Samsung Galaxy Note Edge – Recenzija

naslovna Samsung Galaxy Note Edge

Na tržištu smartfona u kojem i najveći znalci na prvi pogled teško razlikuju jedan uređaj od drugog, malo je modela koji se svojim dizajnom specifično izdvajaju od nekih drugih, nečim potpuno drukčijim. Samsung Galaxy Note Edge je zasigurno jedan od takvih, koji svojom posebnošću plijeni pažnju. Iako je iznimno sličan običnom Noteu 4, opet je različit i nudi neke sasvim drugačije aseve u rukavu. Je li zakrivljeni zaslon na Edgeu samo marketinški trik, tj. Samsungovo pokazivanje mišića, kako može i ovako nešto napraviti ili čak ima konkretnu primjenu u praksi, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
151,3 x 82,4 x 8,3 mm

Masa
174 grama

Zaslon
5,8” (5,6″) S-AMOLED 2560 x 1600 (1440), 520 ppi, Gorilla Glass 3

SoC
QUalcomm Snapdragon 805

CPU
4x Krait 450 @ 2,7 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB on-the-go, IR

3G
HSPA +

4G
LTE

OS
Android 4.4 KitKat

Kamera
16 MP, f/2.2, OIS, 2160p

Prednja kamera
3,7 MP f/1.9

Baterija
3000 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Originalan, drukčiji dizajn
Zaslon izloženiji oštećenjima nego kod klasičnih uređaja

Softver dobro prilagođen bočnom dijelu zaslona
Nezgodan za ljevake

Odlična kamera i zaslon
Zakrivljeni zaslon zahtjeva vrijeme privikavanja

kvaliteta izrade
Visoka cijena

S Pen olovka i prateći softver

Odličan vanjski zvučnik

Dizajn, kućište i ergonomija

Isključenog zaslona, Note Edge bi mnogi mogli lako zamijeniti za Note 4, što i ne čudi jer dizajnom se, osim na desnom boku, vrlo malo razlikuju. Gotovo cijelom površinom od lijevog ruba prednje strane pa sve do dna desnog boka, dominira 5,8″ zaslon o kojemu ćemo malo kasnije. Na lijevom boku su tipke za kontrolu glasnoće, a na vrhu uređaja 3,5 mm utor, IR lampica koja služi kao univerzalni daljinski, pomoćni mikrofon, te tipka za uključivanje. Na donjoj strani uređaja nalaze se 2 mikrofona, micro USB 2.0 utor te utor za S-Pen olovku.

Povrh zaslona je standardni set senzora, za blizinu i osvjetljenje, slušalica, prednja 3,7 MP kamera, te LED lampica za obavijesti. Ispod zaslona je home tipka s ugrađenim čitačem otiska prsta pored koje se nalaze multitasking i “back” tipka. Na stražnjoj strani pronalazimo 16 MP kameru, senzor otkucaja srca, LED bljeskalicu kao i vanjski zvučnik.

No vratimo se malo na zaslon i ergonomiju, te neke razlike u odnosu na klasični Note 4. Sam uređaj je pomalo čudno držati u ruci jer ga morate malo više nagnuti na lijevu stranu kako nebi pritiskali po dijelu zaslona koji je nalazi na desnom boku uređaja. S obzirom da je desni bok primarno namijenjen pritiskanju palcem, bit će ga pomalo nezgodno koristiti lijevom rukom, što navodi na zaključak da je napravljen za dešnjake, no možda se varam i možda sam samo previše nespretan da bih ga uspio koristiti s lijevom rukom.

Bilo kako bilo, problemima tu nije kraj jer Egde će biti vjerojatno vrlo lako razbiti. Ne želim ni pomišljati što bi se dogodilo da padne na asfalt. Tipke za glasnoću imaju nešto lošiji odgovor nego one na Noteu 4, a s obzirom kako su vrlo blizu jedna drugoj, moguće je i kako ćete kliknuti obje istovremeno. Tipka za uključivanje je vrlo nezgodno smještena na vrhu, pogotovo ako u obzir uzmemo veličinu i ukupne gabarite.

No, kupcima ovog uređaja ovakvi problemi vjerojatno neće biti presudni, jer ono što dobivaju je sam vrh ponude ili barem nešto drukčije od svih ostalih. Metalni obrub koji se proteže oko kućišta je odličan i ostavlja dojam kvalitete i nekog premium osjećaja bez obzira što bi sam uređaj mogao biti krhak zbog zaslona. Imitacija kože na poleđini je više-manje identična onoj na Noteu 4 što je dobro, a unatoč zakrivljenom zaslonu, Samsung je zadržao proširivu memoriju kao i izmjenjivu bateriju. Ispod poklopca je još i utor za micro SIM karticu. Usporedbe radi, Edge je 2 grama lakši od Notea 4, 2,2 mm niži, 0,2 tanji no i gotovo 4 mm širi, a gledajući ih jedan do drugoga, razlike, osim u širini, gotovo su neprimjetne.

Tijekom testiranja mnogi su me pitali je li riječ o dva zaslona, jednom s prednje strane i drugom odvojenim na boku, tako da valja napomenuti kako je zaslon samo jedan, samo što je zaobljen. Ipak, dio na boku se može posebno podešavati o čemu ćemo slijede detalji.

Zaslon

zaslon

Samsung Galaxy Note Edge dolazi sa Super AMOLED 5,8″ zaslonom QHD+ rezolucije što rezultira s vrlo visokih 520 ppi. Mnogi će se zasigurno pitati što je to QHD+ i koja je razlika u odnosu na “obični” QHD, pa da odmah odgovorimo i na to. Ovaj plus na kraju stoji za dodatnih 160 piksela, koliko u širini mjeri bočni dio zaslona, tako da ukupna rezolucija iznosi 2560×1600 piksela. Jedan dio čitatelja sigurno će primjetiti kako sam ovdje naveo 5,8″ kao dijagonalu zaslona, dok na nekim drugim mjestima piše 5,6″. Obje tvrdnje su zapravo točne, no manja označava dijagonalu zaslona bez bočnog dijela, a veća zajedno s njim.

Kutovi vidljivosti su odlični, baš kao što i priliči AMOLED zaslonima, a problema s vidljivošću također nećete imati iz kojeg god kuta gledali, kako na primarni tako i na bočni dio zaslona. Vidljivost na suncu je vrlo dobra, otprilike jednaka kao i na Noteu 4, barem što se tiče prednjeg dijela, dok bi ovaj zakrivljeni u pojedinim trenucima mogao imati vidljiv odsjaj. Valja spomenuti i to da Note Edge dolazi s Gorilla Glass 3D zaštitnim slojem koje se inače koristi na zakrivljenim zaslonima poput ovog.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT