Huawei P30 Pro ili Samsung Galaxy S10+? [Usporedba]Samsung Galaxy S10+ i Huawei P30 Pro bez dvojbe su dva najočekivanija smartfona ovog proljeća. Dva top modela dvaju najvećih proizvođača na svijetu, i samim time jedan drugome najljuća konkurencija. S obzirom da je ovo deseta generacija Samsungove S serije, budući korisnici od novog flagshipa s pravom očekuju puno, ali slavlje jubileja u velikoj mjeri kvari Huawei, koji je ogroman napredak ostvario u dosta kraćem vremenskom razdoblju.

Prema nekim analitičarima, ove godine bi se mogla dogoditi smjena na vrhu, dok drugi prognoziraju kako će ta rokada biti odgođena za sljedeću. O tome tko će biti prvi odlučuju prodajni rezultati i jedne i druge kompanije, a top modeli, osim što podižu bruto marže, utječu i na opću percepciju branda.

Zato danas izravno sučeljavamo ova dva uređaja, uspoređujemo ih i tražimo vrline i mane. Ako razmišljate o kupnji novog smartfona i dvoumite između dva najbolja Androida trenutno na tržištu, tekst i video koji slijede namijenjeni je upravo vama.Huawei P30 Pro

Samsung Galaxy S10+


5X optičko povećanje

Tanji i lakšiNoćne fotografije bez premca

Vanjski stereo zvučniciBolja autonomija

Malo bolji GPUOsjetno brže punjenje

Klasična telefonska slušalicaFluidnije sučelje i brže otvaranje aplikacija

Malo jače pozadinsko osvjetljenje zaslonaInfracrveni port

3,5 mm audio utorPovoljnija cijena

Standardni microSD utorDizajn, kućište i rukovanje
Samsung i Huawei ovdje imaju različit pristup. Prvi je svoju perjanicu kreirao s rupicom u zaslonu, dok je Huawei primijenio već iskušani model malog „teardrop“ zuba. Nekome će odgovarati jedan koncept, nekome drugi. Samsungov bi možda bio još bolji da S10+ sprijeda ima jednu kameru, jer bi u tom slučaju rupica bila manja i ostavila više prostora statusnoj traci, a u recenziji smo vidjeli da druga prednja kamera baš i nije ispunila očekivanja. Huaweijev zaslon ostavlja realno više mjesta za obavijesti i indikatore, a zub mu je postavljen po sredini, dakle simetrično.

Zbog imperativa dizajna, ni jedan ni drugi uređaj nemaju 3D infracrvenu kameru za sigurni face unlock, ali ni LED lampicu za obavijesti. Potonji je nedostatak u određenoj mjeri nadoknađen Always On zaslonom kod jednog i kod drugog.

Što se same koncepcije kućišta tiče, ona je praktički jednaka, s okušanom i dokazanom „sendvič“ konstrukcijom metalnog okvira i dviju staklenih ploha. Posljedica kod obojice je klizavost, koju je najmudrije riješiti zaštitnom maskicom. Isto vrijedi i za tragove prstiju koji ostaju na staklu, a najviše do izražaja dolaze na tamnoj površini.Ležanje u ruci je dobro kod obojice, iako ih zakrivljeni zasloni čine manje ergonomičnima od ravnih, a prednost Samsunga se očituje u manjoj masi. Oba uređaja su otprilike jednake visine. Samsung je zanemarivo širi, ali i malo tanji, te oko 10% lakši. S druge strane, nedostatak mu je previsoko smještena tipka za uključivanje koju je realno teže dohvatiti nego kod većinu drugih uređaja, barem dok se ne priviknete.

Biometrija i sigurnost


Već smo utvrdili da nijedan ni drugi nemaju 3D infracrvene kamere za prepoznavanje lica, ali zato imaju in-screen čitače otisaka prstiju. Huawei koristi optički, koji predstavlja stariju generaciju, dok je Samsungov ultrazvučni, dakle novijeg datuma.

O ovom se u zadnjih mjesec dana povelo dosta rasprava i svakako treba priznati da je ultrazvučni čitač precizniji od optičkog. Međutim, razlika u odnosu na optički nije toliko velika koliko smo očekivali, čak ni nakon najnovije nadogradnje softvera (05.04.2019). Zapravo nisam siguran je li ova nadogradnja uopće utjecala na čitač.

Bilo kako bilo, razlika postoji, ali je minorna, što znači da vam ova stavka ne bi trebala biti presudna. Kad se priviknete na jednog, uskoro ćete zaboraviti da je drugi uopće postojao.

Zaslon


Oba uređaja donose OLED panele, a razlika je u dijagonali i rezoluciji. Samsung raspolaže sa 6,4 inča, a Huawei 6,47, dakle mrvicu više. Veća razlika je u rezoluciji, jer Samsung donosi 1440 x 3040 točaka, što rezultira gustoćom od 522 ppi, dok Huawei raspolaže s 1080 x 2340 točaka i gustoćom od 398 ppi. Samsung ovdje ostvaruje prednost, no isključivo ako ga namjeravate koristiti u nekom od VR uređaja, dok u svakodnevnom radu razliku nećete primijetiti.Oba smartfona imaju izvrsne zaslone i teško je reći da je jedan bolji od drugog. Prikazuju izvrsne boje i imaju nevjerojatan kontrast, a Samsungova prednost je u tome što ima mrvicu jače pozadinsko osvjetljenje. Oba zaslona nude i softversko podešavanje boja, no na Samsungu osobno nisam uspio namjestiti odgovarajuću nijansu bijele. Uvijek mi nekako ispadne žućkasta u odnosu na Huawei ili iPhone. Naravno, ovo je subjektivan dojam i njime se ne biste trebali zamarati, osim ako baš izrazito volite čistu bijelu kao ja.

Hardver, performanse i povezivanje


I jedan i drugi su pokretani najnovijom generacijom procesora. Samsung 8-nanometarskim Exynosom 9820, a Huawei 7-nanometarskim Kirinom 980. Iz recenzija obaju modela smo vidjeli da se radi o dva ponajbolja procesora koja tržište nudi, pa tako ni benchmark testovi ne pokazuju veća odstupanja. Ovdje treba napomenuti da Samsung Galaxy S10+ dolazi i u Snapdragon 855 verziji koja na benchmarcima pokazuje nešto bolje performanse, no na tržištima izvan SAD je nedostupna i samim time nam nije mjerodavna za usporedbu.

size="medium"

Ono gdje i Exynos verzija Samsunga ima određenu prednost je Mali-G76 MP12 grafički koprocesor, koji je objektivno bolji od Mali-G76 MP10 u Kirinu. U konačnici, minorne razlike bi se zbog toga eventualno mogle osjetiti u najzahtjevnijim igrama, ali kad je otvaranje aplikacija u pitanju, Huawei je objektivno brži, a više o tome u dijelu o softveru.

Dakle, u oba slučaja imate najbolje što (Android) tržište trenutno nudi. Bilo kojeg da odaberete, po pitanju performansi procesora ne možete pogriješiti.

Isto vrijedi za RAM i internu memoriju, s tom razlikom što je P30 Pro dostupan i u verziji sa 6 GB RAM-a, dok S10+ počinje s 8. Kad je u pitanju spremišni prostor, oba uređaja kreću sa 128 GB, ali Huawei nudi još 256 i 512 GB verziju. Pored početne, Samsung nudi još 512 i 1 TB verzije, a 256 GB preskače. Ovdje podsjetimo da 1 TB varijanta donosi i 12 GB RAM-a, ali po prilično paprenoj cijeni.

I S10+ i P30 Pro podržavaju memorijske kartice, s tom razlikom što Samsung nudi standardni microSD utor, a Huawei vlastiti NM. Kad je proširenje i povezivanje u pitanju, Samsung ima još jednu prednost, a to je 3,5 mm audio utor, dok Huawei za spajanje slušalica nudi USB-C. Istina, u prodajnom pakiranju dolaze i slušalice s odgovarajućim priključkom, ali nećete moći koristiti postojeće koje imate od prije.

Sljedeća prednost Samsunga u ovoj sferi je i postojanje drugog vanjskog zvučnika, dok Huawei ima samo jedan. Iako je i Huaweijev iznimno glasan, zbog nepostojanja drugog kod slušanja glazbe ili gledanja filmova izostat će stereo efekt.

Kad je u pitanju telefonski razgovor, Samsung nudi rješenje s klasičnom slušalicom, dok Huawei donosi zaslon koji vibrira. Klasično rješenje je objektivno bolje jer je zvuk malo čišći, ali ni zvučni zaslon kod P30 Pro nije realno ništa slabiji, dapače. U odnosu na Xiaomi Mi Mix, na kojem smo ovu tehnologiju upoznali, osjetno je jasniji i glasniji, a svojevrsna prednost mu je to što je cijela gornja polovica zaslona zapravo zvučnik, zbog čega ne morate namještati uho.

Od ostalih načina povezivanja možemo istaknuti infracrveni port kod Huaweija, kojeg Samsung nema.

Softver i sučelje


Oba uređaja vrte najnoviji Android 9 i najnovije verzije odgovarajuće nadogradnje sučelja. Huaweijev novi EMUI 9.1 donosi novosti u vidu novog datotečnog sustava koji omogućuje 20% uštede prilikom pohranjivanja sadržaja. EMUI nije toliko vizualno atraktivan, ali je pojednostavljen u odnosu na prijašnje verzije, dakle malo je očišćen. S druge strane, najveća prednost mu je integracija u kernel Androida, što mu osigurava izuzetnu fluidnost i brzinu otvaranja aplikacija.

Samsung također donosi novu nadogradnju sučelja nazvanu One UI, koja je nakon niza godina zamijenila zastarjeli Samsung Experience. Vizualno je atraktivna i moderno dizajnirana, s naglaskom na minimalizam i krupnije detalje kako bi uređaj u što većoj mjeri bio upravljiv jednom rukom.

Ako ih izravno usporedimo, primijetit ćemo da je Samsungovo sučelje s dizajnerske strane bolje riješeno, ali ipak nije postignuta razina fluidnosti kao kod Huaweija. Isto vrijedi i za brzinu otvaranja aplikacija, koja je na Huaweiju vidljivo veća. Huawei je tako za dlaku pretekao i OnePlus, čiji je OxygenOS sve do pojave Mate 20 Pro slovio kao najbrži i najfluidniji Android. Otprilike 90% aplikacija se na Huaweiju brže pokreću, a ostalih 10% koje sam isprobao jednako brzo na oba uređaja.

Budući da nemamo službene informacije o tome je li Samsung i u kojoj mjeri svoj One UI integrirao u kernel kao Huawei EMUI, pretpostavit ćemo da nije, te da je upravo to razlog ovoj razlici. Ruku na srce, ova razlika nikako ne bi trebala biti presudna, ali ako jedno vrijeme koristite Huawei, prelaskom na Samsung definitivno ćete ju osjetiti. Isto tako su svi koji su u mom prisustvu isprobali P30 Pro, ostali su začuđeni njegovom brzinom u odnosu na svoje uređaje.

Naravno, nitko Samsung ne sprječava da dodatno poradi na optimizaciji softvera i u nekoj od budućih nadogradnji po tom pitanju prestigne Huawei.

Kamere


Vidjeli smo da je Huawei u zadnje vrijeme dosta uložio u razvoj kamera, čime je sustigao i prestigao mnoge do sada neprikosnovene vladare tržišta. Tako P30 Pro donosi veliki skok u odnosu na S10+ kad je u pitanju fotografija, posebice u slabijim uvjetima osvjetljenja. Isto tako je postignut i ogroman napredak u optičkom povećanju, koje sada ide do 5 puta, dok je Samsung ostao na 2X. Štoviše, 2X zapravo i nije povećanje, jer je ekvivalent 52 mm leći, koja motiv u tražilu prikazuje onakvim kakvog ga vidimo golim dokom, dok standardna 26 mm (1x) kamera zapravo predstavlja široki kut.Kao što je već poznato iz recenzija i specifikacija, Samsung Galaxy S10+ donosi dvije 12 MP kamere. Prva sadrži senzor veličine 1/2.55 inča i 26 mm leću, dok druga koristi 52 mm leću koju mnogi zovu telefoto, iako ona to realno nije. Obje kamere su optički stabilizirane. Prva ima promjenjivi otvor blende od f/1.5 do f/2.4, dok je kod druge fiksiran na f/2.4. Treća kamera je ultra širokokutna, tj. donosi leću od 12 milimetara, ali joj nedostaje funkcija autofokusa.

Huawei P30 Pro pak dolazi s četiri kamere. Primarna sadrži 40 MP senzor veličine 1/1.7" inča, dakle fizički je veći i donosi novi RYB filter koji je u stanju primiti više svjetla. Tu je i f/1.6 otvor blende, koji je zbog veličine senzora i crop faktora u startu veći od bilo kojeg na tržištu, neovisno o njezinoj nominalnoj brojci.
Impresivni rezultati fizički većeg senzora i novog filtera vidljivi su na primjerima fotografija u slabijim uvjetima osvjetljenja ispod.

Druga kamera je ultra širokokutna, donosi 20 MP senzor i promjer leće 16 milimetara, dakle pokriva nešto manji kut od Samsungovog, ali ima autofokus.

Treća Huaweijeva kamera donosi senzor od 8 megapiksela, ali i veliku novost u vidu istinske telefoto leće. Zahvaljujući periskopskom sustavu, postignuto je 5X optičko povećanje, što do sada ni u jednom smartfonu nismo vidjeli. Prednosti oovoga ne treba posebno objašnjavati, a napomenimo da je zahvaljujući njemu postignuto i 10X hibridno povećanje, te čak 50X digitalno. Naravno, 50X povećana slika bit će loše kvalitete, ali računajte da je ona povećana do 20X prilično iskoristiva.

Četvrta kamera je napredni TOF senzor koji osigurava kvalitetno očitavanje 3D objekata i mjerenje udaljenosti.

Selfie kamera kod Samsunga je dvostruka. Jedna donosi senzor od 10 megapiksela i f/1,9 otvor blende, dok je druga 8 MP i predstavlja senzor dubine. Prema onome što smo do sada vidjeli, ovaj senzor je trebao osigurati bolji bokeh efekt, no napredak je minoran i upitne opravdanosti za širu rupu u zaslonu. S druge strane, ova kamera nudi i snimanje 4K videa. Huaweijeva selfie kamera donosi 32 MP senzor, ali joj nedostaje autofokus.

Oba uređaja snimaju 4K video, s tom razlikom što ga Huawei ne podržava u 60 fps varijanti. Huaweijev 1080p video nudi nešto bolji dinamički raspon, dok Samsungov malo realnije prikazuje boje. Objektivna prednost Huaweija što i ovdje nudi 5X optičko povećanje, no prilikom prebacivanja s manjih na telefoto kameru, zna napraviti svojevrstan drhtaj. Jednom kad se prebaci, kamera refokusira i dalje nastavi snimati normalno.

Sličan drhtaj se događa i kod Samsunga prilikom prebacivanja na 52 mm leću ili s nje na standardnu.

Ovdje napomenimo i to da je Samsungov mikrofon više osjetljiv i zato je zvuk kojeg kamera snimi nešto glasniji.

U nastavku donosimo primjere fotografija i videa koje možete izrazno usporediti.

Prirodno svjetlo, kišni dan


U ovim uvjetima Samsung i Huawei drukčije obrađuju boje. Kod Samsunga su malo zasićenije, ali kod Huaweija prirodnije (Krošnja stabla).

Huawei P30 Pro:

columns="4"

Samsung Galaxy S10+:

columns="4"

P30 Pro vs. S10+ 5x zoom (crop):


Noć


Huawei P30 Pro

columns="4"

Samsung Galaxy S10+

columns="4"

P30 Pro vs. S10+ 5x zoom noć (crop):Iznimno loši uvjeti 

Već u recenziji P30 Pro vidjeli smo da njegova kamera realno bolje "vidi" nego ljudsko oko. Na primjerima ispod pokazano je kako senzor prikuplja i najmanji tačak svjetla i iskorištava ga za fotografiju.

Primjeri videa[responsive_youtube W7ZDRnpTDtk]

[responsive_youtube PxZrxRBTxnI]

[responsive_youtube qV29PdjSsX8]

[responsive_youtube yotUrvKQR4M]

[responsive_youtube TBEC1Bd1yqk]

Baterija, autonomija i punjenje


S10+ dolazi s baterijom kapaciteta 4100 mAh, a P30 Pro 4200. Iako je razlika u nominalnoj brojci praktički zanemariva, u praksi se pokazalo da Huaweijeva baterija izdrži između 10 i 15% više od Samsungove, dakle osjetno više nego što razlika u kapacitetu sugerira. Budući da sam Samsungov zaslon stalno držao na 2280 x 1080 rezoluciji, dakle onoj koja odgovara Huaweijevoj, razloge za ovu razliku treba tražiti u softveru koji kod Samsunga očito nije tako dobro optimiziran.Najveća pak razlika osjeti se u brzom punjenju. Huawei donosi 40W brzi punjač kojim bateriju od 0 do 100% napuni za oko sat vremena, dok Samsungu s njegovim 15W punjačem, treba nešto više od sat i pol, što je za otprilike 50% više. Još veća razlika osjeti se u prolaznom vremenu jer će se Huawei za 30 minuta napuniti na 70% kapaciteta, a Samsung na 40%.

Obojica a podržavaju bežično punjenje koje je sporije od klasičnog, ali i reverzibilno bežično punjenje pomoću kojeg možete puniti druge uređaje. Napominjemo da je brzina ovog punjenja prilično mala i da zbog prirode indukcije nisu mali ni gubici. Dakle, uređaj koji daje struju, izgubit će je više nego što će je onaj drugi primiti. Druge uređaje je najbolje puniti dok je onaj koji ih puni uključen u elektro mrežu, jer u suprotnom može doći do njegovog pražnjenja prije nego se nadate.

Zaključak/sažetak
Huawei je i ove godine napravio izvrstan posao na području kamere. Fotografija na smartfonima od ovog modela više neće biti ista, budući da je doslovno redefinirana, posebice u uvjetima lošijeg osvjetljenja, ali i optičkog povećanja. Iako je i Samsung u novi S10+ ugradio izvrsnu kameru, ona se po pitanju fotografije objektivno ne može uspoređivati s onom na P30 Pro. Onaj dio gdje se može uspoređivati je snimanje videa. Vidjeli smo da u određenim uvjetima jedan odnese prednost, a u drugim drugi, no u konačnici se radi o minornim razlikama.

Što se drugih detalja tiče, vidjeli smo da Samsung ima mrvicu bolji zaslon, ali i dva vanjska zvučnika. Huaweijev zvučnik je iznimno jak, ali prilikom slušanja glazbe ili gledanja filmova primijetit ćete da mu nedostaje stereo efekt. Nadalje, Samsung koristi klasičnu telefonsku slušalicu, dok Huawei donosi zvučni zaslon. Razlika u kvaliteti zvuka postoji, ali je daleko od presudne, budući da je i piezoelektrična tehnologija u međuvremenu napredovala.

S druge strane, Huawei pobjedu odnosi na području softvera, koji je iznimno dobro optimiziran, što se najbolje očituje u fluidnosti sučelja i brzini otvaranja aplikacija. Samsung na ovim detaljima definitivno treba poraditi ako želi ostati relevantan igrač, jer sam dizajn sučelja, koji je inače bolji od Huaweijevog, nije dovoljan. Onaj dio gdje Samsung ima objektivnu prednost je bolji GPU, no njegove blagodati će se osjetiti eventualno kod igranja određenih grafički najzahtjevnijih igara.

Samsungom će biti zadovoljni i oni kojima je 3,5 mm audio utor od velike važnosti, jer ga Huawei nema, no s druge strane, oni kojima je baterija važnija stavka, svakako će cijeniti bolju autonomiju kod Huaweija, ali i osjetno veću brzinu punjenja.

Naravno, ne treba zanemariti ni faktor cijene. Huawei P30 Pro, tj. njegovu 128 GB varijantu možete naći već za 6.700,00 kuna, dok cijena Samsunga Galaxy S10+ s istom količinom memorije iznosi 7.499,00 kuna. Također, Huawei P30 Pro s 256 GB memorije možete kupiti za 7.124,00 kune, dakle za skoro 400 manje od 128 GB Samsunga Galaxy S10+. Nikako nije za pohvalu to što je Samsung propustio ponuditi 256 GB verziju, tako da je sljedeća veća tek s 512 GB, ali i osjetno skuplja. Za najskuplju 1 TB verziju i njezinih 12 GB RAM-a morat još dublje posegnuti u džep.

Video usporedba


[responsive_youtube 9ZcjE-tE8zU]

Usporedba kamera

[responsive_youtube f6jRjZYfnxo]