Android zauzeo 88% tržišta smartfona, iOS 12%, Windows i BlackBerry OS nestali s liste

androids

Strategy Analytics je danas objavio statističke podatke o prodaji smartfona u svijetu i zastupljenosti pojedinih platformi na tržištu. Tako je u trećem kvartalu isporučeno ukupno 375 milijuna uređaja, što je 6% više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Android platforma je u ovoj masi zauzela visokih 87,5% tržišnog udjela, što je vidljiv rast u odnosu na prošlu godinu, kada je držao 84,1% udjela. Appleov iOS zauzima 12,1% tržišta, dakle manje nego lani, kad je njegov udio iznosio 13,6%.

S liste su nestali Windows Phone (Mobile) i BlackBerry OS, koji sada zajedno s još pokojom mrtvom i polumrtvom platformom zauzimaju ukupno 0,3% udjela.

Strategy Analytics

 
      
 • Magic in the summer

  Žalosno. Takva dominacija Androida nije dobra. Sjećam se da je Samsung imao svoj Bada OS, pa je odustao, Symbian je propao, BB OS propao, Windows mobile još živi dok rade Lumie na kojima se vrti… Nije moguće da baš nitko nije kadar napravit svoj OS i progurat ga na tržištu?

 • Danijel Grinč Marošević

  A fućkaj ga kada Google gura C.I.A. 🙂

 • a

  gledaj po sebi, znaš li ti nešto (značajno) po čemu bi mogao poboljšati android ili ios? ne baš…
  isto tako, da nekome padne na pamet nešto drugačije, a bolje, sigurno bi se proguralo

 • Magic in the summer

  Svatko od nas ima nešto što bi dodao OS-u. Tako da se ima što dodati po čemu bi Android mogao biti bolji (iOS ne poznajem dovoljno). Sramotno je da u toliko verzija Androida koje su izašle do sada nije bilo koječega što je postojalo npr. u Symbianu. Za mene je prijelaz sa Symbiana na prvi Android kojeg sam probao na vlastitom mobitelu (2.x) bio pad s konja na magarca. Potom su uslijedile verzije među kojima si trebao nabosti onu koja zbilja nešto vrijedi.

  Problem je u tome da mi život prolazi u čekanju na nešto bolje što će u teoriji jednog dana doći.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]