Samsung Galaxy S10e – Recenzija

Kako to obično biva, najmanji od čak tri predstavljena Galaxyja S ove godine zakinut je za neke sitnice u odnosu na veću braću. No upravo ga te sitnice za koje je zakinut, čine čak i boljim modelom.

Riječ je o jednako snažnom uređaju, jer dolazi s istim osmerojezgrenim Exynosom 9820 koji pokreće i obični Galaxy S10, kao ii veći S10+. Također, u Samsung Galaxy S10e ugrađen je najnoviji Dynamic AMOLED zaslon, koji predstavlja najnoviju generaciju Super AMOLED-a, okrunjenog novim imenom.

Softver je potpuno identičan kao i na većoj braći, a bome isto vrijedi i za kamere, barem ove koje je zadržao u odnosu na S10, odnosno S10+.

Najveća razlika je u samoj veličini i bojama kućišta, zbog čega je naizgled namijenjen mlađoj populaciji koja se zasitila monotonih boja kućišta.

Koliko je S10e bolji, odnosno lošiji od veće braće, i zašto ga smatram najboljim izborom, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
142,2 x 69,9 x 7,9 mm

Masa
150 grama

Zaslon
5,8″ Dynamic AMOLED 1080 x 2280, 19:9, 438 ppi, GG5

SoC
Samsung Exynos 9820

CPU
2×2.73 GHz Mongoose M4 + 2×2.31 GHz Cortex-A75 + 4×1.95 GHz Cortex-A55

RAM
6 GB

Interna memorija
128 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, USC-C, OTG

Vodootporan
Da, IP68

Brzo/bežično/reverzibilno punjenje
Da/Da/Da

OS
Android 9.0 Pie/One UI

Kamera
12+16 MP (26 i 12 mm), DP PDAF 4K, OIS, f/1.5-2.4 i f/2.2

Prednja kamera
10 MP, 4K, f/1.9

Baterija
3100 mAh

Cijena
5599,00 kuna

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Autonomija ispod prosjeka

Vrhunski zaslon
Ultraširokokutna kamera bez fokusa i stabilizacije

Izvrsni stereo zvučnici
Kamera nema optičko pvećanje

Odlična kamera

Razumna cijena

Dizajn, kućište i ergonomija

Odmah na prvi pogled, najmanji S10e pokraj S10 i S10+ izgleda kao okrljašena Lite ili Mini inačica. Nekome se može učiniti da izrada u ovom slučaju nije na toliko visokoj razini, no to nije nužno istina.

Nedostatak zaslona koji se prelijeva preko rubova kućišta ostavlja slabiji vizualni dojam, ali materijali izrade su definitivno na razini top modela. Istina, ovoga puta nemamo Gorilla Glass 6 s prednje strane, već samo petu inačicu, ali smatramo da to nije velika mana.

Naš primjerak došao je u žarkoj žutoj boji koja iz određenih kutova poprima blago zelenkastu nijansu. Teško je riječima opisati vizualni dojam, ali ovo je bio jedan od najatraktivnijih uređaja na našem testu u posljednje vrijeme. Gdje god bih njime telefonirao ili ga samo izvadio na stol, instantno bi zaokupio pažnju slučajnih prolaznika.

Prve reakcije nisu doduše onakve kakve sam očekivao. Većina je pomislila da je riječ o nekom jeftinijem uređaju, a čak niti nakon mojeg detaljnog objašnjenja, vidjela se doza skepticizma u njihovim očima, jer ovaj S10 se ne doima jednako snažnim kao veća braća. Izgleda u najmanju ruku zaigrano.

Nakon što bi promatrači shvatili da je žuta boja zapravo boja uređaja, a ne zaštitne maske, koju usputno rečeno nisam niti imao, uslijedilo je oduševljenje. Konačno smartfon koji ne izgleda monotono i dosadno.

Ova boja zasigurno nije za svakoga, ali na svu sreću dostupne su i nešto umjerenije izvedbe. Osobno bih žutu izabrao prije bilo koje od preostalih boja, ali ukoliko vas ovaj ton ne privlači, znajte da je S10e dostupan i u crnoj i bijeloj, kao i u plavoj i zelenoj.

Unatoč manjem kućištu, zadržane su sve prepoznatljive karakteristike Samsungovih modela, od 3,5 mm utora, fantastičnih stereo zvučnika, proširive memorije, ali i klasično previsoko smještenih tipki. Valja napomenuti da su tipke, zahvaljujući ovako kompaktnom kućištu ipak ostale na dohvat prstiju, što je definitivno jedna od sitnih prednosti u odnosu na veće modele.

I da, došli smo do toga da je uređaj s 5,8” zaslonom realno mal, odnosno kompaktan. Takvim se barem meni doimao jer sam prešao s osjetno većeg Xiaomija Mi Mix 3, a u međuvremenu sam imao i paletu ostalih top modela koji u dijagonali mahom mjere preko 6 inča. Dimenzijama otprilike odgovara Galaxyju S9 ili S8, s tim da je od njih osjetno niži, ali i tanji.

U desetak dana koliko sam ga imao uz sebe, nakratko sam se vratio u ona vremena kad sam smartfon bez ikakvih problema koristio s jednom rukom. Naravno, sve ovo s dozom opreza, jer bez obzira na relativno male gabarite kućišta, ono je i dalje vrlo sklisko, tako da onima manje spretnim, definitivno preporučamo da svoj S10e zaštite, makar tankom zaštitnom maskicom.

Jedna od glavnih prednosti Galaxyja S10e naspram veće braće je u čitaču otiska pristiju smještenom na bok kućišta. Premda ovo nije najsretnije rješenje, jer uvelike pogoduje dešnjacima, smatram ga puno boljim od smještaja ispod samog zaslona.
Nažalost, tehnologija novi ultrasoničnih čitača, koji su tako vješto skriveni u zaslon, trenutno je na razini klasičnih čitača otiska prstiju od prije nekoliko godina.

Mana ovog čitača, osim njegovog smještaja na desni bok uređaja u tipku za uključivanje, je njegova mala površina. Ukoliko povremeno dobivate poruku da prst nije očitan, ponovite skeniranje prsta, jer je prilikom postavljanja palca na tako malu površinu lako pogriješiti.
Jednom kad ga pravilno registrirate, otključavanje će se događati praktički instantno.

Zaslon

Zaslon u dijagonali mjeri 5,8” uz moderni 19:9 omjer stranica. Na vrhu u desnom kutu i ovog uređaja nalazi se famozna rupica koja je u vrlo kratkom roku postala svojevrsni zaštitni znak Samsunga, premda je koriste i mnogi drugi proizvođači. O tome svjedoči i posebna aplikacija koja sadrži pozadinske slike upravo za Galaxy S10 modele. Toliko je genijalno osmišljenih pozadina da su mnogi poželjeli kupiti ovaj uređaj samo zbog njih.

Ruku na srce, ovako vještog skrivanja dizajnerskih mana sjetio se i Apple sa svojom prepoznatljivom pozadinom i slikom zemlje, koja je rastegnuta tako da taman prolazi pokraj ruba zuba, i time prividno čini zaslon beskonačnim, ali zajednica Samsungovih fanova u ovoj se disciplini pokazala dosta maštovitijom.

Zaslon je isti onaj Dynamic AMOLED, po Display Mateu trenutno najbolji od svih na tržištu, s najvjernijim prikazom boja i jednom od najboljih vidljivosti na suncu. No vidjeli smo nedavno u usporedbi Galaxyja S10+ i Huaweija P30 Pro da i konkurencija debelo gazi, i da Samsungovi AMOLED-i više nisu rezervirani samo za njih.

U ovom slučaju, zaslon je zakinut za dodatne piksele. Tako umjesto QHD rezolucije, ovoga puta imamo samo FullHD. Na 5,8” to rezultira s vrlo visokih 438 ppi, a što mi u smatramo i više nego dovoljnim za sve svakodnevne zadaće.

Oni s oštrijim vidom možda će primijetiti da nije u klasi sa Galaxyjem S10, ali s obzirom na to da velika većina korisnika niti ne zna da Galaxy S10 i S10+ dolaze u zadanom načinu sa FullHD rezolucijom, i da QHD rezoluciju trebaju dodatno uključiti u postavkama, smatramo da se oni koji vide razliku mjere u promilima.

I najmanji S10e, naravno, ima podršku za Always On, koji će biti iznimno koristan za prikazivanje svih propuštenih obavijesti, jer ovdje nemamo LED-icu za obavijesti. Valja napomenuti i da je Always On zaslon solidan potrošač baterije, pa tako u ovom slučaju troši oko 3% po satu. U slučaju da je Always On uključen, preko noći bi baterija sa 100% pala na 75%, a bez njega bi uređaj u isto vrijeme izgubio tek 4-5%.

Hardver i performanse

Već smo u samom početku napomenuli da S10e dolazi s istim Exynosom 9820 koji pokreće i S10 i S10+, a to znači da sve što veća braća mogu pokrenuti, može i ovaj najmanji.
Kao da je to bilo i upitno, jer čak i generaciju ili dvije stariji uređaji i dalje vrte sve što vrte i aktualni top modeli, ali ipak, ovi najnoviji to ipak rade nekako bolje.

Prisjetimo se, riječ je o osmerojezgrenom procesoru u kojem dvije najsnažnije Mongoose M4 jezgre kucaju na taktu od 2,73 GHz, dvije također vrlo snažne Cortex A75 na taktu od 2,31 GHz i još četiri štedljive Cortex A55 jezgre kucaju na taktu od 1,95 GHz.

Ovoga puta Exynos 9820 radi u kombinaciji sa 6 GB RAM-a, a to je ujedno i jedina stavka po kojoj bismo mogli reći da je S10e slabiji od veće braće. Tu je i isti Mali G76 MP12 GPU koji će sve aktualne igre zavrtiti na najvišoj mogućoj razini, tako da s te strane nema nikakve razlike u odnosu na veće modele.

Iduća stavka koju možemo nazvati svojevrsnim ograničenjem je memorija. Kad kažemo ograničenje, mislimo da na izbor imate samo jedan model, i to onaj od 128 GB. Ukoliko vam je potrebno više, memoriju možete proširiti micro SD karticama s dodatnih 512 GB. Utor za micro SD je dijeljeni s nano SIM karticom, tako da istovremeno možete koristiti maksimalno dvije kartice.

Na moje oduševljenje, ali i mnogih drugih, S10e dolazi s istim stereo zvučnicima kao i veća braća, a to znači da je na njemu pravi užitak gledati video ili čak slušati glazbu. Ono što je meni osobno važnije od glazbe jesu razgovori na zvučnicima koje možete bez problema voditi i u automobilu, bez dodatnog naprezanja.

Razgovori su, izuzev onih na zvučnicima, također pravi užitak, što je uobičajeno za Samsungove uređaje. Slušalica je vrlo glasna, a kvaliteta signala u samom vrhu ponude.

Što se ostalih načina povezivanja tiče, S10e je zakinut samo za infracrveni port i FM radio, baš kao i veća braća, ali je zato baš kao i oni, došao s mogućnošću reverzibilnog punjenja koje smo prošle godine vidjeli u Huaweijevim modelima. Valja napomenuti da iako je ovo punjenje nešto brže nego u primjerice P30 Pro, nije namijenjeno punjenju drugih smartfona. Teoretski, preko noći možete uključiti na punjenje S10e i na njega nasloniti bilo koji drugi smartfon da i njega napunite, ali ovo definitivno nema našu preporuku. Ne zbog brzine punjenja, zbog koje se drugi smartfon vjerojatno niti tijekom cijele noći neće napuniti do vrha, već zbog toga što se prilikom ovakvog prijenosa, većina energije izgubi u obliku topline, a ona negativno utječe na baterije i jednog i drugog uređaja. Samim time, ovakav je način punjenja pogodniji za manje uređaje poput slušalica, satova i sl.

U svakom slučaju, drago nam je što i S10e dolazi s reverzibilnim punjenjem i očekujemo njegov napredak u idućim serijama.

Softver i sučelje

Sve o novom redizajniranom sučelju u Samsungovim Galaxyjima smo već rekli u vrlo opširnoj recenziji Galaxyja S10+, a isto to sučelje pronaći ćete i u najmanjem modelu.

Zadano dolazi s 4×5 mrežom ikona koje će nekima možda nalikovati na one na iPhoneu. Nije to loše, jer većina ljudi voli veće ikone. Svi oni kojima su prevelike, mogu ih smanjiti i ugurati petu ikonu u redu, kako na početnom zaslonu, tako i u izborniku s aplikacijama, ali i među brzim postavkama.

I one su doživjele blagi redizajn i sada sve izgleda uniformiranije i ljepše. Sve je nekako na dohvat palca i baš tamo gdje biste očekivali, osim eventualno slidera za kontrolu glasnoće koji su zadržali poziciju na samom vrhu zaslona.

Trenutno aktualni Android 9.0 Pie je donio novi smještaj za te slidere na bok zaslona, gdje se inače nalaze tipke za kontrolu glasnoće, ali s obzirom na to da Samsungovi modeli velikom većinom imaju tipke za kontrolu glasnoće smještene visoko na lijevom boku, takav smještaj slidera bio bi disfukcionalan.

S novim sučeljem došla je i nova paleta postavki koja u zadanom načinu drži sve senzore uvijek uključenima. Nije da je to baš toliko novo, jer velika većina njih je bila uključena i prije, ali čini se kao da ovoga puta troše još više baterije. Samim time bit će korisno uvijek ostaviti uključenim tzv. noćni način, koji je svojevrsna tamna tema za cijeli uređaj. Uključivši njega, izbornik s brzim postavkama će promijeniti pozadinsku boju iz bijele u tamno sivu. Isto vrijedi i za opće postavke.

Kako tamnije boje u kombinaciji s AMOLED zaslonima manje troše energiju, primijenivši set ovakvih vizualnih promjena, uštedjet ćete nešto na bateriji, a to je na ovom uređaju prijeko potrebno.

Kamera

S10e je u odnosu na S10 ostao zakinut za jednu kameru na poleđini, a u odnosu na S10+ za još jednu na prednjoj strani. Na svu sreću, obje kamere koje mu nedostaju, nisu presudne za potpuni doživljaj.

Na poleđini tako imamo dvije kamere, 12 MP standardnu, istu onu kao što imaju i S10+ i S10, ali čak i lanjski S9 i S9+, te 16 MP ultra širokokutnu koja daje jednu potpuno novu perspektivu. Ona koja mu u odnosu na S10 i S10+ nedostaje je telefoto.

Primarna kamera:

Senzor 12 MP (1/2.55 inča)
Dual Pixel Phase detection autofokus
Promjenjivi otvor blende f/1.5 – f/2.4
Optička stabilizacija
Žarišna duljina: 26 mm (kut pokrivanja 77°)

Ultra širokokutna:

Senzor 16 MP
Otvor blende f/2.2
Fiksni fokus
Žarišna duljina: 12 mm (kut pokrivanja 123°)

Da biste uređajem dobili dobru fotografiju, izuzev vas samih koji ste najveća karika u ovom lancu, tu je još sam senzor, optika, procesor i algoritam. Premda je senzor ostao identičan kao i u lanjskom modelu, nešto sitno su se promijenile ostale stavke, pa su fotografije koje S10e okida ipak na nešto višoj razini u odnosu na lanjske modele.

Istini za volju, razlika je zaista minimalna, a na nju najviše utječe umjetna inteligencija kojom se ove godine hvali i Samsung. Najviše se primijeti češće forsiranje HDR efekta koji prividno rezultira nešto većim dinamičkim rasponom. Isto vrijedi i za prednju kameru, tako da većih poboljšanja na ovogodišnjim Galaxyjima, barem kad su “obične” kamere u pitanju, nema.

No, najveća razlika u odnosu na lanjske modele je upravo u ultra širokokutnoj kameri koja je šira nego na bilo kojem smartfonu kojeg smo do sad testirali.
Usporedbe radi, leća je na S10e ekvivalent 12 mm na full frame senzoru, dok je na ostalim uređajima najčešće 16 mm.

Fotografije koje ova kamera hvata su nešto više rezolucije, ali ne rezultiraju puno višom količinom detalja u odnosu na primarnu kameru. Štoviše, u uvjetima lošijeg osvjetljenja preporučujemo da se držite samo primarne kamere, osim ako vam je širi kut prijeko potreban. Začudo, i boje i balans bijele se znaju promijeniti kad se prebacite s jedne na drugu kameru, ali vjerujem da je ovo greška u algoritmu kojeg dodatno treba popeglati.

Nije ovo prvi Samsungov izlet u svijet ultraširokokutnih kamera, ali je zasigurno najbolji do sada, jer prijašnji modeli koji su je imali, pripadaju nižim cjenovnim razredima, a samim time i kvaliteta fotografija u odnosu na njih je neusporedivo viša.

Mana ove kamere se i na ovom uređaju očituje u fiksnom fokusu, što znači da će samo određeni dio fotografije biti u fokusu i to ne možete nikako promijeniti. Sreća u nesreći je ta što je kamera vrlo širokog kuta, pa osim ako pokušate fotografirati nešto iz blizine, sve će prividno biti u fokusu i samim time vas vjerojatno zadovoljiti rezultatima.

Kvaliteta video zapisa otprilike je jednako pratila ukupan razvoj kamere, pa i ona rezultira prividno većim dinamičkom rasponom, zbog nešto izraženijeg HDR efekta. Napredak je to koji donose novi procesori koji su u stanju obraditi više podataka.

Svojevrsna novost je poboljšana digitalna stabilizacija koju koristite samo ukoliko vam je potrebna, jer uključivši nju, ostajete zakinuti za određenu količinu detalja koju je kamera bez nje sposobna uhvatiti. Prednost uključene stabilizacije očituje se najviše kod snimanja u pokretu, gdje se vidi da algoritmi odrađuju vrlo dobar posao. Uparivši je sa širokokutnom kamerom, dobit ćete efekt kao da ste snimali s GoPro kamerama, koje su inače poznate po svojoj stabilizaciji.

Selfie kamera je po novom sposobna snimati i u 4k rezoluciji, što će sigurno pogotovati raznim VLOG-erima ili onima koji se tako osjećaju. Samsung ovo ističe kao jednu od velikih prednosti prednjih kamera, ali s obzirom na preizraženo izoštravanje slike, ona će se činiti umjetno oštrom. Kako većina korisnika ovu stavku ne primijeti, pomislit će da je kamera čudesno oštra. Ovo smo demonstrirali u video recenziji Galaxyja S10+, a s obzirom da je riječ o identičnoj prednjoj kameri, možete vidjeti i kako to izgleda.

Baterija

Najslabija karika ovog uređaja je baterija. 3100 mAh nije puno, a u kombinaciji s relativno rastrošnim softverom i uvijek uključenim Always On zaslonom, punjač ćete vjerojatno potražiti u ranim večernjim satima.

Ipak, autonomija je nešto bolja nego u Galaxyju S9 ili S8, pa ukoliko prelazite s jednog od ta dva modela, a baterija vas je na njima dobro služila, nećete osjetiti razliku.

Iskreno sam očekivao više od 8nm procesora i novog sučelja, ali moguće je da mi je trebalo samo još više vremena s njim. Teoretski, kad ne bih koristio Always On zaslon, baterija bi me mogla poslužiti tijekom cijelog dana, ali sve je to natezanje i niz kompromisa koje bih trebao prihvatiti.

“Šlag” na tortu je brzo punjenje koje se već godinama nije promijenilo. U pakiranju s uređajem dobivate 15W punjač koji je teoretski 3 puta jači nego onaj kojeg dobivate s iPhoneom XS Max, ali s iPhoneom se više nitko ne uspoređuje. Huawei, usporedbe radi, u pakiranju sa najnovijim P30 Pro, isporučuje 40W punjač.

Sreća u nesreći je relativno mali kapacitet baterije, pa se i S10e napuni relativno brzo, ali od Samsunga smo ipak očekivali da u najmanju ruku predvodi igru, a ne da ovoliko kasni za konkurencijom.

Zaključak

Galaxy S10e je bez obzira na popriličnu manu s autonomijom, postao moj najdraži Galaxy S10. Niz kompromisa koje donosi s manjim kućištem pokazali su se kao prednosti.

Zaslon koji se ne prelijeva preko ruba bit će nešto teže razbiti, a faktor ispadanja iz ruke se proporcionalno smanjio s gabaritima kućišta.

Uz ravan zaslon i čitač otiska prstiju pronašao je smještaj na desnom boku, i bolji je, brži i precizniji nego onaj ispod zaslona u većoj braći.

Samsungovo, uvjetno rečeno, brzo punjenje, na S10e čak i ne dolazi toliko do izražaja jer uređaj donosi bateriju osjetno nižeg kapaciteta, a Exynos 9820 pobrinuo se da je iskustvo korištenja uređaja jednako na sva tri uređaja. 6 GB RAM-a u odnosu na 8 ili čak 12, još neko vrijeme neće biti moguće razlikovati u stvarnom životu, a i pitanje hoće li ovaj uređaj uopće doživjeti dovoljan broj nadogradnji da biste to eventualno osjetili u nekoj doglednoj budućnosti.

Zadržani su fantastični stereo zvučnici iz većih modela, ali i kamere uz nedostatak optičkog povećanja, no ona ionako nije baš za pohvalu kad pogledamo konkurenciju. Kad sam prvi put vidio S10e, pomislio sam da su ga zakinuli za ultraširokokutnu kameru koja je fantastična.

Uz sve to, uređaj dolazi u prekrasnim bojama kućišta od kojih ova žuta definitivno plijeni najviše pogleda, ali i košta osjetno manje nego Galaxy S10, a kamoli S10+. Samim time, S10e je definitivno moj izbor ukoliko kupujete Galaxy S10 ove godine, a niste baš pretjerano zahtjevan korisnik.

Najbolju ponudu Samsunga Galaxy S10e potražite u Mobisu.

Video recenzija

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT