Samsung Galaxy S7 Edge – godinu dana kasnije [Maraton test]

Puna godina je prošla otkad je u moju obitelj stigao jedan primjerak Samsunga Galaxy S7 Edge. Bio je to uređaj za kojega sam osobno rekao da je gotovo savršen, a kao najveće mane pripisao sam mu loš smještaj zvučnika, nekoliko softverskih nedostataka i zaslon koji nije razlikovao pritisak dlana od pritiska prsta.

Tako primjerice kad biste htjeli primiti uređaj jednom rukom i nešto fotografirati vodoravno, zaslon bi prepoznao dodir dlana i ne bi dozvolio da okinete fotografiju. To je riješeno relativno brzo pa sad vrlo dobro prepoznaje kad zaslon dirate dlanom, a kad prstom.

Godinu dana kasnije, neke stvari su se promijenile na bolje, i vidi se da si je Samsung dao truda i uložio i u razvoj softvera, pa je tako ispravio solidnu količinu bugova iz prvih verzija softvera.

Always on zaslon je već nakon par mjeseci dobio funkcionalnost koju je trebao imati odmah. Dakle, dobio je mogućnost prikaza obavijesti svih aplikacija, a ne samo Samsungovih.

No znači li to da je S7 Edge sada spao samo na loš smještaj zvučnika?
Pa otprilike da. To mu je ostala kao jedina mana u odnosu na prošlu godinu.

Novi Nougat se mnogima nije svidio, ali barem jednako toliko ljudi je njime ostalo oduševljeno. Kad to kažem, mislim na sve dizajnerske promjene u softveru, kojih ima toliko da se čini kao da je riječ o potpuno novom uređaju.

Nisu svi za nagle promjene, i tu ih potpuno razumijem. Ali približno su sve stvari na istim mjestima kao i prije. Sve je zadržalo jednaku funkcionalnost, s tim da se u nekim elementima ona i povećala.

Ono što me donekle začudilo je to što se softver kamere nije apsolutno ni najmanje promijenio, odnosno poboljšao. Istina, sučelje je redizajnirano po uzoru na S8 odnosno Note 7, ali sam algoritam za obradu fotografija je ostao isti.

Tako i dalje sve noćne fotografije naginju ka toplijim tonovima, što mi je vremenom postalo pomalo iritantno, pogotovo ako ste isprobali top modele nekih drugih proizvođača. Primjera radi, kamera mog HTC-a 10 je vremenom doživjela nekoliko sitnih poboljšanja, i neke od mana su ispravljene unutar hardverskih limita. Očekivao sam da će se i Samsung to malo više potruditi, no to se nije dogodilo.

Na svu sreću, fluidnost cijelog sustava je ostala na pristojnom nivou, čak i nakon godinu dana intenzivnijeg korištenja člana obitelji, bez obzira što se na njemu pronašlo nekoliko tisuća fotografija, videa i koja stotina aplikacija. Nije baš da sve radi savršeno, ali za jedan Samsung sam ostao ugodno iznenađen.

Baterija je, očekivano, izgubila dio svog kapaciteta. Nekad bi izdržao cijeli dan, a danas je to ipak nešto kraće. Tako je punjač definitivno potrebno potražiti u popodnevnim satima, no to je za godinu dana star uređaj i očekivano. Naravno, sve ovisi i o intenzitetu korištenja, ali ovo je generalno neka orijentacija.
Prosječnom korisniku će vjerojatno izdržati čak i cijeli dan, ali svakako preporučujemo zamjenu baterije unutar jamstvenog roka.

Digresija ovoj pozitivi je činjenica što je S7 Edge bio van funkcije gotovo dva mjeseca.
Naime, nespretnim spletom okolnosti, s nekih metar visine, držan u debljoj silikonskoj maskici, zapeo je za traperice nekako i pao na hladan beton. Rezultat je, naravno, smrskano staklo i razbijeni zaslon. Donekle je zadržao operativne funkcije, pa je tako digitizer poslužio sasvim dovoljno za unos uzorka i prijenos svih podataka na računalo.

Ali tu tek kreće kalvarija, jer ovlašteni servis kao opciju popravka ne nudi samo zamjenu stakla (nije baš i da bi to pomoglo u mome slučaju), a zamjena cijelog zaslona je u tom trenutku koštala gotovo 2500 kn. S obzirom da je cijena novog zapakiranog uređaja u oglasniku bila tek 1000 više, čak smo razmišljali o tome da ovoga prodamo za neku siću i uememo novog.

U međuvremenu se pročulo da Samsung nema rezervnih dijelova. Ne samo zaslona za S7 ili S7 Edge, već da vlada općenita nestašica, i da svi dijelovi stižu na kapaljku. Tako je par poznanika dobilo nove S7 i S7 Edge uređaje nakon što su dva mjeseca čekali na zamjenu zaslona, koju su platili 2500 kuna.

Igrom slučaja, mjesec kasnije uspjeli smo riješiti S7 Edge preko debele veze, tako da nisam bio baš toliko zakinut, ali da je nisam imao, i ja bih morao čekati 2 mjeseca.

S obzirom da je uređaj držan pretežno u maskici, nije se imao vremena previše niti oštetiti, osim što se zaslon razbio. Ipak, onih par dana držanja van maskice i malo neopreznosti, dovelo je do blago izgrebane stražnje strane. To će vam se dogoditi kad tad, koliko god pazili na njega, jer staklo jednostavno ne možete vječno ostati savršeno očuvsno. Okvir je doduše ostao čitav, ali to je bilo i za očekivati jer je riječ o aluminiju iz serije 7000 koja je vrlo čvrsta i otporna. Na njemu su vidljive tek sitne ogrebotine od nespretnog priključivanja kod punjenja.

Sve u svemu, S7 Edge je izdržao godinu dana, doduše, ne baš potpuno, ali softverski nije puno ostario. Sad kad su na tržište stigli nasljednici, mnoge je mučilo kako S7 radi u odnosu na njih, a ja im svima kažem – odlično. Razlike u brzini su praktički nevidljive. To što S8 sve izvodi brže za koji djelić sekunde teško ćete primijetiti golim okom, a cijena je dvostruko niža.

Naravno, najveća razlika primjeti se u dizajnu, i tu definitivno S7 Edge, koliko god dobro izgledao, izgleda starije. S8 je pojava, stvarno je prekrasan, ali jednako funkcionalan kao i stari model. Hardverski je opet druga priča, jer ipak ima dosta štedljiviji, jači i brži procesor, više memorije, kvalitetniji zaslon, bolje posloženu kameru… Godina je prošla, pa tako to treba i biti.

Preporučujem li i dalje S7 odnosno S7 Edge?
Apsolutno. To su i dalje vrhunski uređaji, s fantastičnim zaslonom, odličnom kamerom, a i dalje rade gotovo jednako dobro kao i prvog dana.
Ukoliko vam uređaj ne ispada baš često i pazite ga, definitivno je jedan od najboljih koje možete dobiti u tom cijenovom rangu.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]