Top teme

Što su "stacked" baterije, zašto su bolje i kad stižu na tržište?

Tehnologija koja se primjenjuje u izradi pametnih telefona prilično brzo napreduje na skoro svim poljima, no postoje i ona u kojima napredak nije toliko vidljiv. Jedna od njih je izrada baterija, za koju se, u usporedbi s napretkom ostalih tehnologija i inovacija, čini da je zapela u prošlom stoljeću.

Međutim, nije sve tako crno. Baterije napreduju polako, ali sigurno, što smo mogli primijetiti kod brzine punjenja. Najnoviji napredak koji bi trebao biti zabilježen velikim slovima donosi tzv. „stacked“ smještaj ćelija. U slobodnom prijevodu, ćelije unutar baterija se slažu jedna na drugu, umjesto da se namotavaju u spiralu kao do sada.

Povezano: Koliko brzo punjenje vam je potrebno i kako ga ispravno koristiti?

Ovakvim načinom se dobiva na prostoru, što znači da je moguće postići veći kapacitet u kućištu iste dimenzije. Tako bi npr. Samsung Galaxy S24 mogao dobiti 5000 mAh bateriju u kućištu veličine svog prethodnika, koji ima 3900 mAh. Ovaj model namjerno spominjemo jer su se pojavile glasine da bi cijela Galaxy S24 serija trebala koristiti stacked baterije.

Ukoliko se glasine ostvare, stacked baterija stižu i na iPhone, i to možda već na iPhone 15 modele ove jeseni. Za sada nije poznato koliki bi napredak trebao biti postignut u kapacitetu, kao ni u brzini punjenja.

Naime, stacked tehnologija izrade baterija sa sobom donosi i sigurnije brzo punjenje. Tako bi se i životni vijek baterija trebao produljiti, čak i ako se stalno puni brzim punjačem. Za sada nema detalja o specifikacijama, odnosno snazi punjenja koje će biti podržane, no zasigurno neće biti kvantnih skokova.

Povezano: 10 načina kako produljiti životni vijek baterije mobitela

Naravno, uz prednosti uvijek dolaze i potencijalni nedostaci. Stacked baterije su trenutno u ranom stadiju razvoja, stoga je njihova proizvodnja skupa. Prilikom lansiranja prvih uređaja s ovakvim baterijama, svakako treba očekivati i višu cijenu. Druga potencijalna opasnost je veće zagrijavanje nego što je slučaj kod klasičnih baterija. Stoga će proizvođači mobitela morati dodatno poraditi na sigurnosti.

U svakom slučaju, stacked baterije obećavaju. Ukoliko se procjena o izvedivosti do 50% većeg kapaciteta ostvari u praksi, to će svakako biti značajan korak u razvoju pametnih telefona.

Povezano: Jesu li izmjenjive baterije u mobitelima dobra ideja u današnje vrijeme?