Apple je taj koji određuje kada će iPhone 5 proraditi na određenoj LTE mreži

Ako ste kupili ili namjeravate kupiti iPhone 5, vjerojatno ste već sasuli drvlje i kamenje na svog operatera kada ste spoznali da spomenuti uređaj neće raditi na domaćim LTE mrežama. Naime, poznato je da iPhone 5 dolazi s podrškom za LTE band 3 koji radi na spektru od 1800 MHz, a upravo taj spektar koriste i naši operateri Hrvatski Telekom i Vipnet.

Možda će zvučati čudno, ali operateri, na iznenađenje mnogih, nisu ti koji odlučuju o tome hoće li i kada iPhone 5 proraditi na njihovim LTE mrežama, već Apple. Naime, danas je glasnogovornik švicarskog operatera Swisscom povodom puštanja u rad prve 4G mreže u toj zemlji izjavio da je Apple taj koji jedini može osposobiti rad iPhonea na LTE mrežama nakon što se uređaj testira u svakoj pojedinoj mreži. Kada Apple utvrdi da određena LTE mreža zadovoljava uvjete i kriterije koje je postavio, izdaje se softverska nadogradnja koja omogućuje uključivanje LTE čipa na uređaju.

Ova se teorija zapravo odlično uklapa u nedavnu najavu HT-a kako je njihova T-Mobile mreža spremna za rad s LTE uređajima, što se prvenstveno odnosi na iPhone 5. Kada zbrojimo dva i dva, možemo zaključiti da će iPhone 5 (kojeg upravo testiramo) uskoro zaista proraditi na T-Mobile LTE mreži, a čeka se samo dozvola od strane Applea.

Do sada su operateri bili ti koji postavljaju kriterije o tome jesu li pojedini uređaji spremni za rad u njihovoj mreži, a sve većom popularizacijom Appleovog iPhoena, uloge se očito mijenjaju.

 
      
 • NO NAME

  I Phone … NULA bodova

 • kmica

  čudno???? apple da kontrolira??? me ne mogu da vjerujem!!!

 • Luksy

  ovo je tek početak

 • ja

  Apple me neodoljivo podsjeca na umbrella korporaciju 🙂

 • uho

  Ne shvacam zasto je ovo negativno od strae applea, pa valjda je u interesu kupaca da izbjegnu neke poluproizvode, ovako makar znas ako imas LTE mrezu da je to prava stvar…

 • Nije ovo zbog interesa kupaca, već je riječ o iskorištavanju tržišne pozicije u svrhu ucjenjivanja drugih kompanija, u ovom slučaju operatera.

 • dado77

  Realno ni operateri ne znaju sta bi sa lte puno su potrosili a sad ne znaju kako to naplatiti….

 • Možeš li biti malo konkretniji? Koliko su potrošili i zašto misliš da ne znaju kako naplatiti?

 • c0ppo

  Netko ucjenjuje jadne operatere? Na lomacu ga odmah treba!
  Apple je pametan, ne dopusta sebi situaciju da njegov proizvod bilo tko kontrolira osim samog Applea. Svaka cast.

 • Oldy

  Krešo cijenim tvoje znanje vidim da stvarno znaš stvar, ja sam se nećkao prijeći na lte preko sticka za sada jer ne znam što da na tim brzinama radim sa 20-40GB rađe sam još na 3G i noćnoj. Misliš li trenutno da mada si po mome mišljenju sa ovime apple previše dopušta ali može mu biti ionako ljudi sa 1-2GB prometa na voice pretplatama imaju uopće što raditi na lte anyway? Za što? Za 10-20 speedtestova i ode promet? Svi bi htjeli taj lte a prometa kronično nedostaje a za sami surf stvarno ne trebaju te brzine…. 😉

 • U ovom trenutnku je nemoguce reci kako ce to izgledati u praksi kad LTE proradi ‘normalno’, ali neko povecanje limita ce se morati dogoditi.

 • nisam upoznat sa hakerskom stranom ios developera, ali što ne bi oni nekako mogli napraviti software koji otključa lte?

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]