Android Recenzije

Samsung Galaxy S6 Edge - Recenzija

Samsung Galaxy S6 - Recenzija

Prvi put u pet godina postojanja S serije, Samsung je istovremeno predstavio dva uređaja. Galaxy S6, koji dolazi u standardnoj formi, i njegovu Edge verziju sa zakrivljenim zaslonom na rubovima. Nakon recenzije “ravnog” Galaxyja S6, na red dolazi njegova Edge varijanta, model koji bi, u vrijeme kada nabrijavanje specifikacija polako gubi smisao, trebao predstavljati svojevrsnu prekretnicu u dizajnu smartfona i nekakav novi smjer u kojem bi razvoj ove industrije trebao ići. Naime, Samsung već nekoliko godina na raznim događajima pokazuje prototipove uređaja sa zakrivljenim zaslonima i ako zanemarimo pomalo smiješni Galaxy Round, možemo reći da su Note Edge i Galaxy S6 Edge prvi Samsungovi modeli s konkretnom primjenom ove tehnologije.

Galaxy S6 Edge hardverskim karakteristikama odgovara “običnom” S6, čiju ste recenziju već mogli pročitati i pogledati. Zato ćemo se u ovoj fokusirati na samu koncepciju uređaja i razlike u odnosu na gore navedenog. Detalji i dojmovi slijede u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE
Dimenzije

142.1 x 70.1 x 7 mm
Masa

132 grama
Zaslon

5,1″ Super Amoled 2560 x 1440, 577 ppi, Gorilla Glass 4
SoC

Samsung Exynos 7 Octa 7420
CPU

4x Cortex-A53 na 1,5 GHz +4x Cortex-A57 na 2,1 GHz
RAM

3 GB
Interna memorija

32 GB (dostupno 25 GB)
Micro SD

Ne
Povezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, IR, USB on-the-go
3G

HSPA+ DC
4G

LTE Cat. 6
OS

Android 5.o Lollipop
Kamera

16 MP/4K/OIS
Prednja kamera

5 MP/1440p
Baterija

2600 mAh
CijenaPREDNOSTI

NEDOSTACI

Jedinstven dizajn i kvaliteta izrade

Neizmjenjiva baterija
Hardver i performanse

Nema utor za memorijsku karticu
Vjerojatno najbolji zaslon na tržištu

Nije otporan na vodu i prašinu
TouchWiz je sada brži i fluidniji

Rubni zaslon podložan oštećenjima
Poboljšan čitač otisaka prstiju

Visoka cijena
Vrhunska kamera


Dizajn, kućište i zaslon
Već pri prvom pogledu na Galaxy S6 Edge, možemo primijetiti da uređaj u odnosu na bilo koji drugi izgleda neobično, a u usporedbi s običnim S6, čak dosta različito. Jedino što je isto je stražnja strana, a čak se i utor za SIM karticu nalazi na različitom mjestu, jer se zbog stanjivanja okvira, morao premjestiti na vrh, gdje je količina raspoloživog prostora veća. Isto tako, priroda ovakvog zaslona rezultirala je i malo većom debljinom, pa je tako Edge verzija za 0,3 mm deblja, ali i za 6 g lakša, a ima ima bateriju jaču za 50 mAh, što se u praksi neće primijetiti.

Poleđina je, dakle, ista kao na S6, no ovaj primjerak nam je stigao u bijeloj boji, a ona dosta manje, zapravo skoro nikako, na sebe ne prima tragove prstiju kao što je to slučaj kod crne.Što se samog zaslona tiče, on je isti, dakle Super AMOLED, s tom razlikom što je na rubovima zakrivljen. U usporedbi s klasičnim zaslonima, ovaj se uistinu doima futuristički, bilo da ga promatrate okomito ili pod kutom. Prvo što će vam u tom trenutku vjerojatno pasti na pamet su uređaji bez ikakvog ruba, koji bi jednom mogli ugledati svjetlo dana, otprilike kao koncepti koje smo zadnjih godina često viđali po bespućima interneta. Možda je prerano reći, ali Edge koncepcijom, Samsung je ka ovom cilju učinio prve korake, naravno, ako mu je to uopće cilj.Bilo kako bilo, zaslon Galaxyja S6 Edge djeluje prilično ispupčeno, što u biti i jest, a cijelom dojmu dodatno doprinose sve ostale njegove karakteristike.

Već u recenziji Galaxyja S6 konstatirali smo da se radi o vjerojatno najboljem zaslonu na tržištu, a napredak je vidljiv čak i u odnosu na npr. Galaxy Note 4, koji je na stigao prošle jeseni. Naime, bijela boja koja je inače boljka AMOLED zaslona, na Noteu 4 se pokazala izuzetno dobro prikazanom, dok ne ja na S6 i S6 Edge poboljšana za još jednu stepenicu.

Jasno, ovdje se sam po sebi nameće zaključak da je ovakav zaslon više podložan oštećenjima. Naime, S6 Edge sadrži mali metalni rub na bokovima, no od njega neće biti puno koristi ako uređaj padne na krivu stranu.

Upravo zbog toga, ovakav je uređaj najbolje držati u nekakvoj futroli, a trebat će ne priviknuti i na način držanja u ruci, kako ne bi iskliznuo. Kad se jednom priviknete, tj. kad izvježbate hvat, manipulacija uređajem ne bi trebala predstavljati problem.

Performanse, softver...


S hardverske strane nema se što pametno reći, budući da je sve ispod haube isto kao običnom S6. Primijetili smo da benchmark testovi daju različite rezultate, no oni su tu ionako samo radi orijentacije.

Razliku u performansama nije moguće primijetiti jer ona niti ne postoji. Bitno je reći da je novi Exynos 7420 izrađen u 14 nm procesu, što znači da u startu osigurava najbolje moguće performanse koje jedan smartfon može dati. Generacijski pandan ovom procesoru je Qualcommov Snapdragon 810, no zbog 20 nm procesa, ne može mu ravnopravno parirati.

Dakle, situacija s hardverom i performansama je jednaka onoj u Galaxyju S6, dok se softverske razlike svode na dio vezan uz zakrivljeni dio zaslona, odnosno Rubni zaslon (Edge screen), kako je prevedeno na hrvatski.Pozicija Rubnog zaslona može biti samo na jednoj strani, što ćete podesiti u postavkama, a u stanju je prikazati propuštene pozive određenih kontakata i ostale obavijesti vezane u z njih te noćni sat s dodatkom informacija o vremenskim prilikama. Vrijeme prikaza sata potrebno je odrediti, jer je njegovo trajanje ograničeno na najviše 12 sati. Ovo može biti od koristi u zamračenoj prostoriji kad nemate pravi sat na noćnom ormariću, dok je broj kontakata čije se obavijesti prikazuju na rubnom zaslonu, ograničen na pet. Ipak, tu su i druge obavijesti poput mailova, Hangouts poruka, Twittera i sl., a da bi se prikazivale potrebno je klizanjem probuditi taj dio zaslona, čije osvjetljenje također ima ograničeno trajanje.Iskreno, s obzirom na buku koja se podigla oko Edge modela, ali i funkcionalnost koju ima na Noteu Edge, od Rubnog zaslona sam ipak očekivao malo više. Istina, Galaxy Apps trgovina nudi i mogućnost instalacije aplikacija prilagođenih za Rubni zaslon, kao npr. Edge RSS feed, ili Edge  task manager, no njihova je upotrebljivost prilično ograničena.

Kod korištenja standardnih aplikacija, kao npr. web preglednika, sadržaj će se saviti u skladu sa zaslonom, što u početku može djelovati čudno, no u roku od par dana ćete se priviknuti. Isto vrijedi i za tipkovnicu, čiji rubni znakovi malčice ulaze u savijeni dio pa će tako za 1, 0, Q i P trebati malo pripaziti.

Zaključak


S6 edge

Možda bi bilo pretenciozno reći da je Galaxy S6 Edge najljepši Android smartfon, ali niti nije daleko od takve klasifikacije. Također, superlativima je moguće opisati doslovno svaki detalj, krenuvši od zaslona, preko dizajna, izvrsno izrađenog kućišta, najjačeg trenutno dostupnog hardvera i vrhunske kamere. Sve skupa je začinjeno vrhunskom cijenom, koja će, barem prema onome što iz HT-ovog cjenika možemo razabrati, biti 700 kuna viša od klasičnog S6, koji je sam po sebi već dovoljno skup.

No, je li cijena ovdje presudan faktor? Mnogi će reći da je, ali ukupno gledajući, ona je ovdje dio imidža. Galaxy S6 Edge je novim dizajnom, izborom materijala, glamurom i općim karakteristikama nadmašio svu konkurenciju, a što je najvažnije i Appleov iPhone, bez obzira što će se ovaj vjerojatno i dalje bolje prodavati. Ono čime bi se iPhone još i mogao natjecati protiv novih S-šestica je eventualno softver, ali je u svemu drugome inferioran.

Galaxy S6 Edge je namijenjen prvenstveno onima koji žele nešto drukčije, istovremeno cijene kvalitetu i profinjenost, a vrhunske performanse podrazumijevaju kao conditio sine qua non.

Galaxy S6 Edge još uvijek nije u slobodnoj prodaji, no možete ga kupiti u prednarudžbi u HT-ovom web shopu, a cijena će i ovdje ovisiti o tarifama i opcijama koje izaberete.

Video recenzija