Apple je taj koji određuje kada će iPhone 5 proraditi na određenoj LTE mreži

Ako ste kupili ili namjeravate kupiti iPhone 5, vjerojatno ste već sasuli drvlje i kamenje na svog operatera kada ste spoznali da spomenuti uređaj neće raditi na domaćim LTE mrežama. Naime, poznato je da iPhone 5 dolazi s podrškom za LTE band 3 koji radi na spektru od 1800 MHz, a upravo taj spektar koriste i naši operateri Hrvatski Telekom i Vipnet.

Možda će zvučati čudno, ali operateri, na iznenađenje mnogih, nisu ti koji odlučuju o tome hoće li i kada iPhone 5 proraditi na njihovim LTE mrežama, već Apple. Naime, danas je glasnogovornik švicarskog operatera Swisscom povodom puštanja u rad prve 4G mreže u toj zemlji izjavio da je Apple taj koji jedini može osposobiti rad iPhonea na LTE mrežama nakon što se uređaj testira u svakoj pojedinoj mreži. Kada Apple utvrdi da određena LTE mreža zadovoljava uvjete i kriterije koje je postavio, izdaje se softverska nadogradnja koja omogućuje uključivanje LTE čipa na uređaju.

Ova se teorija zapravo odlično uklapa u nedavnu najavu HT-a kako je njihova T-Mobile mreža spremna za rad s LTE uređajima, što se prvenstveno odnosi na iPhone 5. Kada zbrojimo dva i dva, možemo zaključiti da će iPhone 5 (kojeg upravo testiramo) uskoro zaista proraditi na T-Mobile LTE mreži, a čeka se samo dozvola od strane Applea.

Do sada su operateri bili ti koji postavljaju kriterije o tome jesu li pojedini uređaji spremni za rad u njihovoj mreži, a sve većom popularizacijom Appleovog iPhoena, uloge se očito mijenjaju.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]