LG G2 – Recenzija

LG se proteklih godina svim silama trudio ući u društvo najpopularnijih i najomiljenijih proizvođača smartfona, no vidjeli smo da put do slave nije lak i da je prilično je trnovit. Još 2011. godine bila je vidljiva želja da se bude prvi na bilo koji način pa je tako LG prvi na svijetu lansirao smartfon s dvojezgrenim procesorom Optimus 2X. Slično se dogodilo i godinu dana kasnije kad je predstavljen prvi ovakav uređaj s četverojezgrenim procesorom Optimus 4X HD, no niti on nije postigao veću popularnost. Kod kupaca je bio nepravedno zanemaren, a razloge tome možemo tražiti u slabom ulaganju kompanije u marketing i nepravovremenom početku prodaje na ključnim tržištima. Pola godine kasnije, stigao je LG Optimus G sa znatno jačim procesorom i općenito hardverom, a njegova prodaja, unatoč činjenici što se radi o vrhunskom modelu, nije ni mogla doseći veće brojke jer u startu nije bio dostupan globalno. Uređaj je bio predstavljen u rujnu 2012., a na mnoga tržišta, uključujući Hrvatsku, stigao je tek na proljeće sljedeće godine. Ipak, ovaj je uređaj poslužio kao temelj Googleovom Nexusu 4, što je LG-u kao proizvođaču smartfona automatski podiglo popularnost. Godinu dana kasnije, LG lansira nasljednika – G2, izbacuje “Optimus” iz naziva i uređaj odmah čini globalno dostupnim.

LG G2 tako postaje novi brand ove kompanije, a zahvaljujući vrhunskim specifikacijama automatski konkurira u najvišoj klasi Androida. Ponosno stoji uz bok Samsungu Galaxy S4, Sonyju Xperia Z1, a u neku ruku i Galaxyju Note 3. Iako su i njegovi prethodnici pokazali kao izvrsni uređaji, nepravedno su čučali u sjeni Samsunga, a prema svemu sudeći, ovoga bi se puta stvari mogle pomaknuti naprijed. LG G2 kupcima prije svega nudi različitost koja se očituje u nešto većem zaslonu u okvirima zadanih dimenzija, što je rezultiralo dodatnim povećanjem udjela zaslona u prednjoj površini i vidljivo je već na prvi pogled. Druga, možda još važnija stavka je ugradnja mehanizma za optičku stabilizaciju u kameri, što ovom modelu daje osjetnu prednost kod širokog kruga kupaca. Treća stavka koja ovaj model razlikuje od gomile drugih je smještaj fizičkih tipki na poleđini, što je praktički jedinstven slučaj u svijetu smartfona.

O ovome i svemu drugom vezanom uz LG G2, s kojim smo se proteklih tjedan dana družili, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 138,5 x 70,9 x 8,9 mm

Masa: 143 grama

Zaslon: 5,2”, IPS LCD, 1920 × 1080 (16:9), 424  ppi, Gorilla Glass 2

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,26 GHz

GPU: Adreno 330

RAM: 2 GB

Interna memorija: 16/32 GB

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go, NFC, IR

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 150 mbps

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/1080p, OIS, 9 fokusnih točaka

Prednja kamera: 2,1 MP/1080p

Baterija: 3000 mah

FM Radio: Da

Prednosti

5,2” zaslon uz zadržavanje prihvatljivih dimenzija

Ultimativni hardver

Izvrsna kamera s optičkom stabilizacijom

Natprosječno izdržljiva baterija

Nedostaci

Potrebno dulje privikavanje na položaj fizičkih tipki

Nema izmjenjivu bateriju

Nema utor za memorijske kartice

Dizajn, kućište i ergonomija

IMG_4506 IMG_4511 IMG_4512 IMG_4513 IMG_4514 IMG_4515 IMG_4516 IMG_4517 IMG_4519 IMG_4520 IMG_4509 IMG_4510 IMG_4521 IMG_4507 IMG_4508

U startu ćete primijetiti da se LG G2 dizajnom podosta razlikuje od prethodnika, ali i ostalih modela ove kompanije. Napušten je tradicionalni klasično-simetrični oblik, a mnogi će primijetiti sličnost sa Samsungovim dizajnom. Prva i najvažnija stavka je veliki zaslon koji zauzima zaista ogroman dio prednje površine, uz vrlo tanak okvir kućišta sa strane, ali i na vrhu i dnu. Rubovi su toliko tanki da su skoro neprimjetni, a posebno me veseli što ta situacija ne uzrokuje slučajno pritiskanje zaslona kao što sam očekivao.

Materijal koji je izabran za izradu kućišta je plastika i to otprilike onakva kakvu Samsung koristi na svojim modelima S3 i S4. Ovakva je površina magnet za otiske prstiju, što posebno dolazi do izražaja zbog tamne boje kućišta. Iako je LG ovdje vidljivo bio inspiriran Samsungovim dizajnom, ali i plastikom, šteta što istu filozofiju nije primijenio na konstrukciji kućišta. Naime, LG G2 karakterizira jednodjelno kućište, što znači da baterija nije izmjenjiva. SIM utor se nalazi na lijevom boku uređaja, a microUSB i 3.5 mm audio utori na dnu u društvu s vanjskim zvučnikom.

Najvažnija stavka kod dizajna, ali i funkcionalno, je smještaj fizičkih tipki na poleđini uređaja. U LG-u tvrde da je na ovaj način lakše pojačavati i stišavati ton u slušalici, što je u suštini potpuno točno. No ipak, dvodjelna tipka za podešavanje glasnoće je zapravo višenamjenska i u slučaju da želite podesiti glasnoću zvonjave, stvari više neće biti tako bajne dok se ne priviknete. Sve u svemu, ovakav smještaj tipki za glasnoću sam po sebi možda i ne bi bio problematičan da se na istom mjestu ne nalazi i tipka za uključivanje, tj. otključavanje zaslona. S obzirom da smo svi naučili zaslon otključavati sa strane ili na vrhu, ovakav položaj tipke zahtijeva dodatno privikavanje koje će možda i potrajati. S druge strane, LG je za otključavanje zaslona uveo i mogućnost dvostrukog dodira po zaslonu, što je puno jednostavnije nego pronalaženje, tj. napipavanje stražnje tipke koja se nalazi točno između dvije za podešavanje glasnoće. Ukupno gledajući, ovakav koncept sam po sebi nije loš, dapače, ali budite spremni na ne baš kratak rok privikavanja.

Ukupne dimenzije uređaja ostale su u okvirima dosadašnjih 5-inčnih modela. G2 je za 1 mm deblji od npr. Samsunga Galaxy S4 i dva milimetra dulji, a s masom od 140 gama ne ulazi u kategoriju težih.

Rukovanje uređajem ne razlikuje se od ostalih modela iz klase, a zbog zaobljenih kutova i rubova bez problema će se smjestiti u svakom džepu.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT