Budućnost smartfona: umjetna inteligencija

Kad pričamo o budućnosti smartfona, redovno spominjemo bolje zaslone, jače procesore, kamere koje vide u mraku, a nerijetko i o nedostižnom snu, toj famoznoj bateriji koja traje barem 2 dana. No ovoga puta želim okrenuti priču na jednu sasvim drugu stranu, koja bi mogla napraviti novu revoluciju u svijetu smartfona i to puno ranije nego što to očekujemo.

Još tamo negdje 2011. godine, barem koliko je javnosti poznato, Google je otvorio novi odjel pod nazivom Brain, s ciljem proizvodnje umjetne neuronske mreže. Za one koji nisu upućeni u anatomiju, samo podatak da prosječan ljudski mozak ima oko 100 milijardi neurona, a svaki od njih je povezan s drugih 10.000. To znači da broj sinaptičkih veza u ljudskom mozgu lako moguće doseže i jednu bilijardu. To bi bio broj koji iza jedinice ima još petnaest nula.

Google Brain je zapravo projekt koji želi kreirati umjetni mozak, odnosno umjetnu inteligenciju. Točnije, jedan takav je već kreiran, no snagom daleko od pravog ljudskog mozga. Recimo da je na razini neke male životinjice, možda miša. No koliko god to zvučalo mizerno, iznimno je važno, i u konačnici napredno.

Svi znamo da određena vrsta umjetne inteligencije postoji već duži niz godina, ali je, blago rečeno, ograničena na neke osnovne zadaće. Svi koji su učili bilo kakve osnove programiranja znaju da su računala sama po sebi iznimno glupi strojevi, i osim ako im doslovno ne objasnimo sve korake koje trebaju napraviti, radnja neće biti izvršena.

Čovjek je, s druge strane, inteligentno biće, spremno prilagoditi se okolini, svakodnevno unaprjeđivati i učiti nove stvari. Ukoliko čovjeku na razumljivom jeziku kažete da ode kupiti kruh i mlijeko, on zna da mora uzeti novac, obući se i obuti, otključati vrata, zaključati i izvršiti dosta kompleksan niz radnji koje uzimamo zdravo za gotovo. Računalo to neće znati osim ako mu detaljno ne opišete svaki pojedinačni korak. Da bi i računala mogla izvršavati ovakve radnje, potrebna je umjetna inteligencija.

Prva primjena takve umjetne inteligencije dogodila se prije nešto više od mjesec dana kad je Google upregnuo Brain za jedan od svojih najtraženijih alata – Translate.
Alat za prevođenje, iako iznimno napredan, jednako toliko je i nepouzdan jer je iza njega stajao vrlo opširan i kompliciran niz naredbi. Rečenica koju upišete, primjerice na engleskom, bila bi prevedena na njemački samo ako bi taj set naredbi točno odgovarao strukturi rečenice.
Tako bi program za svaku rečenicu analizirao sva gramatička pravila engleskog jezika, potom njegov rječnik, nakon toga sve ponovio i za njemački jezik, i tada bi po nekom algoritmu pokušao sklopiti rečenicu istog sadržaja i značenja na njemačkom jeziku.

Iako ovo naizgled zvuči kao jednostavan algoritam, svi znamo koliko je nepouzdan, no upravo nakon što je Translate počeo koristiti Google Brain, rezultati prevođenja su bili toliko dobri, da se činilo kao da ih je preveo čovjek koji potpuno razumije oba jezika.

Revolucija koja se dogodila u Googleovom prevoditelju bi uskoro mogla biti prenesena u same smartfone, a već smo vidjeli da se polako primjenjuje u tzv. Googleovom asistentu.
Sam Asistent bi ubrzo trebao biti toliko duboko integriran u Android, da bi to još jednom moglo promijeniti način na koji koristimo naše smartfone, kao što se to dogodilo s predstavljanjem prvog iPhonea.

Zamislite buđenje u 7 i 15 ujutro, umjesto u 6 i 45, jer je Asistent izračunao da nema potrebe da se ustajete pola sata ranije jer sve u miru stignete napraviti prije odlaska na posao. Ili još bolje, buđenje u 9 jer Asistent zna da ne ne morate u zakazano vrijeme doći na sastanak, budući da vašem poslovnom partneru let iz Pekinga kasni 2 sata.

Isto tako, krećete doma s posla i on zna kojom rutom najčešće idete kući, ali na putu su radovi ili sudar, no on misli na vas i uz to zna da vam je danas godišnjica braka. Zna da vam žena voli kale, i zna da je najbolje da ih pokupite u veleprodaji na Žitnjaku jer su tamo 4 puta jeftinije nego u cvjećari. Isto tako zna da obično na godišnjicu trošite između 300 i 500 kuna, pa vam predloži da usput svratite u obližnju zlatarnicu jer su naušnice koje je vaša žena lajkala na fejsu, na sniženju.

Naravno, vi ne znate, ali vaš asistent zna da će žena kasniti s posla kući i obavještava vas da stignete napraviti večeru i iznenaditi je jer, se na društvenim mrežama baš nedavno požalila da to nikad niste napravili. Također uz sve to predlaže i romantičnu šetnju uz desert na kraju ili možda neki novi film kojeg niste stigli pogledati u kinu još prije pola godine, ali stigao je na Netflix.

O uključivanju grijanja prije dolaska u kuću, automatskom otključavanju vrata ili otvaranju garaže ne treba niti pričati, jer sve to u određenom obliku već postoji, no zajedno s gore navedenim, činit će jednu cjelinu o kojoj uskoro nećemo morati razmišljati, već će funkcionirati sama od sebe.

Već sada ne razmišljamo o mnogim stvarima o kojima smo prije morali voditi brigu, i potpuno smo zaboravili na njih. Kad ste zadnji put razmišljali da morate povući čok prije paljenja vašeg automobila? Ili kad ste zadnji put pocinčali karoseriju auta prije zime? Ili možda nešto bliže informatici, kad ste zadnji put najavili vašim ukućanima da ćete se spojiti na internet pa da ne računaju na telefon?

Većina nas je živjela i prije smartfona, Googlea, pa čak i interneta kakvog danas poznajemo, odnosno onoga bez čega je život danas život praktično nezamisliv. Sve velike kompanije ulažu ogromna sredstva u razvoj umjetne inteligencije i samo je pitanje dana kad će biti potpuno integrirana u naše živote, a smartfoni su prvi uređaji u koje će takva inteligencija biti ugrađena jer to su ipak uređaji koje koristimo više od svih drugih.

Iako je potrebna ogromna snaga računala za pokretanje same inteligencije, ona neće biti potrebna jer će se nalaziti negdje u oblaku, a funkcionirat će jednako brzo kao što to radi i Googleova tražilica, dakle praktički trenutno.

Mnogi skeptici kažu da više ne razmišljamo baš o ničemu i da to kvari, odnosno zaglupljuje ljude i sl. Osobno smatram da danas razmišljamo o previše stvari o kojima ne bismo trebali razmišljati uopće. Od mnogo sporednih radnji koje nas usporavaju, imamo li sve začine koji su nam potrebni za jelo i gdje su isti bili na akciji ovaj tjedan, do kad moramo djetetu uplatiti školarinu ili izlet.

Svaki direktor velike firme ima svoga pomoćnika koji misli o mnogim stvarima i olakšava njegov posao, baš kao što su nekada isti ti direktori imali vlastiti telefon, dok su ostali išli na govornicu. Isto tako dolazi vrijeme kad će svatko od nas moći imati vlastitog pomoćnika, makar on bio umjetan.

 
      
 • Dalmacija <3

  primjerice za taj oblak, potribne su velike predispozicije prije svega toga, npr. BESPLATAN i svima DOSTUPAN širokopojasni internet bilo di u svitu, a to će biti čini mi se malo teže ostvarivo jer, naravno, nije isplativo

 • Nije uopće potrebna velika brzina interneta. Tu se radi o svega par KB podataka koje uređaj šalje da se obrade, a to može dovoljno brzo raditi čak i na edgeu. Slično kao što se google tražilica otvara brzo bez obzira na brzinu interneta

 • Damir

  Zamislite trebate ici za australiju, a aistent izracuna da ce se desiti nevrijeme i nesreca, pa vas ipak posalje na put…, inteligentno zar ne…

 • Nokia4ever

  Još uvjek je čovjek car!

 • I bit će još neko vrijeme sigurno 🙂

 • Tko zeli kupiti inteligentan auto koji bi prije ubio vlasnika nego nekoliko pjesaka? 🙂

 • marko

  baš sam neki dan gledao neko razmišljanje o budućnosti samih aplikacija … tj da će ih asistent skroz zamijeniti te da više neće biti potrebe za njima … što bi svima olakšalo posao ….

 • Bojan Radovanović

  Prvo sto me tu zabrinjava je pitanje privatnosti, a drugo… Ta usluga ce na nasem govornom podrucju biti aktuelna koliko i goigle+, hangout i slicne usluge a podrzana koliko i google pay te voice search, pa me mozda ono prvo i ne treba da brine.

 • flegmatee f

  Google is Skynet.

 • Apsolutno se slažem vezano uz privatnost. Nažalost nje smo se dobrim djelom odrekli sa 90% usluga koje koristimo. Od raznih kartica koje biljeze nase navike do interneta.
  Ali za Asistenta se varas jer ce u Brain biti uvrsten i hrvatski, vjerojatno vec do kraja godine. Svaki mjesec ide novih 8 jezika. I jos jedna pozitivna stvar je ta sto je covjek koji je jedan od glavnih inzinjera zaduzen za razvoj prepoznavanja govora s podrucja bivse Jugoslavije, i budi siguran da ce biti dostupan i na hrvatskom i srodnim jezicima.

 • Mustrashh

  No neki se ne zele odreci privatnosti. Osobno sam se iste odrekao onog trenutka kad sam krenuo koristiti Android, kao i svi ostali. Bili oni toga svjesni ili ne. Google po pitanju AI-a ubija Apple, iako je Apple sa Siri prvi bio. I jasno je zasto – data mining. Pitanje je samo kada ce apple krenuti istim stopama, jer izbora bas i nece imati ukoliko zele ostati u toj utrci.

  No pitanje privatnosti bit ce sve vaznije i vaznije. Posebice od kad se EU pocela ponasati kako se ponasa, kontrolirati, nadzirati i usutkavati vlastite gradjane. 2016. godina je osobito bolna bila po tom pitanju. Ako se takav trend nastavi, bit ce zanimljivo vidjeti kako ce sami gradjani reagirati, posebno oni aktivniji pri izrazavanju svojih stavova online (osobno ne spadam u takve, no poznajem par ljudi iz Njemacke i UK koji su isli na razgovore sa policijom radi svojih stavova).

 • Krešimir Blažev

  Ja bih otišao još malo dalje. Privatnosti smo se odrekli onog trenutka kad smo kročili na internet, samo je razlika u tome koliko tko podataka o sebi oda i koliko ih njegova matična država (ili EU) o njemu prikupi.
  A NSA i Snowden? 🙂

 • Mustrashh

  NSA mene osobno ne zabrinjava. Jer oni nece direktno mene ili tebe prisluskivati, nismo im zanimljivi. Niti sam radikalan u bilo kojem smjeru, niti sam clan nekog pokreta, stranke, niti agitiram u bilo kojem smjeru.

  Ja se na Internetu privatnosti nisam odrekao, jer istu lako na OSX/Win/Linux sacuvas. Poprilicno lako. Na Androidu istu mozda sacuvas ako ne koristis google usluge, ali onda ne koristis smartphone uopce.

  Ipak, nije isto kad google koristi te podatke za adse ili obicni data mining za svoje proizvode, ili pak kad google/facebook/twitter i sl. postanu oruzje u rukama EU politicara i birokrata, sto su u 2016. definitivno postali. Ukoliko se situacija sa ‘izbjeglicama’ ne smiri, a narod krene zustrije reagirati, onda cemo tek vidjeti probleme…

  No ovo je vec tema koja se ne tice samo IT-a, ali definitivno jako zanimljiva. Ukoliko se ovdje narod masovno ne pobuni, doba privatnosti je definitivno zavrsilo, i samo totalna budala moze istu ocekivati na internetu 🙂

 • Krešimir Blažev

  Ako idemo s pretpostavkom da je EU američki projekt, onda će nas se itekako ticati. E sad, nakon Trumpa više ništa neće biti isto, tako da je sve moguće. Iskristalizirat će se vjerojatno u sljedećih godinu dana.

 • marko

  koliko se ja ustvari odričem privatnosti ako nigdje nisam iznio niti jedan pravi podatak … znači na nikakvoj društvenoj mreži i sli
  i ja se uopće ne zovem marko 🙂

 • Mustrashh

  Trump je pobjedio na valu ‘anti-establishment’ retorike. Ljudima je jednostavno dosta Obame, Hillary, Trudeaua, Merkelice i sl. spodoba. Samo mislim da je ironija u tome da je Trump sve samo ne protivnik establishmenta 🙂

  EU je definitivno americka igracka. No u SAD-u i dalje imas Prvi Amandman, tako da je sloboda govora zagarantirana. Njemacka, UK i Francuska su prakticki tu slobodu govora ukinuli. Probaj iz Njemacke nesto napisati protiv ove silne imigracije na facebooku. Ne mislim na nesto radikalno, vec samo napisati nesto protiv masivne imigracije. Ocekuj da ce post biti uklonjen po kratkom postupku, i eto policije po kratkom postupku da obave razgovor sa tobom i dovedu te u red.

  Nemam facebooka uopce, ne koristim ga. Dakle osobno necu nikad imati problema sa takvim stvarima. No smijesno je u sta se EU pretvorila, dok s druge strane kazu da Putin kontrolira medije 🙂

  Zanimljiva vremena. Samo se nadam da nece postati jos zanimljivija, jer idioti sve vise osim usutkavanja zveckaju oruzjem.

 • Mislav Bušić

  Dovoljno. Nick je gotovo nevažan u cijeloj priči za one koji žele saznati nešto, ako dođeš na neku listu tamo 🙂

 • Krešimir Blažev

  Slažem se sa svime, ali samo da dodam oko Trumpa. Dobio je na konto kontriranja onome što ljudi percipiraju kao establishment, dok je on zapravo samo predstavnik njegovog drugog dijela. Hitlery (i one koji stoje iza nje) svkako smatram većim zlom

  Što se EU i medija tiče, ova situacija sa Sirijom i izborima u Americi je pokazala koliko se nisku mogu spustit.

  A Putinovi hakeri su ipak hakirali izbore u Americi 🙂 . Ne znam jel mi to zvuči gluplje kao laž ili kao istina. Ako je laž, lošije lažu od Bushove administracije, a ako je istina, onda nek se odma ubiju 🙂

 • krleza

  Nemam problema ako će mi asistent savjetovati kuhanje večere za suprugu ako je ona to spomenula na Facebooku. Imam ako je to rekla prijateljici na whatsappu.

 • Dino

  Ne postoji takav auto. Ako misliš da može, previše vjeruješ člancima po netu. Još se diskutira o tome koji je najbolji algoritam za autonomna vozila. Uostalom, nitko normalan ne bi kupio takav auto.

 • Dino

  Kako će NSA znati da im nisi zanimljiv ako te ne prisluškuju?

 • Mustrashh

  Nisam ni rekao da ne prisluskuju. Ali nece im se upaliti ni jedan ‘trigger’ na mene, tako da iako mi nije drago, nece pretjerano utjecati na moj zivot. No opet, oce na nekoga drugoga. Svi smo nekad bili mladi i ludi. Zamisli sad nekog klinca koji ima 15 godina, i radikalan je (anarhist, ustasa, komunjara, svejedno…). Taj klinac za 20 godina dodje na neku vazniju poziciju, stavovi su mu se s godinama naravno promjenili. Radisan je, dobar covjek, i zeli svoj posao obaviti sto bolje moze. Tu uskace ekipa koja je ga prisluskivala, i na racun toga ga lako mogu ucjenjivati.

  Malo tupast primjer, mogao sam to bolje sloziti, no nisam radi izmorenosti i lijenosti. No mislim da lako shvacas poantu…

 • Mustrashh

  Dnevno jutarnji/index i sl. spodobe pisu barem 2-3 anti-trump clanka. Smijesno, jer eto, sve da su i istiniti, kakve to veze ima sa nama? Mi ga nismo izabrali, niti ga mozemo promjeniti.

  U svedskoj se vrti reklama sponzorirana od drzave da je integracija sa ‘izbjeglicama’ neizbjezna, i da svedska vise nikad nece biti ono sto je nekada bila. Samo zaboravljaju napomenuti koliki postotak od tih ‘izbjeglica’ radi, a koliko ih je na socijali. Lako se izgugla, podatak je sokantan.

  Siriju necu ni spominjati. Pusicka je oruzje predala Al Nusri, i jos to opravdava. Prosjecan covjek nema pojma tko i sto je Al Nusra, no svatko zna za Al Quaedu. No ni jedan nas medij, barem od ovih jacih, nije napisao da je Al Nusra ogranak Al Quaede,i to radikalan ogranak.

  U Aleppu je valjda sruseno na 500 bolnica od strane zlih Rusa i ‘rezima’, sravnjeno 12 000 skola, pobijeno jedno milijardu djece. Mala Bana i dan danas place, od soka ne moze doci k sebi. Kao ni njen stari koji je pripadnik ISIS-a, ono sto naravno ni jedan medij nece da napise.

  Ali nije to samo kod nas. Kod nas tece med i mlijeko naspram UK-om npr. Kako cesto idem za London, znam o cemu pricam. A najjace je spojiti se na njihove portale, procitas vijest u vezi Sirije, pa procitas komentare na istu. I onda se pitam kome oni to pisu uopce kad ekipa ne pusi te fore? Puse, i te kako puse. Vecina onih koje tema ne zanima, niti stignu pratiti to malo ozbiljnije. A svaki sljedeci naslov kontra ‘rezima’ i Rusa u njima ugradjuje mrznju prema istima, i daje opravdanje njihovoj vladi da nastavi sa standardnim poslom…

  U Njemackoj je pak najgore, ali kako ne znam njemacki, ne pratim toliko. No ono sto znam, pokusaj napisati normalan post na facebooku kritizirajuci merkelicu i ‘izbjeglice’, plavci kucaju na vrata u rekordnom roku.

  Ukratko, mediji oblikuju misljenje. Ako imas suprotno misljenje od tog nametnutoga, onda se jebi. Jer iznijeti ga u javnost je ravno samoubojstvu. Ostajes bez posla, policija se bavi tobom umjesto pravim kriminalcima, a naglo si proglasen rasistom, islamofobom, ksenofobom, ovakvim, onakvim.

  U sve se to dogadja dok cijeli zapadni svijet odgaja iskljucivo idiote ovisne o drzavi i drzavnim davanjima. Naravno, hrvatska ne da nije iskljucena iz tog procesa, vec je to jedna od rijetkih stvari u kojima sa zapadom drzimo korak. Ponekad cak i diktiramo tempo 🙁

  Raspisah se. Mislim da bi lako mogao knjigu sloziti, ali tema je prevelika za piskaranja po ‘internetima’ 🙂

 • Mustrashh

  Odrices se ne brini. Gdje ‘marko’ ide svaki dan spavati? Gdje radi? Kuda se krece? Sta surfa? Kakve aplikacije koristi? Mjuzu koju slusa?

  Mislis da su to nevazni podaci? Proguglaj malo sta sve o covjeku mozes saznati preko toga. I ne mislim samo na pravo ime i prezime, iako i do tog podatka lako dodjes.

 • Najjstarija djeca

  Sve će to doći ubrzo ali prije toga na red dolaze kamere koje vide u mraku…

 • brat_goran

  Ne bih puno politizirao, iako mi je politika fah, za Njemačku i kucanje statusa, plavcima pred vratima, to nije istina. A mediji ko mediji, dok god nema sankcija za lažno izvještavanje džabe išta govoriti na tu temu. A što se tiče našeg AI-a xD, pratim ko malo dijete promjene u autoindustriji xD. Tamo se dešavaju opake stvari i na zadnjem CES u su auta bila najzanimljiviji gadgeti.

 • Ed

  George Orwell – 1984. Mlad sam i fan sam tehnologije, ali u granicama. Samo razmisljanje o ovakvoj buducnosti lagano me strasi, no ipak cemo se moci opirati ‘najnovijim tehnologijama’. Skupili su sve nase otiske prstiju, sad krece sarenica oka, ko zna sto je sljedece?
  *stavlja aluminijsku foliju na glavu*

 • marko

  koliko ja vidim u razvoju androida , google želi sve te podatke za sebe … čini mi se da treća strana vrlo malo dobiva podataka …

 • Mustrashh

  Ajmo samo reci za Njemacku da osobno poznajem osobu koju su pritvorili, i vidio sam sta je tocno ta osoba napisala. Uostalom, uredba kojom su EU zemlje zatrazile da facebook/google/twitter moraju u roku od 24h cenzurirati ‘govor mrznje’ sve govori, samo ju treba procitati. I time cu zavrsiti tu temu, jer previse se u politiku otislo 🙂

  Sto se tice AI-a, eto ko za vraga jedne vijesti:
  https://9to5mac.com/2017/01/30/apple-plans-to-improve-siri-with-new-icloud-analytics-data-collection-will-you-opt-in-poll/

  Dakle, odlucili iz Applea da nece vise kaskati za konkurencijom. Kako bi ispalo da su oni i dalje prvaci privatnosti, moras sam odobriti da te ‘nadziru’. Samo sto kasne par godina, a dosta strucnjaka su u zadnje vrijeme izgubili.

  Bit ce ovo jako zanimljiva vremena, to je sigurno. Hardwerski nema Apple vise sta nadodati iPhoneu, od proca pa do graficke, sve je mocno. Isto vrijedi i za Samsung, HTC, itd. Sad se borba premjesta na druga polja…

 • brat_goran

  Ti poznaš osobu a ja živim u svabiji xD. Ko zna sta je taj tvoj napravio, možda je krčio dvorište i odrezo par grana ili nedaj Bože posjeko drvo, to je ovdje zeznutije nego ubojstvo hehe. Hardver ima da napreduje, ako treba nosit ćemo svi kvantna računala u džepovima, tako stvari funkcioniraju.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]