Zopo Speed 7 Plus – Recenzija

Zopo Speed 7 Plus recenzija

Nakon što smo se prošlog tjedna družili s novim Zopovim modelom Speed 7, sada nam je stigla i njegova Plus verzija. Od “običnog” se razlikuje uglavnom po veličini zaslona, jer dolazi s dijagonalom od 5,5 inča, ali zbog većih gabarita i jačom baterijom. Budući da nekih bitnijih razlika u odnosu na 5-inčni model nema, u ovom tekstu ćemo se fokusirati na razlike.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
153.6 x 76.5 x 8.6 mm

Masa
163 grama

Zaslon
5.5″ IPS LCD 1920 x 1080, 400 ppi

SoC
MediaTek MT6753

CPU
8x Cortex-A53 na taktu 1,3 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB OTG, FM radio

3G
UMTS 900/1900/2100 MHz

4G
LTE 800/1800/2600 MHz

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
3000 mAh

Cijena

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Jak hardver (3 GB RAM-a)
Zaštita zaslona riješena folijom

Izvrstan prikaz na 1080p zaslonu
Uniformirani set ikonica

Brzina sučelja iznad očekivanja

Izmjenjva baterija i podrška za microSD

Vrlo dobra kamera

Dizajn i rukovanje

Kao što se iz uvoda i specifikacija može zaključiti, Zopo Speed 7 Plus se od osnovnog modela ponajprije razlikuje dimenzijama. Radi se o 5,5-inčnom smartfonu, kojeg mnogi svrstavaju u kategoriju phableta, no budući da je se ovaj izraz koristi sve manje, nazvat ćemo ga jednostavno velikim smartfonom. U međuvremenu se velika većina kineskih kompanija fokusirala na proizvodnju upravo ove dvije kategorije smartfona, 5 i 5,5-inčnih, jer je iskustvo pokazalo da te dvije veličine najbolje prolaze na tržištu.

Krenimo redom. 5,5-inčni Zopo Speed 7 Plus je dizajnerski, ali i ergonomski jedan od najboljih smartfona ove veličine koje sam do sada imao u rukama. Ovo možda zvuči pomalo pretenciozno, no nakon nekoliko dana korištenja, sve sam više siguran. Iako je prilično izvjesno da su je Zopo ovaj dizajn “skinuo” od nekoga i možda malo doradio, njegov oblik u kombinaciji s izborom materijala i zaslonom, jednostavno daje dobitnu kombinaciju.

Iako se ne radi o premium materijalima, plastika se doima solidnom, a blago zaobljeni rubovi osiguravaju izvrsno ležanje u ruci usprkos povećim dimenzijama. Usporedimo li ga s npr. OnePlus 2, vidjet ćemo da je potonji nezgrapniji i manje ugodan za držanje u ruci. Slično je i s Noteom 4, a recimo iPhone 6 Plus je uz istu dijagonalu zaslona veći i s nepovoljnijim omjerom zaslona i “mesa”.

Digresija su tragovi prstiju koji ostaju na crnoj plastici, što na bijelom (5-inčnom) nije bio slučaj.

Zaslon

5,5-inčni zaslon na ovom modelu se ničim osim dimenzijama zapravo ne razlikuje od onog na 5-inčnom. Radi se o IPS tehnologiji s istom 1080p rezolucijom, koja na ovoj dijagonali donosi nešto manju gustoću točaka (400 ppi), pa će oni koji zaslone promatraju pod povećalom ili mikroskopom, zasigurno primijetiti razliku.

Preciznost i odaziv, kao i prikaz boja su na visokoj razini. Isto vrijedi za vidljivost na suncu koja je samo malo slabija nego kod i najskupljih uređaja, a nakon nekog vremena primijetit ćete da sadrži i zaštitnu foliju, koja očito služi umjesto Gorilla Glass sloja.

Hardver i performanse

Zopo Speed 7 Plus se po hardverskim specifikacijama ne razlikuje od svog manjeg brata i zato ne nudi oku vidljive razlike u performansama. MTK6753 procesor svoje zadaće odrađuje vrlo dobro, a radnoj memoriji od 3 GB će se veseliti i najveći sladokusci.

Screenshot_2015-10-11-16-39-13 Screenshot_2015-10-11-16-39-31 Screenshot_2015-10-11-16-39-35 Screenshot_2015-10-11-16-39-49

Kad su igre u pitanju, na 5,5-inčnom zaslonu mnogi će detalji bolje izgledati općenito nego na manjem, što je i logično, bez obzira na smanjenu gustoću točaka. Ukoliko vam je mobilni gaming jedan od prioriteta, tada svakako preporučamo da kupite veći model.

Interna memorija i ovdje iznosi 16 GB, a dostupno će vam biti oko 11 GB. Za sve ostalo tu je utor za memorijske kartice, što je prednost u odnosu na mnoge druge uređaje, uključujući i poneke top modele.

Ispod poklopca se nalaze dva utora za SIM kartice, micro SIM formata. Što se telefonije, prijema signala i načina povezivanja tiče, nikakvih prigovora nemamo, a svakako treba istaknuti da su podržane sve europske frekvencije 2G, 3G i 4G mreža koje se koriste i u Hrvatskoj. Prisutan je i USB OTG protokol, ali i FM radio.

Softver i sučelje

Softver se praktički ne razlikuje od onog na svojoj umanjenoj verziji Zopo Speed 7, pa stoga nema potrebe da sve ponovo opisujemo. Dakle, imamo isti Android 5.1 Lollipop, bez posebne nadogradnje sučelja, ali s posebno kreiranim ikonicama koje su uniformirane i dosta izmijenjene u odnosu na originalne. Ako vam smetaju, najbolje je da instalirate neki alternativni launcher.

Sučelje inače radi izuzetno brzo i fluidno, uostalom isto kao i na 5-inčnom modelu, a eventualna instalacija npr. Apex ili Nova launchera neće ga niti malo usporiti.

Zaključili smo da se sučelje ne razlikuje od onog na manjem bratu, ali ono što ćete svakako primijetiti je razlika u komoditetu, jer je na većem zaslonu lakše i ugodnije raditi, počevši od same tipkovnice koja je fizički veća, preko web preglednika koji će pokazivati veću površinu web stranica, pa sve do gledanja filmova, gdje vrijedi pravilo: što veće – to bolje.

Kamera

Zopo Speed 7 Plus sadrži istu 13 MP kameru, kao i njegov manji brat, a isto vrijedi i za prednju kameru koja ima senzor od 5 megapiksela. Ista stvar je i sa sučeljem kamere, kao i s opcijama, odnosno načinima snimanja i postavkama koje nudi.

Kvaliteta fotografija u odnosu na model Speed 7 Plus je praktički ista, ali sam uspio primijetiti da autofokus na ovom modelu malčice drukčije radi na kraćim udaljenostima. Naime, ako fotografirate iz neposredne blizine, moguća su manja zamućenja, što se donekle može izbjeći ručnim fokusiranjem dodirom.

Bljeskalica je dovoljno jaka za kvalitetne fotografije u mraku, ali ćete isto trebati pripaziti na mirno držanje ruke zbog produljenog fokusiranja u ovim uvjetima. Primjeri fotografija i videa slijede u nastavku.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjer 1080p videa:

[responsive_youtube A958VTB3InE]

Baterija

Pola inča veći zaslon nego na osnovnom modelu zahtijeva i veće kućište, a s obzirom da su ostale komponente potpuno iste, kako najbolje iskoristiti višak prostora? Naravno – većom i jačom baterijom. Tako smo dobili 3000 mAh kapaciteta, što osigurava malo veću autonomiju od one u 5-inčnom modelu. Pokušao sam simulirati isti scenarij korištenja kao na na njemu prošlog tjedna i rezultat je ipak nešto bolji. Tamo smo vidjeli da je indikator baterije u 21:00 pokazivao 14%, a u ovom modelu, nakon otprilike istog scenarija, 23%.

Zaključak

Zopo Speed 7 Plus je cijenom od 1999 kuna u hrvatskom Zopo-mobile webshopu za samo 100 kuna skuplji od 5-inčnog modela, što je zaista malo s obzirom da dobivate osjetno veću i pregledniju radnu površinu i barem malo veću autonomiju. Naravno, ovo se kao prednost podrazumijeva u slučaju da vam ne smetaju veći gabariti.

Bilo kako bilo, Zopo Speed 7 je uređaj za kojeg ne možemo reći da je jeftin, ali s obzirom na performanse i jak hardver koji nudi, još uvijek ga možemo svrstati u one s dobrim omjerom uloženog i dobivenog.

Kao takav, ovaj je uređaj namijenjen prvenstveno onima koji traže veći zaslon u kombinaciji s moćnim hardverom, ali za taj užitak ne žele izdvajati veće svote novca.

 
      
  • Zoki385

    meni je 1999 kod nas odličan omjer.
    Vani sam naručivao slabije, za samo malo manje novaca.
    Recimo pMax je prilično bolji, a više od duplo skuplji.
    A to je u ovim okolnostima vrlo nepovoljno.
    Osobno mi je 3gb ram trenutno optimalno.
    Cijena, da ponovim, jako dobra.

  • Dado

    Jednom Zopo i nikad više Zopo.

  • jontravolta

    argumenti za ili protiv?

  • Mijo

    Za: Odličan omjer dobivenog i uloženog (gotovo svaki “kinez”)
    Protiv: Softverska podrška u budućnosti + Modificirani softver (ikone) umjesto vanilla Android.

  • Dado

    Lijep uređaj, dobre specifikacije i povoljne cijene, ali loše kvalitete s upitnom softverskom i nikakvom servisnom podrškom.

  • nemo

    Wowshop ga prodaje i servisira, isto kao i hangar18. Oba daju 2 godine garancije. A što se kvalitete tiče, vrijeme će pokazati kao što je pokazalo za Samsung (napuhnuće baterije), Iphone (savijanje), i druge!
    Smatram da se ovaj zopo ne treba uspoređivati sa prvim, jeftinim primjercima koji su se pojavili kod nas. A i u Evropi je potražnja za ovim modelom!

  • nemo

    Krešo, kako si ga uspio nabaviti kada je već 2 tjedna nedostupan tj. “nema na skladištu”?
    Kapa dole majstore!

  • Ovo je testni primjerak. Prodajni će valjda biti dostupni za koji dan.

  • Dado

    @nemo
    Može biti da si u pravu. Ako se oslanjaš na Hangar 18, onda piši kući propalo je. Wowshop – s njima nemam iskustva. Možda je Zoppo s ovim modelom napravio neki zaokret ali ono prije je bilo kako sam već napisao – Bože slobodi..

  • nemo

    @Dado, što imaš protiv hangar18. Loše iskustvo sa servisom ili?

  • Dado

    @Nemo
    Nemam ništa protiv Hangara 18, ali imam protiv njihovog načina rada servisne podrške u jamstvenom roku (sve traje tjednima bez ikakve mogućnosti dobivanja informacije). To je bilo u 2014. Možda su se popravili..? Još par ljudi je imalo slična loša iskustva. Na to sam mislio.

  • nemo

    Servis mobitela u hangar 18 traje +- 30 dana jer uređaje, ako je veći kvar kao npr zamjena matične, šalju u Koprivnicu – mislim na servis u Prečkom, Zagreb.
    Wow shop se hvali da sve probleme rješavaju u roku 7 radnih dana. Sa slanjem njima i povratkom uređaja to je još toliko odnosno 20-tak dana. Popravak HTC-ovog uređaja (predaja i prijem u VIP centru) trajala je isto 20-tak dana, a problem je bio softverske prirode! popravak u hangar 18 servisu i HTC-a je iz mog iskustva. Po meni, bolji i takav servis nego slanje u Kinu gdje ga, ako ti ga i vrate, traje +- 60 dana.

  • Jebator

    1699 kuna dodje u hangar 18

  • vedran599

    Jednom Zopo zauvijek Zopo. 🙂 Žena i ja smo uzeli sa Ebay-a dva primjerka Zopo ZP998 (ona bijeli,ja crni). Evo godinu i pol kasnije,oba rade kao prvi dan (jedino sam ja svome uništio bateriju igricama). Dakle za nas obične smrtnike više nego odličan mobitel sa više nego prihvatljivom cijenom. Jedine zamjerke su mu slabija kamera u mraku i malo slabije snimanje zvuka,sve ostalo čista petica! Kad oni odu,doći će njihovi nasljednici. :))

  • nemo

    Potpisujem!
    Speed 7 plus sam uzeo prije 3 mjeseca. koristim ga za sve, od navigacije preko slikanja do igrica. Baterija, uz upaljen GPS (lokaciju) uzevši u obzir da dnevno napravim +- 120 km, izdrži 2 dana! Ako zajašim na neku igru preko interneta od barem 30 – 40 minuta, onda navečer ide sa oko 25% snage na punjač! Što se tiče softverske nadogradnje, dobio sam ih dosad 3! Aplikacije, sve na mobu leti, fluidnost mu je za 5+! Slike i uz bljeskalicu izvrsne. Možeš ih, bez gubitka kvalitete i na kompu gledati. A mikrofon, kod snimanja videa hvata sve zvukove, pripaziti!
    Po meni, takav mob vrijedi te novce.
    Još neka i moj Zop, kao i kod vedran599 radi tako i nakon godinu i pol, kapa dole Zopo!

  • ante

    zna li ko kako uklonit onja widget “google traku” sa početnog ekrana. pokuša san sve, i privrtio sve, ali nisan naša način. Jedino me to sbmeta, ostalo mi je super

  • Najjstarija djeca
  • Ena

    ni ja se ne snalazim nikako sta se tice google trake jesi uspia maknit svoju? ako jesi bila bi ti zahvalna da mi objasnis kako da uklonim to jer i meni jedino to smeta kod zopo moba 🙂

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]