Android Recenzije

Sony Xperia E: Recenzija
Nakon uspješnog modela Xperia Z, koji konkurira u najvišoj cjenovnoj kategoriji smartfona, Sony ne želi tek tako prepustiti slučaju segment koji ga je proteklih godina održavao kao prepoznatljivog proizvođača Android uređaja. Dakle, radi se o nižem cjenovnom razredu, u kojem je Sony Xperia E najnoviji Sonyjev model i predstavlja noviju alternativu modelima Xperia miro i Xperia tipo. Za razliku od njih, dolazi s ponešto izmijenjenim dizajnom i Jelly Beanom kao operativnim sustavom. Sa Sonyjem Xperia E smo se družili nekih tjedan dana, a dojmove pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 113,5 x 61,8 x 11 mm

Masa: 116 grama

Zaslon: 3,5” TFT 320 x 480, 165 ppi

SoC: Qualcomm MSM7227A Snapdragon

CPU: Coertex-A5 1 GHz

GPU: Adreno 200

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2 GB)

Utor za MicroSD memorijske kartice

SIM: mini SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, micro USB, WiFi Direct, DLNA

3G: HSPA

4G: -

OS: Android 4.1.1 Jelly Bean

Kamera: 3 MP

Prednja kamera: Nema

Baterija: 1500 mAh

Prednosti


Dizajn

Kompaktne dimenzije

Dobar video player

Cijena

Nedostaci


Slaba vidljivost zaslona na suncu

Procesor starije generacije

Kamera nema autofokus

Dizajn, kućište i zaslon


 Sony Xperia E još je jedan uređaj koji prati dizajnersku liniju koju je Sony započeo modelom Xperia Arc, a karakterizira ju konveksno zakrivljena poleđina, tj. poklopac baterije. Prednja strana uređaja dizajnirana je tako da na donjem i gornjem dijelu sadrži kose prijelaze koji daju svojevrstan pečat prepoznatljivosti Sonyjevih modela. Ispod zaslona imamo tri kapacitivne tipke relativno dobrog rasporeda koje nisu stisnute, oko cijelog uređaja neku vrstu okvira koji podsjeća na krom ili aluminij.

Uređaj je izrađen iz plastike, no za ovaj cjenovni razred ona iznimno dobro izgleda, a što je najvažnije, pozadina je “gumirana” i kao takva sprečava klizanje iz ruku. Ukupna konstrukcija ostavlja solidan dojam čvrstoće, no povremeno se može osjetiti lagano krckanje plastike.

Sony Xperia E donosi jedan detalj sa skupljih modela kao što su Xperia Z i Xperia SP, a to je okrugla tipka za uključivanje, smještena na boku i lako dohvatljiva. Voljeli bismo da isto možemo reći i za dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće, no ona je premalo izdignuta od kućišta i time teže dohvatljiva. Pohvala ide na račun prisutnosti fizičke tipke za kameru, no o tome nešto kasnije.  

IMG_3406

Zbog kompaktnih dimenzija i 3,5-inčnog zaslona, rukovanje s uređajem je vrlo lagano i ugodno, a što je najvažnije, sve je radnje moguće obaviti jednom rukom.

3,5” zaslon ovog uređaja je izrađen u TFT tehnologiji, a njegova rezolucija iznosi 320 x 480 točaka što daje gustoću od otprilike 165 ppi. Sukladno ovim podacima, kut vidljivosti neće vas oduševiti, a isto vrijedi i za prikaz na zaslonu s obzirom na relativno malu gustoću točaka. Istina, u ovom cjenovnom rangu ništa više nismo ni očekivali. Preciznost i odaziv su na razini cjenovnog razreda, možda čak i malo bolji, ali je vidljivost pri izravnoj izloženosti suncu prilično loša.

Telefonija i povezivanje


Možda niste znali, ali Sony Xperia E postoji i u Dual SIM varijanti, dok mi na testu imamo običnu verziju. Na prijem signala i kvalitetu poziva nemamo prigovora, jedino je zvučnik telefonske slušalice mogao biti i malo glasniji.

Što se bežičnog povezivanja tiče, Sony Xperia E se spaja na 2G i 3G mreže s maksimalnom brzinom od 7,2 Mbps (HSPA). Uz neizostavni WiFi, imamo WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA i Bluetooth 2.1.

Kabelsko povezivanje s računalom nudi instalaciju Sonyjevog softvera za upravljanje uređajem, ali i uobičajene MTP i Mass storage protokole. Testni primjerak je imao određenih problema s instalacijom drivera na računalo s Widnows 7 operativnim sustavom, no na računalu s Windowsima 8, sve je radilo savršeno.

Prigovor ide i na račun nepostojanja USB On-the-go funkcije.

Operativni sustav, sučelje, performanse...
Sony Xperia E dolazi s Androidom 4.1.1 Jelly Bean i uobičajenom nadogradnjom sučelja koju smo upoznali na ostalim modelima ovog proizvođača. Usput napominjem da Dual SIM verzija za operativni sustav koristi Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Naš testni primjerak, srećom, nije Dual SIM i na njemu možemo uživati u skoro najnovijoj verziji Androida. Naime, Jellly Bean, kao što je poznato, brže renderira grafiku čime se postiže fluidniji i brži rad sučelja.

Sustav nudi pet početnih zaslona na koje možete dodavati uobičajeni sadržaj, a polje s obavijestima skriva pet prečica prema često korištenim postavkama. Uz uobičajene mogućnosti personalizacije Android uređaja, Sony na svojim modeilma inače nudi i izbor nekoliko tema/skinova.Što se performansi tiče, Sony Xperia E svakako zadovoljava osnovne kriterije rada smartfona, no ne trebate očekivati previše kada su u pitanju zahtjevnije igre. Procesor koji pokreće ovaj uređaj je Cortex-A5, no njegovo vrijeme polako prolazi. Takt od 1 GHz u svakom slučaju donosi napredak u odnosu na lanjske modele koji su radili na 800 MHz, a u kombinaciji s Jelly Beanom osigurava solidne performanse.

Internet
Mnogo novijih Androida u startu dolazi s dva web preglednika pa tako i ovaj. Imamo standardni Android web preglednik i Chrome. Ovaj prvi podržava automatski text reflow, tj. prilagodbu veličine fonta i formata teksta povećanom nivou stranice, dok je kod Chromea potrebno unaprijed podesiti veličinu fonta. I jedan i drugi rade prilično brzo, no ukupan doživljaj će najviše ovisiti o kvaliteti internetske veze.

Oba preglednika možete sinkronizirati s Chromeom na računalu, s tom razlikom što Chrome tu ima nešto veće mogućnosti.

Multimedija
Galerija fotografija nam je poznata iz novijih Sonyjevih modela višeg cjenovnog razreda, a karakterizira ju izvrstan koncept izmjene prikaza, odnosno prilagodbe rasporeda malih sličica pinch-to-zoom (štipanje) gestom. Galerija radi prilično brzo, ali kad ju napunite većom količinom slika, mogla bi malčice usporiti. Sastoji se od tri glavne cjeline, od kojih prva prikazuje sve slike, druga mapu sa slikama koje nose geo oznake, a treća online fotografije s npr. Picase ili Facebooka.

Video reprodukcija se odvija putem aplikacije Filmovi, ali je svaku video datoteku moguće pokrenuti i iz galerije. Zanimljivo je da Xperia Z podržava većinu DivX i MKV formata video zapisa, no izostala je podržka za pojedine audio codece pa se može dogoditi da se pojedini filmovi reproduciraju bez zvuka.

Aplikacija Walkman sastavni je dio svih Sonyjevih smartfona pa ju tako imamo i na Xperiji Z. Walkman se vizualno razlikuje od standardnih Android svirača glazbe i treba reći da je osjetno ugodnijeg izgleda. Kad je funkcionalnost u pitanju, Walkman nudi mnoge mogućnosti kao što je automatsko prepoznavanje žanra i kreiranje playlista.

Kamera


Sony Xperia E dolazi s 3 MP kamerom koja, nažalost, nema autofokus niti je opremljena bljeskalicom. Dakle, ništa od snimanja u mraku, kao ni predmeta iz neposredne blizine. To znači da će i fotografiranje dokumenta biti dosta otežano.

Fotografije snimljene na vanjskom svjetlu su solidne kakvoće, no ona pada razmjerno smanjivanju osvijetljenosti ambijenta. Pozitivna stavka je fizička tipka za kameru, ali zbog fiksnog fokusa nema dvostruki hod.

Što se snimanja videa tiče, ono je moguće u VGA rezoluciji, no zbog ograničenosti samog senzora i procesora, kvaliteta snimljenog materijala vas neće baš oduševiti.

Baterija


Sony Xperia E sa svojom baterijom kapaciteta 1500 mAh je u uobičajenom uvjetima uspio izdržati dan i pol. Za to vrijeme je osvjetljenje zaslona bilo na 100%, imali smo stalno aktivnu podatkovnu vezu putem 3G mreže ili WiFi-a, uključenu sinkronizaciju jednog mailboxa te Google talk aplikacije. Spomenuti rezultat je ostvaren uz telefonske razgovore koji su ukupno trajali oko 30 minuta, surfanje internetom u trajanju od jednog sata, okidanje nekoliko fotografija, 40 minuta slušanja glazbe i povremeno chatanje putem Gtalka.

Dodatne uštede možete postići isključivanjem automatske sinkronizacije mailboxa ili bilo koje druge aplikacije koja koristi push obavijesti, kao i spajanjem na internet po potrebi.

Zaključak


Sony Xperia E je još jedan uređaj za početnike u svijetu smartfona i ako se tako osjećate, mogao bi vam poslužiti kao dobar način upoznavanja s Android platformom. Neće vas oduševiti ultimativnim performansama, kamerom, niti bilo kojom naprednijom funkcijom, ali svakako hoće stabilnošću sustava, dizajnom, komapaktnim dimenzijama i cijenom od cca. 1200,00 kuna, koliko stoji u slobodnoj prodaji.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Mobile