Biznis

Digitalna plaćanja vam ne rade vikendom i praznikom? Nova EU regulativa bi to mogla promijeniti

Ako ste korisnik usluga neke od domaćih banaka, vjerojatno ste ovih dana dobili obavijest da jedinstveni EU sustav plaćanja SEPA 29.3. neće raditi, odnosno da se bankovne transakcije na taj dan neće provoditi. Razlog tome je Veliki petak, koji je u Hrvatskoj radni dan, ali u mnogim članicama Europske unije neradni.

Bankovne transakcije u EU, usprkos svim blagodatima digitalizacije, ne provode se vikendom i praznikom, osim ako ne koristite dodatnu „Instant SEPA“ uslugu koja se, naravno, dodatno plaća. Ne treba naglašavati da je ovo rezultat popustljive politike europskih zakonodavaca prema bankama, no ako je suditi prema posljednjoj odluci Europskog vijeća, ovakvoj praksi bi uskoro mogao doći kraj.

Povezano: Digitalni euro – Prednosti i zablude

Naime, 26. veljače, ovo vijeće je donijelo odluku da se u svih 27 zemalja članica, odnosno u EEA (EU + Norveška, Island i Lihtenštajn) implementira sustav instant plaćanja, neovisno o uslugama koje se razlikuju od banke do banke i države do države. Primjerice, u Hrvatskoj tek nekolicina banaka nudi Instant SEPA uslugu plaćanja, naravno, uz dodatnu naknadu, dok ju dobar dio njih uopće ne nudi.

Ovim potezom smanjit će se ovisnost o „trećim stranama“, u prijevodu Visi i Mastercardu, koje trenutno ubiru ogromne prihode na ime naknada za instant transakcije.

Također, na primjeru Revoluta smo vidjeli da su instant plaćanja itekako moguća, i to bez naknada za većinu korisnika, stoga ne postoji objektivna zapreka da i banke uvedu ovakvu praksu. U vrijeme kad je ogromna većina novčanih transakcija digitalizirana, porazno je da sustav plaćanja ne radi 24 sata dnevno, tj. 365 dana u godini.

Ova regulativa će bankama vjerojatno zadati glavobolje, budući da će joj se morati prilagoditi već početkom 2025. godine. Do tada svakako imaju dovoljno vremena za implementaciju tehnološkog rješenja za provedbu.

Hoće li ovaj pritisak na banke na kraju uroditi plodom, vidjet ćemo, s obzirom da se u službenom dokumentu izrijekom ne spominje sankcioniranje onih koji se ogluše.