Apple predstavio šestu generaciju Apple Watch sataApple je danas na online događaju predstavio nekolicinu noviteta, a među njima i novi Apple Watch, i to šeste generacije. Naravno, svaki put kad Apple predstavi sat, uvede i do tada neviđene novitete, pa je tako najveća novost senzor za mjerenje razine kisika u krvi.Rekli bismo ništa novo,  no kada Apple nešto novo donese, onda to radi bolje nego kod svih ostalih, pa je tako na Apple Watch 6 moguće izmjeriti postotak kisika u krvi za svega 15 sekundi zahvaljujući četiri izvora crvenog i infracrvenog svjetla na stražnjoj strani sata.Drugi noviteti su nova elektronika S6 SiP koja donosi 20% veću brzinu u odnosu na prethodnika, a u njoj je prilagođeni dvojezgreni A13 Bionic chipset iz iPhonea 11 koji bi trebao omogućiti korištenje sata do 18 sati. Novost je korištenje širokopojasnih antena pa sada Apple Watch 6 može služiti i kao ključ za automobil.

Novi Apple watch je dobio i poboljšanu verziju Always-On Retina zaslona koji je sada još vidljiviji na direktnom suncu, odnosno 2,5 puta više u odnosu na sat pete generacije.

Kućište dolazi u izvedbi od aluminija, nehrđajućeg čelika i titana. Aluminijsko kućište bit će dostupno u plavoj, srebrnoj, sivoj i crvenoj boji, dok će kućište od čelika biti dostupno u boji grafita te sjajnoj sivo crnoj broji. Za one koji mogu dodatno potrošiti na novi Apple sat tu je i kućište od titana koje će biti dostupno u prirodnoj tamnoj boji tog metala.Dizajn sata je ostao prepoznatljiv, odnosno nije se mijenjao previše, a najveća promjena su novi remeni koji sada dolaze i u izvedbi rastezljivog jednodijelnog silikonskog remena (Solo Loop) koji će biti dostupan u raznim veličinama.

Apple Watch sada po prvi put ima sve moguće senzore kao i većina dostupnih satova na tržištu. Pored već spomenutog senzora razine kisika u krvi, tu su još i senzor za mjerenje otkucaja srca, snimanje jednokanalnog elektrokardiograma (ECG), altimetar, GPS, a sat je i vodootporan do 50 m dubine. Sat ima mogućnost praćenja kvalitete sna, mjerenja okolne buke, a podržava i mogućnost prepoznavanja pada te slanje SOS signala.Sat pogoni watchOS 7 koji donosi nova i redizajnirana lica sata poput popularnih Stripes, Chronograph Pro, GMT, potom detekciju novih sportova kao i bolju analizu podataka. No najveća novost je mogućnost uparivanja sataom osoba koje ne posjeduju Apple uređaj, što znači da ne morate samo kupiti sat sebi, već ga možete kupiti i svome djetetu i upariti ga preko vlastitog računa.

Apple Watch Series 6 s GPS-om će biti dostupan ubrzo diljem svijeta po početnoj cijeni od $399, odnosno 2600 kn, dok će verzija sa GPS-om i mrežnim mogućnostima koštati $499 (3180 kn). Ako je to previše za vaš budžet, Apple je predstavio i SE verziju Apple Watch 6 sata koji neće imati baš sve senzore (npr. novi senzor razine kisika u krvi ili ECG), ali veliku većinu hoće, pa možete ići i na tu varijantu za $299, odnosno 1900 kn. Naravno, ovo su cijene za američko tržište pa sigurno očekujte veće cijene na našem.Više o satu pročitajte ovdje.