Sony Xperia XA1 – Recenzija

Prošle je godine Sony predstavio novu seriju X iz koje smo testirali niz modela, a jedan od njih je bio Xperia XA koji lako možemo smjestiti u srednju klasu. Hardverski se još uvijek dobro drži, ali vrijeme ide i potrebno je malo obnoviti postojeće modele novima pa nam je na test stigao Xperia XA1.

Naravno da možete osvježiti pamćenje ponovno čitajući recenziju prošlogodišnjeg modela, ali svejedno ćemo na brzinu navesti koje su ključne razlike, tj. što je poboljšano i što je ostalo isto. Oble linije su se zaoštrile, sve kako bi pratile ovogodišnji Sonyjev dizajn, stigao je bolji procesor, memorija je dobila značajan skok, a kamera se, barem po rezoluciji, smjestila među elitnu braću. Dvije stvari, ili bolje reći dvije boljke, se nisu promijenile – baterija je ostala skromnog kapaciteta i još uvijek nema čitača otisaka prstiju. Koliko je to utjecalo na funkcionalnost, kao i ostale detalje, pročitajte u nastavku teksta.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
145 x 67 x 8 mm
Masa
143 grama
Zaslon
5″ IPS LCD, 1280 x 720, 294 ppi
SoC
MediaTek MT6757 Helio P20
CPU
8x Cortex-A53 2,3 GHz
RAM
3 GB
Interna memorija
32 GB
Micro SD
do 256 GB
Povezivanje
WiFi 802.11 a/b/g/n, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.2, NFC, FM radio, USB Type-C
Brzo punjenje
Da
OS
Android 7.0 Nougat
Kamera
23 MP; 1080p video
Prednja kamera
8 MP; 1080p video
Baterija
2300 mAh
Ustupio
Sony
PREDNOSTI
NEDOSTACI
Dizajn, kvaliteta izrade
Nema čitač otisaka prstiju
Dobre performanse
Punjač za brzo punjenje nije u paketu
Vrlo dobra kamera

DIZAJN I KUĆIŠTE

Dakle, Xperia XA1 je sada malo više “kutijastog” izgleda, no sigurno ne toliko da bi bridovi bili oštri kao nekada. Dimenzije su ostale gotovo iste kao na Xperiji XA (neznatno su se povećale) i ostao je taj prepoznatljivi izduženi oblik koji je rezultat izuzetno uskih bočnih rubova. Mnogi će reći da je iznadprosječno dugačak, no većina konkurentskih smartfona je tek za par milimetara kraća. Ovaj dizajn ima i prednosti – uređaj odlično leži u ruci i sigurno nećete slučajno dodirnuti zaslon kad uređaj držite u horizontalnom položaju. Za primjer, Samsung Galaxy S8 je s 5,8-inčnim zaslonom tek 3 mm duži, no ova usporedba je tek informativnog karaktera jer je S8 daleko skuplji od Xperije XA1, a ima i drugačiji omjer stranica zaslona.

Po pitanju materijala nema promjene, okvir je od aluminija, poleđina od polikarbonata i prednja strana od stakla. Kombinacija ova tri materijala ne izaziva kaos i škripu kod jačih pritisaka, dapače, ostavlja vrlo dobar dojam.

Gledajući prednju stranu, sigurno ćete pomisliti da Xperia XA1 ima stereo zvučnike, na što bi vas trebali natjerati simetrični prorezi na samim rubovima, ali veselje traje samo do prve reprodukcije multimedijskog sadržaja. Naime, iznad zaslona se stvarno nalazi zvučnik za pozive, dok na suprotnoj strani nema ničega – prorez je tu samo kako bi to sve skupa samo izgledalo skladnije. U društvu spomenutog zvučnika se nalaze senzori, selfie kamera i LED lampica za obavijesti, a ako tražite zvučnik za multimediju, naći ćete ga s donje strane pored USB Type-C priključka koji je jedna od novosti u odnosu na lanjski model.

Široki poklopac s lijeve strane otkriva utore za nano SIM i micro SD kartice, a s desne imamo tipke za regulaciju glasnoće i zaključavanje uređaja. I tu je došlo do promjena, i to pozitivnih jer se sad tipke za glasnoću nalaze iznad tipke za zaključavanje, što ima više smisla i bolje je ergonomski riješeno. Kao i uvijek, tu je dvostupanjska tipka kamere, a 3,5 mm priključak je također na starom mjestu, u samom gornjem lijevom uglu. Straga se nalaze kamera te odmah pored nje LED bljeskalica, a NFC logotip otkriva mjesto na kojem je smještena antena.

I dok vrh Sonyjeve ponude nije prošao kroz značajnije promjene, ovdje ih ipak ima pa ne dobivate samo malo unaprijeđeni prošlogodišnji model.

U paketu dobivate USB kabel i punjač od 1,5 A koji vam neće biti od koristi ako želite brzo punjenje. Potrebno je kupiti onaj koji podržava Pump Express+ 2.0 jer će unatoč skromnom kapacitetu baterije punjenje trajati oko dva sata.

ZASLON

Nekako smo se ponadali da bi Xperia XA1 mogla imati 1080p zaslon, barem na račun toga što Sony u ponudi smartfona ima 4K zaslon, a ako ne toga, onda barem na račun boljeg procesora, ali to se ipak nije dogodilo. Reći da je zaslon identičan onomu na Xperiji XA bi bilo pogrešno, veličina i rezolucija se nisu mijenjale, ali kvaliteta prikaza je daleko bolja. Tu prvenstveno mislimo na vjernost prikaza boja, dok su vidljivost na otvorenom i kontrast ostali praktički isti. Sve u svemu, vrlo dobar zaslon.

HARDVER, PERFORMANSE I POVEZIVANJE

MediaTek Helio P20 ima osam Cortex-A53 jezgri koje rade na taktu do 2,3 GHz, a GPU je Mali-T880 MP2 takta 900 MHz. Zajedno donose primjetno bolje performanse od Helio P10, no najznačajnija prednost je u tome što je on proizvod 16 nm procesa. Rezultat toga je 25% manja potrošnja energije, u što smo se i uvjerili. Na kraju krajeva, zbog malog kapaciteta baterije je ovo bio logičan potez. Procesor se lagano zagrije kod pojačanog korištenja, čak i malo jače kod najzahtjevnijih 3D naslova, nakon čega zna doći i do malog pada performansi. Papir govori da ne bi smjelo biti velike razlike u performansama P10 i P20, ali uvjerili smo se da nije tako mala.

Aplikacije se pokreću gotovo jednakom brzinom kao na osjetno skupljim uređajima, fotografije u galeriji se pojavljuju trenutno (imajte na umu da su snimljene u rezoluciji od 23 MP) i web stranice se učitavaju brzo. 2 GB RAM-a je prošle godine bilo dovoljno za gotovo bezbrižni multitasking pa je stoga sad bilo potrebno pojačati dozu na 3 GB, kao i udvostručiti internu memoriju na 32 GB. Za proširenje možete koristiti micro SD kartice kapaciteta do 256 GB.

Kao što smo rekli, Xperia XA1 pokušava imitirati stereo zvučnike, a zapravo ima jedan. Po pitanju kvalitete zvuka nas nije bacio s nogu, ali je zato dovoljno glasan. Ako za nečime žalimo na ovom uređaju, to je čitač otisaka prstiju. U današnje vrijeme kad ga ima skoro svaki kineski smartfon za manje od 1000 kn, ovo zvuči nevjerojatno. Da su barem ugradili nekakav sporiji čitač, samo da je tu, već bi bilo prihvatljivo; umjesto toga smo opet dobili dobru staru okruglu tipku power.

SOFTVER I SUČELJE

Xperia XA1 dolazi sa skoro najnovijom verzijom Androida, 7.0 Nougat. Tek Sonyjeve perjanice iz serije XZ imaju Android 7.1.1 pa nećemo sad cjepidlačiti oko toga, pogotovo zato što razlike nisu velike. Sustav je dobrim dijelom zamaskiran Sonyjevim sučeljem koje je sigurno jedno od ljepših, ali i funkcionalnijih. Ima tu aplikacija koje sigurno neće svima biti potrebno, ali Sony je još davno omogućio njihovu deinstalaciju.

Kroz sučelje ćete navigirati koristeći tri tipke na zaslonu koje se automatski sakriju u aplikacijama s prikazom u punom zaslonu. Izbornik aplikacija je zasebna stavka i nudi više načina sortiranja ikona. Jedna od pravih rijetkosti je početni zaslon u horizontalnoj orijentaciji i ta funkcija je sigurno dobrodošla ako više volite taj položaj. Izgled ikona se mijenja kroz teme, a uvijek možete odabrati želite li male ili velike ikone. Kod uređivanja početnog zaslona se nudi izbor efekta za prijelaz “okna”, a jedno od njih može biti i Google Now.

Standardno, tu je veći dio niza Googleovih aplikacija, no tipkovnica je SwiftKey. Ja osobno preferiram Gboard, ali sam odlučio dati šansu SwiftKeyu i zaključio da su vrlo blizu po mogućnostima. TrackID, poznati Sonyjev servis za prepoznavanje pjesama, od 15. rujna ide u mirovinu i već se nudi Shazam kao zamjena.

KAMERA

Za razliku od Xperije XA koja ima kameru male rezolucije (po Sonyjevim standardima), XA1 ima 23 MP. Realno, čipset Helio P10 podržava kamere rezolucije do 21 MP pa 23 MP nije ni bilo izvedivo. Senzor je IMX300 s lećom od 24 mm i otvorom blende f/2.0, a puna rezolucija se postiže u formatu 4:3 (16:9 je 20 MP).

Sučelje je dobro poznato, načine snimanja mijenjate povlačenjem prstom gore/dolje, a prebacivanje između prednje i stražnje kamere se obavlja povlačenjem slijeva nadesno. Ovo vrijedi za horizontalnu orijentaciju, a isto tako ne morate ništa povlačiti jer su vam s lijeve strane uvijek prečaci.

Univerzalno automatski način se trudi prepoznati scene, odnosno (ne)prilike u kojima se nalazite. Ako je potrebno, forsirat će i primjenu HDR-a, a time dolazimo i do malog problemčića. HDR se ne može kontrolirati u automatskom načinu nego isključivo u ručnom i ne postoji prečac za njega – svaki put ga morate uključiti ili isključiti u postavkama. Ovo bi svakako valjalo ispraviti jer je HDR ipak dosta često korištena funkcija. U obranu ovog gafa, nudi se i snimanje HDR videa. Tu je i niz raznih efekata koji se prilagođavaju prostoru oko vas, ali o tome smo već puno puta pisali.

Kvaliteta fotografija je uistinu iznad očekivanja za uređaj iz srednje klase. Dnevne snimke su gotovo bez greške, oštre, pune detalja (zahvaljujući senzoru visoke rezolucije), preciznih boja i s vrlo malo šuma. Noćne su prilično dobre, također daleko iznad prosjeka svoje klase. Bljeskalica je samo jedna, ali je dovoljno jaka; jedina je mana ta što daje fotografije hladnijih tonova.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

BATERIJA

Xperia XA1 je jedan od najboljih primjera koji pokazuju kako se s baterijom istog kapaciteta može dobiti bolja autonomija. Osim brojnih softverskih poboljšanja, tu glavne zasluge preuzima moderniji procesor koji ima bolje performanse, ali i (prema riječima MediaTeka) 25% manju potrošnju energije. To je vidljivo u svakodnevnom korištenju jer je Xperia XA većinom bila prazne baterije u večernjim satima kad XA1 ima oko 30-40% preostalog kapaciteta. Ako gledamo realno, autonomija je sad kao kod smartfona koji imaju baterije veće za oko 10-15%.

Način rada Stamina produljuje trajanje baterije na način da ograničava performanse uređaja i neke funkcije, a Ultra Stamina u potpunosti onemogućuje internetsku vezu i sinkronizaciju podataka te tako maksimalno produljuje trajanje baterije.

ZAKLJUČAK

Ako ćemo generalno gledati je li Sony uspio riješiti sve nedostatke koji su nas mučili u prvoj generaciji modela XA, možemo reći da je. Ako gledamo stavku po stavku, tu je situacija već malo drugačija. U svakom slučaju je kamera osjetno bolja, trajanje baterije je uz isti kapacitet poboljšano i to prvenstveno zbog novog procesora, performanse su bolje i zaslon je precizniji. Tu je i novi dizajn, ali uz praktički iste dimenzije. Voljeli bismo vidjeti stereo zvučnike (i mislili smo da ih gledamo), kao i čitač otisaka prstiju za kojega je sigurno bilo prostora.

Za Xperiju XA1 je potrebno izdvojiti cca. 2000-2300 kn, ovisno o trgovini, i to se ne čini kao loš omjer uloženog i dobivenog. Računajte i s time da uređaj dolazi s Androidom 7.0 Nougat i da će sigurno biti nadograđen na Android O. Napomenut ćemo da postoji i Xperia XA1 Ultra koja se razlikuje po većem zaslonu (6 inča, 1080p), ima 4 GB RAM-a uz 32 ili 64 GB interne memorije i selfie kameru rezolucije 16 MP s optičkom stabilizacijom pa slobodno razmislite i o toj opciji ako vam treba veliki zaslon.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT