Sudski spisi navodno otkrivaju bizaran razlog napada američke administracije na Xiaomi

Početkom godine, administracija predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, uvela je sankcije Xiaomiju, koji je u posljednjem kvartalu izbio na mjesto 3. najvećeg proizvođača smartfona na svijetu. Uvedene sankcije prevenstveno ciljaju kapital, odnosno investitore jer investitorima u SAD-u zabranjuju daljenja ulaganja u Xiaomi, a oni koji su uložili imaju do 11. mjeseca ove godine da divestiraju svoj kapital iz tvrtke.

Kako piše The Wall Street Journal, u sudskim spisama kada je američka administracija tražila uvođenja tih sankcija Xiaomiju, otkriven je jedan od razloga zbog kojeg su tražene sankcije. Xiaomijev CEO i osnivač Lei Jun primio je nagradu, odnsno priznanje za “izgradnju socijalizma kineskih karakteristika” kineske MIIT agencije koja je zadužena za nadgledanje tehnološog sektora i industrije. Ta nagrada, koju je Xiaomi istaknuo na službenim stranicama, zasmetala je američkoj administraciji. Osim nagrade, neki od navedenih razloga su što Xiaomi ulaže u napradne tehnologije i 5G.

Treba podsjetiti da su sankcije uvdene s optužbom da je Xiaomi praktički tvrtka kineske vojske, no dokazi, odnosno razlozi koje je administracija ponudila sudstvu (barem što je dostupno javnosti) ne činu se kao dovoljni da podrže te optužbe. Xiaomi legalnim putem pokušava od američkog sudstva ishoditi ukidanje sankcija, no vrijeme će pokazat koliko će to bit uspješno.

via

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT