Huawei MediaPad M2 10.0 – Recenzija

Huawei MediaPad M2 10_0 Recenzija

S obzirom da je tržište tableta u zadnje vrijeme doslovno zamrlo, proizvođači su smanjili učestalost izbacivanja novih modela, kao i njihov ukupan obujam. No ipak, obnavljanje se mora kad-tad dogoditi, pa se na takav potez odlučio i Huawei.

Na ovogodišnjem CES-u predstavili su model MediaPad M2 10.1, koji dolazi s izvrsnim 10-inčnim zaslonom, Harman Kardon zvučnicima i mnogim zanimljivim softverskim rješenjima.
Uređaj dolazi i s utorom za SIM karticu, tako da ga možete koristiti i kao telefon. Za pogon koristi Kirin 930 procesor i 2 GB RAM-a, iako postoji i tzv. premium varijanta s 3 GB i osjetno više interne memorije.

Prva dolazi u srebrnoj, a druga u zlatnoj boji kućišta. Za razliku od mnogih sličnih uređaja, Huawei MediaPad M2 10.0 u startu dolazi s utorom za SIM karticu i podrškom za LTE mreže
O svemu ovome, ali i našim dojmovima čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
239,8 x 172,8 x 7,4 mm

Masa
500 grama

Zaslon
10″ IPS LCD 1920 x 1800, 224 ppi

SoC
HiSilicon Kirin 930

CPU
4x Cortex-A53 1,5 GHz + 4x Cortex-A53 2.0 GHz

RAM
2/3 GB

Interna memorija
16/64

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB OTG

3G
HSPA+

4G
LTE

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
6660 mAh

Cijena
2500 – 3500 kn

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kvaliteta izrade
Mala interna memorija kod osnovnog modela

Četiri vanjska zvučnika
Poveća masa za današnje standarde

64 GB verzija donosi i stylus
Konkurencija nudi više rezolucije zaslona

Podrška za telefoniju i 3G/4G

Podržava memorijske kartice i USB OTG

Razumna cijena

Dizajn kućište i rukovanje

Već pri prvom pogledu na MediaPad m2 vidljivo je da je Huaweiju stalo da im uređaji izgledaju kvalitetno. U to smo se već mogli uvjeriti i na nekolicini smartfona koje smo testirali u zadnje vrijeme, pa nam ovaj tablet sada dođe kao točka na i. Metalni rub i poleđina ostavljaju upečatljiv dojam čvrstoće i robusnosti, ali je uređaj zbog toga dosta dobio na masi. 500 grama možda nije puno u odnosu na nešto starije modele, ali je u usporedbi s 437 grama, koliko teži iPad Air 2, ili čak 389, koliko ima Samsung Galaxy Tab S2 9.7, ipak osjetno više.

Sa svojih 7,4 mm ne može se smjestiti u najtanje tablete, ali ova debljina je sasvim ugodna za rukovanje. Također, debljina je kompenzirana većom baterijom, tako da ovdje imamo 6660 mAh, za razliku od 5780 u 5,6-milimetarskom Samsungu spomenutom ranije.

Metalni rubovi, osim što sami po sebi djeluju moćno, sadrže čak četiri zvučnika, o čemu ćemo malo kasnije. Na desnom boku nalazimo dvije fizičke tipke, jedna za uključivanje i buđenje zaslona, a druga dvodijelna za podešavanje glasnoće. Obje imaju dobar hod, no ova prva bi vam mogla stvarati probleme jer je smještena na nekakvoj maloj izbočini, koja se tu našla iz nepoznatog razloga. Zbog toga ćete se često naći u situaciji da ju ne možete pritisnuti ili nećete znati da ste ju pritisnuli.

Na vrhu imamo 3.5 mm audio utor, a na desnom boku microUSB i dvije ladice, jednu za SIM, a drugu za memorijsku karticu. S prednje strane na vrhu nalazimo kameru i LED svjetlo za obavijesti, a s donje home tipku koja sadrži čitač otisaka prstiju. Treba reći da ova tipka nije fizička, iako tako izgleda, već kapacitivna, dakle ne možete ju pritisnuti, već ju je dovoljno samo dotaknuti.

Čitač sam po sebi je brz i precizan, što smo i očekivali s obzirom na ostale Huaweijeve uređaje koji ga sadrže. Dodavanje otiska traje nešto dulje nego na Honoru 7, ali je preciznost na jednako visokoj razini, možda čak i malo višoj. Za otključavanje zaslona dovoljno je jednom pritisnuti senzor, dakle bez potrebe za prethodnim buđenjem.

Zaslon

10-inčni zaslon dolazi u 1920 x 1200 rezoluciji, što odgovara odnosu 16:10, dakle negdje između 16:9 i 4:3 standarda. Sadrži IPS matricu, s vrlo dobrim prikazom boja, čak i onih tamnijih, što inače nije odlika LCD zaslona. Možda je zbog toga platila bijela, koja nije toliko bijela koliko smo očekivali od jednog IPS-a. Kontrast i oštrina su na visokom nivou i s te strane ne možemo ništa prigovoriti, ali u usporedbi sa npr. Samsungovim Super AMOLED-om, ima nešto veći odsjaj.

Ova rezolucija na 10-inčnoj dijagonali rezultira gustoćom od 224 ppi, što je za tablet dovoljno, ali je s obzirom na ono što nudi konkurencija, moglo biti i bolje. Naime, mnogi proizvođači i na manjim dijagonalama nude veće rezolucije, koje na kraju rezultiraju gustoćom od preko 260 ppi.

Hardver, performanse i povezivanje

Huawei MediaPad m2 pokretan je HiSilicon Kirin 930 proceosrom, znači istim onim koji kuca u modelu P8. Sadrži osam Cortex-A53 jezgri, ali u dva seta, od kojih svaki kuca svojim taktom (1,5 i 2,0 GHz), što znači ovaj orkestar radi na big.LITTLE principu. U testnom primjerku imamo 2 GB RAM-a, što nije reprezentativno, ali je i dalje dovoljno za uredno izvršavanje svih radnji, uključujući i najzahtjevnije aplikacije.

Screenshot_2016-05-06-06-48-11

Iako procesor nije najnovije generacije, a još uvijek je dovoljno jak za igranje i najnovijih naslova iz Play trgovine, ali bi ova 2 GB RAM-a u tim trenucima mogla uzrokovati nešto sporije prebacivanje na druge aplikacije. Naravno, mala je vjerojatnost da ćete u isto vrijeme igrati Asphalt 8 i surfati s desetak otvorenih tabova, tako da objektivnih poteškoća neće biti. S druge strane, ako ste među one koji uvijek žele više i jače, radije izaberite model s 3 GB RAM-a.

Ovaj potonji donosi i 64 GB interne memorije, dok ovaj naš testni raspolaže sa 16, od kojih je na kraju ostalo dostupno oko 9 GB, što je za jedan ovakav uređaj ispod svake kritike. Naravno, memoriju uvijek možete proširiti memorijskim karticama, no mi smatramo da je osnovni model ipak trebao imati barem 32 GB memorije.

Ova stavka je Huaweiju na skali prioriteta očito bila niže nego recimo vanjski zvučnici, kao i cijeli zvučni sustav kojeg potpisuje Harman Kardon. To bi trebao biti jedan od prodajnih aduta ovog uređaja, tim više što sadrži ukupno četiri zvučnika. Gornja dva su zadužena za srednje i visoke tonove, a donja dva za basove. Ovaj koncept je vrlo dobro zamišljen i u praksi uređaj zaista ispušta odlične zvukove, tako da si u nekom filmu ili snimci koncerta situaciju možete dočarati realnije nego kod drugih tableta, no opći dojam bi bio još bolji da su zvučnici smješteni sprijeda. Jasno, ovo ne bi bilo baš lako izvesti, ali ako uzmete bilo koji drugi tablet s frontalno postavljena dva zvučnika, dojam neće biti puno lošiji, jer njihov položaj u pravilu kompenzira glasnoću. Sve u svemu, četiri zvučnika svakako treba pohvaliti, kako samu koncepciju, tako i njihovu izvedbu.

U uvodu je već rečeno da se uređaj može koristiti i kao telefon. Dakle, umetnete micro SIM karticu i razgovarate, bilo putem slušalica ili vanjskog zvučnika, iako je veća vjerojatnost da ćete u ovakvom uređaju uglavnom koristiti podatkovnu karticu.

MediaPad sadrži svjetlosni senzor, akcelerometar, žiroskop, Hallov senzor i kompas, a podržani su i svi uobičajeni načini povezivanja, uključujući i USB OTG, što znači da uz odgovarajući adapter možete koristiti i vanjske memorijske stikove.

Softver i sučelje

Screenshot_2016-05-06-11-57-00

Temelj uređaja je Android 5.1 Lollipop, dakle ne baš najnovija verzija, što je u praskozorje Androida N sad već pomalo neozbiljno. Svjesni smo da se Android 6.0 Marshmallow u ovom trenutku nalazi jedva na 7% uređaja, ali isto tako smatramo da je krajnje vrijeme da se barem vodeći proizvođači, a Huawei je svakako jedan od njih, malo više potrude oko ažurnosti.

Povrh Androida imamo Huaweijevu EMUI nadogradnju sučelja, koju inače nalazimo i na smartfonima, s tom razlikom što je ovdje prilagođena većem zaslonu i uglavnom vodoravnoj orijentaciji.

Kao i inače na EMUI sučelju, ni ovdje nema izbornika s aplikacijama, već se sve nalazi na početnim zaslonima. U startu ćete primijetiti i posebno skrojene ikonice. Jako lijepo izgledaju u zadanoj temi, ali zbog njihove jednoobraznosti u početku ćete ih teško razlikovati. Izbornik s postavkama je također prilagođen velikom zaslonu, pa tako imamo dva stupca stavki.

Za upravljanje sustavom koriste se softverske tipke na dnu zaslona, a treba reći da Premium verzija ovog uređaja u prodajnom paketu sadrži i stylus, odnosno M-Pen olovku, kako ga nazivaju u Haweiju. U tu svrhu je instalirana i posebna Bamboo Paper aplikacija, putem koje možete uzimati razne zabilješke odnosno crtati po zaslonu.

Zanimljiva je mogućnost buđenja zaslona glasovnom naredbom, kao i mogućnost korištenja dvostrukih prozora, tj. Huaweijeve verzije split-screen funkcije. Ovaj način rada je zgodan, ali je podržan jako mali broj aplikacija. Šira podrška za multi-window ili split-screen očekuje se tek predstavljanjem Androida N, gdje će biti ugrađena u sam operativni sustav, no dok isti dođe na ovaj uređaj… ‘ko živ ‘ko mrtav.

Imamo i uobičajenu Huaweijevu galeriju fotografija, kao i video player, putem kojeg možete gledati filmove, no može se dogoditi da odbije vrtjeti one s nepodržanim codecima, pa će biti potrebno instalirati alternativni video player.

Kamera

Malo je vjerojatno da ćete ići okolo i fotografirati tabletom, osim ako niste japanski turist. Ovu kameru sa senzorom od 13 megapiksela i f/2.0 otvorom blende uglavnom ćete koristiti kad pri ruci baš nemate mobitel ili eventualno za skeniranje dokumenata. Usput spomenimo da kamera sadrži i bljeskalicu, koja će solidno osvijetliti subjekte/objekte u mraku.

S druge strane, prednja kamera donosi 5 MP senzor, ali i širi kut leće, što znači da ju možete koristiti za grupne selfije i ležerne video razgovore. S obzirom da pokriva kut od 88 stupnjeva, znači da u kadar može stati veći broj osoba.

Baterija

6660 mAh baterija će ovom uređaju osigurati solidnu autonomiju. Ukoliko na uređaju pogledate film u trajanju od neka dva sata, indikator će nakon toga pokazivati oko 75% kapaciteta. Nešto veća potrošnja će se osjetiti kod streamanja videa, dakle na YouTubeu i sličnim servisima, ali i pri učestalom surfanju. U svakom slučaju možete računati na nekoliko sati neprestanog rada.

Naravno, ovo su paušalni podaci, jer se potrošnja može razlikovati od korisnika do korisnika. Ovisit će i o vrsti sadržaja kojeg konzumirate, kao npr. rezolucija i bitrate videa, brzina internetske veze, jačina signala, količina prenesenih podataka itd.

Zaključak

Huawei je s modelom MediaPad m2 10.0 još jednom potvrdio svoju poziciju u segmentu kvalitetnih i pouzdanih uređaja. Vidjeli smo da je tablet vrhunski izrađen, i to iz odabranih materijala, koji ostavljaju dojam elegancije i profinjenosti.

Unutar kućišta, pak, ne nalazimo ultimativni procesor, već onaj iz prošlogodišnjih top modela, što će velikoj većini korisnika biti sasvim dovoljno. Na njemu ćete glatko odraditi sve što inače radite na smartfonu, ali s daleko većom lakoćom i to na izvrsnom 10-inčnom zaslonu. Sučelje prilagođeno za veće zaslone olakšat će vam čitanje mailova, privitaka surfanje i gledanje filmova, a poslužit će i gejmerima. Posebna pohvala ide za četiri zvučnika i općenito odličan Harman Kardon zvučni sustav.

Cijena 2GB/16GB modela (srebrni) u slobodnoj prodaji se kreće između 2500 i 3000 kuna, što je pristupačno s obzirom da sadrži LTE povezivost, ali i u odnosu na cijene Samsungovih i Appleovih uređaja iz ove kategorije. 3GB/64GB (zlatna) verzija će vas stajati između 500 i 700 kuna više, što je također razumno ako u vidu imamo činjenicu da dobivate puno više prostora za pohranu, trećinu radne memorije više i M-Pen olovku.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT