Apple predstavio tri nova sata

Apple je pored nekolicine verzija iPhone 14 smartfona, predstavio i tri verzije sljedeće generacije pametnog sata. Uskoro bi se u trgovinama trebali pojaviti Apple Watch 8, novi Apple Watch SE i možda najbolje što je Apple napravio u ovoj domeni, Apple Watch Ultra.

Apple Watch SE

Apple Watch SE je napokon osvježen premda ne značajno dizajnom koliko hardverom. Ovo je tradicionalno najjeftiniji Apple sat koji bi trebao koštati 249 USD u GPS verziji te 299 USD za verziju gdje uz GPS imate mogućnost povezivanja na mrežu. Ovaj sat dolazi sa S8 čipom, aluminijskim kućištem izrađenim od recikliranog materijala, redizajniranom stražnjom stranom te podrškom za detekciju pada. Senzor temperature nije ubačen, no moći će pratiti otkucaje srca, san (ako ga budete punili popodne) te mnoštvo sportova. Dobra je stvar što ovaj sat podržava Apple Pay uslugu koja nema podršku kao Google Pay, ali opet funkcionira s nekim bankama.

 

Apple Watch 8

Srednji cjenovni rang od tri predstavljena sata pripada Watch 8 satu koji će i ove godine koštati značajno više od poprilično dobre konkurencije. Apple je stavio cijenu od 399 USD za model sa GPS-om i 499USD za model koji uz GPS ima podršku za spajanje na mreže. Dok su prednarudžbe već otvorene, isporuka sata se očekuje 16. rujna.

Osma generacije nije donijela puno vizualnih promjena u odnosu na prethodnu generaciju, ali je hardver poprilično unaprijeđen. Doduše, baterija i dalje traje svega 18 sati na jednom punjenju, no Apple je dodao low-power način rada koji bi trebao značajno produljiti trajanje baterije (do 36 sati). Ova opcija se očekuje i na starijim generacijama Apple satova što je hvale vrijedno. No, sat ima opciju brzog punjenja pa vas vjerojatno neće zasmetati popodnevno dopunjavanje.

Uglavnom, osim novog S8 čipa, Apple Watch 8 donosi senzor temperature tijela koji može detektirati promjenu površinske temperature na razini 0.1°C. Uz temperaturu, sat mjeri koncentraciju kisika u krvi, ECG, otkucaje srca, san, a tu je i novi akcelerometar i žiroskop koji mogu osjetiti pokret do 4 puta brže u odnosu na prethodne senzore. Dapače, senzori čak mogu izmjeriti promjenu silu gravitacije do 256G, ali nekako mislim da neće biti potrebe za tim.

 

Apple Watch Ultra

Međutim, ove godine je Apple napravio preokret i predstavio do sada najbolji svoj sat. Doduše, sat košta koliko i bolji smartfon ali vjerujem da će biti vjernih Apple fanova voljnih dati 799 USD (isto toliko eura) za Apple Watch Ultra. Premda ne mogu opravdati cijenu, Ultra s razlogom nosi ime. Prvo treba spomenuti da će ovaj sat biti upogonjen 36 sati na samo jednom punjenju što je masovni napredak Applea (doduše drugi proizvođači već standardno izbacuju vrhunske satove koje trebate puniti jednom svakih 10 ili čak 20 dana). Trajanje može biti produljeno na 60 sati sa low-power postavkom. Druga karakteristika sata vrijedna spomena je oštar zaslon sa svjetlinom do 2000 nita što znači da će mu vidljivost biti doba na planini, u pustinji ili pod morem. Safirno staklo će se pobrinuti za mikroogrebotine i dati satu dulji vijek trajanja.

Da, Apple je napravio sat za ronioce ubacivši mu senzor dubine te kućište s MIL-STD810 certifikatom koje može izdržati tlak i do100 metara ispod površine. Osim senzora dubine, sat može pratiti okolnu temperaturu mora ili vode (ovisno gdje ronite), ECG, otkucaje srca, zasićenje krvi kisikom kao i pratiti razne faze sna. Ultra još ima noćni način rada zaslona koje se uključuje laganim okretanjem kontrolne tipke.

Kućište od titana je poprilično veliko, čak 49mm a Apple mu je dodao i još jednu tipku lijevo koju možete programirati po želji. Apple Watch Ultra će biti dostupan samo u GPS+mreža izvedbi a prema kupcima bi trebao krenuti 23 rujna.

Osim laganog osvježenja dizajna samog sata, Apple je poradio i na dizajnu remenja koja izgledaju impresivno, posebno remen namijenjen Ultri. Eto, Apple sljedba se ima čemu veseliti i siguran sam da će biti oduševljeni novim satovima.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT