Top teme

ChatGPT postaje sve gluplji, objavljeno je u najnovijem znanstvenom radu. Nitko ne zna zašto

Ako ste se bojali da će nas umjetna inteligencija uništiti, s obzirom da je trebala postati sve pametnija, čini se oko toga ne morate brinuti, jer postaje - sve  gluplja, barem ako je vjerovati istraživanju u najnovijem objavljenom znanstvenom radu o umjetnoj inteligenciji, kojeg potpisuju znanstvenici Stanford i Berkeley sveučilišta. Najgori dio ove priče je činjenica što ni sami znanstvenici ne znaju uzrok ove degradacije.

U njihovom istraživanju proučavaju se promjene ChatGPT alata tvrtke OpenAI. Promjene u usporavanju napretka su uočene još i ranije, međutim ono što najviše zabrinjava su performanse ChatGPT 3.5 i I ChatGPT 4 modela, koji su počeli „jako varirati“, javlja BusinessInsider.

Povezano: Ne koristite ChatGPT za školu i učenje. Ako ne zna rješenja, izmislit će prilično glupe odgovore

U radu se navodi da nije uočen problem samo u općenitim performansama, već i u naprednim vještinama poput prepoznavanja i razumijevanja slika, teksta i računalnog koda. Što je više testiranja odrađeno na ovim poljima, to je ChatGPT pokazivao sve manje sposobnosti.

Kako bi uzorak istraživanja bio što više reprezentativan, znanstvenici sa spomenutih sveučilišta davali su ChatGPT-u različiti spektar zadataka. Na primjer: rješavanje matematičkih problema, postavljanje osjetljivih pitanja, generiranje koda i vizualno prepoznavanje. U ovim zadacima čak je i ChatGPT 4, dakle verzija koja se dodatno plaća, pokazao rezultate debelo ispod očekivanja.

Tako je od 97,6-postotne točnosti kod prepoznavanja prostih brojeva koja je bila postignuta u ožujku, u lipnju pala na nevjerojatnih 2,4%, navodi se u istraživanju. Isto tako je primijećeno da je ChatGPT svakog novog mjeseca proizvodio više grešaka u kodiranju nego mjesec ranije.

Povezano: Ne koristite Windows aktivacijske ključeve koje vam ponudi ChatGPT, evo zašto

Za to vrijeme na OpenAI developer forumu traje rasprava o ovom problemu. Vidljivo je nezadovoljstvo pretplatnika ChatGPT 4 verzije, a prisutno je i iznenađenje ovakvim razvojem događaja. Peter Welinder, jedan od glavnih produkt menadžera OpenAI kompanije izjavio je da „nisu napravili ChatGPT glupljim“, već da je svaka nova verzija pametnija. No, nakon objave ovog znanstvenog rada s dvaju najprestižnijih sveučilišta, možda razmisli o svemu ponovno?

Naravno, ovo sada otvara mnoga nova pitanja. Koliko je ovakav model umjetne inteligencije uopće pouzdan u olakšavanju naših svakodnevnih zadataka i u kojoj mjeri možemo vjerovati da će zadaću obaviti ispravno. Vjerojatno će se uskoro pojaviti i druga istraživanja koja će možda sugerirati suprotno, no činjenica je da ne ide sve po planu OpenAi kompanije. Isto tako trebamo vidjeti kako će se pokazati drugi slični AI modeli, pogotovo Google Bard.