Android

Snapdragon 8 Gen 4 kuca na 4,2 Ghz i na benchmarku postiže zavidne rezultate. No, to bi moglo biti Pirova pobjeda

Snapdragon 8 Gen 4, sljedeći najjači procesor iz Qualcomma, bit će osjetno brži od aktualnog Snapdragona Gen 3 kojeg nalazimo u najsnažnijim pametnim telefonima ove godine.

Ovo su potvrdili mnogi cinkeri, leakeri, insajderi i ostali industrijski špijuni, a danas nam iz prilično pouzdanog izvora Digital Chat Station stiže informacija da će najjače jezgre u novom procesoru kucati na čak 4,2 Ghz. Štoviše, isti izvor je navodno došao u dodir s prototipom procesora, koji je na popularnom Geekbench benchkmrk testu uspio postići 3000 bodova u single-core, te 10.000 u multi-core načinu.

Jednostavnom matematikom je tako došao do zaključka da će Snapdragon 8 Gen 4 biti oko 35% brži od prethodnika. Usporedbe radi, pogledajmo tablicu performansi ostalih procesora u ovom industrijskom segmentu.

 

Vidljivo je da je Snapdragon 8 Gen 4 jači u odnosu na Apple A17, no u periodu kad bude dostupan u konkretnim uređajima, Apple će već lansirati A18 u iPhone 16 Pro seriji, što znači da se ova bajka može brzo rasplinuti. I jedan i drugi će biti izrađeni u 2. generaciji TSMC 3-nanometarskog noda, što znači da su otprilike na istoj tehnološkoj razini, ali ako u obzir uzmemo Appleov dizajn procesora i prilagođenost iOS operativnom sustavu, neće biti iznenađenja ako A18 po performansama nadmaši Qualcommovog konja za utrku, barem na benchmark testovima.

Kao što je već rečeno, sam dizajn i izrada procesora nisu jedini faktor u igri performansi. Appleov dizajn može biti i objektivno inferiorniji, no s obzirom da ga je moguće testirati isključivo na iOS-u, izravna usporedba s onim koji se vrti na Androidu je u startu deplasirana.

Ono što za Snapdragon 8 Gen 4 može biti potencijalni problem je drastičan skok radnog takta. 4,2 GHz ne mora nužno zvučati bombastično, ali je jasno da će takav procesor iziskivati dodatne napore u izradi sustava pasivnog hlađenja. Već smo govorili o tome da će komore za hlađenje vjerojatno morati biti veće, što bi moglo uzrokovati podebljanje kućišta budućih Android pametnih telefona.

Druga loša vijest je i povećanje potrošnje energije. S obzirom da se temelji na istom nodu od 3 nanometra kao Snapdragon 8 Gen 3, smanjenje potrošnje struje je nerealno očekivati. Štoviše, zbog većeg takta i zagrijavanja, potrošnja bi se mogla povećati, što za posljedicu može imati potrebu za ugradnjom baterija većeg kapaciteta. Potonji slučaj je još jedan razlog zašto bi kućišta novih top modela mogla biti deblja nego što smo navikli.

Treći, i ne manje važan problem je cijena. Već smo vidjeli da će Snapdragon 8 Gen 4 biti vidno skuplji od svog prethodnika, a razlog tome je povećanje proizvodne cijene u TSMC tvornici, što je opet uzrokovano uvjetima na tržištu silikonskih wafera koji se koriste u litografskim strojevima za proizvodnju poluvodiča.

Ako se ove prognoze ostvare, Qualcomm bi sa svojim novim procesorom mogao ostvariti Pirovu pobjedu u utakmici s Appleom pa čak i Samsungom, koji upravo priprema svoj Exynos 2500. Naime, novi Samsungov procesor će, prema nekim glasinama, pokretati cijelu Galaxy S25 seriju.