli na slikama, ta je poleđina presvučena sjajnim slojem koji sadrži sjajuckave točkice s namjerom postizanja određenog vizualnog efekta. Rezultat je takav da je prelijevanje točkica vidljivo na relativno kratkoj razdaljini i da na nas nije uspjelo ostaviti poseban dojam. U ovu iluminaciju dobro je uklopljena leća kamere koja se nalazi ispod gornjeg sloja staklo-plastike, dok ispod nje imamo LED bljeskalicu i natpis “Nexus” koji je zamijenio tradicionalni Googleov logo.

Okvir kućišta se sastoji većim dijelom izrađenim od plastike i manjim koji predstavlja tamno kromirani rub. Na ovom okviru se nalaze sve fizičke tipke i utori. Na desnoj strani imamo tipku za uključivanje, na donjoj micro USB utor i mikrofon, na gornjoj 3,5 mm audio utor, a na lijevoj strani dvodijelnu tipku za podešavanje glasnoće. Ispod ove tipke nalazi se ladica za SIM karticu koju nije moguće otvoriti bez posebnog alata koji dolazi u paketu s uređajem.

Konstrukcija je čvrsta i upravo onakva kakvu očekujemo od uređaja ove klase. Nexus 4 izgleda bolje i čvršće od svog prethodnika Galaxy Nexusa. Za to je najzaslužniji odabir materijala, ali i sama činjenica što kućište nije moguće otvarati.

Jedina zamjerka u vezi kućišta ide na račun klizavosti pa će i zbog toga biti potrebna određena doza opreza.

Zaslon


I IMG_2469 IMG_2452

LG je jedan od najvećih proizvođača zaslona u svijetu, a o kvaliteti izrade svjedoči i činjenica što ga je Apple odabrao za jednog od dobavljača zaslona za iPhone. 4,7” zaslon na Nexusu 4 izrađen je u IPS LCD tehnologiji, što znači da je donekle svjetliji od Super AMOLED zaslona kojeg smo imali na Galaxy Nexusu. Budući da ovaj dolazi s RGB matricom, u teoriji ima oštriji prikaz od onog na prethodniku koji sadrži PenTile matricu. Kažem “u teoriji”, jer je zaista mala mogućnost da golim okom uspijete uočiti fizički piksel čija dimenzija na gustoći od 320 ppi iznosi 0,079mm.

Ono što je kod ovog zaslona daleko važnije od RGB matrice je “Zerogap touch” tehnologija koju je LG prenio sa svog Optimus G modela. Radi se o potpunom spajanju slojeva zaslona na način da među njima nema nimalo zraka, a to je rezultiralo manjim odsjajem i još boljim, tj. “bližim” prikazom sadržaja na zaslonu. U određenim trenucima imate osjećaj da ikonice doslovno plutaju po zaslonu, a donekle je proširen i kut vidljivosti.

Preciznost i odaziv ovdje niti ne treba navoditi kao posebnu značajku jer se radi o vrhunskoj klasi koja zapravo postavlja standarde. Vidljivost na vanjskom svjetlu je među najboljima i također odgovara standardu klase.

Kad je u pitanju dijagonala zaslona i općenito njegove dimenzije treba reći da 4,7 inča predstavlja dijagonalu ukupne zaslonske površine. Budući da Googleovi telefoni na dnu zaslona sadrže traku s tri funkcionalne tipke iskoristiva površina zaslona je nešto manja. Izuzmemo li ovu traku iz ukupne površine, dobit ćemo iskoristivu površinu s dijagonalom od 4,4 inča. Kompletna površina iskoristiva je jedino prilikom reprodukcije video sadržaja.

Operativni sustav i sučelje


Novi Nexus telefon - nova verzija Androida. Predstavljanjem Nexusa 4 predstavljena je nova verzija Androida pod oznakom Android 4.2, ali je zadržala naziv Jelly Bean.
Android 4.2 u odnosu na verziju 4.1 donosi nekoliko novosti koje se uglavnom odnose na poboljšanje funkcionalnosti uređaja i obogaćivanje novim mogućnostima.

Prva značajka koju ćete uočiti je prikaz višestrukih zaključanih zaslona i prikaza widgeta na njima. Listaju se jednako kao početni (otključani) zasloni, a na svaki od njih je moguće dodati po jedan widget. Sustav u startu nudi pet widgeta (sat, gmail, kalendar poruke i kamera) koje je moguće koristiti na zaključanom zaslonu, a ukoliko određena aplikacija podržava ovu vrstu widgeta moguće je koristiti i njih.Nadalje, centar obavijesti je lagano redizajniran i sada sadrži prečice prema često korištenim postavkama. Ipak, za prikaz ovih prečica potreban je dodatni klik prstom na posebnu oznaku u desnom gornjem kutu što i nije baš najzgodnije rješenje. Kao dodatak tu je i mogućnost dodavanja slike korisnika uređaja, ali tek nakon što se prijavite u Google+ društvenu mrežu. Spomenimo još i to da se detalji o obavijestima od sada mogu proširiti ili skupiti jednostavnom gestom “štipanja”.

Izbornik s aplikacijama umjesto četiri sada sadrži pet stupaca ikonica, što možemo protumačiti kao namjeru za bolje iskorištavanje prostora koje prati veličinu zaslona.

Ostali detalji su više-manje poznati s prethodnog Jelly Beana, jedino još treba spomenuti nove mogućnosti u Google Now aplikaciji, no većina tog sadržaja je ionako nije dostupna na našem jeziku i tržištu.

Performanse i upotrebljivost


Čisti ili obični Android, kako ga često volimo nazvati, izvorni je AOSP (Android Opern Source Project) i kao takav uvijek dostupan na Googleovim Nexus telefonima. Vidjeli smo da i neke druge kompanije (npr. Prestigio) u svoje uređaje instaliraju upravo ovu varijantu Androida kako bi se izbjeglo kompliciranje koje dolazi s nadogradnjama sučelja.

Android 4.2 Jelly Bean, operativni sustav koji je premijerno predstavljen na Nexusu 4 sadržava već poznati Project Butter koji osigurava znatno bolje performanse. Radi se o poboljšanjima koja utječu na fluidnost sustava, tj. odstranjivanje kašnjenja u reakciji i zapinjanja sučelja. Ovo nam je svima poznato iz prethodnih verzija Androida, a do izražaja je najviše dolazilo na hardverski slabijim uređajima.

Kao rezultat imamo istinski stabilno i fluidno sučelje koje se može mjeriti s onim na iOS-u i Windows Phoneu. Naime, svaka nadogradnja sučelja koju drugi proizvođači ubacuju dodatno komplicira rad sustava i ako nije optimizirano do krajnjih granica dobijemo zapinjanje i kašnjenje u reakciji. Istina, mnogi su do danas i svoje sučelje prilično ispolirali (npr. Samsmung sa svojim TouchWizom), ali koliko god se oni trudili nikad im neće raditi tako glatko kao čisti Android.

S druge strane, “Google experience” sučelje ima i svoje nedostatke, a to je minimaliziran broj dodatnih aplikacija koje drugi proizvođači donesu zajedno s operativnim sustavom. Štoviše, na uređaju čak nisu instalirani niti codeci koji bi trebali podržavati reprodukciju video zapisa u modernijim formatima. Dakle, goli Android je ogoljen do kože i sve dodatne aplikacije i alate morat ćete potražiti u Play trgovini.

Mreže i povezivanje


Kao i svaki moderan smartphone, Nexus 4 podržava rad na GSM (2G) te UMTS 2100/ (3G) mrežama. Bilo je govora o podršci za LTE mrežu (4G), no od toga u ovim našim krajevima neće biti ništa. Naime, otkriveno je da uređaj sadrži LTE čip, ali ga Google namjerno nije aktivirao. Radi se o tome da Nexus 4 dijeli komponente s modelom LG Optimus G koji inače podržava LTE pa je iz nekog razloga ostao ugrađen i u Nexusu. Ovaj čip je moguće aktivirati putem određenog USSD koda, no budući da se radi o LTE bandu 4 (700 i 2100 MHz) radit će isključivo u područjima gdje su ove frekvencije podržane, npr. u SAD. U Europi to nije slučaj jer se ovdje koristi band 3 koji radi na 800, 1800 i 2600 MHz spektru.

S druge strane, za LTE podrškom ne treba toliko žaliti jer Nexus 4 podržava HSPA+ Dual Carrier tehnologiju (3G) putem koje je (u teoriji) moguće postići brzine do 42 mbps. U praksi smo uspjeli postizati brzine između 10 i 15 mbps u downloadu te između 1 i 5 mbps u uploadu.

Kvaliteta telefonskog razgovora je zadovoljavajuća, a zvučnik prilično jak. Naravno, kvaliteta telefonskog poziva u najvećem dijelu ovisi o kvaliteti same operaterove infrastrukture.

Velika zamjerka ide na račun izbacivanja USB on-the-go funkcionalnosti koja je uvedena još s Androidom 2.2. Nije jasno je li Google ovu mogućnost izbacio u potpunosti ili se samo radi o konkretnom modelu.

Internet
Android 4.2 dolazi bez do sada nam poznatog Internet preglednika i za novi standard postavlja Chrome. Ovaj web preglednik se inače odlikuje iznimnom brzinom u radu i općom uglađenošću. Moguće je sinkronizirati postavke, bookmarke i otvorene tabove s Chrome preglednikom na računalu. Budući da je vrijeme Flasha na mobitelima praktički iza nas, nećemo se previše buniti na nemogućnost njegovog korištenja na Chromeu.

Iskustvo surfanja, naravno, ovisi o internetskoj vezi i ako je ona dovoljno brza, učitavanje web stranica se odvijati brže i uglađenije. Najbolji dojam ostavilo je surfanje u HSPA+ DC mreži gdje smo postizali brzine i do 15 mbps.

Multimedija
Galerija fotografija nije doživjela vizualne promjene u odnosu na ICS. Uz albume koji prikazuju slike na uređaju tu su i oni koji sadrže fotografije s raznih online servisa poput Picase. Možda je malo neobično što u ovom slučaju nisu podržane Facebook fotografije. Što se tiče dijeljenja fotografija i dalje imamo iste mogućnosti izravnog slanja iz galerije mailom ili na društvene mreže i ostale online servise (Dropbox i sl.). Tu je još i uređivač slika koji uz uobičajene mogućnosti rotiranja i izrezivanja nudi i naprednije opcije kao što su dodavanje efekata, brisanje crvenila u očima i sl.

Video reprodukcija, kao i na ostalim “Google experience” mobitelima i tabletima, ne podržava popularne video formate DivX i MKV. Zašto Google uporno izbjegava izraditi kvalitetan video player nije nam jasno, ali je tu zato Play trgovina iz koje je moguće preuzeti alternativne aplikacije za ovu svrhu, a za one najbolje morat ćete izdvojiti pokoji dolar.

Možda upravo zato Google u Nexus seriji nudi zanimljiv video editor nazvan “Filmski studio” u kojem je moguće vršiti obradu video zapisa. Naravno, ovo podrazumijeva obradu videa snimljenog uređajem jer je MP4 jedan od rijetkih formata koji je moguće pokrenuti. Možete spajati video zapise, izrezivati ih dodavati razne efekte pa čak i titlove. Zgodna stvarčica za ubijanje dosade, ali daleko od nečeg što bismo mogli nazvati korisnim.

Što se tiče reprodukcije glazbe, imamo zanimljivu i relativno lijepo dizajniranu aplikaciju koja u izborniku ima naziv “Glazbene usluge”, a kad se uključi biva prekrštena u Google Play. Nudi uobičajene mogućnosti razvrstavanja glazbe uz dodatak equalizera. Vanjski zvučnik je solidne jačine, premda bi mogao biti i jači.

Kamera
Nexus 4 dolazi s 8 MP kamerom opremljenom LED bljeskalicom. Softver kamere ponovo je izmijenjen i sada uz izmijenjeni dizajn sučelja donosi i nove mogućnosti. Dakle, sučelje je koncipirano na način da se postavke i opcije više ne nalaze sa strane, već je potrebno dodirnuti bilo koji dio zaslona kako bi se aktivirao krug koji otvara opcije i postavke. Prilično zanimljivo rješenje, no trebat će potrošiti neko vrijeme na privikavanje.

Ono što je posebno zanimljivo kod kamere Nexusa 4 je tzv. Sphere Photo funkcionalnost koja na Androidu 4.2 pokušava oponašati način fotografiranja u Google Street view usluzi. Radi se o mogućnosti snimanja punog obzora (360 stupnjeva), ali i svoda ispod i iznad fotoaparata. Ovo je svojevrsno proširenje dobro nam poznate panoramske snimke u kojoj softver kamere snimljene fotografije spaja u jednu. Zanimljiva ideja, ali ne baš savršeno izvedena. Fotografije koje uređaj spoji u jednu na kraju rezultiraju nečim što bi trebalo nalikovati na one u Google Street view usluzi. OK, možda je ovdje potrebna određena doza vježbe, no prvih nekoliko pokušaja završilo je nečim što zapravo nalikuje na Escherove slike. U slučaju snimanja “ravnog” obzora od 360 stupnjeva krajnja fotografija ispadne nešto bolja.

Od drugih mogućosti kamere izdvojimo HDR način, panoramsku snimku i uobičajene postavke kao što su podešavanje ISO osjetljivosti, balansa bijele boje, kontrasta i sl.

Kvaliteta fotografije je solidna, premda ne na razini koju smo očekivali od uređaja ovog cjenovnog ranga. U slabijim svjetlosnim uvjetima vidljiv je manjak detalja i određena prisutnost šuma, dok je na vanjskom svjetlu situacija ipak nešto bolja. U nastavku slijedi nekoliko primjeraka:U nastavku pogledajte prijer snimanja punog obzora od 360 stupnjeva te pune sfere. Ove slike je najbolje preuzeti na računalo i pregledati putem nekog preglednika slika kako biste ih mogli zumirati i skrolati u svim smjerovima.Kamera snima 1080p video pri 30 fps-a, u MP4 formatu i sa stereo zvukom. Kompresija videa je, mogli bismo reći, na kompromisnoj razini. 1080p video ima bitrate između 12 i 13 mbps, a 720p oko 8 mbps. Ovakva kompresija rezultirala je prilično kvalitetnim videom iako je količina detalja nešto manja nego što smo to očekivali. U nastavku slijedi jedan primjerak 1080p videa:

(uskoro)

Baterija


Nexus 4 dolazi s 2100 mAh baterijom koja se nažalost ne može izmjenjivati. Ovo posebno naglašavam zbog svih onih koji imaju običaj nositi rezervnu bateriju i po potrebi izmjenjivati. Izdržljivost baterije i autonomija Nexusa 4 su u okvirima očekivanog, dakle nekih posebnih iznenađenja nema. Krenimo redom: Uređaj je s napunjenom baterijom uključen u 7:30 ujutro. Tijekom dana obavljeno je 20 minuta telefonskog razgovora, 40 minuta surfanja (WiFi/3G), čitanje 10-ak mailova, učestalo chatanje putem Gogole talka, snimanje 5 fotografija, 2 FHD videa u ukupnom trajanju od 2 minute, nekoliko SMS poruka i reprodukcija videa u trajanju od 10 minuta. U 18:00 indikator baterije je pokazivao 20%. Uređaj je cijelo vrijeme bio spojen na internet (WiFi/3G) s uključenom sinkronizacijom dvaju mailboxova.

Ušteda se, naravno, može postići spajanjem na internet po potrebi, isključivanjem sinkronizacije mailboxova, Facebooka i sličnih aplikacija te eventualno prebacivanjem rada na 2G mrežu.

Zaključak


Android u svom izvornom obliku, netaknut i neoskvrnut raznim intervencijama u sučelje, nenapuhan bloatwareom i neusporen perverzijama, predstavlja operativni sustav koji se samo poželjeti može. Vrhunski zaslon po kojem ikonice doslovce plutaju oduševit će mnoge. No ipak, Google se pobrinuo da ovu idilu naruši sitnicama poput izbacivanja USB OTG funkcije, podrške za LTE mreže i sada već tradicionalnog izbacivanja utora za microSD kartice. Da je Google pohađao Appleovu školu kazuje nam i činjenica da više ne postoji niti mogućnost izmjene baterije.

Ako se ne želite opterećivati nadogradnjama, kupnjom Nexusa u startu ste sigurni da ćete nadogradnju na sljedeću generaciju Androida dobiti prvi i da će Google u tom smislu za njega pružati podršku naredne dvije godine.

Nexus 4 u ovim trenucima prodaje Vipnet, a prema dostupnim informacijama ovih bi se dana trebao pojaviti i u slobodnoj prodaji. Cijena samog uređaja se kreće između 4500,00 i 4800,00 kuna.

U nastavku pogledajte kratki video osvrt:

(uskoro)

Uređaj na testiranje ustupio: LG