Android Recenzije

Recenzija: Samsung Galaxy BeamPrvi mobitel s projektorom predstavljen je još na MWC-u 2010 godine. U to doba ova relativno skupa tehnologija u prilično debelom kućištu jednostavno nije imala šansu za prođu na nemilosrdnom i zahtjevnom tržištu pa su u Samsungu cijeli projekt privremeno stopirali. Dvije godine kasnije, na MWC-u 2012. Samsung, sada financijski znatno ojačan i s većim mogućnostima ulaganja u nove tehnologije, ponovo predstavlja model s projektorom i naziva ga Samsung Galaxy Beam i8530. Za razliku od nesuđenog i8520, novi Beam ima nešto veći zaslon, više RAM-a i jači procesor, a naše iskustvo s njime pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 124 x 64.2 x 12.5 mm

- Masa: 143 grama

- Zaslon: 4,0“ LCD rezolucije 480 x 800 točaka, cca 230 ppi

- Procesor: Dvojezgreni Cortex-A9 takta 1 GHz

- Grafički procesor: Mali-400

- RAM: 768 MB

- Interna memorija: 8 GB

- Kamera: 5 MP

- Video kamera: 720p 30 fps

- OS: Android 2.3 Gingerbread

- FM Radio s RDS-om

- Baterija: 2000 mAh

Nedostaci

- Nije poznato hoće li dobiti nadogradnju na ICS

- Masa i debljina

Dizajn, kućište i zaslon


Promatran iz ptičje perspektive, Samsung Galaxy Beam izgleda kao Samsung Galaxy S Advance na čijoj je osnovi i izrađen, no s bočne strane vidljivo je deblji. Naravno, trebalo je negdje smjestiti i projektor, a s obzirom na tu okolnost dimenzije uređaja čak i nisu toliko velike.
Žuta oker traka po sredini uređaju daje određenu dozu živosti, ali s dizajnerske strane možda nepotrebno. Plastika iz koje je kućište izrađeno izgleda vrlo kvalitetno, a ukupan dojam držanja uređaja u ruci je odličan. S obzirom da je nešto deblji od većine današnjih smartphonea, djeluje i pomalo robusno.
Oni s istančanim osjećajem za estetiku primijeti će nerazmjer u dizajnu između prednje i stražnje strane. Jedna je elegantna, dok je druga prilično robusna. Poleđina je izrađena od izvrsne gumirane plastike koja ne dozvoljava klizanje uređaja iz ruku.

Samsung Galaxy Beam dolazi s TFT LCD zaslonom što je sada već relativno zastarjela tehnologija, pogotovo u usporedbi s najnovijim Super AMOLED zaslonima koje Samsung već neko vrijeme ugrađuje u svoje modele višeg cjenovnog ranga. Neovisno o tome, zaslon na Beamu osigurava ugodan rad i odličnu čitljivost te ukupan dojam čini sasvim zadovoljavajućim. Kontrast i prikaz boja za jedan LCD zaslon zapravo su izvanredni.Na preciznost i odaziv nemamo prigovora.
Rezolucija od 480 x 800 točaka na dijagonali 4” osigurava gustoću točaka od približno 230 ppi što je više nego dovoljno za dobar doživlja i ugodan rad. Usporedbe radi, Galaxy S II ima gustoću od 217 ppi. Kut vidljivosti također je iznad prosjeka LCD zaslona.

Projektor
Projektor se može uključiti fizičkom tipkom na vrhu desnog boka uređaja, odnosno na mjestu na kojem smo inače navikli vidjeti tipku za uključivanje uređaja, a moguće ga je aktivirati i putem njegove vlastite aplikacije. Kad ga uključite na zaslonu se pojave postavke za fokusiranje slike i namještanje ostalih detalja. Fokusiranje projekcije jedna je od najvažnijih stavki kod projektora i ovisna je o razmaku između uređaja i površine na koju se projicira. U Samsungu navode da je idealna razdaljina za kvalitetnu projekciju dva metra, no ako je prostorija dobro zamračena čak pri tri metra udaljenosti projekcija je još uvijek respektabilne kvalitete.
Kad je projektor u pitanju općenito vrijedi pravilo: što je udaljenost manja i prostorija zamračenija to je projekcija kvalitetnija.Uređaj dolazi s posebnom “Projektor” aplikacijom koja sadrži postavke i dodatne softverske mogućnosti kojima je projektor opremljen.

“Fokus i zakretanje” je onaj dio koji inače vidite kad uključite projektor i služi upravo onome što sam naziv sugerira. “Kratke bilješke” još je jedan u nizu loših prijevoda na smartphone uređajima, a pokušava prevesti termin “Quick pad”. Naime, radi se o mogućnosti uključivanja strelice kao pokazivača detalja na sadržaju koji se projicira te obilježavanja teksta ili dijela slike bojom. Ovo potonje zapravo predstavlja neku vrstu digitalnog markera. Moguće je birati boje označavanja, kao i “gumicu” za brisanje.

“Pokazivač” odnosno “Visual presenter” alat koji uključuje stražnju kameru i sadržaj u objektivu projicira na zid, dakle može poslužiti kao grafoskop. Ipak, za ovu radnju potrebno vam je svjetlo, a u takvim uvjetima projekcija gubi na kvaliteti.

Naravno, Samsung Galaxy Beam neće osigurati upotrebljivost klasičnog projektora, no svakako može poslužiti osnovnoj svrsi. Uostalom, ista se priča već godinama povlači oko kamera na mobitelu koje vjerojatno nikada neće u punom smislu zamijeniti one na punokrvnim fotoaparatima. Slično je i s gledanjem filmova.Općenito, pomoću ovog projektora moći ćete održati kraće i jednostavnije prezentacije, pogledati film u malom društvu i u maloj prostoriji. Projektor može poslužiti i kao svjetiljka s bijelim, crvenim, plavim ili zelenim svjetlom, a tu su još i dodaci poput mogućnosti ubacivanja glazbe i dodatnog svjetla u pozadinu projekcije.

Baterija od 2000 mAh omogućuje do 3 sata rada projektora što znači da ćete moći pogledati i više od cjelovečernjeg filma. Također, Samsung Galaxy Beam se isporučuje s dodatnom baterijom i dockom za njeno punjenje, tako da odmah po upotrebi možete koristiti drugu bateriju.

U nastavku pogledajte kratki video koji prikazuje upotrebu projektora:Operativni sustav, sučelje, performanse...


Glavna mana Samsunga Galaxy Beam je, sada već vremešni, Gingerbread, odnsono Android 2.3. U međuvremenu je Google izbacio čitave dvije generacije Androida (ICS i Jelly Bean) pa bi svatko razuman očekivao da Galaxy Beam kao temelj koristi barem ICS. U Samsungovom rasporedu za nadogradnju na ICS, Galaxy Beam se za sada ne nalazi i teško je predvidjeti hoće li biti naknadno uvršten. Imajuči u vidu dosadašnja iskustva malo je vjerojatno da će se to dogoditi.
Što je, tu je. Ono što je svakako važno jest činjenica da su i posljednje verzije Gingerbreada (u ovom slučaju 2.3.6) prilično ispolirane, što znači da će sustav raditi najbolje što može.

Preko golog Androida Samsung je i ovdje ugradio TouchWiz nadogradnju sučelja koja njegove modele diferencira od konkurencije. TouchWiz dopušta do maksimalno sedam početnih zaslona na koje je moguće dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, mapa i widgeta. Ukoliko vas TouchWiz ne oduševljava svakako skoknite u Google Play trgovinu i nabavite si neki launcher po vlastitim željama.

Uz to što mu je vizualno sličan, Samsung Galaxy Beam se i hardverski temelji na modelu Galaxy S Advance. Dvojezgreni procesor u Galaxy Beamu osigurat će zavidan nivo fluidnosti i općenito performansi. Pomalo čudna brojka od 768 MB RAM-a dovoljna je za izvršavanje većeg broja aplikacija istovremeno i rijetko će doći do potrebe za upotrebom task managera koji je sadržan kao dio operativnog sustava.

Telefon, poruke...


Na onu najosnovniju funkciju uređaja, tj. telefoniranje, nemamo primjedbi, dakle nije se dogodilo da se signal izgubi niti su zabilježene bilo kakve smetnje. Naravno, ova funkcija uvelike ovisi o stanju mreže pa je u tom pogledu praktički nemoguće dati sasvim objektivnu ocjenu.
Uz uobičajene SMS i MMS poruke Samsung Galaxy Beam, kao i svaki Android, nudi mogućnost defniniranja višestrukih pretinaca elektroničke pošte (POP3 i IMAP) a automatske postavke su osigurane za najpopularnije servise. Tu je i standardna Gmail aplikacija za korištenje istoimenog Googleovog servisa.

Web preglednik
Standardni Android web preglednik koji dolazi s Androidom 2.3 jedan je od jednostavnijih i prilično brzih mobilnih web preglednika općenito. Minimalističko sučelje osigurava maksimalnu iskoristivost površine za prikaz web stranica, a dodatne funkcije i opcije skrivene su unutar izbornika koje pozivamo pomoću funkcijskih kapacitivnih tipki. Podržano je zumiranje dvostrukim dodirom i štipanjem, surfanje u tabovima, no ne i “text reflow” funkcija (prilagodba formata teksta zumiranom nivou stranice) što smatramo propustom. Web preglednik podržava i Flash Player 11 kojeg je potrebno skinuti iz Google Play trgovine.

Multimedija
Galerija fotografija prikazuje sav slikovni i video sadržaj na uređaju neovisno o njegovoj lokaciji. Fotografije su prikazane u punoj rezoluciji, dakle nisu smanjene kako kod nekih drugih Androida, a zumiranje je omogućeno dvostrukim dodirom i “štipanjem” (pinch-to-zoom). Svaku fotografiju moguće je izravno dijeliti na društvenim mrežama i raznim online servisima poput Flickra i Dropboxa, naravno, pod uvjetom da su njihove matične aplikacije na uređaju prethodno instalirane. Također, galerija omogućuje izravno dijeljenje fotografija i putem DLNA veze kroz AllShare aplikaciju..

Video player koji nudi podršku za najširi spektar video formata i codeca iz najvišeg se razreda smartphonea polako spušta i u pristupačnije modele. Tako ćete na Samsungu Galaxy Beam i njegovom 4,0” zaslonu, uz .mp4, bez problema pokrenuti i gledati većinu DivX (.avi) filmova, kao i onih u x.264 (.mkv) formatu. Podržani su i titlovi, a funkcioniraju tako da moraju imati isti naziv kao film (uz zadržavanje vlastite ekstenzije). Kao i kod galerije fotografija, video sadržaj je također moguće izravno prikazivati putem DLNA veze na podržanom TV-u ili monitoru. Ipak, pregledavanje fotografija i video isječaka putem ugrađenog projektora vjerojatno će biti najkorištenija funkcija u ovom uređaju.

Samsung Galaxy Beam sadrži uobičajeni TouchWiz Music Player za reprodukciju glazbe. Uz uobičajene stavke glazbenog svirača podržan je i 5.1 kanalni zvuk te integracija s YouTubeom i Google tražilicom.

Treba reći i da je vanjski zvučnik prilično jak što će biti od velike važnosti i prilikom korištenja projektora.

Kamera


Samsung Galaxy Beam dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Sučelje kamere  u osnovi je minimalističko, no unutar izbornika leži cijelo carstvo dodatnih opcija. Kamera je opremljena uobičajenim mogućnostima kao što su ručno podešavanje kontrasta, ISO vrijednosti i ekspozicije te dodatnim kao npr. scene, određivanje fokusa dodirom, detekcija lica, geotagging i panorama.

Kvaliteta fotografija snimljenih ovom kamerom mogla bi se svrstati u vrlo dobre, a u nastavku pogledajte neke od njih snimljene u različitim uvjetima osvijetljenosti, uz automatske postavke fotoaparata.

Samsung_galaxy_beam2Samsung_galaxy_beam1Samsung_galaxy_beam3

Premda većina smartphone uređaja s dvojezgrenim procesorima ima mogućnost snimanja HD videa u 1080p rezoluciji, Samsung je to na ovom uređaju ograničio na 720p rezoluciju (30 fps). Ovo je vjerojatno posljedica ugradnje jeftinijeg, ali i slabijeg čipseta NovaThor U8500. Kvaliteta snimljenog videa odgovara prosjeku koji smo do sada vidjeli na mobitelima jer povećani stupanj kompresije donosi manji broj detalja. Bilo kako bilo, video kamera će svakako zadovoljiti prosječnog korisnika.

Baterija


Ako zanemarimo projektor, koji će bateriju potrošiti u otprilike tri sata konstantnog rada, 2000 mAh u Samsungu Galaxy Beam dovoljno je za skoro dva dana autonomije. Ovdje podrazumijevamo naše uobičajene početne uvjete sa stalno aktivnom internetskom vezom (3G/WiFi), sinkronizacijom jednog mailboxa, aktivan Google Talk i umjerenom do intezivnom upotrebom svih resursa.
Možda je potrebno još jednom naglasiti da Samsung Galaxy Beam u prodajnom paketu donosi i rezervnu bateriju s dockom za punjenje, što je vrlo rijeak slučaj na našem tržištu.

Zaključak


Samsung Galaxy Beam jedinstven je uređaj. Projektor je ono što ga čini jedinstvenim i zbog čega nema izravnu konkurenciju. Vidjeli smo da se hardverski temelji na Galaxyju S Advance od kojeg se razlikuje upravo po tome što sadrži projektor zbog čega je i debljina malo narasla, ali i po tome što ima ugrađen jeftiniji (LCD) zaslon. Naravno, da bi se postigla prihvatljiva cijena negdje se moralo ušparati.

O nekom posebnom cjenovnom rangu također je besmisleno govoriti jer, kao što je već rečeno, uređaj nema izravnu konkurenciju. Samsung Galaxy Beam trenutno možete pronaći u ponudi Vipenta po cijeni od 3.999,00 kuna (bez ugovorne obveze) dok se uz potpisivanje ugovora može nabaviti znatno jeftinije.