Što je to USB-C?

USB-C

Universal Serial Bus, skraćeno USB, port je kojeg na dnevnoj bazi koristimo na više-manje svim pametnim uređajima, od laptopa i smartfona, pa sve do televizora i automobila. Riječ je dakako o portu koji se pojavio krajem devedesetih, a kroz godine doživio razna poboljšanja, od brzine pa sve do raznih oblika i prilagodbi za manje i tanje uređaje.

USB-C, treći je oblik USB konektora po redu, a mnogi se zasigurno pitaju gdje su nestali A i B? Pa ovaj prvi koristimo trenutno, pravokutnog je oblika i to je onaj kojeg ćete pronaći na svim laptopima i stolnim računalima. USB-B možete pronaći u vašim printerima i skenerima najčešće, a on je nešto pravilnijeg pravokutnog oblika. No izuzev alfabetskih oznaka, tu su još i oznake za brzinu, pa je tako danas, nažalost, još uvijek najrasprostranjeniji USB 2.0 port. USB 1.1 istisnut je s tržišta prije nekih desetak godina. U zadnje vrijeme sve je više uređaja koji koriste USB 3.0, a razlikujemo ih po plavoj boji konektora i kabla. Nedavno je USB 3.0 preimenovan u USB 3.1 gen 1, no zbog lakšeg raspoznavanja mi ćemo se držati starog naziva USB 3.0 kakvog i većina nas koristi.

Kad u našim recenzijama spomenemo kako neki uređaj koristi micro USB utor, mislimo dakako na micro-b utor, a postoji još i mini-b utor kojeg su koristili neki stariji smartfoni poput Xperije X1 recimo. Iako postoje i micro-A i mini-A utor zbog iznimno malog broja uređaja koji ga koriste i prestanka proizvodnje, za našu priču su nevažni. I dok je većina micro USB utora – 2.0 standarda brzine, postoji i onaj koji je klasificiran za 3.0 standard, a najpoznatiji smartfoni koji su ga koristili su svakako Samsungovi Galaxy S5 i Note 3. No zbog pomalo neobičnog oblika i nepotpune kompatibilnosti s ostalim micro USB 2.0 utorima, Samsung ih se u novoj generaciji Galaxya odrekao, a ostali proizvođači nisu ga niti pokušali implementirati.

Ali što je s USB-C portom? Koja je razlika u odnosu na novi USB 3.1 i što će to nama predstavljati u budućnosti?

usb-type-c-first-image.0_cinema_1200.01

Kao što sam već spomenuo, alfabetske i numeričke oznake odnosile su se na različite stvari. USB-C označava vrstu utora, odnosno njegov oblik, dok 3.1 označava brzinu prijenosa podataka. Ali prvi puta u povijesti USB-a, USB 3.1 bit će dostupan samo u C obliku, barem kako stvari sad stoje. To znači kako USB-C nećete moći priključiti u vaše standardne USB-A portove koje pronalazite na računalima, tj. ne bez dodatnog adaptera.

Iako ovo znači da ćemo idućih nekoliko godina morati kupovati adaptere uz pomoć kojih ćemo spajati USB-C uređaje u današnje laptope i računala, nije sve tako crno.

Za početak, USB-C donosi ogroman skok, kako u brzini prijenosa podataka tako i u snazi koju može prenijeti. Manji je od današnjih USB-A portova što znači kako ćemo u budućnosti imati još tanje laptope, ili jednake debljine s više USB utora. Nadalje, klasični USB-A portovi će i dalje biti zastupljeni neko vrijeme, a uređaji koje u bližoj budućnosti kupite, a koriste USB-C port, bit će isporučeni s adapterom s kojim ćete ga moći priključiti na klasičan USB port.

Iako je brzina prijenosa povećana s 5 na 10 Gbps u odnosu na USB 3.0, ono što je važnije jest snaga koju USB-C može prenijeti, a ona teoretski iznosi čak 100W. Stolna računala naravno koriste puno jača napajanja i nećete ih moći napajati s USB-om, ali laptopi i smartfoni bi mogli početi koristiti iste punjače, ili barem kablove za punjenje, dok će se sami punjači, naravno, razlikovati zbog izlazne snage. Ono što su mnogi godinama čekali, a konačno je implementirano u Type C jest reverzibilnost, tj. više neće biti potrebna 3 puta da pogodite stranu kako priključiti USB. Ovdje dodajmo i to da se preko USB-C porta mogu spajati i zasloni, dakle možemo ga koristiti i kao display port.

Type C je neznatno veći od micro USB-a kakvog danas koristimo u smartfonima, ali dovoljno je malen da stane u njih pa tako neće utjecati na njihovu debljinu. Novi USB utor u smartfonima bi mogli vidjeti već iduće godine, a možda čak i u nekima krajem ove.

Bilo kako bilo, type C je stigao, a novi MacBook i Chromebook Pixel su jedni od prvih koji ga koriste. Kako vrijeme bude prolazilo, viđat ćemo ga sve češće. Na tržištu lagano pristižu i nove matične ploče koje ga koriste, ali naravno, uz zadržavanje i klasičnog USB 3.0 porta.

Hoće li type C zaživjeti ili neće, to uopće nije upitno, a ono što jest je vrijeme koje će biti potrebno kad će stariji USB-A potpuno nestati sa tržišta.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT