Samsung Galaxy A5 – Recenzija

Samsung Galaxy A5 - Recenzija

Era plastičnih Samsungovih smartfona je iza nas. Nakon Galaxy Alphe i Notea 4, dakle predstavnika visokog cjenovnog ranga, Samsung se za metalni okvir odlučio i na jefininijm uređajima. Jedan od takvih je i Samsung Galaxy A5, član najnovije obitelji Galaxy A, smjestivši se u sredinu ponude, tj. između modela A3 i A7 koje također očekujemo na testu.

Jasno, s obzirom na cijenu od 3,359,00 kuna, teško ga možemo nazvati jeftinim, no imajući u vidu opći raspon cijena na našem tržištu, ovog slobodno možemo svrstati u srednji cjenovni razred.

Zahvaljujući HGspotu, s ovim smo se ljepotanom družili nekih tjedan dana, a što ima za pokazati i kakav je dojam na nas ostavio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
139.3 x 69.7 x 6.7 mm

Masa
123 grama

Zaslon
5.0″ Super AMOLED, 720p, 294 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 410

CPU
4x Cortex-A53 na taktu 1,2 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
do 64 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC

3G
HSPA+ do 42 Mbps

4G
LTE do 150/50 Mpbs

OS
Android 4.4 KitKat

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
2300 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn
Baterija nije izmjenjiva

Kvaliteta izrade
Ne podržava USB on-the-go ni MHL

Izvrsna kamera
Relativno visoka cijena

Autonomija

Dizajn i kućište

Kao što vam je vjerojatno već poznato, Samsung je prošog ljeta napravio zaokret u politici dizajna i uveo novi pristup kod odabira materijala za svoje uređaje. Umjesto tradicionalne plastike i imitacije metala, kućišta sada imaju upravo metalni okvir kao osnovu.

Ukupna konstrukcija kućišta je također iznimno visoka. Uređaj u ruci djeluje ozbiljnije i opći dojam je puno bolji nego što je to slučaj bio do nedavno, pa čak i kod najskupljih modela. Vidljivo je da je Samsung kod ove serije dao naglasak na kvalitetu izrade i računa na kupce koji su spremni izdvojiti nešto više sredstava upravo za tu stavku.

Budući da je metalni rub na dijelu gdje se spaja sa zaslonom pomalo oštar, svakako će biti potrebno određeno vrijeme privikavanja. Osobno sam se vrlo brzo priviknuo na sličnu situaciju na Noteu 4, tako da mi ovo ne predstavlja ni najmanji problem.

Mnogi će primijetiti da se u samom dizajnu ništa posebno nije promijenilo. Naime, ovaj bi vas model na prvi pogled mogao podsjetiti na nebrojeni niz dugih iz Samsungove radionice. I dalje imamo simetričan oblik, Home tipku na dnu i senzore s prednjom kamerom na vrhu, ali kad uređaj pogledate izbliza i kad ga malo provrtite kroz ruke, vidjet ćete da je u dizajn uloženo mnogo, ali na decentan način. Nikakav radikalni zaokret u dizajnu ne bi bio mudar potez, čega su svjesni i u Samsungu, pa se drže provjerenih dizajnerskih smjernica s fokusom na detalje.

Samsung Galaxy A5 je najtanji smartfon proizašao iz ove kompanije i sa svojih 6,7 milimetara debljine zaista djeluje elegantno, posebie u bijeloj boji, kakve je naš testni primjerak. U ponudi su još crni, plavi, rozi i zlatni, no pitanje je hoće li baš svi biti dostupni na našem tržištu.

Masom od 123 grama Galaxy A5 se smjestio među lakše 5-inčne smartfone, dok ukupnim gabaritima spada u one manje, što znači da ima vrlo dobar odnos zaslona i “mesa”.

No ipak, nije sve tako savršeno. Zbog nove koncepcije kućišta, stradala je jedna od poznatijih Samsunogovih komparativnih prednsoti – izmjenjiva baterija. Stražnji poklopac više nije odvojiv, a SIM i memorijske kartice umeću se u male ladice na desnom boku. Odmah pored njih nalazi se i tipka za uključivanje, a na suprotnoj strani dvodijelna za podešavanje glasnoće. Micro USB i 3,5 mm audio utor smjestili su se na donjem rubu, zajedno s mikrofonom.

Ispod zaslona imamo uobičajenu Home tipku s kapacitivnim tipkama s lijeve i desne strane. Ove tipke imaju i fino pozadinsko osvjetljenje, čiju je duljinu trajanja moguće podesiti u postavkama, dakle mogu biti stalno uključene.

Pozadina je posebno zanimljiva jer dolazi s matiranom, tj. fino “brušenom” obradom i blagim sjajem, što baš i nije moguće dočarati na fotografijama. Uz to što je vizualno atraktivna, ova pozadina donekle sprječava i klizanje iz ruku i nije magnet za tragove prstiju kao što je to slučaj kod nekih drugih modela.

Zaslon

Kao što je već rečeno, Samsung Galaxy A5 dolazi s 5-inčnim zaslonom u 720p rezoluciji, što na ovoj dijagonali rezultira gustoćom točaka od solidnih 294 ppi. E sad, ovdje bi mnogi mogli prigovoriti na “malu” rezoluciju i konstatirati da je Samsung mogao ugraditi i 1080p zaslon. Istina, 294 pp je manje od 320, koliko iznosi “retina” granica, ali će većini ipak biti i više nego dovoljna. S druge strane, manja rezolucija znači i manju potrošnju energije, što automatski utječe na dulje trajanje baterije.

A5 zaslon

Samsung već dugo u svoje modele višeg i onog malo manje visokog cjenovnog razreda oprema Super AMOLED zaslonima, tako da ta tehnologija izrade nije izuzetak ni na ovom modelu. Tradicionalno izvrsni kutovi vidljivosti, izvrstan prikaz tamnijih boja, te preciznost i odaziv, tvore izniman ukupni dojam. Istina, neki će reći da AMOLED zasloni ne prikaziju boje prirodno, odnosno da su prezasićene u odnosu na IPS, što je djelomično točno, no nakon 24 sata upotrebe, većina će se korisnika adaptirati i zaboraviti na IPS.

Ne treba zaboraviti ni na Samsungvo softversko rješenje za kombiniranje i podešavanje boja kao na TV-u, čime se problem s gore navedenim zasićenjem (ovisi kako tko doživljava) bez poteškoća može riješiti.

Stranice: 1 2 3


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]