Top teme

Samsung Galaxy S24 Ultra - dva mjeseca kasnije [Maraton test]

Kad glazba utihne i rasol izbije mamurluk, dolazi vrijeme racionalnijeg pogleda na feštu koja je iza nas. Upravo prolazi dva mjeseca otkako smo slavili dolazak novog kralja Androida – Samsunga Galaxy S24 Ultra, pa je tako došlo i vrijeme sažimanja dojmova koji su se nakupili u vremenskom periodu koji je daleko dulji od onog kojeg imamo na raspolaganju prilikom inicijalne recenzije.

Naravno, ovo ne znači da smo u njoj nešto krivo rekli, već samo želimo upotpuniti dojam, da znate što vas čeka kad polako splasne početno uzbuđenje nakon što se olakšate za 1500 eura. Smatram da su dva mjeseca sasvim dovoljna za prvi maraton test jednog ovakvog uređaja, stoga dojmovi slijede u nastavku.

Dizajn i ergonomija

Kad je u pitanju dizajn, moram priznati da me i dalje drži početni zanos. Nakon skoro cijelog desetljeća torture zakrivljenim zaslonima kojoj su nas podvrgavali doslovno svi proizvođači (osim Applea), napokon sam došao na svoje. Potpuno ravni zaslon oštrih rubova, a za razliku od prethodnih modela, na osjetno višoj razini upotrebljivosti, posebice kad je u pitanju S-Pen olovka. Kolega Mislav se po ovom pitanju baš i ne slaže sa mnom, što ste mogli pročitati u njegovoj inicijalnoj recenziji, no tko bi svima ugodio?

Osobno sam sretan jer se Samsung vratio korijenima. Korištenje normalnog zaslona (da, jer onaj zakrivljeni smatram nepotrebnom perverzijom) mi je leglo „k'o kec na desetku“. Više ne moram brinuti hoću li dotaknuti neki dio ruba i slučajno aktivirati neku random funkciju. Sve mi je sada lakše i jednostavnije. Da, znam, Samsung (i ostali) često su se hvalili softverom koji sprječava neželjene dodire ruba, no znamo da on baš i ne funkcionira najbolje, odnosno barem ne onako kako bi većina nas željela. Uvijek se nađe neka nepodopština koja iskoči kad  najmanje očekukete. Isto vrijedi i za sadržaj na raznim web preglednicima ili u Office dokumentima, koji se često zna „preliti“ preko tog zakrivljenog ruba i sukladno tome izazvati frustracije.

 

Druga, ali ne manje bitna stavka je bolja zaštita od slučajnih udaraca o stol, šank, metalnu ogradu, sudoper, WC školjku itd. O padovima da ne pričam. Ukoliko koristite bilo koji mobitel sa zakrivljenim zaslonom u kombinaciji sa silikonskom maskicom (da, onom najtanjom), pogledajte koliko je taj zakrivljeni rub zaslona zaštićen. Donekle jest, ali daleko od onog na uređaju s potpuno ravnim zaslonom. Najjeftinija maskica (5 eura) na ovom uređaju toliko dobro štiti zaslon da pod bilo kojim kutom da padne, zaslon je zaštićen u neusporedivo većoj mjeri nego što je to slučaj kod zakrivljenih. Isto vrijedi i za slučajne susrete s već navedenim preprekama.

Zadnji Samsung s ravnim zaslonom kojeg sam koristio bio je Note 5, koji je ujedno bio i zadnji koji je nudio izvrsno iskustvo korištenja S-Pen olovke. Nakon njega, sve je pošlo krivo i u jednom trenutku sam čak i odustao od Note serije, jer više nije bilo smisla klizati olovkom preko ruba. Dolaskom S24 Ultre, sve se iz temelja promijenilo, odnosno vratilo tamo gdje je oduvijek trebalo biti.

Sve ovo što sam nadrvio o zakrivljenom zaslonu ne znači da ćete ga i vi doživljavati na isti način. Možda će vam leći bolje nego meni, a možda nećete uopće ni koristiti olovku. Sve ovisi o vašim navikama i afinitetima.

Prikaz na zaslonu

Vidjeli smo da je glavna značajka novog zaslona na ovom uređaju smanjena refleksija. Istini za volju, ne treba zaboraviti ni (deklairano) četiri puta veću otpornost na padove, no s obzirom da ovu značajku nisam i nemam namjeru testirati držat ću se dijela priče o refleksiji.

Mnogi su se proizvođači u proteklih nekoliko mjeseci počeli natjecati u povećanju pozadinskog osvjetljenja koje se mjeri u nitima (cd/cm2). Odlično. Uvijek sam bio pobornik jačeg osvjetljenja, međutim vidjeli smo da je nominalno povećanje ove brojke zapravo marketinški trik. Samsung, s druge strane, nije se razbacivao ciframa od 3000 i 4000 nita, već je ostao na naizgled skromnih 2600. Ako ste pažljivo pročitali članak o spomenutom marketinškom triku s povećanjem broja nita, shvatili ste da 2600 zapravo nije ništa slabije od 3000, a minimalno od 4000. Za one koji su još uvijek lijeni pročitati linkani članak, ponovimo da npr. 4000 nita uopće ne znači dvostruko jače pozadinsko osvjetljenje od 2000 nita. Razlog tome je logaritamska, a ne linearna skala rasta percepcije svjetla od strane ljudskog oka.

I sad kad na ovih 2600 nita na S24 Ultri dodamo podatak o 75% smanjenoj refleksiji, 4000 nita i više na drugim uređajima je zapravo Pirova pobjeda. Minimalno jače osvjetljenje mi ne znači ništa kad ovdje imam vidljivo manju refleksiju, što je posebice izraženo već sada na proljetnom suncu, a do ljeta 'ko živ, 'ko mrtav.

Nakon dva mjeseca korištenja ovakvog zaslona, ne želim se niti u snu vratiti na stari, ma koliko nita u specifikacijama bilo deklarirano.

Samsung je kajlu ovdje zabio i Appleu, budući da je prilično izvjesno da iPhone 16 Pro neće pratiti ovaj trend, jer će smanjena refleksija na iPhone navodno stići tek sljedeće godine u iPhone 17 seriji.

Produktivnost

Ovaj pojam može zvučati otrcano s obzirom koliko je po medijima prostituiran. Međutim, kad malo zagrebete ispod površine vidjet ćete da ovakav mobitel može biti od velike pomoći ukoliko na dnevnoj bazi koristite Microsoft Office alate čak i kad ste u pokretu. Word, Excel i PowerPoint svakako bolje izgledaju i s njima je lakše raditi nego na bilo kojem drugom mobitelu, ponajprije zato jer S-Pen olovka u velikoj mjeri povećava preciznost. Čevapi od prstiju u ovakvim situacijama često znaju napraviti više štete nego koristi, tako da olovčica koja je uvijek uz vas dolazi kao dobra vila.

Produktivnost do izražaja dolazi i zbog možda naizgled manje bitne stavke. Na zaslonu s ovako smanjenom refleksijom sve se odrađuje lakše i brže, odnosno smanjuju se prazni hodovi.

Umjetna inteligencija

U ova dva mjeseca nisam imao mogućnosti isprobati automatski prijevod telefonskog razgovora jer hrvatski jezik nije podržan, a nisam ni putovao u Kinu ni u Koreju da bih značajku isprobao u kombinaciji engleskog i tih, nama egzotičnih, ali ipak podržanih jezika. S druge strane, dobro sam se zabavio manipulacijom fotografije. Ova značajka je toliko dobro izrađena, da sada jedva čekam nekoga izbaciti iz fotografije ili ga eventualno premjestiti.

Doduše, ne prolazi sve uvijek glatko pa se tako dogodi da AI u trenucima zbunjenosti sam odluči biti kreativan i umjesto praznog prostora renderira neki sasvim nepovezani objekt. Ipak, s obzirom na općenito izvrsne mogućnosti, ovu nepodopštinu ću mu progledati kroz prste. Još jednom naglašavam da je sve ovo inače moguće raditi na računalu uz adekvatne fotošop alate, no napredak umjetne inteligencije je to učinio dostupnim na mobitelu, koji to često obavlja brže.

Usporavanje prethodno snimljenog vida također može biti zabavno, ali i korisno ukoliko ste TikToker ili YouTuber koji četo objavljuje kratke video uratke. Iako je snimanje usporenog videa, zahvaljujući većem framerateu, moguće odavno, naknadna intervencija određenog dijela svakako predstavlja veliku prednost.

Kamera i smanjivanje faktora optičkog povećanja

Samsung je na ovom uređaju smanjio optičko povećanje s 10x na 5x, ali uz povećanje fizičke veličine senzora i njegove rezolucije. Sada za veća povećanja koristi crop faktor, što na koncu nije nužno lošije od optičkog povećanja na manjem senzoru. Iz inicijale recenzije mogli ste zaključiti da pretjeranih razlika u odnosu na S23 Ultra nema, a mogu ovisiti o svakoj situaciji zasebno. Nekad će jedna biti bolja, nekad druga. Igrao sam se ovom značajko dosta i moram priznati da ne vidim razliku u kvaliteti u odnosu na S23 Ultra pa čak niti na S22 Ultra.

No sada se postavlja pitanje zašto se Samsung uopće upuštao u ovu avanturu kad je mogao zadržati 10x optičko povećanje i svim kritičarima automatski izbiti kritike iz usta. Razlike su praktički zanemarive, ali 5x na papiru definitivno zvuči lošije od 10x, barem za one koji gledaju samo specifikacije. Zašto ne zadržati i taj dio kupaca, pogotovo kad su navikli da 10x optički zoom kojeg imamo još od S21 Ultra modela? Ovo će pitanje vjerojatno ostati visjeti u zraku, ali vas ne bi trebalo previše zamarati.

Generalno, u slučaju da vam je fotografija jedan od prioriteta, tada ovaj mobitel isto uzmite u obzir jer ćete teško naći puno bolji. Vidjeli smo da Honor Magic6 Pro za minimalno nižu cijenu nudi otprilike slično fotografsko iskustvo, dok Xiaomi 14 Ultra još uvijek čekamo. Kad je potonji u pitanju, imajte na umu da ćemo sve njegove mogućnosti izravno usporediti sa S24 Ultra pa ćemo tada možda biti još malo pametniji.

U primjerima koji slijede možete vidjeti kako sam u doslovno 15 sekundi iz fotke izbacio Mislava koji realno nagrđuje okoliš, a potom i osobu koju po hrvatskoj definiciji čednosti možda možete smatrati neprikladno odjevenom:

Original:

AI bez Mislava:

AI čednost:

Na sljedećem primjeru možemo vidjeti situaciju kad umjetna inteligencija i nije toliko inteligenta pa je umjesto da izbriše mačku, za shodno našla postaviti veliko jaje

Original:

Zbunjeni AI:

Baterija, autonomija i punjenje

Mislim da smo već svima postali dosadni ponavljanjem teze o Samsungovom inzistiranju na sporom punjenju, ali to ne znači da ćemo prestati prigovarati. Nekad davno, Samsung je bio pionir brzog punjenja, no iz nekog razloga danas je upravo suprotno. Na stranu to što u pakiranju ne dobivate punjač, već samo kabel. Problem je u podržanoj snazi punjenja koja iznosi 45W, a najgori dio priče je to što takav punjač, kojeg inače morate dodatno platiti, ne puni puno brže od onog snage 25W koji je jeftiniji.

Zlobnici bi rekli da Samsung u ovom slučaju radi isto što i Apple. Namjerno prkosi trendovima zato jer može, no usudim se reći da mu početne pozicije ipak nisu iste i možda bi trebao razmisliti o ovakvoj poslovnoj politici. Situacija s punjenjem me dodatno frustrira jer sam do kupnje ovog uređaja koristio Vivo X90 Pro sa 120W punjačem, koji se napuni za manje od pola sata. Samsungu za to treba otprilike tri puta više. Dodatna frustracija dolazi kad morate negdje izaći, a indikator baterije pokazuje npr. 20%. U slučaju Viva, za desetak minuta bih imao otprilike 70% kapaciteta, dok na Samsungu to mogu samo sanjati. Znam, brže punjenje ubija bateriju, ali to ne znači da ga neću koristiti kad mi zatreba. Sporije punjenje možemo uvijek uključiti po noći kako bi nam baterija poživjela koju godinu više.

Da Apple kojim slučajem brzinu punjenja iPhonea vrati na 5W, kad su se prvi „Plus“ modeli punili i po četiri sata, ne vjerujem da bi to utjecalo na njegove prodajne rezultate. Samsung ipak nije u takvoj situaciji i smatram da bi trebao okrenuti ploču.

Zaključak

Nastavno na prethodni paragraf, možda ćete zaključiti da se ne razlikujem puno od kupaca iPhonea koji će ga kupiti i po cijenu dodatnih restrikcija. I niste puno pogriješili. S obzirom na sve drugo što ovaj uređaj nudi, spreman sam na takvu vrstu kompromisa, odnosno platit ću cijenu sporog punjenja u zamjenu za sve ostalo. S druge strane, ovo možda ne bi bio slučaj da spomenuti Vivo X90 i dalje ne koristim kao sekundarni uređaj koji mi je uvijek „u rezervi“.

I sad pitanje za milijun kuna, eura, bitcoina… Isplati li se dati tolike pare za mobitel?

Naravno, odgovor je i u ovom slučaju stereotip. Ako nemate ništa pametnije na što biste potrošili 1500 eura, Samsung Galaxy S24 Ultra je odlična investicija u vaš digitalni život. Za ove novce možete kupiti i rabljeni automobil, a ne samo iPhone ili dobar laptop, no sve ovisi o vašim prioritetima, težini novčanika i eventualno spremnosti robijanja operateru u nekoj od najskupljih tarifa.

Ako mobitel koristite za čitanje vijesti i društvene mreže, toplo savjetujem da kupite nešto i do pet puta jeftinije. Za razliku u cijeni uvijek možete kupiti laptop, veš mašinu i mobitele za cijelu obitelj.