Samsung Galaxy A5 (2016) – Recenzija

Samsung Galaxy A5 (2016) - Recenzija

Točno godinu dana nakon prve generacije Galaxy A modela, pred nama se nalaze njihovi nasljednici. Radi se o modelima srednjeg cjenovnog razreda, koje je Samsung ove godine u velikoj mjeri izmijenio. Prvi na redu je Galaxy A5 (2016), koji stiže u metalnom kućištu, ali sada još profinjeniji i atraktivniji.

Ispod haube su ugrađeni novi procesori, količina RAM-a ostala je ista, kao i senzor kamere, s tom razlikom što je malčice povećan otvor blende i to na obje. Najveća radost je baterija koja je narasla na 2900 mAh i obećava znatno bolju autonomiju.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
144,8 x 71 x 7,3 mm

Masa
155 grama

Zaslon
5,2″ Super AMOLED, 1080p, 424 ppi, Gorilla Glass 4

SoC
Samsung Exynos 7580

CPU
8 x Cortex-A53 1,6GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB-OTG

LED lampica za obavijesti
Ne

4G
LTE Cat 4

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
13 MP, f/1.9, 1080p, OIS

Prednja kamera
5 MP, f/1.9, 1080p

Baterija
2900 mAh

Cijena
3300,00 kuna

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Slabašan hardver za cjenovni razred

Vrhunski zaslon
U ponudi samo 16 GB verzija

Podržava memorijske kartice
Nema LED lampicu za obavijesti

Podržava USB OTG

Natprosječna autonomija

Dizajn, kućište i rukovanje

Iako je već lanjski Galaxy A5 predstavljao ključan zaokret u dizajnu i izboru materijala kod Samsungovih uređaja srednjeg cjenovnog razreda, model iz 2016. donosi potpuno novu priču. Uz to što je osnovni metalni okvir sada logičnije konstruiran i ugodniji za držanje u ruci, stražnji dio je dobio staklenu površinu, što uređaj čini još atraktivnijim. Ovime je Galaxy A5 sada više nalik na S6, s malčice drukčijim radijusom kutova.

Ne možemo reći da lanjski A5 nije bio atraktivan i dobro ležao u ruci, no ovaj nudi potpuno drukčije iskustvo. Vjerujem da će se većini svidjeti, iako će sasvim sigurno biti i onih koji ovom koncepcijom neće biti zadovoljni, poglavito zbog toga što je vjerojatnost oštećenja na ovakvom kućištu veća. Recimo i to da su na našem testnom primjerku, koji je došao u crnoj boji, tragovi prstiju dosta vidljivi, ali vjerujemo da će nekoj svjetlijoj boji priča biti drukčija.

Druga stvar koja novi Galaxy A5 razlikuje od prethodnika su njegovi gabariti. Naime, uređaj je narastao u sve tri dimenzije. U dužinu i širinu zahvaljujući većem zaslonu, a u debljinu zahvaljujući većoj bateriji. Dakle možemo zaključiti da je Samsung ovdje dao prednost funkcionalnosti. Ipak, iako je novi A5 nešto malo deblji, ne može reći da izgubio na eleganciji, dapače. Uređaj općenito bolje izgleda od prethodnika i ugodniji je za držati u ruci.

Raspored fizičkih tipki standardno je samsungovski, znači uključuje se na desnom boku, a dvije tipke za podešavanje glasnoće nalaze se na lijevom. Vrlo su kvalitetno izvedene, imaju izvrstan hod i odgovor, dakle neće se dogoditi da niste sigurni jeste ih pritisnuli ili ne. Na dnu imamo micro USB utor, što je sada već pomalo neozbiljno, nakon što je skoro godinu dana dostupan USB-C. Pored njega se smjestio i vanjski zvučnik, kao i 3,5 mm audio utor.

Još neozbiljnija situacija, da ne upotrijebim teži izraz, dočekala me iznad zaslona, gdje se nalaze uobičajena prednja kamera i senzori. Ono što nedostaje je LED lampica za obavijesti. S obzirom da na ogromnoj većini današnjih uređaja to predstavlja standard, zaista je nevjerojatno što je to Samsung na ovom modelu izostavio. Naravno, ovo je velika zamjerka, no vjerujem da ukoliko vam druge karakteristike uređaja odgovaraju, ona ne bi trebala biti presudna stavka.

Ispod zaslona imamo home tipku s čitačem otisaka prstiju, a oko nje dvije kapacitivne tipke bez posebnih oznaka. Pozadinsko osvjetljenje ovih tipki uključi se tek nakon što ih dotaknete, a dok se ne priviknete, nabadanje bi moglo potrajati. Naime, u postavkama se ne može podesiti da je osvjetljenje stalno uključeno, što je još jedna od nelogičnosti. Ovo zapravo nije ništa novo, jer je identična situacija na Noteu 5, gdje mi je ista stvar također dosta dugo išla na živce.

Čitač otisaka prstiju je sličan onom na S6, ali mi se čini nešto sporiji od onog na Noteu 5, dok je preciznost otprilike na istoj razini. Za one koji ovu stavku žele usporediti s iPhoneom, odmah recimo da je neusporediva. iPhone svima, pa tako i Samsungu, po ovom pitanju bježi za cijelu generaciju, što zbog preciznosti, što zbog brzine.

Kao što je već rečeno, uređaj u ruci leži izvrsno. Činjenica da je veći od prethodnika, mogla bi obeshrabriti one koji su ciljali na 5-inčni uređaj. Budući da ovaj dolazi s 5,2” zaslonom, ali i većom baterijom, morao je narasti. No kako god okrenemo, 7,2 mm debljine nikome ne bi smjelo predstavljati problem. Na kraju krajeva, ukupne dimenzije uređaja i nisu toliko veće, ako u obzir uzmemo dimenzije zaslona. Sada je količina «mesa» manja, a uži su i rubovi.

Zaslon

IMG_5657

Samsungovi Super AMOLED zasloni već su dugo klasa za sebe. Oni ugrađivani u uređaje višeg cjenovnog razreda objektivno su bolji od svih, a mnoge LCD-e šiju čak i na njihovom terenu, tj. u prikazu bijele boje. Isto tako, zadnjih nekoliko generacija svjedočili smo da je svaka nova vidljivo bolja od one prethodne pa nas je najnoviji, tj. onaj na Galaxyju S6 Edge Plus i Noteu 5 impresionirao do krajnjih granica. Otprilike takav zaslon je ugrađen i u A5 (2016). Nemamo odgovarajuću opremu da bismo sada zadirali u detalje poput kvantnog stanja fotona u diodi, ali ovako, u realnoj i objektivnoj stvarnosti možemo posvjedočiti da se radi o otprilike istoj kvaliteti kontrasta, prikaza boja i kutova vidljivosti.

Rezolucija iznosi 1920 x 1080 točaka, što je manje od QHD zaslona na Noteu 5, ali ipak više od 720p, koliko je imao lanjski A5. Na 5,2” dijagonali ovo rezultira gustoćom od 424 ppi, što će zadovoljiti i najljuće sokolove.

Hardver, performanse i povezivanje

Screenshot_2016-02-14-17-51-01 Screenshot_2016-02-14-11-09-55

Samsung Galaxy A5 (2016), isto kao i prethodnik, uređaj je srednjeg cjenovnog razreda i kao takav ne donosi najjaču hardversku konfiguraciju. Za pogon se brine Exynos 7580 procesor, a postoji i verzija sa Snapdragonom 615. Količina RAM-a je ostala ista kao na prethodniku, dakle 2 GB, a interna memorija sadrži 16 GB, od čega je krajnjem korisniku dostupno oko 10 GB, što i nije baš reprezentativno. Srećom, tu je utor za memorijske kartice s podrškom za one do 128 GB kapaciteta.

Ovakva konfiguracija sama po sebi ne obećava previše. Jasno je da procesor nije namijenjen najzahtjevnijim korisnicima, ali je nesporno da će poslužiti u svakodnevnim radnjama kao što je chatanje, surfanje, korištenje društvenih mreža, mailova i sl.

Iako nisam očekivao da će glatko zavrtjeti Asphalt 8, dogodilo se upravo suprotno. Igranje zahtjevnijih igara je moguće, ali ne treba očekivati iskustvo kao na hardverski jačim modelima. Za to je zaslužan i Adreno 405 grafički koprocesor, koji se ne može mjeriti s jačima. Također, u ovom slučaju do izražaja dolaze poteškoće s multitaskingom, jer bi za žongliranje ovim težim aplikacijama svakako trebalo više. Da ne bi bilo zabune, 2 GB je sasvim dovoljno za «civilne» potrebe, dok bi mobilni gejmeri svakako trebali potražiti hardverski jači uređaj.

Samsung Galaxy A5 (2016) podržava sve uobičajene načine povezivanja, uključujući DLNA, NFC i novi MST, koji se koristi za Samsung Pay uslugu. Kao što je već rečeno, USB-C je izostao, pa je uređaj opremljen starim micro USB utorom, koji podržava i USB OTG. Zanimljivo je da imamo i FM radio, koji na mobitelima polako izumire, i dobro će doći onima koji ne žele trošiti podatkovni promet na internet radio.

Prijem signala je izvrstan, a zvuk u telefonskoj slušalici iznadprosječan, što smo od Samsunga realno i očekivali.

Softver i sučelje

Screenshot_2016-02-14-11-09-09 Screenshot_2016-02-14-11-10-28

Vjerovali ili ne, Android 6.0 Marshmallow je dostupan više od četiri mjeseca, a mnogi smartfoni dan danas dolaze s Lollipopom. Jedan od njih je i Samsung Galaxy S5 (2016). Naravno, uređaj je službeno predstavljen nešto ranije, ali je odmak u ažurnosti ipak vidljiv i u neku ruku neshvatljiv. Kada će stići nadogradnja na Marshmallow, za sada nemamo informacija.

Sučelje je poznato iz ostalih Samsungovih modela. Klasični TouchWiz u zadnje je dvije godine prilično ispeglan i operiran od starih boljki. Na novoj A-petici nema problema s fluidnošću, niti otvaranjem aplikacija. Povremeno se može dogoditi da sustav malčice zašteka, ali samo u slučajevima kad istovremeno koristite više zahtjevnijih aplikacija, što je navedeno u dijelu
koji opisuje hardver. Dakle, prosječno zahtjevan korisnik ovo ne bi trebao osjetiti.

Što se tiče samog izgleda sučelja, ono je zapravo identično ostalim novijim Samsungovim modelima. Kranje lijevi početni zaslon donosi Briefing (čitač vijesti i feedova), koji će većini kupaca kod nas i dalje služiti za ukras, jer još nije lokaliziran. Servisiran je od strane popularnog Flipboarda, ali mu je ukupna funkcionalnost na prilično niskoj razini, s obzirom da ne možete dodavati izvore po vlastitoj želji.

A5 je od Notea 5 pokupio mogućnost određivanja mreže ikonica na početnim zaslonima, tako umjesto standardna četiri stupca, možete imati pet. Podržane su 4×4, 4×5 i 5×5 kombinacije.

Kao i na većim uređajima, podržan je tzv. split-screen, koji omogućuje korištenje dviju aplikacija odjednom. Iako je ovaj način rada primjereniji većim zaslonima, i na ovom će u mnogim slučajevima dobro doći. Zgodna stvar, ali i dalje ograničene upotrebljivosti, s obzirom da ju ne podržavaju sve aplikacije. Ovaj problem bi navodno trebao biti riješen u sljedećoj verziji Androida, kad split-screen bude podržan na razini operativnog sustava.

Od ostalih aplikacija spomenimo standardnu galeriju koja omogućuje prikazivanje sadržaja na većim zaslonima putem WiFi direct ili DLNA veze, a nudi uobičajen način prikaza i brzog uređivanja. Tu je još i glazbeni svirač sa širokim spektrom mogućnosti što uključuje Equalizer, te video player koji ponovo ima mogućnost prikazivanja u plutajućem prozorčiću iznad drugog sadržaja.

Naravno, tu su i obavezne Samsungove Galaxy aplikacije i njihova trgovina, pored uobičajene Google Play trgovine. Samsung na svoje uređaje već neko vrijeme ugrađuje aplikaciju pametni upravitelj, koja nudi optimizaciju sustava u vidu zatvaranja nepotrebnih aplikacija, oslobađanja memorije i zaštitu od zloćudnog softvera.

Zahvaljujući sporazumu s Microsoftom, Samsung Galaxy smartfoni dolaze i s mogućnošću instalacije Office aplikacija (Word, Excel, PowerPoint). Naime, iako se u izborniku sa aplikacijama već nalaze njihove ikonice, svaku od njih je potrebno dodatno preuzeti na uređaj. Ovakav pristup je zapravo dobar, jer oslobađa prostor ukoliko vam neka od njih ne treba.

Kamera

Samsung Galaxy A5 (2016) dolazi s 13 MP kamerom, jednostrukom LED bljeskalicom i 5 MP prednjom kamerom. Obje imaju f/1.9 otvor blende, što znači da u startu osiguravaju veću kvalitetu u slabijim uvjetima osvjetljenja.

Sučelje je više-manje poznato iz drugih Samsungovih modela i dosta nalikuje onom na S6 ili Noteu 5, uz nešto manje dostupnih opcija. U početku recimo da softver kamere nudi nekoliko osnovnih načina snimanja: automatski, profesionalni, panoramu, HDR i noćno.

U automatskom načinu možete podesiti samookidač, upravljati bljeskalicom, te određivati veličinu i format slike. Profesionalni način dodaje podešavanje balansa bijele boje, ISO osjetljivosti (do 800) i kompenzaciju ekspozicije.

Okidanje i fokusiranje odvija se relativno brzo, iako smo vidjeli i brže uređaje. Opća kvaliteta fotografija je na vrlo visokoj razini, ali ne možemo pohvaliti dinamički raspon, kojeg čak ni HDR opcija nije uspjela dovoljno popraviti. S druge strane, veći otvor blende osigurao je jasnije i općenito kvalitetnije noćne fotografije, kao i one u zatvorenom prostoru, tako da je ukupna kvaliteta na vrlo visokoj razini. Bljeskalica je dovoljno jaka za osvjetljenje motiva u mraku i ako ih snimate s razumne udaljenosti, dobit ćete solidne rezultate.

Kamera snima najviše 1080p video, koji će biti dovoljan većini kupaca. Iako je danas dostupno sve više 4K monitora i TV uređaja, ne možemo mu zamjeriti nedostatak snimanja 4K videa. Full HD video je prilično kvalitetan, optički stabiliziran, s vidljivom velikom količinom detalja, ali ukupnu kvalitetu ipak ne možemo usporediti s onom koju pruža npr. Galaxy S6.

Primjeri fotografija i videa

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija i autonomija

I evo nas sada na jednom od najvećih aduta ovog uređaja. Opremljen je baterijom kapaciteta 2900 mAh, što u kombinaciji sa zaslonom i prilično štedljivim procesorom, osigurava dva do tri dana autonomije.

Ovoga puta neću navoditi besmislene podatke o tome koliko sam razgovarao, surfao, igrao igre i chatao, već ću vrijednosti pokušati dočarati na drugi način.

Ako ste prosječan potrošač i baterija na vašem iPhoneu 6 vam traje od ujutro do navečer, dakle jedan dan, u istom režimu korištenja A5 (2016) će vas poslužiti puna dva dana, dakle dvostruko. U danima kad manje trošite ili više pazite, baterija bi mogla izdržati i do tri dana, što je zaista impresivan rezultat. Umjesto iPhonea 6, u ovu jednadžbu možete ubaciti 80% današnjih smartfona. U usporedbi s drugim uređajima, recimo da ovaj uređaj pruža otprilike 50% bolju autonomiju od npr. Notea 4. Jasno, potrošnja je individualna stvar i ovisno o načinu korištenja, može varirati.

Softver sadrži dva načina uštede baterije, koji rade na uobičajen način isključivanja podatkovne veze, dodatnog smanjivanja osvjetljenja, isključivanja pozadinskih procesa i sl. Ništa što inače ne možete i sami napraviti kako bi u kritičnim trenucima dobili koji sat viška. Treba reći da uređaj podržava i Quick Charge 2.0 brzo punjenje, što znači da ćete za pola sata na brzom punjaču postići 50% kapaciteta.

Zaključak

Samsung Galaxy A5 (2016) kod mene je izazvao podijeljene osjećaje. Ostao sam ugodno iznenađen dizajnom, kvalitetom izrade i zaslonom. Uređaj ostavlja izvrstan dojam, ugodno leži u ruci, a njegov zaslon izgleda kao da je preseljen s mog Notea 5, koji uz S6 Edge Plus, trenutno nema pravu konkurenciju. Ono što će mi najviše nedostajati nakon što se pozdravim s njim je njegova baterija, odnosno autonomija.

S druge strane, kao zahtijevan korisnik nisam naročito zadovoljan performansama uređaja. Procesor i 2 GB RAM-a u pravilu izvrsno obavljaju zadaće, ali kad dođemo do malo težih, kao što je kompleksniji multitasking, uređaj pokazuje određenu dozu umora. Ništa kritično ni presudno, ali vidljivo lošije od top modela kao što su S6 ili Note 5.

Činjenica da je u ponudi samo 16 GB model, nekima bi mogla predstavljati problem, ali je taj dio donekle kompenziran utorom za memorijske kartice.

Kamera nije razočarala, ali ni posebno iznenadila. To što ne snima 4K video vjerojatno neće nikome nedostajati, jer će oni kojima je baš potreban, vjerojatno posegnuti dublje u džep i kupiti hardverski jači model.

Sve u svemu, Samsung Galaxy A5 (2016) je uređaj prvenstveno namijenjen onima kojima je od presudne važnosti dizajn, kvaliteta izrade i izvrstan veliki zaslon, dok bi oni koji su očekivali izravnog nasljednika lanjskog A5 mogli ostati razočarani njegovim većim gabaritima i masom, bez obzira što je zaslon narastao na 5,2 inča. Ipak, vjerujem da će se zbog općeg dojma, na ovo brzo zaboraviti.

Na kraju se samo po sebi nameće pitanje koliko ovaj uređaj opravdava cijenu. Treba reći da je A5 (2016) sa svojih 3300 kuna prilično skup za hardverske performanse koje nudi, no s druge strane natprosječna autonomija, odabir materijala, kvaliteta izrade i izvrstan zaslon ju, ne samo opravdavaju, već i nadmašuju.

Zbog svega navedenog možemo zaključiti da je uređaj kao takav namijenjen prosječno zahtjevnim korisnicima koji uređaju neće vaditi dušu, a prednost daju njegovom izgledu, zaslonu i autonomiji.

Video recenzija

 
      
  • MATRIX

    Po meni Samsung A5 2016 jer ga upravo držim u ruci.Na mob nemam nikakve zamjerke jer je stvarno ok po dizajnu,kvaliteti,display,kučiste itd…

    Ja neznam šta bi neki ljudi i ovce i novce.Ako se pališ na kineze ok! Tvoja stvar 🙂 al očito je da si uvjerio ekipu da si fan koso okih.Al nemoraš druge ubikat sa svojim kinezom kojeg držiš u đepu :).Ako je tako cool stavi ga na stol 🙂 i šarmiraj ljude oko sebe sa spikom ko ovdje. Kada češ imat love kupi si A5 2016 pa možeš na kavu :). Uglavnom ko got kupi mob neče požalit. Pozz gooldy ): i preseli se u Kinu možda imaš koji savjet za proizvođače makina :))

  • MATRIX

    I za informciju u AN TU TU JE Score 41566 A5 2016 eto toliko a ne nolakvih 29000

  • lyle

    Exynos 7580 je najbrzi trenutno na svijetu i ima Mali karticu,a ne Adreno 405…Zasto sam ja vratio S6 nakon dva sata i uzeo ovaj koji necu vracat ako je S6 bolji? Svako malo steka,a ovaj nikad baterija nakon pet sati intenzivnog koristenja uzme 40 posto,a S6 ode nakon 4 sata i manje

  • AmonRa

    Lg g3 nema jaci hardver oprosti Exynos 7580 je brzi od Snapdragona 801 jer ima skroz novi prijenos memorije imam oba uredjaja Lg g3 cu prodat taj nije bolji niti od G2,A5 leti ko F22…Trebate malo citat strucnjake sto pisu

  • AmonRa

    Nema sanse Mediatek je slabiji od ..Exynosa s tih 3gb rama nije brzi imao sam ga vratio ga u ducan i uzeo A5 koji necu vracat jer je savrsen

  • Lara

    Na koju to foru je Lgg3 s 4 jezgre Snapdragon 801 koji ima radni takt 700 mhz brzi od ovog s 8 procesora i radnim taktom od 890 mhz? 4×700 s 8×890…tako se gleda koji je brzi a ne 1.9ghz i 2.2ghz jezgri

  • Boss

    Koja je varijanta sa boljim performansama ona sa Exynoy i Mali-T720MP2 ili snapdragon 615 sa Adreno 405 ? Oni koji se pitaju zašto malo slabiji hardver neka pokušaju zamislit da u ovako kvalitetno izrađen mob, od metal gorila staklo kombinacije sa 13mp 1,9 kamere sa ois do sjajnog 5,2 displeja 1080 rezolucije i snažne baterije, stave snapdragon 652 i Adreno 510 i 4 gb rama i onda je pitanje šta će vam premium mob.

  • vlaja

    ja ne znam o čemu svi vi lupetate…kakvih 3300 kuna…pa ne bi nikad od naših trgovaca lopova kupovao samo uređaj na kojeg su lupili milijun posto marže. na njuškalu se novi a5 2016 prodaje za 2000 kuna a neki nude i za stoju-dvije manje. za tu cijenu predobar telefon koji po kvaliteti izrade nije ništa gori od s braće a i iphone je već passe spram njega. svi se odma naložite s pričama kad vam čovjek stavi početnu retail cijenu kod trgovaca koja je uvijek bar 30% veća nego stvarna. samsung galaxy a5 ili na pretplati ili na njuškalu izađu (mislim samo na uređaj) 2000 kuna i to je kraj priče.

  • Dado78

    Pitanje za krešu. Imam LG G3 16gb. Radi bez problema ali bateriju prilično brzo isprazni i nije onako ispeglan u radu kao HTC M8. Pa me interesira dali bi bilo isplativo prijeći sa G3 na A5 (6) ? Danas sam gledao u T-comu A5 i sviđa mi se dizajn i ekran samo se pitam dali radi bez laga ili ga ima? Nisu mi najvažnije perfomanse jer neigram igre više surfanje, koji spot i film pogledati za ubit dosadu. Sa prošlogodišnjim A5 sam imao problema blesiro mu se softver kad bi baterija pala na 10%. Nadam se da ovaj nema mušica. Ako može iskren savjet?

  • Tesko mi je reci hoce li imati istih problema, ali opcenito ne vidim razloga takvoj zamjeni, osim pono boljeg ekrana na Samsungu.

  • Luka

    S obzirom da sam do prije tjedan dana koristio Meizu m2 note, mogu reći da je za njega A5 svemirski brod. Od trajanja baterije, pa zaslona koji je za 3 klase bolji, do kamere koja je odlična i ona sa m2 se ne može mjeriti sa Samsungovom . TW je u odnosu na Flyame OS popeglaniji, bolji, fluidniji. Napokon su TW napravili da je odličan, bez lagova… Netko je u objavi ranije napisao da Flyme ima problema sa notifikacijama. Živa istina. Stavljao sam Internacionalne i razne firemwere i uvijek problemi sa dolazim porukama (kašnjenje whatsapp i viber poruka, Gmail ili nisu niti dosle). Uglavnom, preporodio sam se sa A5, i nikada više kinez (a ima’h i Huawei, Xiaomi i Meizua). A5 je moja preporuka svakom tko puno koristi mobitel za razgovore, te tko je društveno dosta aktivan (face, whatsapp, viber,gmail…) jer je baterija stvarno vrhunska,a o zaslonu da ne pričam.. pozz

  • basmil

    Pitanje za Krešu!
    Planiram kupiti ovaj A5 (2016). Koja verzija je bolja, sa Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 ili Exynos 7580? Logički, po brojkama terbalo bi da je exynos.Ali šta je u praksi bolje, imaš li prijedlog?

  • Tesko mi je bilo sto pametno reci jer Snapdragon verziju nismo imali na testu. Osobno se time ne bih opterecivao jer se razlika u praksi nece vidjeti.

  • basmil

    U prodavnicama u mojoj okolini je dostupan ovaj sa Snapdragon verzijom a trenutno nema na stanju za kupit ovaj sa Exynos i htio sam samo provjeriti da li se isplati dalje tražiti sa Exynos verzijom ili kupiti sa Snapdragon.Nekako mi Exynos uljeva više pozdanja. Hvala ti Krešo, sad sam u manjoj dilemi

  • Mumi

    Da vam kazem par stvari. Kao prvo, ovaj telefon jede malu djecu. Fantastican je. Kao dugogodisnji korisnik LG telefona, nikad nisam volio Samsung. Medjutim, ova serija novih A modela me odusevila. Koristio sam prvo LG G2, pa G3, i nisu me razocarali. Kao sti je vec neko spomenuo, problem je sto su oba telefona zastarjela, pa vam tako dodje na isto. LG G3 je bio best buy telefon za 2014 godinu. Ipak, Samsung je uspio napraviti mid range telefon u klasi “starijih” flagshipa. A5 2016 jednostavno ocarava po svemu. Metalno kuciste, AMOLED display koji je i vise nego fantastican (G3 mu cak moze pasti na koljena), kamera je pristojna, ali zna i biti odlicna (sve zavisi od situacije), audio i medija su super. Sto se

  • Mumi

    Sto se pak performansa tice, benchmark rezultati su nula, jer telefon radi superiorno. Multitasking je odlican,otvaranje i zatvaranje aplikacija radi kao po loju, pa cak i mnogo zahtjevne igrice “sibaju” glatko. Ne dajte se zavarati oko toga. Naravno, postoji telefona koji su bolji, mozda i jeftiniji ili malo skuplji, pa je uglavnom sve stvar ukusa, ali ce cijena ovog phone-a spasti ubrzo i bit ce dostojan svoje izrade. Ne treba porediti 2015/16 flagshipe sa ovim, oni su druga prica. Mislim da ovaj telefon moze parirati svim mid range telefonima, i jacim i/ili starijim od sebe. Ali kazem, sve je opet stvar ukusa,mozda neko izabere i Nexus 5x koji je takodjer odlican kao i A5.
    Kineze ne treba ni pominjati. Ima par telefona koji su pristojnjaci, medjutim, ostalo je sve, pah kinesko 🙂

  • tomy9t9

    iPhone 6 ili Samsung a5?

  • Ovisi koji OS preferiraš

  • tomy9t9

    Ma zanima me jel velika razlika u performansama, s obzirom na vecu cijenu iPhone.. Ne zelim placati samo ime mobitela..

  • Dorotea

    Samsung GalaxyA5(2016) je znatno bolji od obicnog A5(2015)?

  • cialis
  • Ivana

    @krešo: Možete li mi reći koji je bolji od ova dva: Sony Xperia M5 ili Samsung Galaxy A5 (2016)? Razmišljam o kupnji jednog od njih..

  • Ako ti treba veci ekran i kvaliteta izrade (metalno kuciste) uzmi Samsung. U slucaju da ti je prioritet vodootpornost i vise RAM-a, onda Sony.

  • Ivana

    Vidim da samsung ima 2gb rama, a sony 3. Nisam zaluđena igricama, ali htjela bih imati 2-3. Bi li to bio problem na Samsungu A5 što se tiče štekanja mobitela? Prije sam imala i jeftiniju verziju, sony xperia miro, i zatim sony xperia z3. Tipka za uključivanje je poludila i na jednom i drugom (ekran bi se palio, gasio i tipku bi trebalo sto puta pritisnuti da se ekran upali), i naravno počeli su s vremenom i štekati. Šta se tiče vjerojatnosti napornog štekanja, očekujem li to ubrzo i na jednom i na drugom mobitelu?
    A što se tiče kamere, je li velika razlika u kvaliteti?
    Znači, prosječni sam korisnik kojem je potreban internet i brza povezanost s npr. facebookom radi komunikacije s kolegama, odigrala bih koju igricu tu i tamo, i to je uglavnom to.
    I hvala Vam na brzom odgovoru 🙂

  • Tesko je predvidjeti koji ce prvi zastekati, mada je toga na novom softveru sve manje. Sto se kamere tice, tu su negdje i ne bi trebala biti kamen spoticanja, ali uvijek mozes usporediti nase slike iz obiju recenzija

  • Ivana

    A što se tiče multitaskinga na oba mobitela? I koje bi to bile ”zahtjevnije” aplikacije? Oprostite što Vas ovoliko gnjavim, trebala bih izabrati između ova dva mobitela sutra, pa mi je nered u glavi jer ne znam koji izabrati

  • Za multitasking je svakako bolje RAM-a. Zahtjevnije aplikacije su uglavnom graficki zahtijevne igre.

  • Ivana

    Znači ako imam samo facebook, messenger i jednu igru na samsungu, ne bi trebao blokirati?
    Kod sonyja mi je super otpornost na vodu i taj gigabajt ram-a više, a kod samsunga sve te male stvari poput podjele zaslona i sl., općenito njihov sustav. Vjerojatno me malo strah sonyja zbog prethodna dva mobitela koja sam imala a koji su neslavno skončali

  • Ivana

    i whatsapp

  • Ivana

    Žao mi je ako sam Vas ugnjavila, ali hvala svakako, puno ste mi pomogli

  • Miki

    Možete li mi reći koji je bolji od ova dva: Samsung Galaxy A5 (2016) ili Samsung Galaxy S5? Razmišljam o kupnji jednog od njih..

  • FiLip

    Ja ti preporucam A5 (2016) jer iskreno ima puno bolji dizajn i sve od s5
    A i S5 ti je vex stariji model.
    Ja imam A5 (2016) i kazem ti jako je dobar dok s druge strane frend ima s5 i nije velikq razlika i oba su dobra ali je A5 (2016) noviji i sve.
    Razmisli sta ces

  • Silvana

    @krešo: šta odabrati samsung A5(2016) ili sony xperia XA?

  • Kolega upravo pise recenziju tog Sonyja, pa zato radije pricekajmo jos koji dan za konacni sud.

  • Silvana

    @krešo: Samsung A5(2016) ili Sony XA?

  • Tom

    Jel ima mob ir blaster?

  • Ja volim a seriju!!!! Oduvijek sam želio a5 jer ima dobru pohranu i super je, ali nije dobro što su mu zvučnici na donjoj strani 🙁

  • Glavax

    Huawei P9 ili galaxy A5?

  • Alen

    Dali se isplati produžit preplatu s sony z1 na a5…najviše me interesira baterija,nimalo manje kamera,bar da bude u rangu s z1 i zaslon,molio bi brži odgovor ako je moguče,napominjem da me z1 još dobro služi i fluidan je,unaprijed hvala

  • Dario

    Očajno… No name kinezi od ne više od 150 dolara (1 000 kn) na benchmarku postižu bolje rezultate!
    Ovaj mob bi bio super da dođe 2 000 kn

  • Josip

    Da i ja iznesemsvoje mišljenje. Imm Cubot X6 neszo vise od dvije godiei mogu recda je OK mobitel, velia mana mu je jako los i neprecizan touch screen iako na papiru izgleda savršeno. Majci sam uzeo Doogee LEO DG280 i nakon 2 mjeseca je krepao ekran, dobio sam povrat novaca sa gearbesta oko 15$ na ucijenu. Sestri sam preporučio Xioami Redmi Note 3 Prime sa 32gb romai 3GB rama i pao sam na guzicu koliko je taj kinez dobar. Zbavio sam ga za 1250kn preko aliexpresa. Jedini kinez koji mogu preporučiti je Xiaomi! E, ja sam u potrazi za novim mobitelom i sve je izvijesnije da će to biti Samsung! Zašto?! Zato što su kvalitetni i točka! Pa me zanima da li A3 i A5 podržavaju daul SIM????

  • Krešimir Blažev

    Na našem tržištu ne. Jedino u Kini i još nekim državama Azije.

  • Ina Mišura

    Čitam komentare i ne mogu sebi doć. Raspravlja se o nečem što veze nema s temom. Nema ni moje pitanje, ali bar se radi o mobitelu. Veliki sam fan Note serije, i posli 3 i 4, čekala sam sedmicu samo tako, pošto nas je petica zaobišla. Dogodilo se to s baterijom i ostala sam kratkih rukava. Zanima me ima li kakvih šuškanja i zna li se kad izlazi slijedeći iz iste serije. S7 edge je odličan stroj, al više volim velike zaslone i teško bi se mogla naviknit na njega, bez obzira na performanse. Zahvaljujem.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]