Honor 10 – Recenzija

Već smo prošle godine vidjeli koliko je Honor 9 po specifikacijama bio blizu Huaweiju P10, recimo da su se razlikovali samo u kamerama. Honor dolazi od Huaweija, ali je zaseban brand i nećemo se previše petljati u “čiste” Huaweijeve uređaje. Možda nije previše poznat podatak da je Honor 10 kojemu je posvećena ova recenzija dio serije N koja obuhvaća flagship Honor modele, a tu su još serije ViewXLite.

Honor 10 kao nasljednik Honora 9 prvenstveno donosi potpuno novi zaslon koji je čak i nakon odbijanja zuba i razlike u omjeru stranica dosta veći. Pokreće ga trenutno najjači Kirin procesor, ima i više nego dovoljno memorije i po običaju vrlo dobre kamere. A kad to sve zapakirate u lijepo kućište, djeluje kao bombon pažljivo omotan u svjetlucavi papir. Kako se naš bombon proveo tijekom recenzije, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
149,6 x 71,2 x 7,7 mm
Masa
153 grama
Zaslon
5,84″ IPS LCD, 2280 x 1080, 432 ppi, 86% prednje površine
SoC
HiSilicon Kirin 970
CPU
4x Cortex-A73 2,4 GHz + 4x Cortex-A53 1,8 GHz
RAM
4 GB
Interna memorija
64/128 GB
Micro SD
Ne
Povezivanje
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, A-GPS, BDS, Bluetooth 4.2, IR, NFC, USB Type-C
3G
HSPA+
4G
LTE
OS
Android 8.1 Oreo, EMUI 8.1
Kamera
16 MP + 24 MP, 4K video, LED bljeskalica
Prednja kamera
24 MP; 1080p
Baterija
3400 mAh
Cijena
3599 kn (4+64 GB), 3999 kn (4+128 GB)
Ustupio
Honor
PREDNOSTI
NEDOSTACI
Odličan dizajn i kvaliteta izrade
Nema stereo zvučnike
Odlične mogućnosti kamere
Nije vodootporan
Vrhunske performanse
Nema proširivu memoriju
Povoljna cijena

DIZAJN I KUĆIŠTE

Metal je lijep materijal, ali teško da po atraktivnosti može nadmašiti staklo. Honor 10 ima staklenu prednju i stražnju stranu te metalni okvir, što je ovih dana česta i uspješna kombinacija. Koliko smo uspjeli saznati, staklo je Gorilla Glass, vjerojatno treće generacije. Ispod njega se nalazi čak 15 slojeva nano-premaza koji su naneseni tako da pri svakih 5° pomaka kuta gledanja dobivate potpuno novu nijansu na poleđini. O kompliciranosti procesa izrade dovoljno govori podatak da je samo za poleđinu potrebno isto toliko vremena koliko i za cijeli prosječan smartfon s npr. poleđinom od aluminija.

Honor 10 se nudi u četiri boje, od toga dvije “fantomske”. Službeni naziv boje našeg testnog primjerka je Phantom Green, a druga slična je Phantom Blue. Zanimljivo je da se, uz zelenu kao dominantnu boju, pod određenim kutovima ona pretvara u plavu, a prijelazi su u nijansama ljubičaste. Sad vam je već jasno da ovo podsjeća na polarnu svjetlost pa nije čudno što se ovaj efekt naziva Aurora (borealis). Ne želimo reći da siva i crna varijanta izgledaju loše, no one ne postižu ovakav efekt.

Kao što smo rekli, okvir je metalni i zelene je boje. Nije toliko sjajan, ali se lijepo uklapa. Prednja strana je crna, što je zbog zuba i najbolje i najelegantnije rješenje – više o tome kasnije. U njemu su smješteni senzori, zvučnik, selfie kamera i LED lampica za obavijesti i stvarno je maksimalno iskorišten jer ne zauzima veliki dio gornjeg ruba zaslona. Zaslon, s druge strane, zauzima 86% prednje površine i radijus zaobljenja uglova prati radijus uglova kućišta. Tri ruba su uska, a četvrti, donji, je malo širi. Tu se nalazi ultrazvučni čitač otisaka prstiju koji je ujedno i kapacitivna tipka za navigaciju kroz sučelje. Ne možemo se oteti dojmu da je tu postavljen kao opravdanje za širinu ruba jer je bez problema mogao biti na poleđini, a virtualne tipke na zaslonu su ionako prisutne (po želji).

U lijevom boku je utor koji prima dvije SIM kartice; Micro SD nisu podržane, a u desnom tipke za glasnoću i uključivanje, na dobroj su poziciji i imaju jasan i precizan klik. S gornje stranice nalazimo infracrveni port i mikrofon, a s donje 3,5-mm priključak za slušalice, USB-C priključak, mikrofon i zvučnik za multimediju. Ona lijepa i sjajna poleđina ugošćuje dvije kamere i LED bljeskalicu, a tu je još i natpis AI camera te nezaobilazni Honor logotip.

Uređaj stvarno lijepo leži u ruci i vjerujemo da većini korisnika neće biti prevelik i pretežak. Zbog izbočine na poleđini nije stabilan na ravnoj površini, ali recimo da nije pretjerano. Kvaliteta izrade, ako to uopće moramo isticati, je na visokoj razini i jedini vidljivi plastični dijelovi su četiri trake u metalnom okviru koje su neophodne za propuštanje signala te obrub oko priključka za slušalice. Nažalost, kućište i dalje nije vodootporno.

U paketu dolaze USB kabel, SuperCharge punjač, silikonska zaštitna maska i korisničke upute.

ZASLON

Tijekom posljednjih godinu dana svjedočimo tranziciji sa 16:9 na 18:9 format zaslona (ili širi). Tako je i Honor 10 dobio novi zaslon čija dijagonala mjeri 5,84 inča, a format je zapravo 19:9. Ovo čak ima smisla – dio zaslona oko zuba pripada tom “višku” pa su tamo prikazane servisne informacije, (uglavnom) nevezano za ostatak sadržaja na zaslonu. Svjesni da svima ne odgovara taj zloglasni zub (ili čvor, kako ga nazivaju), u Honoru su odlučili dati mogućnost skrivanja. Meni osobno tu nema previše logike jer je sasvim svejedno hoćete li u ta dva polja s lijeve i desne strane imati pozadinu u crnoj boji ili u istaknutoj boji aplikacije, odnosno hoće li se pozadinska slika protezati skroz do uglova ili ne. Pritom uopće ne mislim na konkretno ovaj uređaj koji nema AMOLED zaslon pa crna boja nije skroz crna, nego općenito.

Rezolucija zaslona je neobična kao i format, broji 2280 x 1080 piksela i daje gustoću od 432 ppi. Kvaliteta slike je vrlo dobra, ali ako niste zadovoljni, u postavkama se nude podešavanja temperature boje te normalan ili živopisan prikaz koji će vam pomoći da sliku prilagodite prema vlastitim preferencijama. Za uštedu energije možete smanjiti rezoluciju na HD+ (1520 x 720). Sadržaj je dobro vidljiv pod direktnom Sunčevom svjetlosti, ali ne bi bilo na odmet da je za takve slučajeve dostupno još malo više pozadinskog osvjetljenja. Uglavnom, vrlo dobar zaslon.

HARDVER, PERFORMANSE I POVEZIVANJE

Pogonski stroj Honora 10 je trenutno najjači Huaweijev HiSilicon procesor, Kirin 970. Što se tiče jezgri, njihov broj i frekvencije su isti kao na Kirinu 960 – četiri Cortex-A73 takta 2,4 GHz i četiri Cortex-A53 takta 1,8 GHz. Budući da obje skupine jezgri sada mogu raditi istovremeno, performanse su poboljšane za 25%, a potrošnja energije je smanjena za 50%. Svi gameri će cijeniti jači GPU, umjesto Mali-G71 MP8 je stigao Mali-G72 MP12 koji omogućuje četiri puta bolje performanse i osam puta ekonomičniji rad. No najveća novost je NPU (Neural-network processor unit) koji na sebe preuzima sav posao oko umjetne inteligencije, što znači da performanse CPU-a neće biti ugrožene ni u jednom trenutku. Pod ovom umjetnom inteligencijom se podrazumijeva prepoznavanje predmeta i scena putem kamere te prepoznavanje glasa i grafičkog sadržaja.

 

Možda je nakon pojavljivanja smartfona s novim Snapdragonom 835 malo izgubio na ekskluzivnosti, ali Kirin 970 je i dalje iznimno brz procesor koji “guta” sve što mu se naredi. Pokretanje aplikacija i učitavanje web stranica je praktički trenutno, a sve 3D igre rade vrlo glatko. Nismo osjetili nikakav nedostatak radne memorije, štoviše, uvijek je bilo dostupno dovoljno za pokretanje još nekoliko aplikacija. Za naše tržište je dostupno isključivo 4 GB RAM-a, dok je interna memorija 64 ili 128 GB. Imajte na umu da Honor 10 ne podržava memorijske kartice pa u skladu s tim birajte varijantu koju ćete kupiti.

Na ovom uređaju je čitač otisaka prstiju jedna nova priča i promjena zapravo dolazi u potpunosti očekivano. Honor 9 je imao čitač sprijeda u fizičkoj Home tipki, a Honor 10 na tom istom mjestu, samo ispod stakla. Radi se o ultrazvučnom čitaču koji bi trebao biti brži i precizniji od klasičnoga, čak i kod mokrih i prljavih prstiju. Za ovo drugo možemo potvrditi da funkcionira izvrsno, ali za brzinu bismo rekli da je ista. Čitač je ujedno kapacitivna tipka koja može imati tri funkcije, o čemu ćete više pročitati u sljedećem poglavlju.

Glavni zvučnik je otprilike iste glasnoće i kvalitete zvuka kao i na prethodniku. Za slušalice je dostupno Histen poboljšanje zvuka koje ima predinstalirane profile za nekoliko Huawei i Honor slušalica i radi svoj posao izvrsno.

USB-C priključak i dalje podržava USB 2.0 brzinu, a ostatak načina povezivanja također nije pretrpio promjene, tako da imamo globalnu podršku za LTE mreže, Bluetooth, Wi-Fi, NFC i infracrvenu vezu.

SOFTVER I SUČELJE

Honor 10 dolazi s najnovijom verzijom Androida i EMUI sučelja. Oba su u verziji 8.1 i jako nam se sviđa odluka da se one međusobno prate jer nije potrebno pamtiti svaku posebno. Još je rano govoriti o nadogradnji na Android P, ali ako nas pitate, ona će sigurno stići.

Bez obzira na nešto jači procesor u usporedbi s Honorom 9, čini nam se da je EMUI 8.1 puno uglađeniji od 5.1, čak i od 8.0. Sve animacije su glatke, nema nikakvih zastajkivanja ili dužih učitavanja i mislimo da je Honor 10 po brzini izvođenja zadataka u rangu ovogodišnjih modela s najnovijim procesorima.

Značajnih vizualnih razlika između ove dvije verzije korisničkog sučelja nema, dugogodišnji korisnici Huawei ili Honor smartfona će se prilikom prelaska na Honor 10 osjećati kao kod kuće. Zaključani zaslon prikazuje vrijeme, obavijesti, broj koraka te nekoliko prečaca za brzo pokretanje. Otključavanje se izvodi jednostavnim povlačenjem prstom po zaslonu (bez zaštite), unosom PIN-a ili lozinke te očitavanjem otiska prsta ili lica. Za ovaj posljednji način čak nije ni potrebno pritisnuti tipku power kako bi se uključio zaslon, dovoljno je podići uređaj i okrenuti ga prema licu i u trenu će se otključati.

EMUI je jedno od sučelja u kojem možete birati između dva načina prikaza ikona – u posebnom izborniku (u stilu Androida) te na početnim zaslonima (u stilu iOS-a). Ikone se prikazuju u mreži rasporeda 4×6, 5×5 ili 5×6 polja, nudi se osam načina prijelaza početnih zaslona, niz widgeta i pozadina. Uz ikone se može prikazuvati značka obavijesti, jednostavno kao prazan krug ili krug s brojem obavijesti. Sve poruke i obavijesti s opisom će se prikazivati odmah ispod niza prečaca koji se prikazuju povlačenjem prsta s vrha zaslona prema dolje. Ovo funkcionira samo ako povučete s lijeve ili desne strane zaslona, ukoliko povučete od sredine, pokrenut će se pretraživanje aplikacija, kontakata i poruka. Zapravo ga možete pokrenuti s bilo koje pozicije, bitan je samo smjer.

Što se tiče načina navigacije kroz sustav, ima ih (pre)više. Prvi je da koristite samo jednu kapacitivnu tipku i čini nam se kao vrlo zgodan i jednostavan način jer je tu odmah i čitač otisaka prstiju. Jedan dodir služi kao korak natrag, duži dodir je povratak na početni zaslon i povlačenje ulijevo ili udesno otvara popis posljednje korištenih aplikacija. Sve to identično možete i s virtualnom tipkom na zaslonu, no zaista ne vidimo logike u ovome jer se za nju samo bez veze uzima dio zaslona. Tu su i klasične tri ili četiri virtualne tipke te tzv. priključna stanica za navigaciju u obliku kruga koji se koristi na sličan način kao i kapacitivna tipka, samo što mu se može mijenjati položaj. Ovo je zgodno za one koji vole koristiti uređaj jednom rukom.

Sad ćemo malo o utjecaju zuba na sučelje. Svima je poznato da je ovo sve popularnije rješenje za smještaj zvučnika za glasovne pozive, selfie kamere i senzora, no ono se mnogima ne sviđa jer takav prodor u zaslon ruši simetriju i, ruku na srce, nije baš oku najugodnije i najelegantnije rješenje. E sad, kod Honora 10 je situacija malo drugačija. Rekli smo da je zaslon formata 19:9 umjesto 18:9 pa taj dio lijevo i desno od zuba ulazi u onu jednu dodatnu devetnaestinu. Tu znači da će se sadržaj prikazivati u punom 18:9 formatu, a onaj ostatak prikazuje obavijesti, informacije o signalu, stanje baterije i sat. Na njega će se prenijeti istaknuta boja iz pokrenute aplikacije, a ako želite, možete ga i trajno zacrniti. Realno, nekako se čini da je najbolje ostaviti onako kako jest.

Sustav dolazi s desetak Google aplikacija, čak i Android Porukama umjesto istovjetne sistemske aplikacije. Huaweijev paket uključuje Upravitelj telefona, Galeriju, Bilješke, Zdravlje, Kalendar, Mail, E-poštu, Glazbu i još nekoliko korisnih aplikacija. Iz treće skupine stižu Facebook, Instagram, Booking.com, eBay, Netflix i Quik, a zadana tipkovnica je SwiftKey.

KAMERA

Honor smartfoni su uglavnom imali kamere kao rođaci u Huawei P seriji, samo bez Leica optike. Honor 10 ne dijeli kamere s npr. P20, čak ni po rezoluciji. Dobio je glavnu RGB kameru rezolucije 16 MP s otvorom blende f/1,8 te pomoćnu rezolucije 24 MP koja snima samo crno-bijele fotografije. Naravno, one i dalje mogu “surađivati” kako bi se u lošim uvjetima uhvatilo više svjetla i dobilo bolje fotografije s manje šuma.

AI, tj. umjetna inteligencija, prepoznaje raznorazne predmete i scene, posložene ukupno u 22 kategorije. Kasnije će ih biti dodano još, ali već je sad podržano prepoznavanje više njih odjednom.

Sučelje je organizirano s gumbima za postavke, AI, pokretnu sliku i bljeskalicu s lijeve strane te načinima snimanja, okidačem i prečacem za galeriju s desne. Glavni načini su (redoslijedom) Otvaranje, tj. široka blenda, Portret, Fotografija i Videozapisi, a pod Više se nalazi još petnaestak načina. Tu ćete naći monokromatski način (jednobojno), AR objektiv za razne efekte u stvarnom vremenu, panoramu, Pro način (ručni) i HDR. Ne trebamo ni spominjati koliko ne volimo kad je HDR skriven u posebnom izborniku. Dostupan je dvostruki optički zoom, ali ne u rezoluciji od 24 MP, umjesto nje ćete morati odabrati najviše 16 MP. Ako želite RAW format, morate koristiti Pro način.

Teško je naći neku ozbiljnu manu fotografijama koje snimite u idealnim uvjetima, boje su precizne i kontrast je vrlo dobar, a zahvaljujući visokoj rezoluciji dobivate obilje detalja. AI način dobro prepoznaje ono što mu se ubaci pod objektiv, a rezultati su gotovo uvijek očekivani – zasićenije boje i podignuti kontrast. Za Instagram kao rođeno, za uvjerljivu i realnu fotografiju nikad. Portreti, tj. bokeh fotografije su solidne, ali pate od dobro poznatog problema razdvajanja istaknutog predmeta od pozadine kod kompliciranijih oblika. Lako se zaigrati otvorom blende, raspon je 0,95-16, čim manji broj, tim je pozadina zamućenija.

Noćne fotografije su vrlo dobre i ne boluju od previše šuma, iako moramo reći da i bez pomoći AI-a boje znaju biti malo prezasićene. Generalno, vjerujemo da ćete biti zadovoljni fotografijama u svim uvjetima.

Video snimke pršte od detalja u 4K rezoluciji, kvaliteta je skoro identična fotografijama. Usporene snimke se snimaju maksimalno u 1080p rezoluciji pri 120 sličica u sekundi, isto kao i u 720p.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

BATERIJA

Kapacitet baterije na Honoru 10 iznosi 3400 mAh. Budući da je jedna od glavnih značajki ovog uređaja upravo dizajn, mislilo se na debljinu pa se zato nije moglo ići s natprosječno velikom baterijom. Realno, uz dobro optimiziran sustav i štedljivi procesor je to i više nego dovoljno. Kod mene je prošao dobar test s oko pola sata igranja, oko sat vremena YouTubea, dva sata slušanja glazbe u FLAC formatu, pregledavanje raznih sadržaja putem aplikacija društvenih mreža, korištenje aplikacija za chat i nekoliko poziva gdje je na kraju dana preostalo još oko 35% kapaciteta. Preko noći je razina pala za nekoliko postotaka i sljedeći dan je nakon još par sati intenzivnog korištenja napokon došao na 2% (tu se Huawei i Honor uređaji isključuju).

Super Charge punjač će praznu bateriju za pola sata napuniti do oko 60%, a za oko sat vremena bit će puna.

ZAKLJUČAK

Honor 10 je smartfon koji ima sve što i konkurencija, samo dolazi po povoljnijoj cijeni. U prvom planu je atraktivan dizajn – to je ono što prvo ugledate, a kad ga počnete koristiti, ne treba vam puno vremena da shvatite koliko je moćan i sposoban. Ima najjači procesor iz domaće proizvodnje, dovoljno memorije za prosječnog, pa i natprosječnog korisnika te kamere čijim ćete rezultatima, vjerujemo, biti zadovoljni.

Zaslon je dovoljno prostran za vrlo ugodno pregledavanje raznih sadržaja, ali nije prevelik i samim time je uređaj kompaktan za nošenje u džepu. Tu veliku ulogu igra odličan omjer zauzeća prednje površine, što se najbolje vidi kroz direktnu usporedbu ovog i prošlogodišnjeg modela.

Možda smo malo prestrogi ili prezahtjevni, ali morali smo pod nedostatke staviti izostanak stereo zvučnika i vodootpornosti. Ako je to bio nedostatak na Honoru 9, još je veći na Honoru 10. Izbacivanje utora za kartice je također nedostatak, no on bi se čak mogao opravdati postojanjem varijante sa 128 GB interne memorije.

Cijena za model s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije iznosi 3599 kn, stotinjak kuna više od Honora 9 s isto toliko memorije u vrijeme kad je izašao na tržište. To se i dalje čini kao povoljna kupovina, a za 3999 kn ćete dobiti 128 GB interne memorije, što se čini kao isplativa investicija za duži period korištenja.

 

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT