Noa MOVEse – Recenzija

Noa MOVEse - Recenzija

Najniži cjenovni razred smartfona oduvijek je bio zanimljiv onima koji nisu opterećeni specifikacijama i brojkama koje izu uz njih, ili jednostavno imaju tanji budžet za nabavku smartfona. Jedan zanimljiv uređaj iz ove skupine je i Noa MOVEse, izravni nasljednik prošlogodišnjeg modela Noa Move.

Osim novog dizajna i povećanja rezolucije zaslona, Noa MOVEse donosi jači (četverojezgrenim) procesor, cijeli gigabajt RAM-a i osjetno jaču bateriju.
Detalji i dojmovi slijede u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
142 x 72 x 8,5 mm

Masa
150 grama

Zaslon
5,0″ LCD 1280 x 720, 293 ppi

SoC
MediaTek MT6580

CPU
4x Cortex-A7 1,3 GHz

RAM
1 GB

Interna memorija
8 GB

Micro SD
do 32 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth

3G
HSPA+ DC

4G
Ne

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
8 MP/1080p

Prednja kamera
2 MP

Baterija
2200 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Odličan zaslon s obzirom na cijenu
Relativno mala interna memorija

Čisto i fluidno sučelje
Ograničene mogućnosti kamere

Glasan vanjski zvučnik
Ne podržava USB on-the-go

Natprosječna autonomija

Izmjenjiva baterija

Podržava microSD kartice

Cijena

Dizajn i kućište

Odmah u početku treba reći da Noa MOVEse karakterizira odvojivo kućište, i to na način da poklopac obuhvaća i rubove kućišta. Znači, ako uređaj na tim dijelovima oštetite, zamjena većeg dijela kućišta je prilično jednostavna.

Materijal izrade je plastika, na prvi pogled prilično kvalitetna, no nema razloga ne vjerovati da će tako i ostati. Sklopovlje je dobro izrađeno, stabilno i ne osjeti se nikakvo škripanje. Budući da spomenuti poklopac obuhvaća veći dio kućišta, na njegovom desnom rubu nalaze se i fizičke tipke. Na dnu imamo rupicu mikrofona i rešetku iza koje nema zvučnika već se on nalazi na stražnjoj strani.

Micro USB utor nalazi se na vrhu kućišta, što je pomalo neobično, a društvo mu čini 3,5 mm audio utor. Sa stražnje strane imamo kameru s bljeskalicom, dok je lijevi bok potpuno prazan. Utori za SIM kartice (jedna obična, jedna micro) nalaze se unutar kućišta, zajedno s microSD utorom.

U ruci uređaj leži odlično, ponajviše zbog zaobljenih kutova i rubova, a plastični poklopac nije klizav. Noa MOVEse dimenzijama spada među prosječno velike 5-inčne Androide, s prihvatljivom količinom «mesa» oko zaslona, dok se masom od 150 grama svrstava u nekakvu sredinu.

Zaslon

Eto ga, i to smo dočekali. HD zaslon u najnižem cjenovnom razredu. Noa MOVEse raspolaže 5-inčnim LCD IPS zaslonom u 720p rezoluciji i vrlo dobrim pozadinskim osvjetljenjem. Opći prikaz boja je također izvrstan za ovaj cjenovni rang, a isto vrijedi i za kutove vidljivosti. Čitljivost na danjem svjetlu je nešto slabija, a tome pridonose i tragovi prstiju.

Treba reći da smo se tijekom prošle godine susreli s mnogim osjetno skupljim uređajima, koji su imali realno slabiji kontrast i općenito prikaz, tako da ovaj zaslon zaslužuje posebnu pohvalu s obzirom na cijenu.

Valja spomenuti da je zaslon na rubovima blago zakrivljen. Ne u mjeri kao kod uređaja koji koriste tzv. 2.5D tehnologiju, ali dovoljno za ugodno klizanje prstom, te da vam rub ne «reže» prste.

Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke s vrlo dobrim pozadinskim osvjetljenjem. Njegovo trajanje je vremenski ograničeno, ali ipak nešto dulje nego kod većine drugih uređaja.

Hardver i performanse

Screenshot_2016-04-12-09-42-35 Screenshot_2016-04-16-09-49-30

Razvoj tehnologije polako ruši granice, pa smo tako sada u najnižem cjenovnom rangu dobili četverojezgreni procesor i 1 GB RAM-a. Noa MOVEse tako dolazi s MediaTekovim MT6580 procesorom, čije četiri Cortex-A7 jezgre kucaju na taktu 1,3 GHz. Ovo znači da će uređaj bez problema pokretati većinu aplikacija, uključujući i poneke zahtjevnije igre. Naravno, igrivost i ukupan dojam neće biti na razini skupljih, odnosno hardverski jačih uređaja, ali će u svim radnjama biti neusporedivo bolji od lanjskog modela, koji je imao dvije jezgre manje i dvostruko manje RAM-a.

8 GB interne memorije je, naravno, malo, ali s obzirom na cijenu, suludo bi bilo očekivati više, barem u ovom trenutku. No ono što bi eventualno moglo predstavljati problem je to što je od tih osam, krajnjem korisniku dostupno oko 4 GB. S druge strane, ako vam je to malo, u uređaj uvijek možete umetnuti memorijsku karticu.

Što se tiče prijema signala i kvalitete poziva, prigovora nemamo. Ono što nas je ugodno iznenadilo je jačina vanjskog zvučnika, koji je osjetno glasniji od onih na višestruko skupljim uređajima. Zbog toga je opći doživljaj dobar čak i usprkos činjenici što se zvučnik nalazi straga.

GPS radi uredno, kao i WiFi. Nedostaju NCF i podrška za USB on-the-go, a zanimljivo je da uređaj sadrži FM radio.

Softver i sučelje

Verzija Androida koja pokreće Nou MOVEse je 5.1 Lollipop. Povrh nje nema posebne nadogradnje sučelja, tako da možemo reći da se radi o Googleovom stock Androidu. Jedna od rijetkih razlika u odnosu na njega je to što lijeva kapacitivna tipka ne pokreće multitasking izbornik, već postavke početnih zaslona. Za pogled na nedavno korištene aplikacije potrebno je dulje držati središnju kapacitivnu tipku.

Uz to što je čist i jednostavan, stock Android je ujedno i jamac brzog i fluidnog rada sučelja, kao i sustava u cijelosti. Tijekom desetak dana korištenja, nisam zabilježio nikakvo zapinjanje sučelja ni rušenje aplikacija.

Uz uobičajene aplikacije koje inače nalazimo na Android uređajima, Noa MOVEse sadrži još nekolicinu dodatnih, među kojima nalazimo i poseban video player s podrškom za širok spektar codeca i video formata. Uz njih, na uređaju dolaze instalirane Google Drive i Docs aplikacije, koje možete deinstalirati i osloboditi prostor za pohranu, naravno, ako ih ne koristite.

Uz standardnu Galeriju, imamo još i vrlo dobar upravitelj datoteka, ali i posebnu aplikaciju za nadogradnju sustava.

Kamera

Screenshot_2016-04-16-09-49-39 Screenshot_2016-04-16-09-49-43

Noa MOVEse dolazi s 8 MP stražnjom i 2 MP prednjom kamerom. Sučelje nudi uobičajene načine snimanja (npr. panorama), filtere i podešavanja parametara. Ovo potonje podrazumijeva namještanje ekspozicije, balans bijele boje, ISO osjetljivost, način scene i antiflickering, a tu je još i otkrivanje lica i osmijeha, serijsko okidanje i samookidač.

Dakle, imamo prilično velik izbor opcija, ali većinu fotografija ćete sasvim sigurno okinuti iz automatskog načina. Naravno, ne treba zaboraviti na uključivanje i isključivanje bljeskalice, što je omogućeno već na primarnom zaslonu sučelja kamere.

Kvaliteta fotografija neće vas impresionirati, kao što nije ni nas. Naravno, od uređaja ovakve cijene nitko razuman to nije ni očekivao, ali će poslužiti u trenucima kada pri ruci nemate ništa drugo. Prikaz boja i detalja su solidni, ali je vidljivo zamućenje s obje strane fotografija, za što krivnju možemo svaliti na fokus. Također, uređaju je potreban koji djelić sekunde više za fokusiranje, tako da vrijedi pravilo – što mirnija ruka, to oštrije fotografije.

U slabijim uvjetima osvjetljenja drastično će narasti šum, a fotografiranje u noćnim uvjetima zaboravite. Bljeskalica je prilično slaba i minimalno će osvijetliti objekt ispred sebe.
Kod videa je također vidljivo suženo polje fokusiranja, ali je zato količina detalja solidna, baš kao i prikaz boja.

Dakle, Noa MOVEse se ne može podičiti kamerom, no to od njega nismo ni očekivali s obzirom na cijenu. Oni kojima su fotografije na listi prioriteta postavljene visoko, svakako bi trebali razmisliti o skupljem modelu.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija

Noa MOVEse dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 2200 mAh, što je prilično velika cifra ako u obzir uzmemo 720p zaslon i štedljivi MT6580 procesor. Isto tako je vidljiv i velik skok u odnosu na lanjski model, koji je imao 1650 mAh.

Ova kombinacija baterije, zaslona i procesora uređaju omogućuju normalno funkcioniranje i autonomiju od puna dva dana, čak i ako se ponekad malo više zapričate ili zadržite na chatu, dok će se onima kojima nije potrebna stalna veza s internetom, autonomija još malo produljiti.

Zaključak

Što reći na kraju? Ako vam je budžet za kupnju smartfona ograničen na 700 kuna, Noa MOVEse se nameće kao logičan izbor. Dakle, za ovaj iznos dobivate 5-inčni HD zaslon, četverojezgreni procesor i 1 GB RAM-a. Ovo će rezultirati vrlo dobrim iskustvom ako vam smartfon služi uglavnom za chatanje, društvene mreže i naravno, razgovor.

Jasno, poslužit će i za igranje igara, ali želite li igrati one grafički zahtjevnije, kao i bolju kameru, svakako potražite skuplji model, kao npr. Noa H3, koji za 1000 kuna donosi osjetno bolju kameru i procesor novije generacije.

 
      
  • Najjstarija djeca

    Dobra recenzija ali iz teksta nisam shvatio ima li 4G ili ne?!
    Vrijeme je da se polako riješavamo zaslona manjih od Hd a ovo je najbolji primjer toga.

  • Nema 4G, stavio sam u glavne karakteristike.

  • Verson

    Jao jao,nikad kvalitetnog telefona od te koprivničko kineske firme… Kupio nou mg12, dao 1700 kn i nakon 5 mjeseci otkaže priključak za punjenje u samom mobitelu… Upućen u servis, riješeno, za mjesec dana opet isti kvar… Poslan opet, riješeno, 2 mjeseca, isti kvar… Nikad više…

  • Ramsey

    Meni se to na Sonyju dogodilo već nakon 2 mjeseca i onda opet nakon jedne godine. Što je najgore, to je bio Z1 koji ke koštao preko 5000 kuna.

  • Jura iz druge galaksije

    Versone gdje si ti kupio MG12 za 1700kn kad je u trenutku izlaska bio 1499?..troll?

  • Verson

    Sorry, greška u pisanju, tribalo je stajat 1400… Num lock me izdao… 😉 uglavnom, znam još par prijatelja koji nikako nisu zadovoljni kvalitetom uređaja noa, fluidnost sustava i kvaliteta rada su neupitni, ali kvaliteta hardware-a je totalna nula, moraju podhitno promijeniti proizvođača…

  • Chopavi slim

    Krešo jel može recenzija Noe Forte(ako već nije bila) , jer za 80kn više mislim da se dobije 4g uređaj

  • Poslat ću upit za testni primjerak.

  • eldin

    Dali se moze uraditi screenshot na noa move-se?

  • kluk

    svojedobno dobio službenu Nou, nakon desetak dana više nije bilo sigurno javiti se na telefon jer je ovaj u sred poziva zvuk u slušalici podigao na max. Ubrzo sam ga s nekim klinjom zamijenio za lumiu 520, koju do sad koristim nekih 20 mjeseci i nema takvih problema a vrti W10. Možda ti Noa mobiteli i nisu loši, možda je ovaj moj bio faličan, i da se razumijemo podržavam domaću ekipu, samo neka rade, ali ni za 700 kn ju više ne kupujem!

  • pleniglacial

    Za 700kn izvrstan. Za kupiti klincima idealan. Ne treba im ništa bolje.

  • Zloco

    Moze kao i na svakom novijem mobitelu

  • iva

    Gdje bi se mogao naruciti ekran za njega?

  • nemo

    Hangar18:
    – ili na njihovoj web prodaji (http://megastore.hr/) ili na njihovim prodajnim mjestima.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]