Samsung Galaxy Alpha – Recenzija

Samsung Galaxy Alpha recenzija

Samsung Galaxy Alpha nam je na test trebao stići prije Notea 4, no zbog izvjesnih poteškoća tehničke prirode nabavka uređaja se počela otezati u nedogled. Srećom, u međuvremenu nam je u susret izašao Hrvatski telekom koji nam je jedan primjerak Alphe rado ustupio na testiranje i zahvaljujući njima u nastavku donosimo opširnu recenziju.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 132,4 x 65,5 x 6,7 mm

Masa: 115 grama

Zaslon: 4,7” Super AMOLED 1280 x 720 točaka, 319 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Samsung Exynos 5 Octa 5430

CPU: 4x Cortex-A7 na 1,2 GHz i 4x Cortex-A15 na 1,8 GHz

GPU: Mali-T628 MP6

RAM: 2 GB

Interna memorija: 32 GB

Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB on-the-go

4G: LTE

3G: HSDPA+ DC

2G: GSM/EDGE

OS: Android 4.4 KitKat

Kamera: 12 MP, 2160p

Prednja kamera: 2,1 MP

Baterija: 1860 mAh

Ustupio: Hrvatski Telekom

Prednosti

Dizajn i kvaliteta izrade

Iznimno tanak i lagan

Vrhunske perfiormanse

Izvrsna kamera

Nedostaci

Nema utor za memorijsku karticu

Ispodprosječna baterija

Visoka cijena

Uvod

Alpha 1

Dakle, Alpha je zapravo prvi Samsungov smartfon koji dolazi kao rezultat novog strateškog zaokreta u dizajniranju i općenito pristupu izrade kućišta mobilnih uređaja. Vidjeli smo da su dosadašnji modeli mahom bili izrađeni od plastike koja sama po sebi možda i nije problematična, no s obzirom da se otprilike ista takva mogla naći i na višestruko jeftinijim uređajima, postala je upitna opravdanost barem jednog dijela cijene.

Dakle, jeftinija konkurencija je svojim prodorom na tržište jednostavno pritisnula Samsung koji se napokon trgnuo i shvatio da ne može živjeti od specifikacija i na staroj slavi, te da je vrijeme da ne napokon nešto poduzme i po pitanju kućišta. Kao rezultat ispravnog razmišljenja, iz Samsungovih pogona stiže Galaxy Alpha, uređaj vidno boljeg dizajna, s metalnom osnovom, tj. okvirom, ali uz zadržavanje odvojivog stražnjeg poklopca i izmjenjive baterije. Ipak, svojevrsna kompletnost uređaja je izostala jer je “izgubljen” utor za memorijsku karticu. Ovo je, dakako, jedna od stavki koje ne idu u prilog Samsungovom imidžu, no donekle će vas utješiti 32 GB interne memorije.

Alpha Note 600

IMG_0752

Ne treba zaboraviti ni iPhone faktor, jer bi bilo preslučajno da je Samsung Alphu lansirao neposredno prije predstavljanja iPhonea 6, čime je vjerojatno unaprijed htio osigurati proizvod kojim bi izravno konkurirao Appleu. Naravno, suludo je očekivati da će se Alpha po prodajnim rezultatima približiti iPhoneu, ali svakako predstavlja Samsungov jasan korak naprijed i pokazuje smjer u kojem kompanija kreće.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT