Deset godina Samsunga Galaxy S

Nedavno smo se imali prilike upoznati s najnovijim Samsungovim flagshipom Galaxy S10+ koji zajedno s modelima Galaxy S10 i Galaxy S10e obilježava Samsungov jubilej – 10 godina Galaxy S serije. Zato koristimo ovu priliku da se podsjetimo svih deset dosadašnjih modela koji su obilježili proteklih 10 godina Samsungove povijesti, ali i moćno utjecali na ostatak industrije.

Samsung Galaxy S

2010. godine upoznali smo prvi Galaxy S. Nosio je oznaku I9000 i bio je objektivno najnapredniji Android svog vremena, kojim je Samsung u mnogočemu pretekao sve tadašnje konkurente, posebice HTC koji je u to doba predvodio svijet Androida. Ovaj model je došao s 4,0-inčnim zaslonom, što je u to vrijeme predstavljalo prilično veliku dijagonalu, budući da je Appleov iPhone postavio svojevrstan standard na 3,5 inča, kojeg se držao još sljedećih nekoliko godina.

Ovo je bilo vrije jednojezgrenih procesora, a količina RAM-a iznosila je 512 MB. To je bilo dovoljno za pokrenuti tadašnji Android 2.2 Froyo s kojim je uređaj stigao, a 8, odnosno 16 GB interne memorije više nego dovoljno za pohranu tadašnjih multimedijalnih sadržaja. 5 MP kamera je mogla snimati 720p video, što je u to doba također bila rijetkost, a 1500 mAh baterija ga je bez problema napajala cijeli dan.

Ipak, najzanimljiviji dio ovog uređaja bio je novi Super AMOLED zaslon, superioran većini tadašnjih LCD-a na tržištu, kako po prikazuju boja, tako i po čitljivosti na suncu, što je nekim drugim proizvođačima predstavljalo problem.

Samsung Galaxy S2

Prvi Galaxy S u svoje je doba još imao kakvu-takvu konkurenciju, no izlaskom druge generacije tj. modela Galaxy S2, počinje razdoblje iz kojeg postaje jasno da ga ostali proizvođači više ne mogu pratiti. Stigao je s dvojezgrenim procesorom, čitavim gigabajtom RAM-a, ali i novom generacijom Super AMOLED zaslona, koja je tada donijela dodatni odmak, kako od prethodnika, tako i od konkurencije.

Ništa manje zanimljiva karakteristika ovog zaslona je bila njegova dijagonala od 4,3 inča, što je udarilo temelje za kasniji rast zaslona doslovno svih uređaja. Kamera je stigla sa senzorom od 8 megapiksela i sada može snimiti 1080p video, dok je baterija porasla na 1650 mAh.

Ovaj model je u svoje doba slovio kao jedan od najkompletnijih, te je zaintrigirao puno širi krug kupaca nego što su se u Samsungu nadali. Uslijedili su do tada najbolji prodajni rezultati koji su dali vjetar u leđa novom zamahu, posebice sljedećoj generaciji.

Samsung Galaxy S3

Dolazak treće generacije obilježio je drastični skok u dizajnu, Smartfoni su postali zaobljeniji, bolje su ležali u ruci, a Galaxy S3 je svojim novim pristupom nametnuo potpuno nove standarde. Ovo je ujedno model koji je po prodajnim rezultatima doslovno potukao konkurenciju i oborio sve dotadašnje rekorde.

No, nije ostalo sve na drastičnoj primjeni dizajna. S3 je došao s još većim zaslonom koji se protegnuo na tada gigantskih 4,8 inča, što je na internetu uzrokovalo mnoge pošalice, no vidjeli smo da nije prošlo dugo da i drugi proizvođači prihvate novi trend.

Još jedenom je narastao broj jezgri procesora, kojih je u novom čipsetu četiri, a uz uobičajenih 1 GB RAM-a, po prvi puta u ponudu dolazi varijanta sa 64 GB interne memorije. Kamera donosi senzor od 8 megapiksela, ali i fizički veći senzor koji je općenito unaprijedio fotografiju na smartfonima.

Samsung Galaxy S4

Četvrta generacija je slijedila dizajnersku notu prethodnika, ali je donijela novi trend. Naime, S4 je pokazao kako se okvir kućišta može dodatno smanjiti, i to u korist rasta zaslona, pa smo tako u kućištu praktički iste veličine kao S3 dobili veći zaslon koji se u dijagonali sada rasteže na čitavih 5 inča.

U ovom modelu se nastavlja eksponencijalni rast jezgri procesora, pa smo tako upoznali jedan od prvih čipseta s osam jezgri – Exynos 5410. Udvostručila se i količina radne memorije i sada iznosi 2 GB. Kamera je narasla na 13 megapiksela, a donijela je i mnoge softverske novosti poput istovremenog snimanja dvjema kamerama.

Još jednom je narasla baterija, koja sada raspolaže s 2600 mAh kapaciteta, usprkos debljini kućišta od svega 7,9 milimetara.

Galaxy S4 nastavio je trend izvrsnih prodajnih rezultata i dodatno učvrstio poziciju Samsunga u top segmentu Androida.

Samsung Galaxy S5

Peti po redu Samsungov flagship dizajnersku notu preuzima od prethodnika, uz neznatne izmjene, ali kućište po prvi puta dobiva IP67 certifikat otpornosti na vodu. Zaslon je blago narastao na 5,1 inča u dijagonali, ali je još jednom pokazao kako se unutar godine dana može ostvariti dodatni napredak u prikazu boja, oštrini, kontrastu i općenito dojmu. Ovo je razdoblje kad se Samsung nametnuo kao neprikosnoveni vladar OLED tehnologije izrade zaslona, koju je iznimno dobro implementirao u segmentu smartfona.

U ovaj uređaj je ugrađena 16 MP kamera kojom započinje era snimanja 4K videa. Istina, u ovoj rezoluciji se moglo snimati i na Noteu 3, koji je izašao pola godine ranije, a sve zahvaljujući novoj generaciji procesora i njihovoj snazi.

Tako je S5 stigao sa Snapdragonom 801 i 2 GB RAM-a, a po prvi puta micro SD utor podržava memorijske kartice do 256 GB kapaciteta. Dodatno je narasla i baterija, koja sada broji 2800 mAh.

Samsung Galaxy S6

Galaxy S6 donosi potpuno nove dizajnerske smjernice. Napušta već dotrajalu koncepciju plastičnog kućišta i kao osnovu uvodi metalni okvir oko kojeg se nalaze dvije staklene plohe, dakle zaslon i poleđina. Iako mnogi kritiziraju ovakvu koncepciju kućišta, činjenica je da je osigurala novi premium ugođaj i zadržala se do danas.

Štoviše, novo kućište je osjetno tanje od onog kod prethodnika i mjeri samo 6,8 milimetara. Kompromis kojeg su korisnici ovdje morali prihvatiti je nemogućnost izmjene baterije u vlastitoj režiji, ali i izbacivanje microSD utora. Potonja odluka je za sobom povukla oštre kritike korisnika, pa je podrška za memorijske kartice već sljedeće godine vraćena.

S Galaxyjem S6 paralelno je lansiran i veći model – S6 Plus, te po prvi puta model sa zakrivljenim zaslonom, komercijalnog naziva Edge. Ovaj trend su nedugo zatim prihvatili i drugi proizvođači, tako da je danas on sasvim uobičajena pojava.

Samsung Galaxy S7

Sedmica također dolazi u ravnoj i zakrivljenoj verziji, s tom razlikom što je ravni zaslon sada rezerviran samo za manji model, tj. 5.1-inčni, a zakrivljeni za veći, koji u dijagonali mjeri 5,5-inča.

Ovaj model vraća microSD utor za memorijske kartice kojeg prethodnik nije imao. Veći model sa zakrivljenim zaslonom je u to doba prednjačio po izvrsnoj autonomiji, dodatno poboljšao brzinu i preciznost čitača otisaka prstiju i općenito za još jednu razinu podigao kvalitetu prikaza na zaslonu koji je sada dobio i Always On funkciju za prikaz datuma, sata i obavijesti na isključenom zaslonu.

S ovim modelom velike novosti stigle su na području kamere, koja sada koristi novu Dual Pixel tehnologiju Phase Detection autofokusa. Dual Pixel je zapravo preseljen s DSLR fotoaparata, što je imalo velik utjecaj na fokusiranje, a posljedično tome i opću kvalitetu fotografije.

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 i njegov veći brat Galaxy S8+ donose nove trendove u dizajnu. Dodatno je smanjen okvir oko zaslona, što se nedugo zatim odrazilo i na ostatak industrije, a uveden je i novi 18:9 omjer stranica, koji donosi nešto manju ukupnu površinu, ali daje prirodniju sliku za gledanje videa. Tako Galaxy S8 dolazi s 5,8-inčnim, a S8+ sa 6,2-inčnim zaslonom.

Novost u osmoj generaciji je i potpuni prelazak na Edge koncepciju, dakle nema više ravnog zaslona, no njegovo zakrivljenje je sada manjeg radijusa i ugodnije za korištenje.

Nije izostala ni nova generacija procesora kao i nova UFS 2.1 memorija s osjetno većim brzinama čitanja i zapisivanja informacija, te AMOLED zaslon koji je još jednom dokazao može postati bolji unutar kratkog vremenskog perioda.

Samsung Galaxy S9

Deveti Galaxy S po redu nije donio značajnije promjene u dizajnu, ali zato prilično osvježen ispod poklopca. Uz novi procesor stigla je i nova kamera s promjenjivim otvorom blende, koji sada u primarnoj kameri može iznositi f/1.5 ili f/2.4. Prikaz na zaslonu je još jednom dodatno poboljšan, a nastavljena je tradicija lansiranja manjeg i većeg modela kako bi se zadovoljili različite potrebe korisnika.

Nova kamera je donijela i 960 fps usporeno snimanje, te Animoji emotikone, ali i nove atraktivne boje kućišta. S obzirom da je realno popravio nedostatke prethodnika i dodatno optimizirao softver i hardver, ovom modelu na testu jednostavno nismo uspjeli naći objektivnu manu.

Samsung Galaxy S10

Jubilarni Galaxy S dolazi u čak tri različite varijante – Galaxy S10e s dijagonalom 5,8 inča, S10 sa 6,1 inča i S10+ sa 6,4 inča. Nakon punih 10 godina tehnologija izrade zaslona mijenja ime u Dynamic AMOLED i sada podržava HDR10+.

Najvažnija razlika u odnosu na sve prethodnike je protezanje zaslona od ruba do ruba, što je još jednom donijelo drastičnu promjenu u dizajnu. Uređaji sada izgledaju futuristički, a problem smještaja prednje kamere riješen je rupicom u zaslonu koja je dizajnerski bolje rješenje od klasičnog zuba, a vidjeli smo da je mnogima poslužila kao izvrsna inspiracija za kreiranje pozadinskih slika.

S10 donosi i velike promjene ispod haube, jer ga sada pogoni 8-nanometarski procesor, u ponudi je verzija s čak 1 TB interne memorije i 12 GB RAM-a, a ugrađena je trostruka kamera od kojih je jedna ultra-širokokutna. Selfie kamera po prvi puta ima mogućnost snimanja 4K videa, a ne treba zanemariti ni osjetno tanje i lakše kućište u odnosu na konkurenciju.

Samsung Galaxy S10 je tako na najbolji način obilježio jubilej i udario temelje za novu dekadu.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT