Nove tehnologije Top teme

Što je i kako radi NFC?Koliko stvari nosite po džepovima ili torbi? Ako ste pretrpani karticama, raznim kuponima, pa čak i ključevima za koje možda ni ne znate što otključavaju, vjerojatno je NFC pravo riješenje za vas. Što točno znače ta tri slova i koje koristi možete imati od njih pročitajte u nastavku.

Dosta mobitela više klase sadrži NFC čip. Uglavnom svi Nokijini Symbian Belle i WP modeli, ali i Googleov i Samsungov Nexus, Blackberry Bold 9900 i mnogi drugi.

NFC predstavlja skraćenicu od Near Field Communication, a ona ustvari govori o bežičnoj tehnologiji koja radi na malim udaljenostima. Koliko malim? NFC čipovi mogu komunicirati na udaljenostima od samo nekoliko centimetara. U ovisnosti o tome kako je NFC čip dizajniran može raditi na način da se komunikacija ostvaruje dodirom dva uređaja koji žele razmjenjivati podatke.

Snaga NFC-a


Kartice, novac, kuponi

NFC tehnologija ima mnoge mogućnosti, a za početak ćemo istaknuti jednu jako korisnu. Zamislite da se nalazite u supermarketu, obavite kupovinu, a na blagajni samo dotaknete poseban uređaj svojim pametnim telefonom, upišete PIN i izađete. Nema redova, čekanja, kartica niti brojanja novaca.

Već postoje aplikacije koje omogućuju ovaj način plaćanja, a ovaj tip plaćanja već postoji u Americi i u nekim zemljama Europe.

NFC u Indiji

 NFC u akciji - i Indijci polagano zaboravljaju na kartice


Sredinom 2011. godine Google je najavio Google Wallet i Google Offers – dvije usluge koje iskorištavaju NFC tehnologiju. Google Wallet, servis pomoću kojeg povezujete željeni račun s NFC uređajem podržava sve više kartičnih kuća, pa se ova usluga već poprilično ukorijenila u razvijenijim zemljama.


plaćanje NFC-om


Ključevi

Tijekom ovogodišnjeg CES-a prikazane su brojne druge primjene ove tehnologije, pa je tako prezentiran sustav za zaključavanje, odnosno otključavanje vrata pomoću NFC prijemnika i pametnog telefona.

Slično kao i prethodni, bio je prikazan i sustav za otključavanje i paljenje automobila. Sustavi rade identično kao i sustavi za plaćanje – za otvaranje vrata/otključavanje automobila potrebno je dotaknuti NFC prijemnik koji prima signale sa pametnog telefona i jedinstveno nas identificira. Eto, eliminirali smo i ključeve.

Marketing

NFC će sigurno punu primjenu naći i u ovom segmentu. Zamislite samo da u tramvaju vidite poster za koncert vašeg omiljenog benda. Jednostavnim dodirom telefona i postera bit će moguće kupiti kartu!

Ostale primjene


Vizitke su možda stvar prošlosti. U budućnosti će biti moguće dodirnuti dva pametna telefona i time izmijeniti sve kontaktne podatke i informacije. U ovu kategoriju također mogu upasti i automati za hranu, javni prijevoz i slično.
                                                           Dijeljenje sadržaja NFC-om
                                                   NFC u japanskom javnom prijevozu

 

Kao što je i vidljivo, NFC tehnologija je primjenjiva praktički svugdje.

A kako to sve radi?


NFC radi na frekvenciji 13.56 Mhz uz protok podataka od omanjih 424 kbps. Ovo svakako nije velik broj, ali količina informacija koja se šalje NFC tehnologijom je iznimno mala (svega oko par kb).

Rad se zasniva na principu magnetske indukcije koja se stvara među dvije antene uređaja. Između te dvije antene se stvara prethodno spomenuto inducirano polje kroz koje se mogu slati električni impulsi, odnosno podaci. Dva su tipa čipa – prijamnik i predajnik. Prijamnik je pasivni, dakle ne treba napajanje, dok ga predajnik mora imati.

NFC prijamnici zbog toga mogu biti izvedeni kao naljepnice ili tanki sloj plastike što ga čini iznimno fleksibilnim za ugradnju u razne uređaje.

Prijamnici su read-only tip čipova u koje su uprogramirane informacije prilikom njihove proizvodnje. Te informacije mogu biti razne cijene, popusti, podaci o određenim događajima i slično. Prijamnici mogu biti isprogramirani sa statičnim sadržajem, ili koristiti dodatni sklop koji može biti spojen na Internet preko kojeg je moguće i dinamički upravljati podacima u čipu.

Također i predajnici mogu raditi u prijamnom modu, zbog toga je i omogućena komunikacija npr. između dva pametna telefona.

Veliku prednost koju NFC ima nad sličnim tehnologijama (npr. Bluetoothom) je u tome što ne zahtjeva uparivanje uređaja. Zbog toga je puno bolje iskoristi ga u mjestima gdje postoji puno uređaja jer ne može doći do miješanja signala, a i samim time što nema potrebe za uspostavom konekcije rad s NFC uređajima je puno brža.

Sigurnost


Sigurnost ove tehnologije se u principu zasniva na jednostavnoj činjenici – NFC uređaji jedino mogu raditi na vrlo maloj udaljenosti, pa bi eventualno presretanje signala od strane hackera bilo i više nego očito.

U slučaju krađe smartphone uređaja, kradljivac bi također trebao znati i PIN kod bez kojeg ne može koristiti plaćanja putem NFC-a.

Korisna stvar je i da svi online servisi za plaćanje (kao prethodno spomenut Google Wallet) nude opciju online poništavanja plaćanja, pa je u slučaju gubitka ili krađe uređaja uvijek moguće onemogućiti sva daljnja plaćanja.

Hoće li NFC biti popularan?


Sigurno hoće. NFC je tehnologija koja je iznimno intuitivna za korištenje i nalazi se u sve većem broju pametnih telefona.

Google gura svoj Wallet sve više i više, a broj trgovina koje omogućuju ovo plaćanje je u velikom porastu širom svijeta.

Naravno da ostaje pitanje kada ćemo i mi moći koristiti NFC, ali kao i za većinu ostalih stvari, tako ćemo i za NFC morati pričekati više od ostalih.