Samsung Galaxy S20 Ultra – dva mjeseca kasnije [Osvrt]

Ovih dana se navršava skoro dva mjeseca otkako na dnevnoj bazi koristim Samsung Galaxy S20 Ultra pa je tako došlo vrijeme za prvi osvrt.

Nakon inicijalnog testa koji je trajao nekih desetak dana, ovaj osvrt bi mnogima trebao pomoći pri odabiru, budući da sada o samom uređaju i njegovom ponašanju znamo više.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (punim imenom i prezimenom) je top model nove Samsungove S20 linije i prilično se razlikuje od manja dva modela (S20 i S20+), kako dimenzijama, tako i tehničkim detaljima vezanim prvenstveno uz kameru, o čemu ste više mogli pročitati u našoj detaljnoj recenziji.

U startu sam poželio imati ovaj uređaj i koristiti ga na dnevnoj bazi, a nakon dva mjeseca mogu reći da sam njime iznimno zadovoljan. Budući da volim velike zaslone, ovaj 6,9-inčni mi je legao kao nijedan do sad.

Naravno, žrtvu za to podnijele su ukupni gabariti, koji su malo veći od onih na koje sam do sada navikao, ali i prilično velika masa (222 grama), zbog čega uređajem nije baš lako manipulirati jednom rukom. Ipak, s obzirom na sve što ovaj uređaj nudi, na taj kompromis nije bilo teško pristati. Dapače, vrlo brzo sam se priviknuo i sad mi se svaki drugi mobitel čini malim, a ne treba zaboraviti da je najveći iPhone još teži.

Posebno me razveselilo što Edge, tj. zakrivljeni zaslon više nije toliko zakrivljen kao prije. Štoviše, u kombinaciji s najobičnijom silikonskom maskicom doima se potpuno ravnim, tako da više nema opasnosti od oštećenja kao kod prethodnih modela.

Samsung inače proizvodi vrhunske zaslone, a ovaj najnoviji sa 120 Hz stopom osvježavanja je zaista poseban. Prvo moram reći da razliku između 120 i 60 Hz definitivno primjećujem, što nije bio slučaj kad su izašli prvi 90 Hz zasloni. Naime, tada je razlika bila premala pa ju je primjećivao samo jedan manji broj korisnika. Sada, kad je stopa osvježavanja udvostručena, razliku će osjetiti doslovno svi.

Također, zaštitna folija koja dolazi na uređaju je izvrsno i nadasve precizno zalijepljena na zaslon a niti dva mjeseca kasnije nisam primijetio nijedan djelić koji bi upućivao na to da ju je potrebno odlijepiti. Folije mi inače idu na živce, ali ova je vrlo dobro postavljena i što je najvažnije, traje.

Jedini minus kod folije je što čitač otisaka prstiju malo sporije reagira, pa ako vam to smeta, uvijek ju možet odlijepiti.

Isto tako treba reći da ovaj zaslon u kombinaciji s najnovijom verzijom One UI sučelja nudi iznimno veliku brzinu i fluidnost, jer su animacije sada bolje izvedene, a stopa osjetljivosti na dodir povećana na 240 Hz, što će najviše osjetiti gejmeri. To se najviše primijeti direktnom usporedbom ovog uređaja i Notea 10+, gdje sam animacije morao isključiti kako bih povećao brzinu sučelja. Sada to više nije slučaj. S20 Ultra izvađen iz kutije u startu je radio tip-top, odnosno baš onako kako biste od jednog takvog uređaja i očekivali.

U početku nisam bio zadovoljan sa senzorom blizine jer se zaslon nije uvijek na vrijeme isključivao kad bih uređaj prislonio na uho, ali nakon nadogradnje softvera stvari su se vidljivo popravile.

Na sam rad uređaja nemam prigovora, dapače. Sve radi munjevito brzo, a isto vrijedi i za telefonski razgovor te prijem signala koji je tradicionalno na visokoj razini.

Što se kamere tiče, moram priznati da nisam fanatik fotografiranja, ali ju dosta često koristim i iznimno sam zadovoljan kvalitetom fotografija. Noćne fotografije, kao i općenito one u slabijim uvjetima osvjetljenja, osjetno su bolje od onih na prijašnjim generacijama S i Note serije, a za svaku pohvalu je optički zoom, koji u kombinaciji s digitalnim i AI algoritmima daje iznimno kvalitetan hibridni.

Naime, 100x povećanje neće dati fotografiju kakvu sama oznaka obećava. Pri toj razini povećanja i najmanji drhtaj ruke se primijeti i destabilizara kadar. S druge strane, hibridno povećanje od 30X je u velikoj mjeri iskoristivo i daje uglavnom zadovoljavajući rezultat. 100x zoom možete koristiti na stativu i snimiti pokoju fotku koja će pokazati mnoge detalje koje golim okom ne biste vidjeli, ali ipak nemojte očekivati čuda.

S druge strane, sve fotke i video snimljeni ovim uređajem su u samom vrhu, i možete biti sigurni da imate jednu od najboljih kamera na smartfonima trenutno. Uskoro slijedi i izravna usporedba s kamerom Huaweija P40 Pro, što će također biti zanimljivo.

Jedna od mogućnosti koju nisam toliko često koristio je snimanje 8K videa budući da isti još nije doveden do nivoa na kojem bi trebao biti. Naime, mnogi objekti u pokretu znaju ostati nedorečeni jer ih autofokus pri toj rezoluciji ne prati najbolje. Nadam se da će neka od sljedećih softverskih nadogradnji ovu stavku koliko-toliko popraviti.

Kad je u pitanju autonomija, S20 Ultra svojom 5000 mAh baterijom zaista obećava. S druge strane, ovako moćan hardver i ogroman zaslon nešto treba i napajati, posebice ako uključite 120 Hz stopu osvježavanja.

Ukoliko uređaj koristite intenzivno kao ja, možete očekivati da će vas baterija poslužiti cijeli dan, ali samo ako u postavkama zaslona odaberete 60 Hz. Ovdje podrazumijevam uključen Always On zaslon na kojeg sam se navikao i više ne želim povratak na staro. Ako pak odaberete 120 Hz stopu osvježavanja, autonomija će se skratiti. Stoga, ako želite maksimalnu iskoristivost, nečega se morate odreći.

Isto tako, povećanu potrošnju baterije možete očekivati ako uređaj postavite da traži 5G mrežu, koje kod nas još uvijek nema. Zato je najpametnije postaviti na 4G/3G/2G način rada.

I što reći na kraju? Ovaj uređaj jest malo skuplji, malo veći i malo teži, no svom vlasniku će uistinu pružiti lakoću korištenja uz velik i pregledan zaslon, vrhunski hardver, izdržljivu bateriju i jednu od najboljih kamera na tržištu, a jedini kompromis na kojeg morate pristati su poveći gabariti i eventualno masa.

Najbolju ponudu Samsung mobitela potražite na mobis.hr

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT