Recenzija: Sony Xperia UModelom Sony Xperia U zaokružujemo trilogiju testiranja najnovijih Sonyjevih modela iz serije Xperia sa slovnim oznakama S, P i U. Ova je serija zamišljena i izrađena na način da praktički istim dizajnom svih triju modela privuče kupce kojima je dizajn  važna stavka pri odabiru uređaja, ali i odličnim performansama te prihvatljivom cijenom. Ono po čemu se ova tri modela izvana razlikuju su uglavnom dimenzije. Sony Xperia S dolazi s 4,3 inčnim zaslonom, Xperia P s 4,0 inčnim, a najmanji Xperia U s 3,5-inčnim. Naravno, razlike se mogu pronaći i u hardveru, premda sva tri modela za pogonski stroj koriste dvojezgrene procesore. j

Karakteristike:


- Dimenzije: 112 x 54 x 12 mm

- Masa: 110 grama

- Zaslon: 3,5” LED-backlit LCD, rezolucije 480 x 854 točaka

- Procesor: Dvojezgreni Cortex A9 takta 1 GHz

- Grafički procesor:  Mali 400MP

- RAM: 512 MB

- Interna memorija 4 GB

- Kamera: 5 MP

- OS: Android 2.3 Gingerbread

- FM radio

- Baterija: 1320 mAh

 

Prednosti:

- Procesor i performanse

- Cijena

Nedostaci:

- Nema utor za memorijske kartice

- Stara verzija Androida

Dizajn, kućište i zaslon


Dakle, kao i kod dva veća modela, Xperije P i Xperije S, Xperia U dolazi u unibody, tj. jednodijelnom kućištu, obloženom finom plastikom koja onemogućuje proklizavanje. Na dnu se nalazi izmjenjiva kapica, koja u prodajnom paketu dolazi u dvije boje. Konstrukcija uređaja odiše čvrstoćom i ukupan dojam držanja u ruci je izvanredan.
Desni bok uređaja sadrži četiri tipke (uključivanje, dvije za podešavanje glasnoće i kameru) što na uređaju ovako malih dimenzije stvara popriličnu gužvu. Prstima će trebati neko vrijeme da se naviknu na pozicije i da izbjegnu pritiskanje neželjenih tipki. Na lijevom boku imamo samo micro USB utor, a na vrhu 3.5 mm audio utor. Poleđina je rezervirana za kameru i bljeskalicu.
Kao i druga dva modela, S i P, Sony Xperia U odlikuje se prozirnim dijelom na dnu kućišta koji u ovom modelu svijetli plavičastom bojom. Na njemu se nalaze oznake kapacitivnih tipki, no prave tipke nalaze se malčice iznad, isto kao na modelu S.

3,5” LED-backlit LCD zaslon donosi izvrsnu vidljivost na dnevnom svjetlu i solidne kutove vidljivosti. Premda se ne može podičiti dimenzijama bit će sasvim dovoljan prosječnom korisniku. Na odaziv i preciznost nemamo zamjerki pa možemo odmah zaključiti da je posao sa zaslonom izvrsno odrađen.

Operativni sustav, sučelje, performanse...


Pomalo je neobično pisati o Gingerbreadu (Android 2.3) u vrijeme kada je Ice Cream Sandwich (Android 4.0) već prilično ostario, no što je tu je. Činjenica je da i nakon 7 mjeseci prisutnosti ICS-a Gingerbread još uvijek zauzima preko 60% udjela u Android eko-sustavu. Kada će ICS točno stići ne znamo, ali se nadamo da neće trebati još dugo čekati. Nadogradnja je najprije bila obećana za drugi kvartal, ali eto, sad smo već u trećem, a po tom pitanju još uvijek se ništa ne događa, barem ne u trenutku pisanja ovih redaka.
U svakom slučaju, dvojezgreni procesor u ovom mališanu izvrsno se snašao i performanse koje daje na zavidnom su nivou. 512 MB RAM-a ne predstavlja nikakav poseban nedostatak, jer se većina aplikacija pokreće i izvršava normalno.

Kao i kod veće braće na raspolaganju vam je pet početnih zaslona na koje možete dodavati prečice aplikacija, widgete, bookmarke, mape i sl. Određeni widgeti imaju mogućnost prikazivanja čak i na zaključanom zaslonu, a jedan takav je i onaj za kontrolu glazbe. Traka s obavijestima sadrži uobičajene stavke o jačini signala, napunjenosti baterije te obavijesti o porukama, pozivima i ostalim događajima.
Sučelje radi brzo i fluidno, no nakon pokretanja dvadesetak aplikacija mogući su simptomi poput povremenog zapinjanja. Ništa strašno, na Androidima, posebice onim prije ICS-a to je uobičajena pojava. Moguće je da bi više RAM-a donekle pomoglo, no za cijenu koju Sony za traži i ovo je više nego dovoljno.

Aplikacije
Sony Xperia U dolazi s uobičajenim setom aplikacija koje inače nalazimo na Android uređajima. Uz standardnu Gmail aplikaciju imamo E-mail klijent koji podržava sve popularne protokole za ovu vrstu komunikacije. Za instant messaging zadužen je Google talk, ali ako vam on nije po volji u Google Play trgovini na raspolaganju imate na desetke sličnih protokola i aplikacija.
Za organizaciju poslovnog i privatnog živote brine se kalendar s tri tipa pregleda: dnevni, tjedni i mjesečni. Moguće ga je sinkronizirati s Google kalendarim, ali i s Facebookom.
Za rad s Word, Excel, PowerPoint te PDF dokumentima zadužena je OfficeSuite aplikacija koja omogućuje njihov pregled. Za uređivanje potrebno je kupiti punu verziju. Ovdje je možda potrebno istaknuti kako OfficeSuite 5 otvara čak i Office 2007 dokumente (docx, xlsx...).

Kao dio standardne opreme tu su i Google mape, ali i Wisepilot navigacija. Nažalost, možete ju besplatno koristiti 30 dana nakon čega je potrebno platiti pet dolara za dvogodišnju licencu.

Web preglednik
Sony Xperia U dolazi s klasičnim web preglednikom koji je prisutan na većini uređaja s Gingerbreadom. Površina je čista, bez nepotrebnog viška tipki što unatoč relativno malom zaslonu omogućuje pristojnu preglednost. Dvojezgreni procesor u kombinaciji s relativno malim zaslonom rezultira izvrsnom brzinom i ugodnošću u radu. Stranice se, ovisno o brzini internetske veze, učitavaju vrlo brzo, a zumiranje ide “kao po maslu.” Podržan je i "text reflow" tj. prilagodba veličine fonta zumiranom nivou stranice.
Sav video sadržaj i igre u Flashu preglednik će u pravilu otvoriti bez problema.

Multimedija
Sony Xperia U dolazi s klasičnom galerijom fotografija koje inače nalazimo na Android uređajima. Slike je moguće organizirati u albume, koji mogu biti povezani s Facebookom i Picasom, a označeni su malim logom. Izravno iz galerije slike je moguće poslati MMS-om, e-mailom i podijeliti na mnogim online servisima i društvenim mrežama. Zumiranje je omogućeno klasičnim +/- tipkama, ali i “štipanjem”.

Reprodukcija videa odvija se izravno iz galerije što znači da nema posebne aplikacije za ovu namjenu. DivX format video zapisa je podržan, no neće baš svakog biti moguće pokrenuti što najviše ovisi o rezoluciji u kojoj je snimljen. Što veća rezolucija to manja vjerojatnost kvalitetne reprodukcije. Bilo kako bilo, Sony Xperia U će u svakom slučaju pokrenuti puno veći broj različitih video zapisa nego bilo koji drugi uređaj iz ovog cjenovnog ranga.


Svirač glazbe je također već viđen na drugim Androidma iz Soynjeve radionice. Dakle, omogućena je organizacija glazbe po raznim kriterijima (izvođač, albim, naslov), aplikacija je obogaćena raznim vizualnim efektima, a prisutne su i prečice prema YouTube servisu te prema Wikipediji za dodatne informacije.

Ne treba zaboraviti ni FM radio s RDS-om koji pretražuje lokalne radio stanice, a za slušanje istog potrebne su vam slušalice koje ujedno služe kao antena.
Ukupna kvaliteta zvuka na Xperiji U iznenađujuče je dobra jer je vanjski zvučnik prilično jak, a ne možemo se požaliti ni na doživljaj kada su uključene slušalice.

Virtualna tipkovnica
Premda dijagonala zaslona odgovara onoj na iPhoneu, u okomitom načinu rada nemojte očekivati jednako upotrebljivu tipkovnicu. Naime, zaslon je za razliku od iPhoneovog duži, ali i uži pa je sukladno tome i tipkovnica uža. S druge strane, u vodoravnom načinu rada tipkovnica je sasvim druga priča i prilično je ugodna za korištenje.

Kamera


Sony Xperia U ima ugrađenu 5 megapikselnu kameru čije nam je sučelje poznato iz drugih Androida, dakle prilično jednostavno i relativno pregledno. U osnovi je moguće birati između fotografiranja i video snimanja, a za svaku funkciju određene su zasebne postavke. Uz uobičajene mogućnosti kao što su geo tagging, detekcija lica i sl. Sony Xperia U je u stanju snimati panoramske fotografije, uz mogućnost dodavanja 3D efekata. Takve 3D slike kasnije možete pregledavati na kompatibilnom uređaju poput 3D TV-a ili monitora.Iako velika većina uređaja s dvojezgrenim procesorom ima mogućnost snimanja Full HD (1080p) videa Sony Xperia je ostala uskraćena za tu mogućnost. Najviše što ovom video kamerom možete snimiti je 720p video pri 30 fps. Kao pozitivnu stranu svakako treba spomenuti kontinuirani autofokus koji radi prilično dobro. Opća kvaliteta videa ne može se mjeriti s najboljima, ali u svakom slučaju će zadovoljiti prosječno zahtjevnog korisnika.

Baterija


U uvjetima umjerenog korištenja te uz uobičajeno aktivnu internetsku vezu, osvjetljenje zaslona 100%, aktivnu sinkronizaciju jednog mailboxa, Google talk i Facebook baterija Sonyja Xperije U bez problema je izdržala cijeli dan (od ujutro do navečer). Autonomija se može produljiti, ali bez aktivne internetske veze te spajanje po potrebi. Također, dodatne uštede mogu se ostvariti prebacivanjem rada na samo 2G mrežu. U najboljem slučaju baterija bi mogla izdržati do dva dana.

Zaključak


Zaslon dijagonale 3,5 inča, dvojezgreni procesor, odlična kamera... Istini za volju, ovako počinje i opis iPhonea 4S koji spada u skupinu osjetno skupljih uređaja. Sony je u ovako malo pakiranje strpao zaista kvalitetan hardver koji će zadovoljiti svakog prosječnog korisnika. Mogli bismo sada prigovarati zbog nedostatka utora za memorijske kartice i skromnih 4 GB interne memorije, ali ukupno gledajući Sony Xperia U za ovu cijenu nudi puno više od modela koji se s njim vole uspoređivati. Primjerice, dvojezgreni procesor u ovom cjenovnom rangu (oko 2000 kuna) kod konkurencije je nemoguća misija, a kvaliteta izrade i konstrukcija kućišta dodatno upotpunjuju dojam.