Biznis

Nizozemska ASML-u nudi 10 milijardi eura poticaja da ne napusti zemlju

Nizozemski ASML, najvrjednija europska tehnološka kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji, nedavno je objavila kako će napustiti matičnu zemlju zbog „restriktivne imigracijske politike“ Vlade u Haagu. Prema njihovim riječima, ova politika ima presudan utjecaj na zapošljavanje kvalificiranog kadra i na koncu opstanak kompanije u aktualnim tržišnim uvjetima.

Podsjetimo, ASML je jedna od najvećih svjetskih proizvođača litografskih strojeva koji se koriste za proizvodnju poluvodiča, odnosno sofisticiranih procesora za računala, mobitele i srodne uređaje. Najveći kupci su joj tajvanski TSMC, korejski Samsung, ali i mnoge kineske kompanije. Barem do sada.

Nije trebalo dugo i stigla je prva reakcija nizozemskih vlasti. Kako prenosi tajvanski Digitimes, Vlada u Haagu je ASML-u ponudila 10 milijardi eura u vidu subvencija za izgradnju novih tehnoloških parkova koji bi osposobljavali kadar za nastavak ASML-ovog uspješnog poslovanja.

Koliko će ova mjera biti spasonosna, tek treba vidjeti, no isto tako treba imati na umu da se radi o procesu koji bi mogao potrajati godinama, a ASML-u je očito potrebno ad-hoc rješenje.

Dodatni problem za ASML predstavljaju i restrikcije vezane uz prodaju naprednih litografskih strojeva kineskim kompanijama. Nije tajna da su nizozemske vlasti takvu odluku donijele pod pritiskom Washingtona, a u skladu s aktualnim trgovinskim ratom između SAD-a i Kine.

ASML s kineskim proizvođačima procesora, kao što je npr. SMIC, ima ugovore do kraja ove godine, nakon čega nastupa prestanak isporuka. Potonji je već najavio da će kao zamjenu koristiti proizvode japanskih kompanija Canon i Nikon te kineskog Shanghai Microelectronicsa. Iz ovoga slijedi da će ASML ostati bez prihoda koji se mjere u milijardama eura.

Nije teško zaključiti da je ovo samo posljedica porazne politike Europske unije, koja zbog političkih pritisaka s druge strane Atlantika zanemaruje vlastite ekonomske interese. Također, nedavno smo vidjeli da novi problemi sustižu Nokiju i Ericsson, koji gube dominaciju na globalnom tržištu u korist kineskih kompanija Huawei i ZTE, što je na koncu ironično.