Recenzija: Prestigio MultiPhone 4300 DuoPrestigio je kod nas relativno novo ime, barem kada su mobiteli u pitanju, a radi se o kompaniji koja pristupačnim i kvalitetnim uređajima želi osvojiti nova tržišta. Na našem su tako nedavno predstavili tri modela temeljena na Androidu, a u ovoj recenziji govorimo o onom najvećem, dakle modelu Prestigio MultiPhone 4300 Duo.

Ono čime se sva tri Prestigio uređaja istču u moru drugih je podrška za dvije SIM kartice. Naravno, i do sada smo mogli vidjeti razne Dual-SIM modele drugih proizvođača (Nokia, Samsung...), no Prestigio je jedan od prvih na našem tržištu koji ovaj koncept dovodi na Android platformu.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 127 x 68 x 11  mm
- Masa: 142 grama
- Zaslon: 4,3“ IPS LCD 480 x 800 točaka
- Procesor: ARM Cortex-A9 1 GHz MHz
- Grafički procesor: PowerVR SGX540
- RAM: 512 MB
- Interna memorija: Korisniku dostupno 2,5 GB
- Utor za memorijske kartice
- Kamera: 5,0 MP
- Video kamera: 720p @ 30fps
- OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Baterija: 1500 mAh

Prednosti:

- Dual SIM
- Cijena
- Omjer uloženog i dobivenog

Nedostaci:

- Masa
- Zaslon nema Gorilla glass
- Nema Google Talk

Dizajn, konstrukcija i zaslon


Za današnje kriterije koji vladaju u Android svijetu, Prestigio MultiPhone 4300 Duo sa svojim 4,3” zaslonom pripada gornjoj srednjoj kategoriji smartophone uređaja. Dizajn ovog uređaja možemo nazvati strogom klasikom, skladnih i pravilnih linija i bez nepotrebnog eksperimentiranja, s napomenom da je pozadina, tj. poklopac baterije fino uklopljen u dijelove kućišta u kojima se nalazi kamera s bljeskalicom, odnosno vanjski zvučnik.
Hardverske tipke se nalaze na desnom boku, s tim što je tipka za kameru dobila pomalo neobičan položaj - pri vrhu, dok je dvodjelna tipka za podešavanje glasnoće smještena ispod nje. Micro USB utor koji služi za punjenje i povezivanje s računalom smješten je na vrhu kućišta.

Zahvaljujući masi od 150 grama, Prestigio Multiphone 4300 djeluje prilično robusno. Debljina od 11 mm ga ne svrstava u najelegantnije Androide, no kada pogledamo uređaje iz drugih platformi, vidjet ćemo da to ne predstavlja nikakav problem.

Ukupna konstrukcija kućišta je čvrsta i ne ostavlja dojam da će uskoro popustiti i početi škripati. Sve u svemu, jedno vrlo čvrsto i kvalitetno kućište.

Prednjim dijelom dominiraju veliki 4,3” zaslon i četiri kapacitivne tipke ispod njega.
Zaslon ima rezoluciju od 800 x 480 točaka, a koristi IPS LCD tehnologiju izrade. Kao što je već poznato, IPS u odnosu na TFT nudi nešto bolji prikaz boja i kontrast, a glavna mu je karakteristika veći kut vidljivosti.
Na odaziv i preciznost zaslona nemamo posebnih prigovora i mogli bismo reći da je višoj razini od prosjeka cjenovnog razreda.Ono što nam se ne sviđa je nedostatak zaštite zaslona protiv grebanja, u vidu Gorilla glass sloja ili nečeg sličnog pod drugim nazivom. Naravno, iz ovog razloga ćete trebati malo pripaziti gdje i na koji način odlažete uređaj, ali mjesta panici nema. Ako uređaj ne bacate po podu i ne nosite ga bez futrole u torbi punoj ključeva, nikakvih problema ne bi trebalo biti.


Dual SIM
Podrška za dvije SIM kartice jedna je od glavnih značajki ovog uređaja i odmah ćemo kazati da je izvedena iznenađujuće dobro. Do sada nismo imali prilike testirati Android uređaje s dvije SIM kartice, pa ovo i za nas predstavlja svojevrsnu novost.U početku odmah treba reći da u uređaju postoje dva 2G (GSM(EDGE) čipa, što znači da su obje SIM kartice istovremeno aktivne i da s bilo koje, odnosno preko bilo kojeg od ta dva operatera, u svakom trenutku možete upućivati, odnosno primati pozive. Naravno, dok je razgovor preko jednog operatera u tijeku i netko vas u tom trenutku zove na drugi broj, dobit će signal zauzeća.
Kao dodatak, u postavkama je moguće odrediti koja od dviju SIM kartica ima prioritet, pa će se svi odlazni pozivi automatski obavljati preko nje. Ukoliko pozive namjeravate obavljati s obje kartice, u postavkama podesite da vas uređaj prije svakog poziva zapita.
Sve postavke koje vrijede za glasovne pozive mogu se podesiti i za podatkovni promet. Dakle, uređaj praktički možete podesiti da s jedne SIM kartice upućuje pozive, dok drugu koristi samo za data promet. Ovo može biti korisno u slučaju kada uz jednu običnu za glasovne pozive, imate i dodatnu SIM karticu isključivo za podatkovni promet.Također, svakom se kontaktu može dodati oznaka koja određuje s kojeg se broja, odnosno SIM kartice upućuje glasovni poziv. Ovo je korisno u slučaju kada kod jednog operatera imate posebne pogodnosti za razgovore unutar mreže.

Kad je 3G podrška u pitanju, stvari su malo drukčije. Naime, u uređaju postoji samo jedan 3G čip, što znači da samo jedna SIM kartica u datom trenutku ima pristup 3G mreži, a u postavkama je također moguće odrediti koja će SIM kartica i ovdje imati prioritet. Naravno, ovo ne predstavlja ni najmanji problem jer se sve ionako nesmetano može obavljati preko 2G mreža, a prioritet za korištenje 3G mreže eventualno možete dodijeliti onoj SIM kartici, tj. operateru preko kojeg češće koristite spajanje na internet, odnosno preko kojeg imate povoljniju podatkovnu tarifu.

SMS poruke u dual SIM sustavu također funkcioniraju prilično jednostavno. Prilikom slanja SMS poruke sustav vas upozorava da jedna mreža mora biti definirana kao zadana, no povlačenjem statusne trake na vrhu zaslona u trenutku se otvara jednostavni izbornik koji omogućuje trenutnu izmjenu zadanog operatera.

Ukratko, dual SIM sustav je na ovom uređaju izveden iznimno dobro. Podešavanje postavki je intuitivno i što je najvažnije jednostavno, bez nepotrebnih komplikacija.

Što se tiče korištenja Viber, WhatsApp i sličnih aplikacija, stvar radi potpuno jednako kao na običnim, „single SIM“ uređajima. Budući da je na jednom uređaju općenito moguće koristiti samo jednu takvu aplikaciju, poruke će vam stizati za onaj broj s kojim ste se prilikom instalacije registrirali na dotični servis.


Operativni sustav, sučelje, performanse...


Operativni sustav koji pokreće MultiPhone 4300 je Android 4.0 Ice Cream Sandwich, a ono što će se mnogima zasigurno svidjeti je “obični” Googleov Android. Naime, ne postoji nikakva posebna nadogradnja sučelja, a jedino što upada u oko je drukčiji set ikonica. Također, razlika u odnosu na izvorni Googleov Android na drugim uređajima je i ograničenje na samo tri početna zaslona. Intervencija u sučelje je isto tako vidljiva na statusnoj traci koja povlačenjem prema dolje otkriva pomičnu traku s prečicama za često korištene postavke.
Način dodavanja prečica aplikacija i widgeta na početni zaslon identičan je onom na svim uređajima s izvornim Androidom, a u startu je ponuđen i široki spektar widgeta.

Kao i svaki drugi  ICS Android, uređaj u startu nudi alat za praćenje potrošnje podatkovnog prometa i određivanje postavki za upozorenja kada se vam se paket približi kraju.

Cortex A9 procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a s običnim se Androidom nosi vrlo dobro i može se reći da sve radi brzo i fluidno.

Ono što će mnoge korisnike vjerojatno zbuniti je način na koji uređaj imenuje, tj. klasificira internu memoriju. Interna memorija telefona za koju je deklariran kapacitet od 4 GB u uređaju je podijeljena na “Unutarnju pohranu” i “USB pohranu”. Ovu potonju neke aplikacije mogu doživjeti kao “SD karticu”, što opet predstavlja samo naziv.Što se tiče kapaciteta, korisniku je dostupno 2,5 GB memorije, s tim da 0,5 GB pripada “internoj pohrani”, dok se 2 GB odnosi na “USB pohranu”.

U postavkama aplikacija unaprijed je moguće odrediti prioritet instalacije, tj. odabrati koji će dio memorije uređaj koristiti kao prioritet za instalaciju.

Web preglednik


Web preglednik, kao sastavni dio svakog Android uređaja na Prestigiu dolazi u izvornoj ICS verziji, bez primjetnih intervencija od strane proizvođača. Dakle, imamo prilično veliku dostupnu površinu za prikaz sadržaja web stranica te adresnu traku s prečicama prema zabilješkama i tabovima u vrhu, koja se nakon učitavanja povuče i time ostavlja još veću površinu za surfanje.

Podržano je otvaranje višestrukih tabova/prozora preglednika te njihova jednostavna izmjena. Putem vašeg Google računa možete sinkronizirati sve bookmarke s Chrome preglednika na vašem desktop računalu.

Text reflow (prilagodba fomrat teksta zumiranom nivou stranice) nije podržana automatski, ali u postavkama možete odrediti optimalnu veličinu teksta za čitanje, koju će preglednik kasnije automatski prikazati i prilagoditi zaslonu.

Poruke


Kao i svaki Android uređaj, Presigio MultiPhone 4300 Duo nudi mnoge korisne alate za organizaciju poslovnog i privatnog života. Uz SMS i MMS poruke, uređaj nudi komunikaciju putem e-maila i definiranje višestrukih POP, IMAP i MS Exchange pretinaca. Automatske postavke osigurane su za najpopularnije servise, dok ćete ih za poslovne mailboxove morati unijeti ručno.

Treba reći da ovaj uređaj nema instaliranu Google Talk aplikaciju, što je pomalo neobično, no to ne bi trebalo predstavljati problem jer u Google Play trgovini postoji cijeli niz klijenata koji podržavaju komunikaciju putem ovog protokola (Fring, IM+, Nimbuzz…) Ukoliko ipak pod svaku cijenu želite instalirati Google Talk, znajte da to vjerojatno neće biti moguće bez root pristupa.


Multimedija


Galerija fotografija na ovom modelu poznata nam je kao standardna ICS galerija. Ima klasičan prikaz fotografija i video sadržaja kojeg razvrstava po albumima. Svaku je fotografiju moguće trenutno poslati mailom, MMS-om ili podijeliti na društvenim mrežama i ostalim online servisima. Galerija sadrži i jednostavan alat za obradu fotografija koji dozvoljava rotiranje i obrezivanje.Budući da ne postoji posebna aplikacija za reprodukciju videa, sav se sadržaj pokreće izravno iz galerije. Podržani su .mp4, .3gp i .avi formati video zapisa i u pravilu se pokreću bez problema. Ipak, film u .mkv formatu nismo uspjeli pokrenuti, no za sve postoji rješenje u vidu alternativnog video playera kojeg možete pronaći u Google play trgovini. Preporuka, kao i svaki put ide za vPlayer.Reprodukcija glazbe se odvija putem aplikacije uobičajene za ICS uređaje. Dakle, sadržaj je moguće razvrstati po nazivu, albumu i izvođaču te organizirati u playliste. Kvaliteta zvuka na vanjskom zvučniku je također iznenađujuće dobra za ovaj cjenovni razred.

KameraPremda u specifikacijama uređaja, kao i ispod same kamere, stoji da je senzor jačine 5 MP, uređaj snima fotografije i u 8 MP rezoluciji.

Sučelje kamere je identično onom na Galaxy Nexusu, dakle izvornom ICS Androidu, a čak je uspješno izveden i tzv. “zero shutter lag” kojeg je Google promovirao prilikom predstavljanja Galaxy Nexusa i ICS-a. Dakle, radi se praktički instantnom okidanju fotoaparata nakon pritiska tipke, bez bilo kakvog kašnjenja u reakciji.

Senzor i autofokus zaslužni su za solidnu kvalitetu fotografija maksimalnih dimenzija 3264 x 2448 točaka koje su osjetno iznad prosjeka cjenovnog razreda u kojem se ovaj model nalazi. Kamera je opremljena LED bljeskalicom, a posebnu pohvalu upućujemo proizvođaču jer je ugradio fizičku tipku za okidanje.

Od ostalih detalja navedimo još i mogućnost snimanja HDR fotografija, ručno podešavanje ISO osjetljivosti i ekspozicije, mjerenje svjetlosti (točka, centar i prosjek) te samookidač.

U nastavku slijedi nekoliko fotografija snimljenih uređajem (na vanjskom svjetlu, u zatvorenom prostoru i u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice). Kliknite za uvećanje:Zahvaljujući samom senzoru kamere, ali i 1 GHz procesoru, omogućeno je i snimanje video isječaka u HD 720p rezoluciji, točnije 1280 x 720 točaka. S obzirom na činjenicu da praktički ni jedan uređaj u ovom cjenovnom razredu nema mogućnost snimanja HD videa, zaista bi bilo neprimjereno upućivati bilo kakve kritike na kvalitetu istog. Ipak, znamo da nije sve u rezoluciji i da kavliteta videa ovisi i o cijelom nizu dodatnih faktora. Naime, u ovom slučaju prilično velik stupanj kompresije rezultira smanjenom količinom detalja, tako da video snimka dolazi s osjetno manjim bitrateom, pa ukupnu kvalitetu ne možemo baš pohvaliti.


Baterija


Presitgio MultiPhone 4300 Duo dolazi s baterijom kapaciteta 1500 mAh koja će osigurati pristojnu autonomiju. Kod ovog uređaja također moramo uzeti u obzir da postoje 2 GSM čipa koja su konstantno u pripravnosti, kao i jedan 3G čip kojem je dodijeljen prioritet jednog od operatera. U uvjetima stalne veze s internetom (3G/Wi-Fi), sinkronizacijom jednog mailboxa, 100% osvjetljenje zaslona i uz razumnu upotrebnu svih resursa uređaja, baterija je izdržala dobrih 30 sati.

Kao i svaki put, savjeti za produljenje autonomije svode se na postavljanje osvjetljenja zaslona na automatsko, prebacivanje rada svih operatera na 2G mreže te spajanje na Internet po potrebi.

Zaključak


Kao što ste kroz cijeli tekst mogli primijetiti, radi se o uređaju koji za relativno malu svotu novca nudi zaista širok spektar mogućnosti. IPS LCD zaslon dijagonale 4,3 ična u ovom cjenovnom razredu do sada je bio nemoguća misija, a o prednostima dual SIM koncepta ne treba previše trošiti riječi i samo možemo reći da je izveden vrhunski. Ne treba ni zaboraviti Cortex A9 procesor koji je također do sada bio rezerviran uglavnom za skuplje uređaje.

Što se mana tiče, vidjeli smo je uređaj malo teži i da zaslon nema zaštitu protiv grebanja, no uz malo pažnje to ni iz daleka ne bi trebalo predstavljati problem.
Bilo bi neodgovorno reći da je Prestigio MultiPhone 4300 Duo namijenjen samo početnicima, odnosno onima koji tek ulaze u svijet smartphone uređaja, jer on objektivno nudi puno više. Budući da dolazi s ICS-om, odnosno onom verzijom Androida koja predstavlja svojevrsnu prekretnicu u razvoju ovog OS-a, uređaj će biti prilično “otporan na vrijeme.” Naime, sve više novih aplikacija ICS postavlja kao donju granicu za mogućnost instalacije.

Presitgio MultiPhone 4300 Duo dostupan je u slobodnoj prodaji po cijeni od 1499,00 kuna, a s obzirom da operateri iz objektivnih razloga baš i ne vole uređaje s dva SIM utora, iluzorno je očekivati da se pojave i u njihovoj ponudi.

Uređaj na testiranje ustupio: Asbis