Samsung će zbog nestašice čipova vjerojatno preskočiti Note 21

U zadnjih desetak godina navikli smo da Samsung izbaci dva top modela godišnje. Prvi je, naravno, onaj proljetni iz S serije, a drugi jesenski – Note, koji se isticao po tome što je sadržavao i S-Pen olovku.

Ove godine bi se to moglo promijeniti i o tome su već u nekoliko navrata kružile glasine, sugerirajući da je Note izgubio na smislu, budući da i S21 Ultra podržava S-Pen, doduše kao poseban komad hardvera i bez odgovarajućeg utora u kućištu, za razliku od Note serije.

Neovisno o ovim glasinama, danas se oglasio i sam Samsung, sugerirajući da zbog aktualne nestašice čipova možda neće biti u mogućnosti lansirati dva top modela unutar jedne kalendarske godine. Nestašica čipova je sada već sveprisutna pojava, nastala prvenstveno zbog velike potražnje, ali i činjenice da najsofisticiranije (5nm) proizvode samo dva „foundryja“ u svijetu – tajvanski TSMC i sam Samsung.

Nestašicu je navodno inicirala povećana potražnja automobilske industrije, a gore navedene kompanije, usprkos svim naporima, nemaju dovoljne kapacitete za zadovoljavanje potražnje. Zanimljivo je da ova nestašica čipova za sada ne utječe na Apple, kojemu je TSMC prodao ogromu većinu kapaciteta, dok su Qualcommovi čipovi, koji se također štancaju u TSMC-u, na nekoj vrsti čekanja.

Kao razlog moguće odgode Note 21 serije, Samsung navodi i privremeno zatvaranje svoje tvornice Exynos čipova u Texasu, uzrokovane nedavnim ledenim valom, a potom i poplavama. Jasno je da se radi o privremenoj obustavi zbog elementarne nepogode, no da bi se šteta sanirala, potrebno je vrijeme, a to je upravo ono čega Samsung nema. Dakle, izvjesno je da neće moći na vrijeme osigurati dovoljne količine procesora za svoj jesenski top model.

Kako će ova saga na kraju završiti, ostaje za vidjeti, a isto tako treba reći da i mnogi drugi proizvođači već sada osjećaju posljedice nestašice čipova, prvenstveno Xiaomi, koji je nedavno izbio na treće mjesto najvećih proizvođača smartfona u svijetu.

Stvari dodatno kompliciraju američko-kineski odnosi i sankcije nametnute mnogim kineskim kompanijama koje izravno ili neizravno sudjeluju u lancu dobave, što čini jedan začarani krug iz kojeg će na kraju svi sasvim sigurno izvući samo štetu.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT