Android P Developer Preview dostupan za instalaciju: evo koje novosti donosi

I dok Oreo sramežljivo migolji prema prošlogodišnjim Android uređajima, Google se naveliko priprema za lansiranje sljedeće generacije svog operativnog sustava. Tako je već sada izbacio prvu Developer Preview verziju Androida P za Pixel, Pixel XL, Pixel 2 i Pixel 2 XL uređaje, te za Android Emulator.

Ova rana verzija ne podržava jednostavnu OTA nadogradnju, što znači da ako želite okusiti budućnost Androida, uz uvjet da posjedujete jedan od gore navedenih smartfona, morat ćete ručno flashati image datoteke.

No bez obzira na to, idemo baciti oko na novosti koje Android P donosi, odnosno barem ove koje je Google objavio:

Podrška za zub – ma koliko mi voljeli ili ne voljeli zub na vrhu zaslona, on je na najnovijim Androidima prisutan, a izvjesno je da će ih vremenom biti još više. Android P će olakšati prilagodbu zaslona njegovom svekolikom postojanju tako što će sadržaj odmaknuti od sredine vrha zaslona.

Multi-kamera API – za uređaje s dvije ili više kamera. Svaka od njih će moći koristiti poseban stream, što će omogućiti razne kombinacije i egzibicije u snimanju/prijenosu videa i fotografiranju.

Bolje obavijesti poruka – i nakon toliko promjena, poboljšanja i usavršavanja, Google smatra da ove obavijesti još uvijek nisu dovoljno dobre. Od sada će developeri imati još širi pristup oblikovanju obavijesti na način da će im moći dodijeliti veće slike, stickere, ali i prikazati punu poruku s imenom osobe, uz sugestiju pametnih brzih odgovora.

Pozicioniranje u zatvorenom prostoru – Novi Android će povećati preciznost lociranja unutar zatvorenih prostora tako što će omogućiti preciznije mjerenje udaljenosti od routera koji se nalaze u objektu, a rezultat bi trebao biti tolerancija od najviše dva metra.

Otvoreni mobilni API za NFC plaćanja – veća poboljšanja u sigurnosti kod mobilnih plaćanja putem NFC senzora

JobScheduler – ova funkcija će omogućiti pametnije upravljanje protokom mobilnih podataka zahvaljujući pristupu detaljima o jačini signala operatera

Ovo je, dakle, nekoliko stavki o novom Androidu, koje je Google u ovom trenutku otkrio. Više detalja ćemo doznati u svibnju, na redovitom Googleovom I/O eventu, kao i iz sljedećih Developer Preview i eventualno Beta verzija, koje će stizati tijekom proljeća i ljeta. Konačnu verziju Androida P ne treba očekivati prije jeseni, dok puno ime možda bude otkriveno i nešto ranije.

Google

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]