Windows Phone Recenzije

Recenzija: Nokia Lumia 710


Kocka je bačena. Do prije godinu dana naoko nemoguć scenarij postao je stvarnost i okrenuo novu stranicu u Nokijinom poslovanju. Savez s Microsoftom sklopljen je kako bi se oformio tzv. treći blok, odnosno eko-sistem koji bi trebao napasti dobro ukopani Android i bunkerom zaštićeni iOS. Iako u prvih godinu dana postojanja nije postigao zadovoljavajući tržišni udio Windows Phone kao treća velika platforma svakako ima potencijala, a financijska snaga Microsofta u kombinaciji s Nokijinim renomeom trebala bi biti dobar vjetar u leđa.

Nokia Lumia 710 predstavljena je prošle jeseni na Nokia Worldu zajedno s većom  sestrom Lumijom 800 od koje se razlikuje uglavnom po izgledu, tj. dizajnu. Najvažnija karakteristika 710-ke svakako će biti cijena jer kada uskoro stigne u prodaju trebala bi biti nešto jeftinija od 800-ice. Odmah treba reći da, osim tehnologije izrade zaslona i kamere, s hardvesrke strane praktički nema veće razlike. Oba uređaja koriste isti 1,4 GHz procesor u kombinaciji d 512 MB RAM-a kao i Ardeno 205 grafički procesor.

Osnovne karakteristike:


Dimenzije: 119 x 62.4 x 12.5 mm
Masa: 125 grama
Zaslon: 3,7” LCD, 800x480, 252 ppi, ClearBlack, Gorilla glass
Procesor: 1,4 MHz
RAM: 512 MB
Interna memorija: 8 GB
Operativni sustav: Windows Phone 7.5 Mango
FM Radio

Nedostaci:


- Potrebna je Micro SIM kartica
- Nema utor za memorijske kartice
- Nema podršku za Flash
- Nema prednju kameru za video pozive
- Prebacivanje sadržaja podržano isključivo putem Zune aplikacije

Dizjan, kućište i zaslon
Za razliku od starije sestre Lumia 710 vas neće dizajnom oboriti s nogu niti će privući ljubomorne poglede u kafiću, travmaju, ili na roditeljskom sastanku. Dakle, radi se o klasičnom dizjanu, možda čak i prepoznatljivom kad je Nokia u pitanju. Ispod zaslona koji dominira prednjom stranom nalaze se, pazi sad, hardverske tipke što je Windows Phone svijet pravi raritet. Poleđina uređaja, tj. poklopac baterije izrađen je od gumirane plastike koja sprečava klizanje. Tu nalazimo i 5 MP kameru s led bljeskalicom, a na dnu zvučnik. S desne strane nalaze se uobičajene tipke za podešavanje glasnoće, ali i hardverska tipka za kameru. Na vrhu su se smjestili micro USB i 3.5 mm utor kao i tipka za uključivanje.

Neovisno o plastici, konstrukcija kućišta i kvaliteta izrade na najvišem su nivou, zapravo na onom kojeg smo od Nokije i očekivali.

LCD zaslon dijagonale 3,7 inča možda se ne može mjeriti s naprednijim AMOLED-om na Lumiji 800, no opremljen je tzv. ClearBlack tehnologijom koja omogućuje bolji kontrast i odličan prikaz na dnevnom cjetlju. Na odaziv i preciznost nemamo zamjerki stoga možemo zaključiti da je zaslon općenito na vrlo visokoj razini upotrebljivosti.

Operativni sustav, sučelje performanse...


Dakle, na Lumiji 710 imamo operativni sustav Windows Phone 7.5 Mango kojeg inače možemo sresti na novijim modleima. Kao što vam je vjerojatno već poznato Windows Phone sučelje je prilično uniformirano i za sada ne dozvoljava nikakve intervencije i modifikacije od strane proizvođača. Ipak, prilikom prošlogodišnje Nokijine najave o suradnji s Microsoftom naslušali smo se obećanja da će Nokia imati izvjesnu slobodu u modificiranju Microsoftovog OS-a, no čini se da od toga za sada nema ništa.

Općenito, Windows Phone sučelje, umjesto klasičnog oblika ikonica na početnom zaslonu, donosi kvadratiće i pravokutnike koji su u osnovi isto što i prečice aplikacija i/ili widgeti. Nadalje, umjesto listanja početnih zaslona lijevo-desno ovdje imamo orijentaciju gore dolje. Vodoravnom gestom s desna nalijevo dolazimo do glavnog izbornika gdje su izlistane sve aplikacije i to po abecednom redu. Zgodno, ali zbog uniformiranosti kvadratića može se dogoditi da od “drveća ne vidite šumu”. Osvježenje donekle dolazi s instalacijom 3rd party aplikacija koji sa sobom donose pločice u različitim bojama.

Jedino po čemu se Windows Phone mobiteli softverski međusobno razlikuju su dodatne aplikacije koje svaki proizvođač isporučuje sa svojim modelima. Tako na Lumiji 710 imamo popularne Nokia mape i Nokia Drive s besplatnom glasovno navođenom navigacijom. Za razliku od Google mapa Nokia mape nešto su detaljnije, a ažurnost izmjene podataka je na višoj razini. Detaljnije o Nokia mapama malo kasnije.

S Mangom dolazi i multitasking, ali ne onakav kakvog nalazimo na Androidu ili Symbianu. Prije bi se moglo reći da nalikuje onom na iOS platformi što u konačnici nije ni loše. Dakle, aplikacija se ne vrti u pozadini već je suspendirana, tj, nalazi se u stadiju u kojem je napuštena i kao takva se vraća nakon ponovnog pokretanja. Jedini pravi rad u pozadini imaju sistemske aplikacije kao npr. E-mail klijent ili glazba. Pristup pregledu aktivnih, odnosno suspendiranih aplikacija moguć je dužim pritiskom na “back” tipku. Ipak, na ovaj način nije moguće potpuno isključiti suspendirane aplikacije, jer se o tome brine sam sustav na način da ih jednu po jednu isključuje nakon što se popis popuni.Inovativan koncept dizajna aplikacija i sustav izbornika ono je što Windows Phone OS čini drukčijim. Tzv. hubovi mogu objediniti nekoliko aplikacija i koristiti njihove funkcije. Na primjer, hub “People” omogućuje pristup kontaktima i svim radnjama vezanim uz njih (Pozivi SMS; e-mail, chat). Ukoliko u postavkama definirate Facebook i/ili Twitter račun People hub će prepoznati i kontakte vezane uz njih.

Ono što posebno oduševljava na Windows Phone uređajima jest brzina izvođenja aplikacija i fluidnost. Neovisno o tome što koristi jednojezgreni procesor Nokia 710 u performansama  praktički ne zaostaje za bilo kojim dvojezgrenim Androidom. Ukupna stabilnost sustava i fluidnost u radu opće su poznate karakteristike Windows Phone operativnog sustava, a tajna leži u odličnoj optimizaciji i usklađenosti OS-a s hardverskim resursima.

Računi, sinkronizacija i poruke


Prilikom prvog uključenja uređaj će vas upitati za Windows Live ID bez kojeg nećete moći koristiti Marketplace, tj. trgovinu aplikacijama koja bi upravo ovih dana trebala profunkcionirati i u Hrvatskoj. Za sada Marketplace koristimo uz lažiranje lokacije  definirajući npr. Veliku Britaniju kao postavljenu zemlju. Uz Windows Live kasnije možete definirati i ostale najpopularnije račune kao npr. Google i Yahoo te koristiti njihove e-mail pretince i kalendare.
E-mail je jedna od onih aplikacija koje cijelo vrijeme mogu biti aktivne u pozadini tako da neovisno o tome koju aplikaciju koristite poruke se nesmetano sinkroniziraju.

Ako se prvi put susrećete s Windows Phone uređajem postoji šansa da vas zbuni način na koji se ovaj OS odnosi s porukama, ali kad se priviknete bit ćete prilično zadovoljni ovakvim konceptom. Naime, “Messaging” hub objedinjuje SMS i MMS poruke pod nazivom “Threads”, dok instant poruke naziva “Online” gdje je moguće koristiti Windows Live chat (MSN) i Facebook chat te tako komunicirati u stvarnom vremenu. Ipak, prilikom testiranja Messaging mi iz nekog razloga nije htio prikazati Google Talk kontakte, dok s nima iz MSN-a nije bilo problema.

E-mail klijent nudi automatske postavke za najpopularnije servise kao npr. Gmail, Yahoo i Hotmail. Omogućuje proizvoljno podešavanje intervala sinkronizacije kao i trenutnu isporuku mailova. Izgledom sučelja E-mail klijent u stopu prati ostale dijelove operativnog sustava tako da jednostavnim listanjem lijevo-desno biramo mape unutar pretinca.

Aplikacije


 

Kalendar

Aplikacije sadržane u uređaju čine uobičajen set alata za organizaciju radnog dana i ostalih obaveza. Kalendar nudi dnevni i mjesečni pregled te raspored i listu zadaća. Ukupno gledajući ovakav koncept kalendara je zanimljiv, a u isto vrijeme prilično jednostavan za upotrebu. Prigovor ide na račun pregleda rasporeda (Agenda) gdje je font koji prikazuje događaj premali u odnosu na onaj koji označava vrijeme. Problem je što u postavkama nema opcije za podešavanje veličine fonta, ali vam je zato na raspolaganju mogućnost izbora boja za različite kalendare. Moguće je definirati više kalendara, a automatska sinkronizacija je podržana za Hotmail i Gmail kalendare.
Office

Svi Windows Phone uređaji dolaze s instaliranom Office aplikacijom koja omogućuje pregled i uređivanje Office dokumenata. Uz Word, Excel i PowerPoint tu je i podrška za One Note, Share Point te integracija s Microsoftovim SkyDrive cloud servisom. Većina osnovnih i korisnih funkcija koje nalazimo na desktop verzijama Office aplikacija dostupna je i ovdje. Vrlo koristan detalj je podrška za Pinch-to-zoom, tj.zumiranje “štipanjem” unutar dokumenata.

Ako često radite s Office dokumentima i ako se rijetko odvajate od njih Windows Phone nudi zaista izvrsnu integraciju istih na mobilnim uređajima.
Internet ExplorerInternet Explorer na desktop računalima nije omiljeni web preglednik i udio mu konstantno opada u korist Firefoxa i sve popularnijeg Chromea. S druge strane, na Windows Phone platformi Internet Explorer je zadržao samo naziv i bespredmetno je uspoređivati ga s onim na računalima. Prvo što ćete uočiti je traka za upisivanje adrese koja se za razliku od one na drugim mobilnim preglednicima nalazi na dnu što u početku može djelovati pomalo čudno. Ova traka služi i za pretraživanje, a zadani pretraživač je, naravno, Microsoftov Bing. Pritiskom na oznaku “…” otvara se izbornik s opcijama kao što su pregled tabova, pristup povijesti, favoriti i postavke. Zumiranje se odvija uobičajenim pinch-to-zoom načinom no sa žaljenjem moram konstatirati da nije podržan text reflow, tj. prilagodba teksta zumiranom nivou.
Općenito, Internet Explorer je prilično brz i ugodan za rad zato da tu prigovora nema, ali imajte na umu da brzina učitavanja web stranica ponajviše ovisi o kvaliteti i propusnosti internetske veze.

Mape, Nokia Mape i Nokia Drive


Ovaj vas dio također može malo zbuniti. Naime, u Windows Phone uređajima osnovne mape su Microsoftove Bing mape i pristupamo im putem aplikacije Maps. Nokia Maps zasebna su aplikacija i dolaze samo na Nokijinim uređajima gdje donose besplatnu turn-by-turn navigaciju. Korištenje ovog servisa izuzetno je jednostavno, upišite adresu i na osnovu trenutne pozicije Nokia će u sekundi iscrtati rutu, izračunati kilometražu i procijeniti koliko vam je vremena potrebno da dođete do odredišta.
Budući da ova aplikacija mape povlači s interneta morat ćete imati aktivnu podatkovnu vezu.

Ukoliko želite offline navigaciju najbolje rješenje je aplikacija Nokia Drive koja je na ovom uređaju u startu instalirana. Prije inicijalne upotrebe Nokia Drive zahtijeva preuzimanje besplatnih mapa koje će se koristiti za navigaciju. Mapa Hrvatske teška je nešto više od 100 MB tako da ju je najpametnije instalirati preko WiFi-a. Naravno, moguće je preuzeti i mape drugih zemalja, a one veće razdijeljene su u više dijelova.
Nokia Drive uz 2D podržava i 3D prikaz mapa što donekle olakšava snalaženje.
Nedostatak u ovoj inače odličnoj priči jest činjenica da je za planiranje rute ipak potrebna internetska veza, no to vjerojatno neće biti problem, a iz Nokije je nedavno poslan signal da će ovaj nedostatak uskoro biti otklonjen.


Multimedija


Prikaz slika u galeriji riješen je kao i na ostalim Windows Phone uređajima. Dakle imamo hub nazvan Pictures u kojem su objedinjene sve fotografije i slike na uređaju. Moguće ih je organizirati po albumima i razvrstavati po raznim kriterijima (People, date i sl.)
Ukoliko slike želite podijeliti na društvenim mrežama ili poslati mailom galerija će im autoamatski smanjiti veličinu što je još jedan nedostatak specifičan za restriktivnu politiku unutar Windows Phone platforme.

Video reprodukcija


Jedan od nedostataka na Windows phone uređajima je i doslovno nikakva podrška za najpopularnije video formate kao npr. DivX (.avi) i x.264 (.mkv). Sav video sadržaj koji s računala želite prebaciti na uređaj morat ćete re-kodirati u .mp4 format i to pomoću Zune aplikacije koja mora biti instalirana na računalu.

Kamera


Nokia Lumia 710 dolazi s 5 MP kamerom koja je opremljena promjenjivim fokusom, dakle u postavkama je moguće odrediti način snimanja (macro ili normalni). Tu su još  osnovni dodaci kao npr. razne scene i efekti, ali ne i prepoznavanje lica kao ni timer za samookidanje.

S druge strane, vrlo je zgodno što kamera ima svoju hardversku tipku s kojom je mnogo lakše baratati nego s virtualnom na zaslonu.

 

Video kamera snima HD 720p video u mp4 formatu, a kvaliteta snimljenog materijala je za ovaj cjenovni razred više nego dobra.

Povezivost


Nokia 710 dolazi s uobičajenim načinima povezivanja putem micro USB kabela i WiFi-a, no nikakva razmjena sadržaja mimo aplikacije Zune nije dozvoljena. Štoviše, sama Zune aplikacija je prilično “teška” i ne pretjerano logični organizirana. Naravno, i ovo je jedna od situacija na koju će se trebati priviknuti, ali ruku na srce, neodoljivo podsjeća na Appleov iOS i sav cirkus oko iTunes-a.

Baterija


Ovdje nema iznenađenja. Baterija kapaciteta 1300 mAh u uvjetima intezivnog korištenja trajat će jedan cijeli dan. Ukoliko isključite automatsku sinkronizaciju i na internet se spajate po potrebi moguće je da se autonomija produži i na dva dana, ali opet sve ovisi o tome koliko često surfate, gledate video ili slušate glazbu.

Zaključak


S obzirom na ugrađene komponente Nokia 710 se po performansama praktički ne razlikuje od skupljeg modela Lumia 800, a klasičnim dizajnom i upotrebom “obične” plastike osigurava nižu startnu cijenu. Većina nedostataka i restrikcija svojstvena je općenito Windows Phone operativnom sustavu pa ne bi bilo pošteno za sve kriviti konkretno ovaj model, no imajući u vidu strateško povezivanje Nokije i Microsofta očekivali smo i najavljene iznimke koje su na kraju ipak izostale.

Sve u svemu, ljubitelji Windows Phone sustava i njegovog specifičnog sučelja imaju razloga za veselje jer je ova platforma sada dostupna uz nešto nižu cijenu, a samim dolaskom Nokije cijeli eko-sistem će ojačati, odnosno dobiti na važnosti.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska