Apple je taj koji određuje kada će iPhone 5 proraditi na određenoj LTE mreži

Ako ste kupili ili namjeravate kupiti iPhone 5, vjerojatno ste već sasuli drvlje i kamenje na svog operatera kada ste spoznali da spomenuti uređaj neće raditi na domaćim LTE mrežama. Naime, poznato je da iPhone 5 dolazi s podrškom za LTE band 3 koji radi na spektru od 1800 MHz, a upravo taj spektar koriste i naši operateri Hrvatski Telekom i Vipnet.

Možda će zvučati čudno, ali operateri, na iznenađenje mnogih, nisu ti koji odlučuju o tome hoće li i kada iPhone 5 proraditi na njihovim LTE mrežama, već Apple. Naime, danas je glasnogovornik švicarskog operatera Swisscom povodom puštanja u rad prve 4G mreže u toj zemlji izjavio da je Apple taj koji jedini može osposobiti rad iPhonea na LTE mrežama nakon što se uređaj testira u svakoj pojedinoj mreži. Kada Apple utvrdi da određena LTE mreža zadovoljava uvjete i kriterije koje je postavio, izdaje se softverska nadogradnja koja omogućuje uključivanje LTE čipa na uređaju.

Ova se teorija zapravo odlično uklapa u nedavnu najavu HT-a kako je njihova T-Mobile mreža spremna za rad s LTE uređajima, što se prvenstveno odnosi na iPhone 5. Kada zbrojimo dva i dva, možemo zaključiti da će iPhone 5 (kojeg upravo testiramo) uskoro zaista proraditi na T-Mobile LTE mreži, a čeka se samo dozvola od strane Applea.

Do sada su operateri bili ti koji postavljaju kriterije o tome jesu li pojedini uređaji spremni za rad u njihovoj mreži, a sve većom popularizacijom Appleovog iPhoena, uloge se očito mijenjaju.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT