25 godina od prve SMS poruke

3. prosinca 1992. godine poslana je prva SMS poruka. Poslao ju je inženjer Neil Papworth, koji je radio u British Telecomu i Vodafoneu. No ipak, umjesto s mobitela na mobitel, ova poruka je poslana s PC računala na mobilni uređaj Orbitel 901, koji se baš i nije mogao nositi po džepovima.

Budući da se tehnologija u to doba nije razvijala brzinom kao danas, SMS servis je najprije morao biti ugrađen u GSM standard, po kojem je iste godine s radom krenula prva komercijalna mreža. Tako je SMS servis pokrenut tek dvije godine kasnije, dakle 1994., kad je Nokia predstavila svoj model Nokia 2010.

Kasnije je SMS postao toliko popularan da je po nekim kriterijima nadmašio čak i upotrebu poziva, no uvođenjem mreža treće i četvrte generacije, popularnost ovog servisa polako počinje padati budući da je jeftinije, ali i zgodnije komunicirati putem chat servisa koji rade preko interneta.

Iako je tehnologija sama po sebi za današnje standarde zapravo zastarjela, SMS se i dalje održava na životu jer operateri u paketima nude po nekoliko stotina i tisuća poruka.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]