Alcatel 1s - RecenzijaAlcatel 1s je jedan od najpristupačnijih mobitela na tržištu. Za samo 854 kune ovaj uređaj donosi 18:9 5,5-inčni zaslon, čak 3 GB RAM-a, dvostruku kameru, a što je jednako važno, kompaktnih je dimenzija. Za temelj koristi najnoviju zadnju Androida, ima dva utora za SIM kartice, a baterija kapaciteta 3060 mAh zvuči obećavajuće.

Kakav je Alcatel 1s, kako nas se dojmio i koliki je u njegovom slučaju omjer uloženog i dobivenog, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

147.8 x 70.7 x 8.6 mmMasa

146 gramaZaslon

5,5″ IPS LCD 1440 x 720, 293 ppiSoC

Unisoc SC9863ACPU

8x Cortex-A55 1,6 GHzRAM

3 GBInterna memorija

32GBMicro SD

DaPovezivanje

WiFi, A-GPS, Bluetooth, MicroUSB, FM RadioOtporan na vodu

NeBrzo-bežično punjenje

Ne/NeOS

Android 9.1 PieKamera

13 MP/1080pPrednja kamera

5 MPBaterija

3060 mAhCijena
UstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Lagan i kompaktan

Stari micro USB utorBrz i precizan čitač otisaka prstiju

Procesor ograničene snage3 GB RAM-a
Natprosječna autonomija
Omjer uloženo/dobiveno
Dizajn, kućište i rukovanje


Već na prvi pogled vidljivo je da je Alcatel 1s kompaktan uređaj. Dimenzije 147,8 x 70,7 x 8,6 milimetara govore da će njime biti osjetno lakše rukovati nego većinom drugih, većih uređaja, koji su sada već uobičajeni i prilično rašireni.

Sam dizajn Alcatela 1s je zapravo moderan. Naravno, za ovu cijenu nismo očekivali zaslon od ruba do ruba, ali ukupan odnos zaslona i „mesa“ je iznimno povoljan, naravno – u korist zaslona.

Dakle prednja površina je izvrsno iskorištena, tako da je 5,5-inčni zaslon stao u uređaj prilično kompaktnih dimenzija. Kućište je izrađeno iz plastike, što je u ovom cjenovnom razredu bilo i za očekivati, ali treba reći da uopće ne djeluje jeftino. Štoviše, poleđina sadrži finu teksturu koja ostavlja dojam da se radi o metalu, a s obzirom da se radi o plastici, uređaj nije klizav niti na njemu ostaju tragovi prstiju.Fizičke tipke nalaze se na logičnom mjestu, dakle na gornjoj trećini desnog boka i lako ih je dohvatiti. Na suprotnoj strani nalazi se ladica za SIM i microSD memorijsku karticu (hibridni utor). Na dnu se nalazi utor za punjenje, ali nažalost nije USB-C, već stari microUSB, a pored njega vanjski zvučnik. Na vrhu imamo stari dobri 3,5 mm audio utor, a na poleđini dvostruku kameru s LED bljeskalicom i klasični kapacitivni čitač otisaka prstiju, za ovaj cjenovni razred više nego odličan, kako po pitanju brzine, tako i preciznosti.

Pored kompaktnih dimenzija, lakom i jednostavnom rukovanju pridonosi i mala masa od svega 146 grama, dakle neće predstavljati opterećenje ni džepu košulje.

Zaslon


Alcatel 1s dolazi s 5,5-inčnim IPS LCD zaslonom sa sada u već uobičajenim odnosom stranica 18:9. Rezolucija iznosi 1440x720 točaka, što na ovoj dijagonali rezultira gustoćom od solidnih 293 ppi.

Prikaz boja je iznimno dobar s obzirom na cjenovni razred, a pozadinsko osvjetljenje jačine čak iznad očekivanja. Dovoljno je i za ugodno korištenje na danjem svjetlu i pod izravnim udarom sunca, iako na tom polju ne treba očekivati previše.

Ukupan dojam je definitivno iznad prosjeka klase, tako da će zaslonom biti zadovoljni i oni koji bi inače bili spremni platiti i više.

Hardver i performanse


size="full"

Ovdje se po prvi puta susrećemo s procesorom pod imena Unisoc SC9863A. Unisoc je kineska kompanija iz Šangaja koja se bavi proizvodnjom poluvodiča, a na europskom tržištu je relativno nepoznata. No ipak, ovaj procesor se ni po čemu posebnom razlikuje od poznatijih imena, a uređaju ovog kalibra isporučuje sasvim solidne performanse.

Kad kažem solidne, mislim da uobičajene radnje poput korištenja uobičajenih aplikacija za chat, društvene mreže, e-mail, surfanje itd. Moći ćete zaigrati i poneku jednostavniju igru, ali ne očekujte zabavu s grafički zahtjevnim naslovima.

Definitivno najbolji dio priče o hardveru su 3 GB RAM-a koja će osigurati nesmetan multitasking, dakle korištenje više otvorenih aplikacija odjednom. Tako će u radnoj memoriji istovremeno moći boraviti i više od dvadeset aplikacija, što automatski znači brži i fluidniji rad.

Interna memorija donosi 32 GB prostora, što nije puno, ali s obzirom da se dan danas po sličnim cijenama prodaju uređaji sa 16 GB memorije, ova ponuda je svakako dobra. Ukoliko vam je to malo, memoriju uvijek možete proširiti microSD karticama, ali tada zaboravite na sekundarnu SIM karticu, jer koristi tzv. hibridni utor.

Što se prijema signala i telefonskog razgovora tiče, ne možemo se požaliti, kao ni na jačinu vanjskog zvučnika, koji bi, istina, mogao biti i jači, ali upitno je koliko bi u tom slučaju porasla cijena uređaja.

Što se povezivanja tiče, Alcatel 1s nudi uobičajene načine. Uz već spomenuti stariji microUSB utor, tu je i 3,5 mm audio utor za slušalice, a nostalgičari će uživati u FM radiju. Ono što nedostaje je NFC, tako da s ovim uređajem nećete moći koristiti usluge mobilnih plaćanja.

Softver i sučelje


Alcatel 1s za temelj koristi Android 9.1 Pie, a povrh njega Alcatelova nadogradnja sučelja koja se u nekim segmentima razlikuje od stock Androida. Ta razlika je ponajprije vidljiva u izborniku postavki, ali i u aplikacijama koje dolaze s uređajem, npr. Galerija i Kamera.Softver u startu nudi poseban izbornik s aplikacijama koje možete odvlačiti na početni zaslon, a od predinstaliranih spomenimo uobičajene Googleove alate (Gmail, Chrome, Hangouts, Kalendar…), FM radio, Facebook i OfficeSuite.

Na fluidnost i brzinu sučelja nemamo prigovora, dapače. S obzirom na relativno slabašan procesor, očekivali smo da će uređaj sporije raditi, no to nije slučaj, barem kad su uobičajene osnovne aplikacije u pitanju, dakle upravo onakve kakvima je namijenjen. Tako će inače bugoviti Facebook obavijesti otvarati jednako sporo kao na iPhoneu, a skrolanje sučeljem nije ništa sporije od onog na npr. Samsungovim Galaxy A modelima.

Kamere


Alcatel 1s na poleđini sadrži dvostruku kameru koja se sastoji od primarnog 13 MP senzora veličine 1/3 inča i f/2.0 otvora blende. Društvo joj čini 2 MP senzor dubine koji je tu zbog postizanja bokeh efekta.

Kamera je stanju snimiti više nego dobre fotografije u idealnim uvjetima, ali ništa manje loše po noći ako na raspolaganju imate dovoljno svjetla, naravno, u okvirima cjenovnog razreda.

columns="4"

Na danjem svjetlu vidimo zavidnu količinu detalja, prirodne boje i solidan kontrast, a ne nedostaje ni oštrine. Jedino na što bismo eventualno mogli dati prigovor je dinamički raspon, ali ovdje ponovno moram kao papagaj ponoviti da s obzirom na cijenu više od ovoga ne možete očekivati.

Ono što nedostaje je bilo kakav vid stabilizacije, tako da će noćne fotografije često biti mutne ako ruku ne držite dovoljno mirno. Isto vrijedi i za video, ali u uvjetima dobrog osvjetljenja svakako će poslužiti svrsi. 


Baterija i autonomija


S obzirom na ne baš rastrošan procesor, relativno mali zaslon i njegovu rezoluciju, baterija kapaciteta 3060 mAh ovom uređaju osigurava natprosječnu autonomniju. Prosječno zahtjevnom korisniku izdržat će više od jednog dana, možda čak dan i pol, a ako se smatrate manje zahtjevnim, možda izgurate i čitava dva.

S obzirom na profil korisnika kojem je uređaj namijenjen, baterija će trajati proporcionalno korištenju društvenih mreža i chatanju, dakle prilično dugo, naravno, ako ne pretjerate.

Zaključak


S obzirom na cijenu, Alcatel 1s je vrlo dobar izbor za korisnike koji tek ulaze u svijet smartfona ili su u njemu već odavno, ali nemaju velike prohtjeve. Kompaktne dimenzije su te koje ga čine lako upravljivim i djeci, a malom masom će biti zadovoljni svi koji su navikli na starije mobitele s tipkama.

Definitivno nije namijenjen onima koji imaju namjeru igrati grafički zahtjevne igre, ali one jednostavnije mu neće predstavljati problem.

S obzirom na cijenu od samo 854,00 kune, možemo reći da uređaj zapravo nudi i više nego što smo očekivali. Tu definitivno spada vrlo brz i precizan čitač otisaka prstiju, ali i pozamašna 3 GB RAM-a.

Ovaj uređaj će poslužiti i za povremeno fotografiranje u uvjetima dobrog osvjetljenja, a proizvest će sasvim solidne fotografije za dijeljenje na društvenim mrežama.

Najbolju ponudu Alcatel uređaja potražite na mobis.hr