Hoće li nova EU direktiva napokon uvesti standardizaciju punjača

Saga o standardiziranju utora, odnosno punjača za pametne telefone, tablete i srodne uređaje stara je skoro desetljeće. Europska Komisija je već nekoliko puta neuspješno pokušala uvesti red u ovu zbrku koja rezultira povećanjem elektroničkog otpada, ali bez uspjeha.

Velik dio zasluga za neuspjeh, EU Komisija može najprije pripisati sama sebi, i to zbog nestručnosti, odnosno namjere da se nešto učini, ali bez dovoljno poznavanja same tehnologije.

Tako su 2014. godine htjeli propisati da standard za punjenje mobitela bude microUSB, no već tada ga je bilo pregazilo vrijeme, budući da je novi USB-C standard nudio niz objektivnih prednosti.

Još u to doba, prvi proizvođač koji je vješto izbjegao spomenutu direktivu bio je Apple, sa svojim Lightning utorom, koji je u to doba bio superioran microUSB-u. Ostali proizvođači su vrlo brzo prihvatili USB-C, kojeg je, ironično, Apple predstavio na MacBook računalima.

Sada, osam godina kasnije, EU komisija i dalje pokušava svoju ideju sprovesti u djelo, te za standard propisati upravo USB-C, koji u ovom trenutku realno nema alternative. Ipak, sve ove godine kad su proizvođači Androida masovno prelazili na novi standard, Apple se na iPhoneu iz nekih samo njemu poznatih razloga i dalje držao, sada već zastarjelog Lightninga, no neke glasine sugeriraju da bi se to sljedeće godine moglo promijeniti, ne zbog EU Komisije, već iz objektivnih razloga.

Osim kabelskog priključka, EU Komisija želi standardizirati i bežično punjenje, no tu bi moglo doći do problema. Istini za volju, na tržištu sada stvarno vlada nered, budući da svaki proizvođač podržava samo vlastiti standard pa tako recimo Samsung telefon ne možete brzo napuniti na OnePlus brzom punjaču i obrnuto, neovisno koliko potonji imao veću izlaznu snagu.

Još jedna stvar koja se želi standardizirati, barem na europskom tlu, su i punjači za laptope. Iako dobar dio njih već sada dolazi s USB-C priključkom, no većina i dalje koristi stare, praktički s početka stoljeća, tako da će i tu morati biti učinjeni mnogi napori od strane proizvođača.

Na kraju će sve ovisiti o ozbiljnosti EU Komisije, odnosno o provođenju donešene direktivne, da ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, kao recimo dvogodišnje jamstvo za Apple proizvode. U svakom slučaju, ključni datum je 7. lipnja, kad bi nova uredba trebala biti donesena, što znači da ćemo za par dana doznati detalje.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT