Be Smart H192 Quad - RecenzijaU moru mobitela, smartfona, tableta i inih srodnih uređaja, s vremena na vrijeme pojavi se određeni model koji malo više zaokupi čak i našu pozornost. Do sada smo recenzirali nekoliko kvalitetnih uređaja koji se mogu nabaviti po zaista pristupačnim cijenama, odnosno onih koje možemo svrstati u tzv. best-buy kategoriju. Ovoga puta pred sobom imamo još jednog kandidata za ulazak u ovo društvo, a radi se o modelu Be Smart H192 Quad, proizvedenom u Kini kao i većina ostalih smartfona, no ovaj je brandiran od strane hrvatske tvrke Hangar 18 iz Koprivnice koja ga i prodaje. Napomenimo kako brandiranje generičkih uređaja nije novost, a sličnu prodajnu politiku smo mogli vidjeti od strane mnogih europskih kompanija poput češkog Evolvea ciparskog Prestiga itd. S ovim smo se uređajem družili proteklih desetak dana, a opis i dojmove pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 141 x 71 x 9,7 mm

Masa: Nema podataka

Zaslon: 5,0" IPS-LCD 1280 x 720 točaka, 293 ppi

SoC: MediaTek MTK6589

CPU: 4x Cortex-A7 takta 1,2 GHz

GPU: PowerVR SGX544MP

RAM: 1 GB

Interna memorija: 8 GB (dostupno 6,5 GB)

SIM: 2x mini SIM

Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, Bluetooth, micro USB, 3.5mm audio

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 12 MP/1080p

Prednja kamera: 0,3 MP

FM Radio: Da

Baterija: 2800 mAh

Prednosti


Kvalitetna izrada

Impresivan zaslon

Odličan hardver

Dual SIM

Video player podržava sve formate i codece

Dvije baterije u prodajnom paketu

Cijena

Nedostaci


Ispodprosječna jakost WiFi prijemnika

Nema Google Talk - potrebno je instalirati Hangouts

Kućište, ergonomija i zaslon


  IMG_3814 IMG_3815 IMG_3816 IMG_3817 IMG_3818 IMG_3819 IMG_3820 IMG_3822 IMG_3823 IMG_3824 IMG_3825 IMG_3826 IMG_3827 IMG_3828 IMG_3829 IMG_3830

Iskreno, kada smo prvi put čuli za ovaj uređaj bili smo donekle rezervirani, jer su uređaji porijeklom iz Kine dugo nosili stigmu nekvalitetnih i polovičnih proizvoda. U zadnje vrijeme mnogo se toga promijenilo i možemo reći da nas je Be Smart H192 Quad već na prvi pogled impresionirao. Samo vađenje iz kutije i držanje uređaja u ruci u startu je pobilo sve predrasude koje smo o ovom uređaju do sada imali. Naime, plastika od koje je kućište izrađeno djeluje zaista kvalitetno, kao i cijela konstrukcija. Kućište djeluje čvrsto i ne odaje dojam jeftine plastike. Fizičke tipke za uključivanje i podešavanje glasnoće izrađene su od neke vrste metala (vjerojatno aluminija) i daju dodatni štih općoj eleganciji uređaja.

Dimenzijama i dijagonalom zaslona, H192 se svrstava u gonju (gabaritnu) kategoriju Androida. Dužinom i širinom otprilike odgovara Sonyju Xperia Z, premda je od njega malčice deblji i teži. Budući da se radi o 5-inčnom uređaju, manipulacija jednom rukom je otežana, no ako ste se baš namjerili na 5-inčni mobiltel, priviknut ćete se bez problema.

Što se zaslona tiče, izrađen je u IPS tehnologiji pa su kontrast i kutovi vidljivosti na vrlo visokoj razini. HD rezolucija od 1280 x 720 točaka daje gustoću od vrlo visokih 293 ppi, što je vrlo blizu “retina” rezolucije (326 ppi) koja je slovi za najveću koju ljudsko oko može razabrati.Vidljivost ne dnevnom svjetlu je vrlo dobra i upotrebljivošću nadmašuje čak i mnoge skuplje uređaje.

Zbog svih ovih karakteristika, ali i subjektivnog dojma pri samom korištenju uređaja, usudio bih se reći da zaslon slobodno može konkurirati najboljima.

Operativni sustav, sučelje i performanse
Za razliku od mnogih novijih modela proizvođača zvučnijih imena, Be Smart H192 Quad dolazi s najnovijom verzijom Androida, tj. 4.2. Neposredno prije početka pisanja ovog teksta Google je predstavio i Android 4.3, no vidjeli smo da nikakve posebne izmjene ne donosi, osim nekih minornih novosti za tablete, pa možemo za ključiti kako ona i nije prijeko potrebna. Što se tiče nadogradnji i podrške za ovaj model, tvrtka Hangar 18 obećava da će uskoro sve upute biti dostupne na njihovim stranicama.Android koji nalazimo na ovom uređaju je čisti Googleov AOSP, dakle bez bilo kakve nadogradnje sučelja. Proizvođač je doduše dodao nekoliko aplikacija i prilagođen softver kamere, ali ukupna vizura golog Androida ničim nije narušena. Sustav kao takav osigurava izvrsno iskustvo u radu, dakle, nema zastajkivanja niti bilo kakvih sličnih nepodopština od kojih su stariji i oni Androidi sa slabijim hardverom nekada patili. Naravno, doprinos ovome svakako daje i četverojzgreni procesor u kombinaciji s jednim gigabajtom RAM-a. Treba reći da unutar čipseta, koji pokreće ovaj uređaj, kucaju četiri Cortex-A7 jezgre, kod kojih je naglasak dan na učinkovitost u kombinaciji s manjom potrošnjom energije, a ne na sirovu snagu. Dakle, snagu ovog procesora ne možemo izravno uspoređivati s onima pokretanim A15 jezgrama, ali svakako možemo s četverojezgrenim procesorima prve generacije kao što je npr. Tegra 3.S nešto više od 13000 bodova na AnTuTu benchmark testu ovaj uređaj svrstava se uz bok, primjerice, Googleovom Nexusu 7, što samo po sebi govori dovoljno. U praksi to znači da ćete na ovom uređaju bez problema pokretati zahtjevnije aplikacije i igre, no to će također ovisiti o konkretnoj igri i njenim specifičnim zahtjevima.

Generalno, sučelje je vrlo fluidno i sustav radi prilično brzo. Aplikacije se pokreću instantno i prigovora na rad nemamo.

Aplikacije i multimedija
Kao i svaki Android uređaj, H192 Quad dolazi s nekolicinom prethodno instaliranih aplikacija. Svakako treba izdvojiti Flash Player za upotrebu unutar Internet preglednika za kojeg je i sam Google odavno prestao pružati podršku.

Ovaj web preglednik podržava automatsku text reflow funkciju, tj. formatiranje teksta sukladno povećanoj razini web stranice. Alternativno, možete instalirati i bilo koji drugi web preglednik i koristiti ga kao zadani. Ukoliko želite visok stupanj sinkronizacije s desktop preglednikom, najbolje je instalirati Googleov Chrome.

Od ostalih aplikacija navedimo još i File manager, posebnu aplikaciju za izradu backupa “Backup and restore” te razne uslužne aplikacije poput bilješki, kompasa i sl.

Želio bih napomenuti da uređaj nema instaliran Google Talk i ako želite chatati putem vašeg Google računa morat ćete iz Play trgovine instalirati Hangouts za kojeg smo davno utvrdili da je loše koncipiran.


Za pregled fotografija zadužena je standardna Android galerija koja nudi uobičajene mogućnosti poput izravnog dijeljenja sadržaja putem Bluetootha, maila ili na društvenim mrežama, te jednostavnog uređivanja (izrezivanje, rotacija, dodavanje efekata...).

Reprodukcija videa zaslužuje sve pohvale jer su podržani popularni formati kao što su AVI i MKV datoteke, uključujući inače problematični AC3 audio codec. Dakle, 5-inčni zaslon ovog uređaja može poslužiti za gledanje najšireg spektra videa i filmova, bez instalacije i kupovine dodatnih aplikacija.

Telefonija i Dual SIM
Jedna od glavnih značajki ovog uređaja je i Dual SIM sustav koji omogućuje korištenje dviju SIM kartica različitih operatera istovremeno. Valja napomenuti kako se u startu potrebno odlučiti koju ćete SIM karticu koristiti u 3G i 2G, a koju samo u 2G mreži, jer samo jedan SIM utor podržava kombinirani rad na 3G i 2G mrežama.

Unutar postavki uređaja postoji tzv. SIM managment putem kojeg možete određivati kako će se koja kartica/operater ponašati u konkretnom slučaju. Moguće je odrediti prioritete za glasovne pozive i SMS, ali je isto tako moguće ostaviti neodređeno pa će vas uređaj prilikom svakog upućivanja poziva ili slanja poruke sam upitati. Što se prijenosa podataka tiče, moguće je koristiti obje podatkovne veze, s tim da ćete 3G vezu moći koristiti samo od onog operatera čija se SIM kartica nalazi u 3G utoru (oznaka WCDMA).

Što se funkcioniranja Dual SIM sustava tiče, možda je malo nezgodno to što će pozivatelj u slučaju kada je u tijeku razgovor preko jedne kartice na drugoj dobiti znak zvonjave, ili potpuni muk (ovisi o operateru), ali vi ćete nakon toga ipak dobiti obavijest o propuštenom pozivu.

Povezivanje i pohrana


H192 koristi uobičajeni micro USB utor i odgovarajući kabel za povezivanje s računalom i punjenje, no USB on-the-go nije podržan. Prodajni paket sadrži i odlične in-ear slušalice koje spajate preko 3.5 mm audio utora.

Od bežičnih načina povezivanja imamo uobičajene protokole kao što su WiFi, WiFi hotspot i Bluetooth. Ovdje treba spomenuti da je prijem WiFi signala ispodprosječan. Primjerice, jakost signala u istoj prostoriji s routerom iznosila je -68 dBm, u susjednoj sobi -72 dBm, a u sobi koju od one s routerom odvajaju dva zida pao je na -92 dBm. Usput recimo i to da kada jakost signala padne na -100 dBm veza počinje pucati. U praksi ovo znači da ćete internet preko WiFi-a bez problema koristiti u prostoriji u kojoj se nalazi router, kao i u susjednoj, dok bi problem mogao nastati u trećoj prostoriji, dakle u onoj koja je od prve odvojena dvjema fizičkim preprekama.

Unutarnja memorija ima kapacitet od 8 GB, no razdijeljena je na dvije particije, od kojih prva sadrži 1 GB, a druga 5,6 GB slobodnog prostora. Prva je namijenjena instalaciji aplikacija, a druga multimedisjkim sadržajima i dodatnim datotekama koje neke aplikacije zahtijevaju ili stvaraju. Ova memorija se može proširiti microSD memorijskim karticama do 32 GB kapaciteta.

Ograničenost unutarnje memorije može stvarati probleme jedino pri pokušaju instalacije „težih“ igara (npr. Asphalt 7) koje traže više slobodnog prostora u primarnoj particiji.

Kamera


Kamera je još jedan adut kojim H192 Quad raspolaže. Uz pomoć 12 MP senzora i očito dobro izvedenog softvera, H192 proizvodi fotografije zavidne kvalitete koje se ne bi posramili ni skuplji uređaji. Boje su na fotografijama vjerno prikazane, a količina šuma je minimalna čak i u uvjetima slabije osvijetljenosti, premda će u određenim trenucima trebati pripaziti na odsjaje. Bljeskalica je dovoljno moćna da osvijetli objekte i osobe u potpunom mraku i da fotografija ispadne prilično kvalitetna.

Nekoliko primjeraka u 12 MP rezoluciji pogledajte u nastavku:

  IMG_20130730_080742 IMG_20130730_160407 IMG_20130730_160538 IMG_20130730_190503 IMG_20130730_190532

H192 Quad ima mogućnost snimanja 1080p videa pri 30 fps-a. S obzirom na prilično visok bitrate od 25 Mbps, možemo zaključiti da (za današnje uvjete) nije prisutan praktički nikakav stupanj kompresije pa će jedna minuta videa zauzeti oko 180 MB prostora. Zahvaljujući minimalnoj kompresiji, video sadrži prilično veliku količinu detalja, što je zapravo odlično, a jedan primjer slijedi možete pogledati u nastavku:


Baterija


Be Smart H192 dolazi s dvije 2800 mAh baterije. Dakle, uz onu koja inače dolazi s uređajem, u prodajnom paketu nalazi se i rezervna. Uz intezivno korištenje svih resursa uređaja, stalnu povezanost na internet putem 3G/WiFi mreže i aktivnu sinkronizaciju dvaju mailboxova, baterija je uspjela izdržati nešto više od jednog dana. Ovo je zapravo izvrstan rezultat jer su tijekom testiranja stalno bila aktivna oba SIM modula. Ukoliko u uređaju koristite samo jednu SIM karticu, baterija bi uz umjereno korištenje mogla potrajati i do dva dana.

Zaključak


Be Smart H192 Quad nas je već na prvi pogled oduševio. Konstrukcija kućišta, kvaliteta izrade i izvrstan 5” zaslon u startu su upućivali na to da se radi o kvalitetnom uređaju. Tijekom testiranja utvrdili smo da ni ispod poklopca situacija nije ništa lošija, dapače. Četverojezgreni procesor i 1 GB RAM-a pokazali su se kao dobra kombinacija za više nego dobre performanse. Ništa manje nije oduševila ni 12 MP kamera s prilično kvalitetnim slikama i videom, kao i baterija koja osigurava nešto veću autonomiju od prosjeka današnjih Androida. Vidjeli smo da je praktički jedina objektivna zamjerka upućena nešto slabijem prijemu WiFi signala, no to ni iz daleka ne bi trebao biti deal-breaker, osim ako ste na internet spajate preko susjedovog routera.

I naravno, ne treba zaboraviti da cijena od 1899,00 kuna za ovakav uređaj predstavlja izvrstan omjer uloženog i dobivenog i možemo reći da smo ovim modelom na hrvatskom tržištu dobili novog predvodnika best-buy kategorije u cjenovnom rangu do 2000 kuna, ali i općenito.

Uređaj na testiranje ustupio: Hangar 18