Android Recenzije

Recenzija: Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4, tj. priča o njemu, ne zahtijeva nikakav poseban uvod jer su medijske kampanje širom svijeta i cijela halabuka bile dovoljno glasne kako bi za njega čuli doslovno svi -  od djece u vrtićima, preko kumica na Dolcu pa sve do penzića po šahovskim klubovima. Ova će situacija mnoge asocirati na Apple i buku koja se dizala (i još se diže) oko iPhonea, što je u neku ruku i razumljivo, ali svakako treba reći da dizanje prašine ipak ima pokriće u tehnologiji i kvaliteti.

Dakle, Samsung Galaxy S4 je kruna uspješne Galaxy S serije koja je tijekom protekle tri godine Samsung učinila jednom od najvrjednijih i financijski najjačih tehnoloških kompanija na svijetu. Ova situacija ima posebnu težinu jer je prije tri godine Samsung bio “još jedna kompanija” koja, uz ostalo, proizvodi i mobitele. Naravno, Samsung je dobio na vrijednosti i činjenicom što proizvodi i velik dio komponenti za Appleove proizvode, no percepcija u javnosti se ipak temelji na odličnim Galaxy smartfonima i tabletima.

Za ovoliko zanimanje javnosti za četvorku najviše je zaslužan upravo prošlogodišnji S3 koji je ovu kompaniju praktički lansirao u svemir. Naravno, dodatni doprinos odličnoj prodaji dao je i marketing bez kojeg i najozbiljnija kompanija, s najkvalitetnijim proizvodima, na tržištu ne može opstati dugo. Najbolji primjer takvog gubitnika je HTC koji unatoč izvrsnim proizvodima bilježi konstantan pad prodaje.Samsung Galaxy S4 se svojim specifikacijama i mogućnostima nameće kao najbolji smartfon na tržištu u čemu veliku ulogu igra i upravo spomenuti marketing. Također, treba reći da je ove godine donekle promijenjena i sama nomenklatura Galaxy S serije. Naime, vidjeli smo kako su za označavanje do sada košiteni rimski brojevi, dok se kod četvorke po prvi puta pojavljuje arapska brojka. Vjerojatno su i u Samsungu uvidjeli da većina u pisanom tekstu ne koristi oznaku “S III” već “S3” pa su valjda zbog toga ove godine odlučili krenuti s novom oznakom „S4,“ a ne „S IV“

Generalno, Samsung Galaxy S4 se na prvi pogled ne razlikuje puno od svog prethodnika i neupućeni će ih vrlo lako zamijeniti. Ipak, poboljšanja su vidljiva na svakom koraku i praktički je svaki dio zapravo nov, no hoće li to biti dovoljno da bi se ispunila očekivanja, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm

Masa: 130 grama

Zaslon: 5,0”, Super AMOLED, 1920 × 1080 (16:9), 441 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Qualcomm Snapdragon 600

CPU: 4x Krait 300 na taktu 1,9 GHz

GPU: Adreno 320

RAM: 2 GB (DDR3)

Interna memorija: 16 GB (korisniku dostupno 9)

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 100 mbps

OS: Android 4.2.2 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/1080p

Prednja kamera: 2,0 MP/1080p

Baterija: 2600 mah

Prednosti


- Najjači dostupan hardver

- Vrhunski zaslon

- Najnovija verzija Androida

- Kamera praktički bez konkurencije

- Izvrstan video player

- Opće performanse

- Ergonomija

Nedostaci


- Od 16 GB interne memorije dostupno samo 9 GB

- Pretrpanost softverom upitne svrhe i upotrebljivosti

- Loša optimizacija TouchWiz sučelja uzrokuje povremeno zastajkivanje istog

Dopuna (11.05.2013) Nadogradnja softvera je riješila problem zastajkivanja

- Za HDMI povezivanje potreban je poseban adapter

- Nema FM radio

Dizajn, kućište i ergonomija
Samsung ima prilično burnu povijest kad je dizajn pametnih telefona posrijedi. Od prvog Galaxyja S koji je bio pljunuti iPhone, preko bezličnog S2 sa stigmom jeftine plastike pa sve do trećeg o kojem su kružili tračevi da je dizajniran od strane odvjetnika kako bi se unaprijed izbjegli sporovi s Appleom.

Upravo je ovaj potonji donio radikalni zaokret u dizajnu u odnosu na svog prethodnika Galaxyja S2 i unatoč razočarenju pojedinih potencijalnih kupaca, pokazao se prilično zanimljivim i velikoj većini prihvatljivim. Ovo je potom dodatno ohrabrilo Samsung da i za druge uređaje u dolasku koristi iste dizajnerske smjernice pa smo tako ubrzo upoznali cijelu plejadu Samsungovih uređaja koji podsjećaju upravo na Galaxy S3.

Ako na cijelu stvar pogledamo realno, vidjet ćemo da velikoj većini kupaca dizajn nije presudan. Naime, činjenica je da većina svoje S-trojke nosi u raznim futrolama, torbicama i silikonskim maskama koje uređaj čine znatno ružnijim. Iz ovoga se da izvesti zaključak da dizajn igra ulogu prilikom inicijalnog promatranja mobitela na slikama, na policama trgovina i prilikom prvog držanja u ruci, ali nekoliko dana nakon što ga kupite, dizajn polako postaje sporedna stvar. Tada ga pod svaku cijenu želite „obući“ u neku zaštitu kako biste ga sačuvali od vanjskih utjecaja. Isto tako, budući da je dizajn prilično subjektivna kategorija, neću se upuštati u razglabanje istog, već ću samo reći da Samsungovih uređaja općenito još uvijek ima prostora za poboljšanja.

Dakle, Samsung Galaxy S4 se dizajnom minimalno razlikuje od prethodnika, no ono što se prvo primijeti je veći, 5-inčni zaslon, no u unatoč njemu S4 je čak za dlaku manji (tanji) od trojke koja je imala 4,8” dijagonalu zaslona. Tajna leži u užim rubovima kućišta tako da je na prednjem dijelu postignuta veća iskoristiva površina. Ono što ovaj uređaj također čini različitim od prethodnika je ravan aluminijski okvir kućišta s fizičkim tipkama koje je sada puno lakše napipati i pritisnuti.

Na prednjem dijelu iznad zaslona vidljive su “točke” koje sadrže sve moguće senzore (blizine, gesti, barometar, termometar i svjetlosni), što i nije baš najbolje estetski izvedeno. LED dioda za obavijesti nalazi se na lijevoj strani i “zamaskirana” je u samo kućište. Zbog ovoga je upitna njena jakost i bit će vidljiva samo na slabije osvijetljenim mjestima. Poklopac baterije, tj. stražnji dio, u odnosu na trojkin ima malo drukčiji raspored bljeskalice i vanjskog zvučnika, a ono što popravlja estetski dojam je nešto veća leća kamere.

I evo nas napokon kod famozne plastike zbog koje je na razne rasprave vjerojatno potrošeno više serverskih kapaciteta, nego na sve druge karakteristike zajedno. Mnogi će reći da je plastika općenito loš izbor za uređaj koji košta preko 5.000 kuna, drugi će reći da je jedino aluminij materijal koji je dostojan izrade skupih modela, a treći će vjerojatno preferirati staklo.

Realno, aluminij kakav god da je ne vidim što je u njemu toliko “premium” kad je na najobičnije ogrebotine manje otporan nego što je to slučaj s plastikom. Ako i postoji neki premium materijal kod izrade mobitela to bi onda bio titan, od kojeg je svojedobno bila izrađena Nokia 8910. Onaj tko je taj mobitel barem jednom držao u ruci zna o čemu govorim. Osobno smatram da je aluminij cool materijal, ali nikako nije presudan za „premium klasifikaciju.“

Staklo je možda dobro rješenje što se dizajna tiče, a mogli samo ga vidjeli na iPhoneu 4 i 4S te sada na Xperiji Z, ali je jako nezahvalno ako vam takav uređaj i s najmanje visine padne na pod.

Samsung Galaxy S4 (isto kao i S3) ima kućište izrađeno iz polikarbonatne plastike koja ne spada u kategoriju “jeftine,” kako se to često želi nametnuti. Ono što njegovu plastiku možda čini “jeftinom” je završna obrada s efektom sjaja koji mnoge podsjeća na jeftinije modele. Ipak, kod četvorke je situacija takva da točkasti uzorak donekle smanjuje taj neželjeni dojam jeftinoće, ali uvjeren sam da to većinu kritičara neće zadovoljiti.

Plastika kao takva znatno je otpornija na ogrebotine nego što je to slučaj s aluminijem i smatram da je to svakom jasno. Čak i ako pretrpi jače ogrebotine, to neće biti toliko vidljivo kao što je to slučaj s aluminijem. Ono što je, pak, najveća prednost plastike nad aluminijem jest njena veća otpornost na klizanje i smatram da to ne trebam posebno objašnjavati.

Naravno, kućište s odvojivim poklopcem baterije nikad ne može postići stupanj čvrstoće koji imaju jednodjelna kućišta, ali zato ne treba posebno isticati prednosti koje dolaze s izmjenjivom baterijom. Ipak, Samsung Galaxy S4 djeluje prilično čvrsto, a tom dojmu donekle doprinosi i širi aluminijski okvir nego što je to bio slučaj kod prethodnika. Čisto informacije radi, Galaxy S3 kojeg sam koristio šest mjeseci i koji se trenutno nalazi kod kolege Jadrana, nakon gotovo godinu dana ne pokazuje bilo kakve trendove krckanja ni šukanja. Ista stvar je i s mojim Noteom 2 nakon pet mjeseci vrlo intezivnog korištenja u različitim uvjetima.

Dakle, objektivnih razloga za izbjegavanje plastike nema. Ostaju samo subjektivni dojmovi i strahovi da će vam mobitel prejeftino izgledati ako ste za njega dali prosječnu mjesečnu plaću.

Kad je ergonomija u pitanju, uređaj s 5-inčnim zaslonom teško možemo nazvati kompaktnim i jednostavnim za manipulaciju jer njegove dimenzije nadilaze ugodno korištenje jednom rukom, ali s druge strane, Samsung Galaxy S4 je manji od npr. Xperije Z s istom dijagonalom i praktički istih dimenzija kao HTC One koji ima 4,7” zaslon. Poanta je u tome da na ovom modelu zaslon zauzima viši postotak površine prednjeg dijela u odnosu na konkurenciju i time si automatski osigurava komparativnu prednost. Tankoća uređaja dodatno doprinosi ugodnom rukovanju i daje mu određenu dozu elegancije.

Samsung Galaxy S4 izuzetno dobro leži u ruci, a već spomenute fizičke tipke zbog svoje simetrije olakšavaju pritiskanje i općenito manipulaciju, posebice u odnosu na prethodnika. Fizička Home tipka sada ima nešto kraći hod nego što je to bio slučaj na trojki, ali za moj ukus još uvijek predug.

Zaslon


Samsung Galaxy S4 je drugi uređaj, nakon Xperije Z, koji nam dolazi s 5” zaslonom u 1080p rezoluciji. Odmah ću reći da je golim okom gotovo nemoguće uočiti razliku u odnosu na 720p zaslon, ali zato ova rezolucija praktički poništava efekt Pentile matrice koja je bila čest kamen spoticanja na prethodniku. Naime, mnogi vlasnici Galaxyja S3 s okom sokolovim ponekad su bili u stanju vidjeli strukturu ove matrice i njene nedostatke koji su se manifestirali u ne pretjerano oštrim crnim znakovima na bijeloj podlozi. Galaxy S4 je tom nedostatku doskočio većom rezolucijom i gustoćom točaka od 441 ppiSuper AMOLED tehnologija poznata nam je još od prvog Galaxyja S prije tri godine i pokazala se kao jedna od najboljih na tržištu. Vidjeli smo da je AMOLED kao takav ponudio bolji prikaz boja nego što je to bio slučaj na LCD zaslonima, posebice prikaz crne boje i općenito tamnije podloge, a poboljšana je i saturacija boja. U međuvremenu su i LCD zasloni napredovali pa se na kraju izbor sveo na stvar ukusa. Zaslon Samsunga Galaxy S4 možete koristiti u nekoliko načina i ako vam standardna saturacija boja ne odgovara, možete izabrati neku drugu (dinamična, filmska, foto…). Ovim je se Samsung očito želio udovoljiti i onom dijelu kupaca koji je do sada radije birao LCD zaslone. No, kako god okrenemo, zaslon S-četvorke jedan je od najboljih kojeg na tržištu trenutno možete naći, a kao glavnu konkurenciju svakako ćemo navesti HTC-ov One kojeg također u ovim trenucima testiramo i njegov S-LCD3 zaslon. Svakako treba spomenuti i LG Optimus G te njegovog brata blizanca Nexusa 4 koji također raspolažu zaslonima vrhunske tehnologije i izrade.

Jedna od vrlo korisnih osobina ovog zaslona je super-osjetljivost. Naime, kada je ova opcija uključena, zaslon reagira i na dodir kada imate  rukavice, što može biti od velike koristi zimi. Naravno, ovo nije neka novost jer smo to vidjeli i na drugim uređajima (npr. Nokia Lumia 920).

O preciznosti i odazivu kod ovog modela ne treba dodatno trošiti riječi, kao ni o vidljivosti na dnevnom svjetlu koja je u okvirima AMOLED zaslona vrhunska.

Nikako ne treba zaboraviti da je Samsung Galaxy S4 prvi uređaj koji dolazi s Gorilla Glass 3 zaštitom protiv grebanja. Za razliku od prethodne koju nalazimo na S3 i mnogim drugim uređajima, treća generacija ove najpopularnije zaštite zaslona je 20% tanja i donosi tri puta veću otpornost na grebanje.

Telefonija, vanjski zvučnik i povezivanje


Zvuk u telefonskoj slušalici je prilično jak, ali ipak slabiji nego u Noteu 2. Kvaliteta poziva nije upitna i najviše će ovisiti o jačini i kvaliteti signala, odnosno o infrastrukturi operatera. Vanjski zvučnik je prilično jak i to osjetno jači od onog na prethodniku, a slično je i s čistoćom zvuka. Ipak, ovisno o tonovima koji dolaze iz zvučnika, može se dogoditi da kućište povremeno malo zatrešti, a razlog tome može biti i činjenica što je sam zvučnik dosta veći od otvora na kućištu.

Kao što je navedeno u specifikacijama, Galaxy S4 radi na 2G, 3G i 4G i WiFi mrežama. Uređaj sam često koristio kao USB i hotspot modem i primijetio sam da ima nešto lošiji prijem LTE signala nego što je slučaj kod Xperije Z. Moram napomenuti kako pokrivenost LTE signalom na mojoj mikrolokaciji još uvijek nije najbolja, no razlika u korištenju ova dva uređaja je ipak vidljiva. Naime, na istom mjestu (radni stol) na kojem Xperia Z pokazuje dvije do tri crtice 4G signala, Galaxy S4 pokaže najviše jednu i vrlo se često prebaci na HSPA+ (3G). Za sada je prerano govoriti o mogućim hardverskim razlozima i vjerujem da se ovo može riješiti nadogradnjom basebanda. Ipak, za mjerodavnu usporedbu bi ipak bilo bolje pričekati da naši operateri pojačaju pokrivenost LTE signalom.

WiFi stiže u a/b/g/n/ac varijantama, a Bluetooth u 4.0 verziji. Tu je još i DLNA povezivost putem koja putem AllShare aplikacije omogućuje spajanje s kompatibilnim monitorima i TV uređajima. WiFi hotspot i USB tethering rade odlično i spajanje se odvija prilično brzo. Treba reći da sama brzina spajanja ne ovisi samo o mobitelu, već i o računalu na koje ga spajate, odnosno o njegovom operativnom sustavu.

Što se kabelskog spajanja tiče imamo praktički sve što u svijetu smartfona trenutno postoji. Uz klasično USB povezivanje s računalom i podršku za sve protokole (Mass storage, MTP...) podržan je i USB on-the-go za kojeg smo vidjeli da je u nekim konkurentskim uređajima, kao što su LG Optimus G, Nexus 4 i još neki, izbačen bez objašnjenja.

HDMI povezivost je omogućena putem MHL utora koji je ujedno i micro USB, ali ne podržava prijenos putem standardiziranog MHL kabela pa ćete za prikaz sadržaja na monitoru/TV-u morati nabaviti adapter. Ova boljka je poznata još od prošle godine kada smo bezuspješno pokušavali spojiti Galaxy S3 i monitor, a Samsung još uvijek nije našao za shodno da ovaj propust ispravi. Usporedbe radi, Sony Xperia Z ovaj posao sasvim normalno obavlja putem standardnog MHL kabela.

Hardver


Kada je Samsung službeno najavio Galaxy S4, kampanju je u neku ruku fokusirao na novi Exynos 5 Octa SoC sa osam jezgri i prezentirao ga kao iznimno važnu inovaciju u svijetu smartfona. Također, rečeno je da će paralelno s ovim (GT-I9500) na tržište doći i model sa Snapdragon 600 SoC-om (GT-I9505) koji je pogodan za implementaciju LTE čipa i prodaju na tržištima s razvijenijom LTE infrastrukturom.

Ipak, pred sam početak isporuke ispostavilo se da Samsung nije u stanju proizvesti dovoljnu količinu Octa SoC-ova i da će na većinu tržišta stići upravo sa Snapdragonom 600, tj. istim onim kojeg pakira i HTC One, ali s nešto većim taktom (1,9 GHz).

Bilo kako bilo, Snapdragon 600 se pokazao odličnim i u kombinaciji s 2 GB DDR3 RAM-a predstavlja sam vrh ponude.

S druge strane, Samsung Galaxy S4 u varijanti sa 16 GB interne memorije dolazi sa samo 9 GB slobodnih, jer je ostatak zauzet Samsungovim aplikacijama koje ne možete izbrisati. Na upite zbog čega je to slučaj, Samsung cinično odgovara da si kupite memorijsku karticu kako biste proširili memoriju. Istina, mogućnost korištenja memorijskih kartica je svakako prednost, ali ovakav odgovor nam kazuje da je Samsung mnogo toga naučio od Applea.

Softver i performanse


Samsung Galaxy S4 je drugi uređaj, nakon Nexusa 4, koji dolazi s Androidom 4.2 kao operativim sustavom. Ovaj mu podatak također osigurava određenu prednost pred konkurencijom jer obadva (Xperia Z i HTC One) dolaze s Androidom 4.1. Možda razlika između ove dvije verzije Jelly Beana nije toliko velika, ali prednost se očituje u tome što će S4 prvi dobiti sljedeću nadogradnju koja može biti veća. Naime, Google u ovim trenucima priprema lansiranje Androida 4.3 i Samsung već sada može raditi na pripremama za nadogradnju, dok su Sony i HTC automatski u zaostatku. Sad bi neki mogli reći da su te nadogradnje već u pripremi i samo što nisu vani, no poznavajući brzinu kojom HTC i Sony isporučuju nadogradnje, ne bih se baš kladio.

Najveće vizualne novosti koje donosi Android 4.2 (u odnosu na 4.1) očituju se u polju za obavijesti koje sada donosi cijelu plejadu prečica prema raznim postavkama, ali i u zaključanom zaslonu koji sada mogućnost prikaza određenih widgeta.

Samsung svoje Androide nadograđuje TouchWiz sučeljem koje u ovom modelu, nažalost, nije najbolje ispolirano. Naime, već u samom početku korištenja Galaxyja S4 zabilježili smo povremeno zastajkivanje sučelja. Treba reći da se zapravo radi o malenkosti i da to zastajkivanje oni s manjim iskustvom možda i neće primijetiti, ali je na uređaju koji želi biti “najbolji na svijetu” takva situacija jednostavno nedopustiva, pogotovo kada znamo da ispod haube ima toliko razvikani Snapdragon 600. Štoviše, ovakve nepodopštine nismo zabilježili na S3 ni na Noteu 2.

I što sad? Nema problema, ako vam ovo zastajkivanje zasmeta možete ga riješi već sada, ali je potrebno ući u developerske postavke i isključiti određene postavke animacija sučelja (Settings-> Developer options -> Windows animation scale -> Transition animation scale -> Animator duration scale -> off). Alternativno, možete instalirati i alternativni launcher (npr. Nova ili Apex) koji rade besprijekorno.

Dopuna: (11.05.2013) Nadogradnja softvera je riješila problem zastajkivanja

Dakle, launcher nezavisne trvrtke za koju nitko nikad nije čuo i koji je, usput rečeno, besplatan, radi bolje nego TouchWiz kojeg Samsung s neusporedivo većim budžetom razvija godinama. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Potrebno je napomenuti da je moguće da se radi o ograničenoj seriji uređaja i da bi se moglo ispraviti prvom sljedećom nadogradnjom.

Opća stabilnost je na visokoj razini i tijekom ovih desetak dana nisam zabilježio ni jedno rušenje sustava, osim nekolicine aplikacija koje su se prisilno zatvorile, a to može ovisiti i o njima samima. Što se ostalih performansi tiče, uređaj zaista pruža ono najbolje.

Kod prethodnika smo često mogli čuti prigovore na brzinu ulaska u aplikaciju telefona i kontakte, koja iz nekog razloga nije bila na razini na kojoj bi trebala biti. Kod Galaxyja S4 stvar je prilično ubrzana, ali s obzirom na hardver smatram da tu ima još prostora za poboljšanja. Također, ono što me na S3 često znalo naživcirati je kašnjenje u reakciji na pritisak tipke za otključavanje zaslona. Na četvorki je ova radnja ubrzana, ali isto smatram da se moglo i bolje.

Android 4.2 i TouchWiz Nature UX 2.0
Screenshot_2013-05-06-18-34-15Ovo je točan naziv nadogradnje sučelja koju Samsung koristi u svojoj najnovijoj perjanici i prva je takva nadogradnja na Androidu 4.2. Gledajući početne zaslone, malo je promjena koje zaslužuju neki poseban osvrt, ali tu je zato zaključani zaslon koji omogućuje dodavanje widgeta. Samsung je ovdje dodao još jednu mogućnost, a to je dodavanje vlastitog teksta s izborom fontova i boja. Widgeti koji se mogu dodavati na zaključani zaslon su: sat, društvene mreže, Email, Gmail, Goolge Keep, Google+, Glazba, WatchOn i Yahoo finance. Možete dodavati i widgete alternativnih aplikacija ukoliko podržavaju ovu vrstu widgeta. Također, postoji i dodatni veći widget koji dopušta dodavanje prečica ostalih aplikacija na uređaju, a ukupno ih možete smjestiti 12.

Ovi widgeti će možda nekoga oduševiti, ali u praksi će biti vrlo malo koristi od njih. Osobno smatram da bi zaključani zaslon trebao ostati zaključan u punom smislu riječi, a ovako je na njega dodan sadržaj koji poništava prvotnu svrhu zaključavanja. naravno, Google (i Samsung?) je ovdje pazio na to da ove widgete ne pokrenete slučajno pa je za njihov prikaz ipak potrebna posebna gesta (prelazak prstom preko ruba), ali po mom skromnom mišljenju to dodatno komplicira upotrebu pa ću radije samo otključati zaslon i potrebni sadržaj potražiti na “normalnim” početnim zaslonima čiji raspored nakon jednog dana korištenja znam napamet.Sukladno novostima koje donosi Android 4.2, traka s obavijestima sada skriva daleko veći broj prečica (20) prema često korištenim postavkama. Ovom polju pristupamo povlačenjem prema dolje, ali s dva prsta, dok povlačenje jednim prstom otvara uobičajeni prikaz. Kada je aktivan prikaz svih 20 prečica, dostupna je i mogućnost uređivanja, no samo u vidu reorganizacije ikonica jer dodavanje ili uklanjanje istih nije dopušteno. Dobro je to što reorganizacijom možete odrediti koja će se ikonica nalaziti u gornjem redu i koja, će sukladno tome, biti dostupna kada je aktivan uobičajen prikaz od pet ikonica.

Treba reći i to da je izbornik s postavkama sada razdijeljen u četiri logičke cjeline s tabularnim rasporedom. S obzirom na količinu opcija i postavki u uređaju, ovo je bio logičan korak u organizaciji izbornika postavki. U prvom se nalazi sve vezano uz mreže i povezivanje, u drugom stavke o uređaju i personalizacija, u trećem korisnički računi, a u četvrtom sve ostalo.

Geste, Pokreti, Smart stay, Smart scroll, Smart pause...


Još na prošlogodišnjem Samsungovom top modelu - Galaxyju S3 upoznali smo razne nove geste i pokrete za upravljanje uređajem. Iako su ove funkcije odlično zamišljene i prilično dobro izvedene, osobno ih nisam toliko često koristio. Možda je problem u tome što ih je jednostavno previše i što većinu pokreta treba uvježbati kako bi stvar funkcionirala. Samsung Galaxy S4 ovdje ide korak dalje i dodaje još mogućnosti koje su sada proširene i na upravljanje pogledom. Krenimo redom:Air gesture ili u slobodnom prijevodu “zračna gesta” omogućuje upravljanje sadržajem na zaslonu iz zraka. Na primjer, ako rukom prijeđete nekoliko centimetara iznad zaslona, možete prijeći na sljedeću stranicu onog što čitate, ali samo na Samsungovom web pregledniku (ne i u Chromeu). Isto tako, u galeriji, glazbenom sviraču ili S Memo aplikaciji možete listati lijevo-desno i gore-dolje te tako upravljati sadržajem. Na ovaj način možete pogledati i vrijeme dok je zaslon u stanju mirovanja, no to smo upoznali već na Noteu 2.

Sve su ove funkcije u osnovi zanimljive i prilično dobro izvedene, no u praksi se pokazalo da su praktički beskorisne. Ako već mašem rukom iznad zaslona, nije mi nikakav problem to izvesti na tradicionalan način koji je, usput rečeno, precizniji.

Pokreti. Za ovu stavku se donekle može reći da je korisnija od zračnih gesti, ali je na neke od njih i dalje potrebno privikavanje. Vrlo koristan pokret može biti direktni poziv koji se izvodi samim približavanjem uređaja na uho. Druga korisna mogućnost je utišavanje zvonjave u trenutku kada uređaj položite na ravnu površinu (zaslonom prema dolje). Ovdje jedino treba pripaziti da je površina stola potpuno ravna, jer u suprotnom može doći do neželjenih oštećenja.

Pokreti dlanom su poznati još iz prethodnika, a svode se na uzimanje screenshotova prelaskom dlanom preko zaslona ili utišavanje i paztiranje glazbe prekrivanjem njegove površine.

Smart Stay (pametno stanje mirovanja) omogućuje da zaslon ostane aktivan sve dok u njega gledate. Ovo može biti korisno u slučajevima kad je zaslon podešen tako da se isključi nakon nekog kratkog vremena. Nedostatak je to što se prilikom povratka pogleda na nj, on neće ponovo uključiti pa cijela stvar i nema nekog smisla. Ako želim odmaknuti pogled od uređaja i svoju pažnju usmjeriti na nešto drugo, tada mi je najmanji problem stisnuti gumb za zaključavanje jer ću ga kasnije ionako ponovo morati pritisnuti za uključivanje.

Smart rotation (pametna rotacija) omogućuje prilagodbu orijentacije zaslona (vodoravno ili okomito). Može biti korisno u slučajevima kada bi akcelerometar inače okrenuo zaslon, ali vi i dalje želite zadržati prethodno stanje koja je usklađeno s položajem glave.

Smart scroll (pametno pomicanje) je jedna od vrlo često isticanih mogućnosti novog Galaxyja S4 gdje se želi naglasiti upravljanje pogledom. Prednja kamera prati vaše zjenice i sukladno tome omogućuje listanje sadržaja, odnosno prelazak na drugu stranicu na web pregledniku. Ideja je odlična, ali realizacija loša. U praksi se ovo svodi na komično zabacivanje glavom i “mućkanje” uređaja što bi trebalo rezultirati spomenutim pomicanjem sadržaja, ali to se ili ne događa, ili se događa na neželjen način i izvan svake kontrole.

Smart pause (pametna pauza) je namijenjena pauziranju videa kada odmaknete pogled. Radi na YouTube aplikaciji, Samsungovom Video playeru, Play Movies te Samsung Hub video aplikacijama. Za pravilno funkcioniranje pametne pauze morate paziti kako držite uređaj da prstima ne prekrijete senzore. Začudo, ova funkcionalnost radi ispravno i zapravo iznenađujuće dobro. Potrebno joj je možda pola sekunde da reagira na odmicanje pogleda i isto toliko da ponovo pokrene video kada vratite pogled.

Air View (lebdenje) je funkcija poznata s Galaxy Note serije, a omogućuje brzi pogled na sadržaj u određenim aplikacijama, bez dodirivanja zaslona. Do sada je ovo bilo ograničeno na upotrebu s S Pen olovkom, a sada je moguće koristiti i prste. Deklarativno radi u aplikacijama kao što su Kalendar, Galerija  i poruke, ali mi smo ju u akciji uspjeli vidjeti jedino u Flipboardu u kojem je vrlo, vrlo - beskorisna.

u su još i mnoge druge mogućnosti i ne znam koliko ima smisla sve nabrajati, ali možemo spomennuti još Multi Window, poznat s lanjskih modela koji je stigao s Jelly Bean nadogradnjom. Iako se radi o vrlo zanimljivom konceptu, on možda ima više smisla na tabletima, tj. na uređajima s većim zaslonima.

Dakle, radi se o skupu inovacija koje se kroz marketing pokušavaju nametnuti kao vrlo korisne, no upitno je hoće li i u kojoj mjeri na kraju biti prihvaćene i korištene.

Aplikacije, multimedija...
Jedna od najčešće spominjanih i reklamiranih aplikacija na novom S4 je S Health. Radi se o alatu koji prati treninge, sadrži brojač kalorija i pedometar. Generalno, aplikacija je dobro zamišljena i odlično izrađena, ali će vam za njeno pravilno funkcioniranje trebati pozamašno znanje, tj. poznavanje energetske vrijednosti namirnica, kao i potrošnje istih. Treba reći da ova aplikacija nema previše smisla ako ne kupite pojas koji služi kao HR monitor koji prilikom treninga morate držati na prsima. Naime, izračun potrošnje kalorija na osnovu visine i mase daleko je od preciznog i samo uz kvalitetno praćenje otkucaja srca za vrijeme treninga možete dobiti približno točan rezultat.

Što se pedometra tiče, radi s priličnom točnošću i vjerno prikazuje broj učinjenih koraka i potrebna mu možda malo više od sekunde da reagira na kretanje ili zaustavljanje.

WatchOn je aplikacija za upravljanje drugim uređajima kao što su televizori, monitori i sl. putem infra-crvenog porta (mala točkica na desnoj strani gornjeg ruba uređaja). Tu su još i ostale uobičajene aplikacije te poznati S Memo koji najbolje funkcionira s S Pen olovkom, no za ovaj uređaj ju morate dodatno kupiti.Galerija fotografija je još jednom prerađena i donekle je pojednostavljena u odnosu na onu u prethodniku, ali su dodane i nove vizualne mogućnosti. Uz već spomenuti Air view, uvedeno je povećavanje prikaza malih sličica štipanjem i nove animacije u slide show prikazu. Tu su još i uobičajene stavke poput razmjene sadržaja na sve moguće načine i jednostavno uređivanje koje obuhvaća rotaciju, izrezivanje i dodavanje raznih efekata.

Ono što je ipak najvažnije je brzina kojom galerija radi. Naime, neovisno o tome koliko je slika “teška,” prikaz i izmjena sadržaja se odvijaju uistinu munjevito.


Video reprodukcija zaslužuje sve pohvale. Ako me sjećanje dobro služi, do sada nismo imali slučaj da je i jedan video player na sto i kusur uređaja koje smo dosad testirali bez problema reproducirao doslovno sve video datoteke koje smo mu zadali. Dakle, svi DivX i MKV filmovi su se vrtjeli bez problema uz normalnu reprodukciju zvuka.

Podržani su i titlovi u svim formatima, čak i ako ne nose isto ime datoteke kao film.

Kombinacija dijagonale od 5 inča i Super AMOLED zaslona nameće se kao idealna za uživanje u gledanju video isječaka i filmova u raznim situacijama kada niste pred računalom ili televizorom i u tom pogledu će vam osigurati zaista izniman doživljaj.

Tipkovnica
Samsung Galaxy S4 dolazi s nešto izmijenjenom tipkovnicom u odnosu na S3. Konkretno, istog je oblika i rasporeda kao na Noteu 2, što znači da su virtualne tipke nešto kaće, ali je zato na vrhu dodan još jedan red koji sadrži brojeve. Ako ste do sada koristili klasičnu Android tipkovnicu, na ovu ćete se morati naviknuti upravo zbog kraćih tipki, ali će vam zato s druge strane biti lakše tipkati brojeve jer nećete morati pritiskati shift.

Kamera


Budući da smo usporedni test kamera s ljutom konkurencijom među Androidima već odradili, u startu možemo reći da je kamera Samsunga Galaxy S4 jednostavno najbolja. Istina, HTC One je sa svojom UltaPixel tehnologijom pokazao dobre rezultate u lošijim uvjetima osvijetljenosti, no ispostavilo da je to nedovoljno za plasman na prvo mjesto, jer se na vanjskom svjetlu pokazao ispodprosječnim. Xperia Z također ima dobru kameru, ali je softver očito taj koji ju ograničava.

Dakle, Samsung Galaxy S4 i njegova 13 MP kamera nude uistinu izvrsno iskustvo. Na fotografijama možemo primijetiti veliku količinu detalja uz minimalni šum i prilično vjerne boje. Čak i u uvjetima lošije osvijetljenosti, S4 proizvodi fotografije zavidne kvalitete. Primjere možete vidjeti u nastavku.

Softver kamere je prerađen u odnosu na prethodnika pa smo tako dobili zajedničko sučelje fotoaparata i video kamere gdje je moguće okidanje fotografija za vrijeme snimanja videa. Uz ove dvije tipke, glavni zaslon donosi i tipku za određivanje načina fotografiranja čiji je izbor popraćen odličnim vizualnim efektom. Možete birtati između klasičnog mrežnog prikaza ili kao rotirajuće kartice.

Jedan od zanimljivijih načina je Gumica koja vam omogućuje odstranjivanje prolaznika koji vam ulete u kadar kada snimate objekte ili ljude koji stoje na mjestu. Naime, ova funkcija radi na način da u određenom vremenu okine pet fotografija koje na kraju stopi u jednu. Magija nastaje tako što su predmeti (ili ljudi) koji su u pokretu jednostavno izbrisani, a svi nepokretni ostaju na zadnjoj fotografiji. Što je najbolje, stvar radi iznenađujuće dobro. Ostali načini snimanja sadrže prepoznavanje lica, snimanje pozadinskog zvuka koji prati sliku, panorama, HDR, sport (za objekte u pokretu s velikom brzinom zatvarača), noćni i "Drama.” Ovaj potonji način donosi mogućnost koju otprije poznajemo s fotoaparata, a omogućuje višestruki prikaz objekta u pokretu na statičnoj pozadini. Ipak, ovakva fotografija bit će snimljena u 2 MP rezoluciji, a objekti koji su u pokretu neće ostati toliko izoštreni kao što je to slučaj na onima s punokrvnih fotoaparata. Sve u svemu, zanimljiva mogućnost koja može poslužiti za zabavu.


Drama shot


Spomenimo još i snimanje animirane fotografije (nešto kao popularni GIF-ovi) uz mogućnost izbacivanja neželjenih kadrova. Neke od primjeraka možete vidjeti u galeriji.

Kamera nudi i podešavanje uobičajenih parametara kao što su ISO osjetljivost, balans bijele boje, mjerenje svjetlosti itd. Imamo mogućnost uzastopnog snimanja (burst mode) i digitalnu stabilizaciju slike.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija, a ostale potražite u ovoj galeriji. Također, usporedni test kamere s modelima Sony Xperia Z i HTC One pogledajte ovdje. 

Video kamera snima video isječke u 1080p (1920x1080) rezoluciji pri 30 fps, ali i u rezolucijama 1440 x 1080, 1280 x 720 i 320 x 240 točaka. Ovdje također postoji mogućnost uključivanja digitalne stabilizacije što će uvelike poboljšati doživljaj. Bitrate 1080p videa iznosi oko 17 Mbps, što jamči dovoljnu količinu prikazanih detalja. Tijekom snimanja aktivan je kontinuirani autofokus, a ukoliko želite možete odabrati i dodirni fokus. Zanimljivo je da tijekom snimanja možete okinuti fotografiju u čak 9 MP rezoluciji. Naime, mnogi drugi uređaji u ovom slučaju snimaju fotografije u  osjetno manjoj rezoluciji.

Što se same kvalitete videa tiče, ona je na razini prethodnika ili možda za nijansu bolja, a što je najvažnije i dalje je se nalazi u samom vrhu onog što tržište u ovom trenutku nudi.


Prednja kamera ima senzor od 2 megapiskela i također je u stanju snimiti 1080p video, a u ovom modelu omogućuje istovremeno snimanje sa stražnjom kamerom. Iskreno, ne mogu naći neku suvislu svrhu ovoj funkciji, no Samsung je u softver ugradio mogućnost spajanja snimki iz obje kamere u jednu.

Baterija


Baterija kapaciteta 2600 mAh u Galaxyju S4 obećava cifrom, ali nemojte očekivati čuda u odnosu na S3 koji je imao 2100 mAh. Naime, za razliku od prethodnika, S4 ima veći zaslon, veću rezoluciju i jači (zahtjevniji) hardver, što se u konačnici praktički kompnezira s ovih 500 mAh “viška.” Ipak, Samsung Galaxy S4 ima nešto veću autonomiju od prethodnika, no to će također ovisiti o svakoj pojedinoj situaciji.

Ono što je možda svojevrsna prednost u odnosu na konkurenciju je manja potrošnja energije dok je uređaj u stanju mirovanja. Primjerice, tijekom noći baterija bi u pravilu izgubila manje od ispod 10 posto vrijednosti, što je vrlo dobar rezultat. Ako sam u ponoć mobitel ostavio na stolu s 85% kapaciteta, ujutro u 7:00 bi još uvijek imao 75-78%.

Moram razočarati one koji su očekivali izvještaj o svakoj minuti upotrebe, poslanoj poruci i postotku potrošnje. Naime, otkad je većina Androida visoke klase praktički ograničena na jedan dan autonomije (u rijetkim primjerima nešto više), ovakav način testiranja baterije je izgubio smisao, ali je isto tako nemoguće dva (ili više) puta ponoviti isti scenarij.

Upravo zbog toga ću u ovom slučaju napisati neki prosjek trajanja baterije tijekom ovih desetak dana testiranja. Početni uvjeti su sljedeći: svjetlina zaslona 100%, stalno aktivna podatkovna veza preko 2G/3G/4G mreže ili WiFi-a. Aktivna je sinkronizacija pet mailboxova i Google talk. U takvim uvjetima i uz intezivno korištenje svih resursa uređaja, indikator baterije bi u 23:00h još uvijek pokazivao oko 30%. U nešto umjerenijim uvjetima korištenja, baterija bi tek sljedeći dan u podne došla do ovih 30% kapaciteta.

U usporedbi s npr. Sonyjem Xperia Z, S4 ipak ima nešto veću autonomiju, ali je teško govoriti o postotcima. Treba imati na umu da spojenost na 4G mrežu pojačava potrošnju jer je u tom slučaju i dalje aktivna konekcija na 2G mrežu zbog održavanja veze za glasovne pozive i SMS.

Ukupan dojam trajnosti baterije je u konačnici više nego pozitivan jer pruža najviše od konkurencije, premda razlike nisu toliko velike.

Zaključak


Samsung Galaxy S4 stiže kao kruna trogodišnjeg Samsungovog intezivnog rada na Galaxy S seriji. Izgledom se minimalno razlikuje od prethodnika, no poboljšanja su prisutna u doslovno svakom kutku uređaja. Novi i jači hardver, tanje kućište, veći zaslon uz zadržavanje istih dimenzija svakako su za pohvalu, posebice ako uračunamo i podatak da je S4 još tanji od trojke i da ima bateriju većeg kapaciteta.

S druge strane, TouchWiz nadogradnja se u ovom modelu pokazala prilično loše optimiziranom i uzrokuje povremena zastajkivanja, što na uređaju s cijenom od preko pet tisuća kuna zvuči kao neslana šala. Vjerujemo da će ova nepodopština biti riješena u prvoj nadogradnji softvera, ali ostaje gorak okus u ustima jer za poptuno iskustvo treba nešto čekati. Ipak, nemojmo zaboraviti da se ovaj problem može vrlo lako riješiti intervencijom u “deleloper options” ili instalacijom alternativnog launchera (Apex, Nova... ) koji rade bolje i brže od Samsungovog TouchWiza.

Dopuna: (11.05.2013) Nadogradnja softvera je riješila problem zastajkivanja

Neovisno o ovome, Samsung Galaxy S4 je i dalje vrhunski uređaj jer nudi uistinu odlično iskustvo u komunikaciji, surfanju, multimediji i, naravno, vrhunskoj kameri i njenim mogućnostima. Nemojmo zaboraviti ni nešto bolju bateriju, izvrsnu tipkovnicu koja na jednom mjestu sada sadrži i brojeve, jak vanjski zvučnik i praktički najbolji zaslon na tržištu.

Ukupan dojam korištenja uređaja je izvrstan i zbog svih njegovih dobrih strana, kroz prste ćemo mu progledati natrpanost aplikacijama i mogućnostima koje ćete rijetko ili nećete nikako koristiti.

Na kraju, ukoliko želite vrhunski uređaj, sa Samsungom Galaxy S4 ne možete pogriješiti jer je jedan od najboljih, ako ne i najbolji smartfon na tržištu.

U nastavku pogledajte i kratki video osvrt: